Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

Aften en blaasjes in de mond zorgen voor pijn Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

Blaasjes in de mond ook wel bekend als aftjes kunnen op allerlei manieren ontstaan. Vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Toch is het niet altijd duidelijk waarom we ze juist krijgen en waarom de ene persoon er frequenter problemen mee heeft dan iemand anders. In het volgende artikel bekijken we een aantal verschillende oorzaken en behandelwijzes. Zo ben je in elk geval beter voorbereid de volgende keer dat je ermee te maken krijgt!

Eigenlijk ontstaan blaasjes in de mond doordat een deel van het delicate weefsel dat ons mondoppervlak bedekt schade oploopt. De meest voorkomende oorzaak is een verwonding, en die kan heel eenvoudig ontstaan, bijvoorbeeld doordat je op de binnenkant van je kaak bijt tijdens het eten. Andere oorzaken kunnen het gebruik van bepaalde drugs of medicijnen zijn of een infectieziekte, herpes bijvoorbeeld. Het goede nieuws is dat de meeste blaasjes vanzelf weer verdwijnen na een paar dagen en dat ze over het algemeen verder onschadelijk zijn.

Er is soms wat spraakverwarring tussen aftjes en blaasjes. Wat artsen aftjes noemen is eigenlijk een speciale categorie van blaasjes die regelmatig terugkomen. Het is nog steeds niet duidelijk waarom maar ongeveer 20% van de bevolking heeft hier last van. Als je hier erg veel last van hebt valt het zeker aan te raden een arts te raadplegen, net zoals wanneer de blaasjes niet binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen.

De symptomen van aften

De volgende symptomen komen regelmatig voor bij mensen die blaasjes in de mond krijgen, welke juist hangt af van de exacte oorzaak:

 • Een gezwollen huid rond de blaasjes
 • De huid in de mond kan zachter aanvoelen
 • Dit kan problemen veroorzaken met kauwen of bij het poetsen van de tanden
 • De blaasjes kunnen pijnlijk en geïrriteerd aanvoelen bij het eten van pikant, zout of zuur voedsel
 • Verlies van eetlust

De oorzaken aften

Aften en blaasjes in de mond Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

Zoals we hierboven al schreven kan het ontstaan van mondblaasjes het gevolg zijn van een hele waaier aan oorzaken. Hieronder sommen we er een aantal op:

 • Op een deel van je mond bijten tijdens het kauwen
 • Wondjes ontstaan soms ook door een onvoorzichtige beweging tijdens het poetsen
 • Een slecht uitgelijnd gebit of scherpe tanden die tegen de huid aanwrijven
 • De wrijving van een beugel
 • Slechte mondhygiëme
 • Verbranding door te warm voedsel of drank
 • Irritatie door te sterke antiseptische stoffen (mondwater)
 • Een virale herpes simplex-infectie
 • Als een reactie op het gebruik van bepaalde medicijnen of druggebruik
 • Sommige auto-immunziektes zoals Lichen Planus
 • Een syfilis infectie
 • Een heleboel andere ziektes gaande van TBC tot AIDS of ontstoken darm syndroom.

Aftjes

De oorzaak van de aftjes waar ongeveer één op vijf volwassenen regelmatig mee te maken krijgt blijft dus zoals gezegd onbekend. Deze aftjes komen vaak op in periodes van emotionele stress of, bij vrouwen, tijdens de menstruatie.

Dit heeft sommige onderzoekers ertoe geleid te veronderstellen dat aftjes worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is inderdaad erg gevoelig voor stress en hormonale invloeden. De onderliggende oorzaak kan een virus of een allergische reactie zijn.

In sommige gevallen kunnen onbehandelde mondblaasjes aanleiding geven tot complicaties, bijvoorbeeld een bacteriële infectie, een ontsteking van de mond of een abces aan de tanden.

Behandeling van aften en blaasjes in de mond

De meeste mondblaasjes verdwijnen dus binnen enkele dagen en een medische behandeling ervan is niet nodig. Dit is uiteraard wel zo indien ze erg regelmatig terugkomen of veroorzaakt worden door bijvoorbeeld herpes. Hoewel je de blaasjes niet sneller kan wegkrijgen door ze te behandelen kan je de symptomen misschien wel verminderen en complicaties voorkomen door het volgende te proberen:

 • Vermijd kruidige en zure voeding
 • Drink voldoende water
 • Spoel regelmatig je mond met een milde desinfecterende mondspoeling
 • Pijnstillende medicatie kan helpen indien de blaasjes pijnlijk zijn, paracetamol is een goede optie.
 • Antiseptische gel kan direct op de blaasjes aangebracht worden.
 • Aftjes kan je eventueel behandelen met ontstekingsremmende medicijnen.

Preventie

Het liefs van al zou je deze blaasjes en aftjes natuurlijk gewoon voorkomen. Een paar tips om te zorgen dat je er zo weinig mogelijk last van hebt zijn dus ook wel op hun plaats hier. Eerst en vooral: een goede mondhygiëne is de basis van de preventie van mondblaasjes. Poets je tanden dus regelmatig en breng je tandarts regelmatig een bezoekje. Bij het poetsen wel opletten dat je geen te bruuske bewegingen maakt.

Ook het eten van een gezond en gebalanceerd dieet kan veel problemen voorkomen. En verder moet je natuurlijk je gezondheid in het algemeen in de gaten houden omdat blaasjes vaak veroorzaakt worden door andere onderliggende ziektes.

Je ziet het blaasjes hoeven geen ramp te zijn en de meeste mensen hebben er niet zoveel last van. De behandeling is meestal vrij eenvoudig en een arts moet je slechts in eerder zeldzame gevallen raadplegen voor dit probleem. Hopelijk kan dit artikel je helpen de blaasjes in de toekomst vaker te voorkomen of ze beter te behandelen.

Alle reacties naar aanleiding van dit onderwerp kan je hieronder kwijt. Stuur ons jouw tips voor de behandeling en preventie van blaasjes en aftjes dus zeker door!

 Blaasjes en aften in de mond: hoe onstaan ze en hoe te behandelen?

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
apr 07, 2014
Geplaatst door
bart jerom van olst

ik denk dat;
een goed middel is door drinken van mineraal water met hoog ph gehalte van 8.0 of hoger.
tevens je mond hiermee spoelen, het is heel zacht water en voelt prettig aan.
een hoog ph gehalte voor water betekend dat het krachtig water is wat helpt tegen heel veel kwalen.
ik heb al 1jaar, sinds ik hoog ph waarde water drink geen last meer van aften.
wondjes of brandblaren van tosti enz. lijken nu ook wel sneller te genezen.
Theoni water is zo’n dergelijk water. 33cent voor 1,5 liter bij Deen supermarkten.
vriendelijke groet, bart j.van olst

Geplaatst op
apr 09, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hoi Bart-Jerom,

Wat een goede tip! Het is inderdaad waar dat verzuring (dus een lage Ph-waarde) kan leiden tot allerlei aandoeningen waaronder aften en acne. Door Alkalisch water te drinken, dus water met een relatief hoge Ph-waarde help je je lichaam om een betere, in het ideale geval neutrale, Ph-waarde te krijgen.
Let er wel op dat er misschien een dieper liggende oorzaak kan zijn, waarom je Ph-waarde lager is. Dit water drinken is misschien wel een oplossing, maar kan een symptoom-bestrijder. Misschien toch eens met je huisarts babbelen om te bekijken of er een dieper liggende oorzaak kan zijn.

Veel succes!

Jack

Geplaatst op
mrt 02, 2014
Geplaatst door
Marianne

Parodontax tandpasta helpt om het te voorkomen! In deze tandpasta zit niet het stofje wat aften opwekt, in tegenstelling tot zo’n beetje alle andere tandpasta. De smaak is even wennen, maar bij mij werkt het!

Vera, misschien gaat het ook om meer aften. Je bent heus niet de enige die dat heeft. We helpen elkaar hier alleen maar.

Geplaatst op
feb 28, 2014
Geplaatst door
vera

Ach 1tje maar haha ik heb er 2 langs elkaar en 1 in men mondhoek dat doet pas pijn:)

Geplaatst op
jan 25, 2014
Geplaatst door
Jan

Ik ben nu 60 en heb werkelijk vanaf mijn 18e last gehad van aften. Bijzonder pijnlijk en hinderlijk. Heb nu sinds een half jaar getest om te poetsen zonder tandpasta. En ik kan het nog steeds niet bevatten maar ik heb helemaal geen last meer van aften. Dus mijn conclusie is dat er een smerig stofje in tandpasta zit wat de weerstand van het slijmvlies verminderd waardoor elke beschadiging resulteert in een aft.
Mijn tip is dus: Probeer het eens zonder tandpasta. Ik gebruik nog wel een paar keer per week een polijstmiddel tegen aanslag van thee of koffie.
Groet, Jan

Geplaatst op
jan 26, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bedankt voor de waardevolle tip. Ik ben zelf ook iemand die altijd last krijgt van aften. Sinds ik ‘s avonds zware thee of Engelse thee drink geen last meer. Er zitten stofjes in zwarte thee wat aften tegen gaat.

Groet,

Jack

Geplaatst op
nov 30, 2013
Geplaatst door
karlijn

Je mond spoelen met waterstof peroxide en daarna tanden en tong poetsen met tandpasta werkt heel goed. Het is vies, maar het werkt echt.

Geplaatst op
sep 11, 2013
Geplaatst door
Jacck Jagtman

Naast de pijn en de belemmering van praten eten en drinken door aften is het hinderlijk,dat het enkele dagen kan duren. Mijn ervaring is, dat een Aspirinetablet, geweekt in enkele druppels water, zodat je pasta overhoudt, aangebracht op de laesie met een spateltje, de wond mild etst en de gevoeligheid direct vermindert, zodat eten en praten direct prettiger verloopt. Bovendien ben je bij hehaald toepassen, indien gewenst, er vrij snel vanaf: 1-3 dagen. Uiteindelijk werkt Aspirine pijnstiillend, matig ontstekingsremmend, etsend op slijmvliezen (maag!) plus nog een aantal eigenschappen- hier niet van belang- en is wat mij betreft een unieke vondst geweest.

Geplaatst op
sep 11, 2013
Geplaatst door
Jack Jagtman

Mijn naam is Jack en niet Jacck. Sorry

Geplaatst op
okt 05, 2013
Geplaatst door
Gerry

Ook ik heb zeer regelmatig last van aften, ga het meteen proberen,
Zelf eet ik graag een waterijsje ,als ik last van aften hebt, heerlijk, dit verdooft ook.
Werkt helaas alleen zolang je dat ijsje eet.

Geplaatst op
okt 06, 2013
Geplaatst door
Freddy

Ik heb weleens last van mondblaasjes en vaak kan ik niks eten en drinken , als ik mijn tanden heb gepoetst dan ga ik met een (nieuwe) zachte tandenborstel over het blaasje heen totdat het bloed.
daarna doe ik een drupje alcohol op en spoel dit weer met water weg

het doet even flink pijn ( ik sta te joekeren) maar dan gaat dit veel sneller van weg

en de tip van Jack HELPT!!!!!!!!!!!!!

Geplaatst op
nov 11, 2013
Geplaatst door
Marianne

Hallo, ook ik heb regelmatig last van aften, helaas. Werkt het pijnstillen en versnellen van het proces ook met paracetamol of is dat alleen met een aspirine zo?

Groeten, Marianne

Geplaatst op
mrt 03, 2014
Geplaatst door
Freddy

Paracetamol werkt maar dan wel tijdelijk (vooral als je wil gaan eten)

Geplaatst op
apr 10, 2014
Geplaatst door
Arie

hallo inderdaad dat wat jack vermeld is inderdaad waar het helpt echt ..nah dat de medici hier nog niet op is in gespeeld ,je kunt echt nergens iets er voor krijgen.

Geplaatst op
apr 10, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hoi Arie,

Het is inderdaad soms verbazingwekkend hoe ‘eenvoudig’ oplossingen soms kunnen zijn. Zijn er nog meer lezers die positieve resultaten hadden? Ik hoor het heel graag!

Groet,

Jack


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk