Aambeien voorkomen en genezen met lijnzaad

Aambeien ontstaan als de aderen in de endeldarm onder druk komen te staan en hierdoor opzwellen. Deze zwellingen kunnen vooral bij de sluitspier van de anus jeuk en bloedingen veroorzaken. Mensen met aambeien hebben er in het dagelijks leven vaak veel last van, maar het is een genant probleem om over te praten en zelfs de drempel van naar de dokter gaan kan dan te hoog zijn.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om middelen te gebruiken die je gewoon zonder recept bij de drogist kan kopen. Toch is het belangrijk om wel naar de dokter te gaan, zeker als de aambeien bloeden, om te laten controleren of het echt aambeien zijn en niet iets ernstigers.

Vezelrijk voedsel

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, en dat is zeker ook bij aambeien het geval. De oorzaak van het ontstaan van deze vervelende aandoening is namelijk vaak terug te brengen tot het voedsel dat we eten. Ons moderne eten is veel te geraffineerd geworden want alle vezels zijn eruit gehaald. Wat vroeger als een luxe gezien werd, bijvoorbeeld wit brood en witte rijst, veroorzaakt nu onze darmproblemen.

En dat zijn niet alleen aambeien, maar ook anale fissuren of scheurtjes. Het moderne vezelarme voedsel, in combinatie met een zittend beroep en weinig lichaamsbeweging, zorgt ervoor dat onze ontlasting hard en droog wordt. Daardoor moeten we meer persen en dat kan nu juist de aambeien veroorzaken.

Als je meer vezels eet dan wordt de ontlasting zachter en wordt de darm tijdens de stoelgang minder belast. Er zijn veel producten die vezels bevatten, en een simpele verandering in je eetpatroon kan je stoelgang al verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, bruine rijst en volkorenpasta. Eet daarnaast veel groente en fruit, het liefst ongeschild, en drink voldoende. Als je al aambeien hebt en je wilt je eetpatroon veranderen dan moet je wel erg veel vezelrijk voedsel eten om je stoelgang te veranderen. Een steuntje in de rug kan dan handig zijn, en dat kan lijnzaad je bieden.

Lijnzaad
Lijnzaad zijn de zaadjes van de vlasbloem. De kleine zaadjes zijn rijk aan vezels, maar ze hebben nog een andere bijzondere eigenschap. De buitenkant van elk lijnzaadje neemt namelijk makkelijk vocht op, en hierdoor ontstaat een geleiachtige stof die de stoelgang vergemakkelijkt, een soort glijmiddel dus. Lijnzaad heeft op die manier een dubbele positieve werking op een te harde ontlasting.

Gebroken lijnzaad is gewoon in de supermarkt in het reformschap verkrijgbaar. De gebroken variant kan gemakkelijk aan yoghurt, soep of vruchtensap toegevoegd worden. Hele lijnzaadjes kan je kopen in natuurwinkels en in sommige drogisten, en dit kan je gebruiken om bijvoorbeeld koekjes, pannenkoeken en brood mee te bakken. Lijnzaadolie is ongeschikt voor de behandeling van aambeien omdat de zaadjes uitgeperst zijn en dus alle vezels eruit gehaald zijn.

Als je nog geen aambeien hebt maar als je wel af en toe last van verstoppingen hebt, probeer dan ter preventie elke dag een schepje lijnzaad aan je toetje toe te voegen. Heb je al aambeien, neem dan drie maal daags lijnzaad toegevoegd aan sap, soep of yoghurt en wissel het af met bijvoorbeeld lijnzaadbrood of -koekjes.

The following two tabs change content below.
Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Laatste berichten van Robert Jan Hendriks (toon alles)