Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen schijnen goed te helpen om je bloeddruk te controleren. Veel mensen eten deze gedroogde vruchten in combinatie met medicijnen om zodoende de bloeddruk te verlagen. Maar wat is nu de werking van abrikozen?

In dit artikel zal ik nagaan waarom abrikozen verdere hypertensie kunnen voorkomen.

Veel artsen schrijven (vroeger al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten om een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen. Toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat dit een feit is.

Ik vond dit raar, waarom zouden artsen dit dan voorschrijven? Dit komt omdat er nog geen grootschalig onderzoek is verricht! Maar dit betekend niet dat het niet werkt…

Abrikozen zijn een goede bron voor veel vitaminen en mineralen. Een van de belangrijkste mineralen is toch wel kalium. Wanneer je een tekort hebt van dit mineraal zal je vermoeidheid, slechte conditie, moeilijk ademhalen en een slecht geheugen ervaren.

Daarnaast is de kans erg groot dat je bloeddruk zal gaan toenemen. Abrikozen zitten vol met kalium en dit zorgt nu juist voorde bloeddruk verlagende werking. Het eten van abrikozen heeft veel gezondheidsvoordelen en het is nog lekker ook. Het verlaagt namelijk ook de kans op verschillende soorten kanker.

Tegenstrijdigheid
Het is niet bewezen dat abrikozen de bloeddruk verlagen, maar wel is bewezen dat kalium dit doet. Het rekensommetje is dit simpel gemaakt? 1+1=2 en dit betekend dat abrikozen indirect wel degelijk de bloeddruk kunnen verlagen.

Het toevoegen van kalium aan je voedingspatroon schijnt zelfs net zo goed te werken als het minderen van zout! Wat voor resultaten kan je dan verwachten wanneer je EN abrikozen eet EN geen zout meer eet? Juist, een snellere verlaging van je bloeddruk.

Wanneer je elke dag kalium eet (of dit nu supplementen zijn of abrikozen) kan dit direct je bloeddruk verlagen met 5%! Dit betekent niet, hoe meer kalium, hoe lager je bloeddruk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is ongeveer 3 gram per dag. Dit zou betekenen dat je ongeveer 200 gram gedroogde abrikozen per dag zou moeten eten, dit lijkt me een beetje te veel van het goede.

Supplementatie in combinatie met abrikozen zou een gezonde oplossing kunnen zijn.

Te veel kalium?
Er zijn geen nadelen verbonden aan het teveel binnen krijgen van kalium. Wees dus gerust wanneer je erg veel van abrikozen houdt:) Je lichaam is namelijk heel goed in staat om een teveel aan kalium via urine uit je lichaam te halen zonder dat het je nieren teveel ballast!

Update:

De hoeveelheid kalium van abrikozen bij een half kopje vol is meer dan 250 gram. 

.

The following two tabs change content below.
Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Laatste berichten van Robert Jan Hendriks (toon alles)