Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden

Triglyceriden vallen eigenlijk niet onder de categorie cholesterol, maar het hangt er wel sterk mee samen. Triglyceriden zijn eigenlijk een soort van vetcellen in je bloedbaan. Dit vet wordt door je lichaam gebruikt als energiebron en meer dan 90% van het vet in voeding bevat triglyceriden. Het is het meest voorkomende vet in je lichaam!

"Noodzakelijk"

Het is noodzakelijk dat ons lichaam voldoende triglyceriden binnenkrijgt, omdat het een belangrijk onderdeel is voor de essentiële processen van het lichaam zoals:

 • Energievoorziening;
 • Aanmaak van cholesterol;
 • Regulering van de productie van vetweefsel.

Je lichaam heeft 2 bronnen van triglyceriden:

 • Voeding;
 • Eigen productie door de lever.


Dit vet wordt dus niet alleen uit voeding gehaald. Je eigen lever zorgt ook voor de aanmaak van triglyceriden! Elke dag hebben wij energie nodig om te kunnen functioneren. Niet alleen om te bewegen, maar om te denken en bijvoorbeeld voor het verteren van voeding.

Deze energie halen we uit calorieën.

Wanneer we meer calorieën in ons lichaam hebben dan dat we op dat moment verbruiken, dan zal dit worden omgezet in vet en worden opgeslagen. Uit de overtollige calorieën (suikers en koolhydraten) worden triglyceriden geproduceerd.

Mensen die veel suikers en koolhydraten eten hebben erg veel calorieën in hun lichaam. Het zijn er meer dan het lichaam nodig heeft voor verbranding, dus dit wordt allemaal omgezet in vetten en het resultaat is logisch: te hoge triglyceridenwaarden. 

Hoge en lage triglyceridenwaarden

Ons lichaam heeft dit vet nodig, maar met mate. We slaan dit vet op als reserve "energie", maar ons lichaam ziet een overschot aan energie eigenlijk als een uitzondering. Wij zijn immers door de geschiedenis gevormd tot jagers/verzamelaars. De werking van ons lichaam zorgt er voor dat we een tijdje zonder veel voedsel kunnen leven, tot we een nieuwe bron hebben gevonden.

In de huidige westerse cultuur, hebben we echter altijd meer dan genoeg voedsel met hoge energie waarden. Ons lichaam blijft dus alsmaar reserves opslaan, en zo worden we langzaam maar zeker te dik. Hierbij ontstaan dan de herkenbare problemen van ons fysieke uiterlijk, maar ook interne problemen zoals te hoge cholesterol waarden.

[pullquote]"Hoe hoger het niveau van triglyceriden, hoe hoger je totale cholesterolwaarden"[/pullquote]

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je triglyceridenwaarden. Deze kunnen we opsplitsen in 3 categorieën namelijk: Lifestyle, Voeding en de Medische categorie. Op de eerste 2 categorieën kunnen we zelfstandig invloed op uitoefenen. De laatste categorie helaas niet!

Hieronder een overzicht met goede en slechte triglyceridenwaarden. Deze kun je echter niet zelf meten, dit moet worden gedaan door een arts.

Triglyceridenwaarden overzicht

 • Normaal is minder dan 150;
 • Normaal tot aan de bovengrens is 150 tot 199;
 • Hoog is 200 tot 499;
 • Zeer hoog is 500 of hoger!

Wat veroorzaakt te hoge triglyceriden?

1. Lifestyle

 • Weinig bewegen
 • Overgewicht of zwaarlijvigheid door erfelijkheid
 • Routinematig te veel eten
 • Roken

2. Dieet

 • Het drinken van te veel alcohol
 • Het eten van voedsel hoog in verzadigd vet en transvetten.
 • Eten van taart, cakes, koekjes, snoep, ijs, jam, gelei, enz.
 • Het drinken van suikers (sapjes, friskrank)
 • Geconcentreerde zetmeelrijke voedingsmiddelen

3. Medisch

 • Slecht gecontroleerde diabetes
 • Metabool syndroom
 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
 • Nier ziekte
 • Trage schildklier
 • Medicijnen zoals steroïden, bètablokkers, oestrogeen, de pil
 • Genetische oorzaken

In normale hoeveelheden, vormen triglyceriden een belangrijk onderdeel van de energiereserves in het lichaam. Maar het gaat mis bij te hoge triglyceridenwaarden, omdat deze ook je cholesterol verhogen en het risico op een hartkwaal erg versterken.
De doodsoorzaak nummer 1 in Nederland is al jarenlang hart- en vaatziekten. Hoog cholesterol vergroot je kans hierop!

Triglyceriden en Voeding

Voeding heeft een directe invloed op je triglyceridenwaarden. Zitten je waarden op het juiste niveau? Ga dan vooral door met de huidige levensstijl.
Heb je echter te hoge waarden, dan is het tijd om in te grijpen. Je kunt je de te hoge waarden op lange termijn simpelweg niet veroorloven vanwege:

Gevolg triglyceriden

"Niet alleen vetten"

Niet alleen vetten bepalen de hoeveelheid triglyceriden in je bloed. Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat de  mede veroorzaker van verhoging van triglyceridenwaarden, koolhydraten zijn (voornamelijk suikers, zetmeel en geraffineerde granen)

In feite waren de gevolgen van een koolhydraatrijk dieet op de triglycerinewaarden in je bloed al langer bekend, maar toch weten niet veel mensen dit.

Naast koolhydraten staan suikers en alcohol op de tweede en derde plaatst, als het gaat om triglycerineverhogende factoren. Als je te hoge cholesterol wilt vermijden is het daarom van groot belang om de inname van suikers en alcohol te beperken.

Waarom suiker en alcohol?

cholesterol en alcoholSuiker is in te grote maten zeer schadelijk voor je lichaam! Het schadelijke van suikers is dat ze SNEL worden afgebroken en per direct worden opgenomen in je bloedbaan. De snelheid hiervan, zorgt er voor dat bij een overmaat aan suiker, direct schadelijke gevolgen kunnen optreden.

Let wel, het gaat hier dus om overmatig suikergebruik. Suiker is in bepaalde maten essentieel voor ons lichaam.

Jezelf bevrijden van de fysieke/mentale verslaving aan suiker is natuurlijk niet eenvoudig, omdat de westerse supermarkten vol met suikerproducten liggen en de verleiding is niet altijd eenvoudig te weerstaan.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat naast de grote hoeveelheid calorieën in je lichaam door het drinken van dranken zoals bier, de alcohol in deze dranken ook nog een de verbranding van het vet remt.

Volgens een Zwitserse studie kan sterke drank in de bloedbaan de vet stofwisseling met maar liefst 30% vertragen. Daar komt nog bij dat meestal alcoholische dranken, gedronken worden in combinatie met vet en zout eten zoals chips of andere hapjes.

Voeding die triglyceriden verhogen

Suikers

 • Zoete desserts
 • Frisdranken en sapjes
 • Fruit hoog in suikers (vers of gedroogd)
 • Andere voedingsmiddelen: granen, op smaak gebrachte yoghurt, en sport of energie bars.
 • Meer informatie: ''Gevaren van suikers ebook''

Alcohol

 • Bier
 • Wijn
 • Sterke drank
 • Likeuren (meestal gezoete alcoholische dranken) en wijnen.

Let op: Het verlagen van triglyceriden waarden en cholesterol, is erg lastig als niet ook de inname van alcohol aan banden wordt gelegd. Weet jij van jezelf dat je met regelmaat alcohol drinkt, en wil jij je waarden op peil krijgen, dan weet je wat je te doen staat.

Ook zul je de hoeveelheid rood vlees en varkensvlees moeten beperken in je dagelijkse dieet. Dit komt omdat rood vlees en varkensvlees vol zit met verzadigde vetten. Vervang daarom rood vlees met kip, vis of kalkoen.

Dranken?
Drink veel water, denk aan 6 tot 8 glazen per dag.

Vlees?
Vis is de beste optie, met name vis zoals zalm, sardientjes, kabeljauw etc. Dit komt omdat de goede omega 3 vetten uit vis goed zijn om je cholesterol en natuurlijk je triglyceriden te verlagen.

Groente?
Ga voor donkere groenten en bladgroenten. Denk aan broccoli, bloem kool, boerenkool, spinazie, spruiten, etc.

Gezonde recepten eBook

Om je op weg te helpen heb ik een ebook geschreven met een aantal ontbijt, lunch en dinner recepten. Deze kun je hieronder downloaden (klik met rechtermuisknop op de afbeelding en doel opslaan als). De recepten zijn gebaseerd op een goede balans van o.a. ''gezonde vetten''. Deze kun je goed als richtlijn gebruiken. Vergeet niet om ook voldoende water te drinken!

Triglyceriden verlagen

 • Vermijden van inactiviteit. Zorg dat je per week tenminste 2 uur en 30 minuten actief sport.
  Dit kun je bijvoorbeeld doen door 3000 stappen in een dag te lopen (met een snelheid van 1000 stappen in 10 minuten), 5 dagen per week.
 • Limiteer de hoeveelheid calorieën. Wanneer er meer calorieën binnenkomen dan dat er worden verbrand, dan worden ze omgezet in triglyceriden.
 • Limiteer de hoeveelheid alcohol! Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste alcoholische dranken vol zitten met suikers en calorieën. Te veel hiervan heeft zeker invloed op een verhoging van je triglyceriden.
 • Vermijd te veel snelle koolhydraten en suikers. Ik heb een compleet ebook geschreven over de gevaren van suikers. De conclusie is dat te veel suikers niet alleen worden omgezet in triglyceriden, maar ook voor verschillende andere klachten zorgen. Natuurlijk zijn er ook ‘’off dagen’’ waarop je een vette hap kunt nemen, maar beperk dit tot maximaal 1x per week of nog beter, alleen elke 10e dag van de maand.
 • Word bewust van wat de gezonde vetten zijn! Vervang de verzadigde vetten uit bakboter, margarine etc. voor extra virgen olijfolie vol met onverzadigde goede vetten. Tevens is het heel belangrijk om GEEN transvetten te eten, deze zijn het slechtste van het slechtste en moet altijd vermeden worden.
 • Limiteer de hoeveelheid cholesterol in je voeding. Vooral middelen zoals eieren, volle melkproducten etc. Persoonlijk neem ik altijd magere yoghurt, kefir en wanneer je eieren eet, verwijder dan de dooiers.

Videofragment


Conclusie

Als je een oogje hebt gehouden op je bloeddruk en cholesterolwaarden dan weet je dat de waarde van je triglyceriden zeker ook belangrijk zijn. Te hoge triglyceriden waarden in je bloed kan het risico op aderverkalking en indirect hart- en vaatziekten flink verhogen.

Gelukkig kun je met een paar simpele levensstijlkeuzes je gehele gezondheid verbeteren en natuurlijk je triglyceriden verlagen. Het gaat er om dat je een bewustzijn ontwikkeld voor wat je dagelijks binnenkrijgt. Het vermijden van te veel vet eten en het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen moet een bewuste keuze worden!

Als je het gratis eBook met recepten doorleest, zul je ook zien dat daar de nadruk op wordt gelegd.

Het kan ook zijn dat je te hoge triglyceriden hebt door een diabetes probleem waardoor de lichaamseigen functie om vet om te omzetten in energie niet goed meer functioneert.  Het is dan zeker belangrijk om je waarden goed te laten onderzoeken door een specialist! Want ongecontroleerde diabetes en cholesterol kunnen een dodelijke combinatie zijn!

Voor meer tips wat betreft het onderwerp cholesterol, neem een kijkje op mijn blog.