Atopisch Eczeem Behandeling Deel 2 – Goede huidverzorging

In deel 1 van een effectieve atopische eczeem behandeling heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om bepaalde eczeem prikkels te vermijden. In dit artikel ga je leren waarom een goede huidbehandeling kan helpen eczeem uitbarstingen tegen te gaan en de huid te versterken.

Mensen met eczeem hebben de tendens om een erg droge huid te ontwikkelen. Deze droge huid raakt velen malen sneller ontstoken en uit zich in rode eczeem plekken. Verzachtende middelen zijn lotions, crèmes, zalven, en bad/douch aanvullingen waardoor de huid minder droog wordt.

Het doel is om je huid te ‘’voeden’’ en zacht en vochtig te houden om je huid te beschermen tegen irriterende stoffen. Hierdoor voelt je huid minder jeukerig aan en kan helpen om ontstekingen tegen te gaan.

Regelmatig gebruik maken van verzachtende middelen is belangrijk en moet een onderdeel vormen van je dagelijkse routines. Je arts / dermatoloog kan je verschillende middelen aanraden, maar vaak is het even giswerk voordat je een middel hebt gevonden die goed voor jou werkt.

Hieronder een aantal eczeem huid verzachtende tips:

  • Als regel, een dikke vette crème werkt beter en langer dan dunne crèmes. Sommige mensen vinden het niet erg om vaker een dunne crème te gebruiken.
  • Breng de crème ruimschoots op je lichaam aan, je kunt niet teveel crème gebruiken. Ze zijn geen medicijnen en worden niet geabsorbeerd door de huid.
  • Elke dag! Een veelgemaakte fout is om er mee te stoppen zodra de huid weer normaal is. Rode ontstekingen zijn wellicht verdwenen, maar ze kunnen snel weer terugkomen als je huid te droog wordt.
  • Eventueel speciale bad lotions gebruiken om je huid vochtig te houden. Pas wel op dat je niet te vaak in bad gaat omdat water ook je huid kan uitdrogen. Het is geen vervanging voor een goede crème.


Dagelijkse eczeem behandeling routine voorbeeld:

  • Wanneer je een bad of douch neemt, gebruik een olie om je huid vochtig te houden.
  • Gebruik een dikke verzachtende zalf in plaats van reguliere zeep. Je kunt deze dikke zalf ook aanbrengen op je eczeem plekken.
  • Na het nemen van een bad/douche, droog je huid af met een handdoek door te deppen.
  • Vervolgens een extra zalf aanbrengen of crème op de overgebleven droge gebieden
  • Gedurende de dag eventueel een nieuwe laag aanbrengen
  • Crème / zalf aanbrengen voordat je gaat slapen.

Belangrijk: Verzachtende crèmes en zalven voor eczeem bevatten geen irriterende bestandsdelen zoals parfums. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten en als jij dit verwacht, overleg met je arts. Er zijn veel zalven en crèmes op e markt voor eczeem en bevatten verschillende ingrediënten.

Het overstappen op een andere zalf kan voor jou goed werken om een allergische reactie te vermijden. Lees hieronder verder wat je nog meer kunt doen om atopisch eczeem en overige eczeem effectief te behandelen!