Eczeem door voedselallergie, de missende link?

Zeer zelden hoor je artsen en dermatologen praten over eczeem en mogelijke voedselallergieën. Toch kan het heel goed zijn dat je eczeem wordt veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen.

Want veel mensen tegenwoordig hebben te kampen met een voedsel allergie / intolerantie. Maar uitzoeken waar je eventueel niet tegen kunt kan erg lastig zijn en onnodig lang duren.

In dit artikel ga ik het juist hebben over  alle mogelijke voedsel allergieën en eczeem. Want steeds meer onderzoeken wijzen erop dat eczeem erg goed te verhelpen is met de juiste voedingsmiddelen!

Allergische reactie

Het is bekend dat bij de meeste mensen eczeem veroorzaakt wordt door een allergische reactie. Vaak worden er een serie van onderzoeken gedaan om vast te stellen waardoor eczeem specifiek wordt veroorzaakt. Maar testen op een mogelijke voedselintolerantie wordt zeer zelden gedaan.

Dat terwijl er veel mensen zijn met de volgende voedselintoleranties:

Voedselintolerantie dagboek

Het probleem is dat het erg lastig te onderzoeken is of er überhaupt sprake is van een voedselintolerantie. Dit komt omdat er geen duidelijke symptomen zichtbaar zijn. Maar wat je zelf heel goed kunt doen is een dagboek  / journal aanschaffen waarin je exact opschrijft wat je gegeten hebt.

Zodra er sprake is van een eczeem uitbarsting kun je eventueel herleiden waardoor dat gekomen is.

Bekende Eczeem triggers

Als je last hebt van een voedselintolerantie dan is de kans groot dat het door éém van de volgende voedingsmiddelen komt:

Het probleem is dat je jarenlang last kunt hebben van eczeem zonder dat je doorhebt dat het door één voedingsmiddel kan komen. Het opsporen is niet gemakkelijk en bij de meeste mensen heeft het meerdere jaren geduurd.

Zo krijg ik zelf spijsverteringsproblemen van te veel snelle koolhydraten (witbrood, pasta etc.) en heb ik jarenlang onnodig last gehad van maagkrampen. Toen ik gezonder begon te leven namen mijn eigen klachten af – soms denk ik, had ik deze kennis maar 10 jaar geleden gehad:)

Leven met voedselintoleranties

Als je alles al hebt geprobeerd tegen eczeem en nog steeds regelmatig last van uitbarstingen. Dan kan het heel goed zijn dat het komt door een voedselintolerantie. Het beste is om een uitvoerig onderzoek te laten doen op mogelijke allergieën inclusief voedselintoleranties.

Zoals eerder gezegd is dit niet gemakkelijk om te laten onderzoeken, maar zeker mogelijk! Daarbij kun je eerst ook beginnen met de bovenstaande lijst.

Voedingstips

Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat alles wat je eet zo vers en organisch mogelijk is! Ik snap dat organisch vaak duurder is dan regulier. Maar kan voor een enorm verschil maken en is de extra investering zeker waard.

Hieronder een aantal tips afkomstig uit het Eczeem Verdwijn Programma:

  • Stop met het eten van bewerkte voedingsmiddelen zoals varkensvlees, hamburgers, worst, beleg (uit verpakking), snacks, chips, koekjes, en frisdranken.
  • Stop met zuivelproducten, veel mensen hebben een lactose intolerantie en het is bekend dat het verminderen van zuivel per direct de huid verbeterd. Dit komt omdat melk vol zit met hormonen en sommige mensen kunnen daar niet goed tegen. Uitzondering is kefir en magere yoghurt (beperkt) vanwege het effect op de darmflora.
  • Stop met graan/tarwe, denk aan brood, pasta, pizza, witte rijst etc.
  • Stop met margarine en andere transvetten. Olijfolie is prima want daar zitten goede vetten in. Ook  oppassen met transvetten uit bewerkte voedingsmiddelen.
  • Zoals altijd, drink veel water en stop met frisdrank, sapjes, te veel koffie, thee (behalve groene), chocomelk enz.


Probeer de bovenstaande tips voor tenminste 30 dagen te volgen en schrijf in je dagboek wat de effecten zijn op je huid.  Voor meer tips om van eczeem af te komen, kijk dan op mijn blog.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/eczeem/Eczeem en voedselallergie.mp4"
width="478"
height="360"
description="Eczeem en voedselallergie"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]