Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen schijnen goed te helpen om je bloeddruk te controleren. Veel mensen eten deze gedroogde vruchten in combinatie met medicijnen om zodoende de bloeddruk te verlagen. Maar wat is nu de werking van abrikozen?

In dit artikel zal ik nagaan waarom abrikozen verdere hypertensie kunnen voorkomen.

Veel artsen schrijven (vroeger al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten om een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen. Toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat dit een feit is.

Ik vond dit raar, waarom zouden artsen dit dan voorschrijven? Dit komt omdat er nog geen grootschalig onderzoek is verricht! Maar dit betekend niet dat het niet werkt…

Abrikozen zijn een goede bron voor veel vitaminen en mineralen. Een van de belangrijkste mineralen is toch wel kalium. Wanneer je een tekort hebt van dit mineraal zal je vermoeidheid, slechte conditie, moeilijk ademhalen en een slecht geheugen ervaren.

Daarnaast is de kans erg groot dat je bloeddruk zal gaan toenemen. Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voorde bloeddruk verlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook. Het verlaagt namelijk ook de kans op verschillende soorten kanker.

Tegenstrijdigheid
Het is niet bewezen dat abrikozen de bloeddruk verlagen, maar wel is bewezen dat kalium dit doet. Het rekensommetje is dit simpel gemaakt? 1+1=2 en dit betekend dat abrikozen indirect wel degelijk de bloeddruk kunnen verlagen.

Het toevoegen van kalium aan je voedingspatroon schijnt zelfs net zo goed te werken als het minderen van zout! Wat voor resultaten kan je dan verwachten wanneer je EN abrikozen eet EN geen zout meer eet? Juist, een snellere verlaging van je bloeddruk.

Wanneer je elke dag kalium eet (of dit nu supplementen zijn of abrikozen) kan dit direct je bloeddruk verlagen met 5%! Dit betekent niet, hoe meer kalium, hoe lager je bloeddruk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is ongeveer 3 gram per dag. Dit zou betekenen dat je ongeveer 200 gram gedroogde abrikozen per dag zou moeten eten, dit lijkt me een beetje te veel van het goede.

Supplementatie in combinatie met abrikozen zou een gezonde oplossing kunnen zijn.

Te veel kalium?
Er zijn geen nadelen verbonden aan het teveel binnen krijgen van kalium. Wees dus gerust wanneer je erg veel van abrikozen houdt:) Je lichaam is namelijk heel goed in staat om een teveel aan kalium via urine uit je lichaam te halen zonder dat het je nieren teveel ballast!

Update:

De hoeveelheid kalium van abrikozen bij een half kopje vol is meer dan 250 gram. 

 Abrikozen tegen hypertensie

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+
Onderwerpen:  ,

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
okt 29, 2013
Geplaatst door
Tanya

Maakt het nog uit of het gezwavelde of ongezwavelde abrikozen zijn? En is de herkomst belangrijk? Ik heb namelijk nauwelijks nog effect gemerkt, maar ik ken iemand die zweert bij (specifiek) Australische abrikozen.

Geplaatst op
mei 08, 2013
Geplaatst door
Carla

In gewelde abrikozen zit daar nog wel kalium in? Ik las eens dat kalium oplost in water namelijk.

Geplaatst op
mei 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Carla,

Bedankt voor je reactie. In gewelde abrikozen zit nog voldoende kalium. Natuurlijk is vers altijd beter.

Met vriendelijke groet,

Geplaatst op
mei 01, 2013
Geplaatst door
trudy de groot

Heb ook vaak gehoord dat abrikozen zouden helpen tegen hoge bloeddruk,maar dat het dan zure abrikozen moeten zijn,want daar zou een stofje in zitten om de bloeddruk te verlagen

Geplaatst op
mei 02, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Trudy,

Bedankt voor de reactie, ik zal is proberen meer informatie er over te vinden.

Met vriendelijke groet,

Geplaatst op
nov 06, 2012
Geplaatst door
Bert

Vreemd, op een andere site vind ik weer andere info over hoeveelheden slechts 5 gedr. abrikozen zouden ongeveer 150 mg kalium bevatten en per dag de juiste hoeveelheid zijn. Hier staat 300 mg per dag.??? Wie roept er !

Geplaatst op
nov 07, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Ik heb het nog even nagezocht en abrikozen staat erg hoog op de lijst kalium.

Volgens:

http://www.permanente.net/homepage/kaiser/pdf/55929.pdf

Hebben abrikozen meer dan 250 mg kalium bij een halve portie.

Geplaatst op
apr 15, 2013
Geplaatst door
Paula jong

Mijn tante wordt over enkele dagen 100.
Ze heeft darmkanker
en heeft op haar 80e een tumor en trombose gehad aan een eileider.
Ze heeft dat zelf ontdekt en is er aan geopereerd.

Haar geheim om oud te worden:
geen koolzuurhoudende dranken drinken !
Ze eet vanaf haar 65e om de andere dag een gewelde abrikoos tegen hoge bloeddruk.

Geplaatst op
apr 16, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Paula,

Bedankt voor je reactie, heel goed om geen koolzuurhoudende dranken te drinken. Vaak bevatten deze drankjes veel suikers en alles behalve goed voor je gezondheid. Mijn eigen uitzondering is water met een klein beetje koolzuur.

Mvg,

Jack


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk