Cholesterol diagnose bij te hoge waarden

diagnose hoog cholesterolWanneer moet je beginnen om je eigen cholesterol aan te pakken? Moet je pas beginnen als je daadwerkelijk te hoge cholesterolwaarden hebt? Of al beginnen met behandelen wanneer in je familie hoog cholesterol vaak voorkomt?  Ik dit artikel zal ik je vertellen wanneer je cholesterol te hoog is en wanneer je de stempel "ik heb hoog cholesterol" krijgt!

De test

Het is verstandig om na je twintigste om de 5 jaar je cholesterol waarden in het bloed te meten. Je kunt het beste een bloedtest ondergaan die de zogenaamde “lipoprotein profiel” voor je aanmaakt. Hierin wordt het bloed gemeten nadat je 9 tot 12 uur niets gegeten hebt.

Het onderzoek geeft uiteindelijk informatie over je totale cholesterol waarden. Dat bestaat uit LDL (slechte cholesterol), de soort die verantwoordelijk is voor de opbouw en verstopping in de slagaderen. Daarnaast wordt ook de waarde van HDL (goed cholesterol) gegeven. HDL zorgt ervoor dat de opbouw van cholesterol in de bloedvaten afneemt het is dus een goede vetsoort in je bloed. Tevens worden de triglyceriden in kaart gebracht, deze hebben invloed op je totale cholesterolwaarden.

Voor meer informatie over LDL, HDL en triglyceriden: "LDL & LDL", "Triglyceriden"

Wanneer moet je de test ondergaan?

Bij de volgende waarden is het verstandig om een cholesterol test te laten uitvoeren door je huisarts. Natuurlijk kun je ook zelf je cholesterol waarden meten. Maar in het begin is het beter om je te laten testen door een professional zodat je een goed beeld hebt gekregen van je cholesterolwaarden!

Vergeet niet dat te hoge cholesterol gevaarlijk kan zijn vanwege een vergroot risico loopt op hart- en vaatziekten!

Lees meer: de gevolgen van te hoge cholesterol

Hieronder ga ik het hebben over de cholesterolwaarden en wanneer je actie moet ondernemen:

1. Wanneer je totaal cholesterol > 200 milligram per 1 deciliter bloed.

2. Wanneer je HDL cholesterol < 40 milligram per 1 deciliter bloed.

Cholesterol waarden

Totale waarden

LDL waarden

HDL waarden

Wat kan ik doen om mijn cholesterol waarden te veranderen?

cholesterol gehalte veranderen-        Voedingspatroon: Het eten van te veel verzadigd vetten en cholesterol rijk voedsel zorgt ervoor dat je cholesterol gehalte in het bloed verhoogd raakt. Door de hoeveelheid verzadigd vet en cholesterol in je dieet te verminderen zal het totaal cholesterol in je bloed ook verlagen.

Meer informatie over cholesterol en voeding: "Cholesterol & voeding"

-        Gewicht: Overgewicht is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarnaast kan overgewicht ook het cholesterol gehalte verhogen. Door af te vallen kan de waarde van het LDL en totaal cholesterol verlaagd worden. Tevens verhoogd afvallen je HDL waarde. Het afvallen verlaagt ook nog je andere vetwaarden in het bloed.

-        Lichaamsbeweging: Door inactief te zijn verhoog je jouw risico op hart- en vaatziekten. Regelmatige lichaamsbeweging helpt jouw je LDL cholesterolwaarden te verlagen. Het HDL goede cholesterol wordt ook nog eens verhoogd door je lichaamsbeweging. Regelmatig bewegen helpt je naast je cholesterol waardes verlagen ook met afvallen, waardoor het gewicht ook wordt aangepakt in het geval van overgewicht. Je moet proberen om de meeste, zo niet alle, dagen tenminste 30 minuten actief bezig te zijn.

Meer informatie over sport: "Is sport cholesterol verlagend?"

Kan ik altijd iets aan mijn waarden doen?

In sommige gevallen ligt het aan andere factoren, factoren waar je zelf geen invloed op hebt.

-          Leeftijd: Je cholesterol stijgt doordat je ouder wordt.

-          Geslacht: Voor de leeftijd van de menopauze hebben vrouwen vaak een lager totaal waarden gehalte dan mannen van diezelfde leeftijd. Na de menopauze stijgt bij vrouwen vaak het LDL (slechte) cholesterol gehalte in hun bloed.

-          Erfelijkheid: Je genen bepalen voor een deel hoeveel cholesterol je lichaam aan maakt. Zo kunnen meer mensen binnen een gezin last hebben van een hoog cholesterol gehalte in hun bloed.

Cholesterol verlagen

Het is belangrijk om weinig verzadigd vet en weinig cholesterol in te nemen. Zorg ervoor dat minder dan 7 procent van de calorieën uit verzadigd vet bestaat en probeer elke dag minder dan 200 milligram cholesterol tot je nemen. Ook zul je rekening moeten houden met wat je dagelijks voedingspatroon op dit moment is.

Je moet wel voldoende calorieën eten om je gewenste gewicht te behouden en gewichtstoename te voorkomen. Wanneer je LDL niet voldoende verlaagd wordt door het verminderen van je verzadigd vet en cholesterol inname, dan kan je het aantal oplosbare vezels in je dieet verhogen. Je kan ook plantaardige producten of producten die planten gebruiken (zoals margarines) om je cholesterol waarde op het juiste peil te krijgen!

Op een natuurlijk manier je cholesterol verlagen? Kijk dan op de Cholesterol Omlaag Methode Pagina voor meer tips!