Fibromyalgie Test en Diagnose

fibromyalgie test Fibromyalgie Test en Diagnose

Fibromyalgie is vaak moeilijk vast te stellen aangezien de symptomen vaak overeenkomen met andere reumatische aandoeningen.

We merken dat mensen met fibromyalgie vaak vele artsen moeten bezoeken voor een correcte diagnose wordt gesteld. Dit komt door de cluster van symptomen waar mensen met fibromyalgie mee te maken hebben. Het probleem van deze klachten is (naast dat ze vervelend en pijnlijk zijn) dat ze erg veel overeenkomen met andere aandoeningen waardoor er fouten worden gemaakt bij het stellen van de diagnose.

Vraag: Hoe wordt fibromyalgie vastgesteld?
Antwoord: Door het testen op andere aandoeningen en het concluderen dat hiervan geen sprake is tot fibromyalgie overblijft

Ik weet het, dat klinkt niet erg gemakkelijk! Er is altijd veel onzekerheid over de diagnostiek van fibromyalgie!

Een andere reden waarom een fibromyalgie test of diagnose lastig is, is omdat er geen laboratoriumtest beschikbaar is die de aanwezigheid van fibromyalgie bewijst. Daarbij werken gestandaardiseerde laboratorium tests niet om de oorzaak van de pijn aan te tonen. Doordat er nog geen objectieve en goedgekeurde test voor fibromyalgie in de medische wereld beschikbaar is hebben veel mensen onnodig lang last van fibromyalgie zonder dat ze hun aandoening een naam kunnen geven.

Het gevolg van problemen met de diagnose is dat sommige artsen concluderen dat de aandoening niet fysiek is, oftewel een fantoompijn.

Of ze vertellen de patiënt dat deze er maar mee moeten leren leven.

Hieronder heb ik een fibromyalgie test samengesteld om je een indicatie te geven of je wellicht last hebt van fibromyalgie. Daarnaast is het aan te raden om naar een arts te gaan die ervaring heeft met fibromyalgie om je vervolgens officieel correct te laten onderzoeken.

Fibromyalgie test criteria:

Een arts vertrouwd met fibromyalgie kan de correcte diagnose doen aan de hand van de zogenaamde “tenderpoints“.

1. Je hebt last van fibromyalgie pijn voor meer dan 3 maanden
2. Pijn in de zogenaamde fibromyalgie tenderpoints.

Tenderpoints:
Vastgesteld is door de medici dat er 18  punten op je lichaam zitten die in aanmerking komen als een zogenaamde tenderpoint. Voor een fibromyalgie diagnose moet een persoon 11 of meer tenderpoints hebben met overgevoeligheid en pijn.

De Fibromyalgie Zelf Test:

Hieronder een aantal vragen en symptomen kenmerkend voor fibromyalgie:

Pijn
Voel je een constante wijdverspreide doffe pijn in de spieren? Deze pijn voel je aan beide zijden van het lichaam (boven en onder de taille).

Ervaar jij pijn wanneer er druk wordt uitgeoefend op de volgende tender points:

 • Achterkant van het hoofd
 • Tussen de schouderbladen
 • Top van de schouders
 • Voorkant van de nek
 • Bovenste borst
 • Buitenste ellebogen
 • Heupen
 • Innerlijke knieën

Stijfheid
Heb je een stijf lichaam bij het wakker worden in de ochtend?
Voel je vaak een tintelende sensatie of gevoelloosheid in je handen en voeten?

Vermoeidheid

 • Ben je vaak moe?
 • Maakt je oververmoeidheid het moeilijk om nog goed te kunnen functioneren?
 • Hebt je moeite met slapen?

Allergieën en gevoeligheden

Heb je last gehad van de volgende klachten in de afgelopen 3 tot 6 maanden?

 • Schimmel, stof, seizoensgebonden, of voedsel allergieën?
 • Gevoeligheid voor chemische stoffen, rook en geuren?
 • Gevoeligheden voor alcohol en medicijnen?
 • Huiduitslag of huid gevoeligheden?

Andere symptomen

Heb je last gehad van tenminste 4 van de volgende klachten de afgelopen 3 tot 6 maanden?

 • Frequente en ernstige hoofdpijn?
 • Terugkerende of chronische zere keel?
 • Pijnlijke gebieden onder je arm of in de nek?
 • Spierpijn of algemene spier ongemakken?
 • Moeilijkheden met slapen?
 • Problemen met cognitieve vaardigheden zoals onthouden en redeneren? (“fibro fog“)
 • Pijn in verschillende gewrichten op verschillende tijdstippen?

Andere symptomen kunnen zijn: pijnlijke menstruatie, prikkelbare darm en blaas, rusteloze benen, droge ogen en mond, depressie, angst, tinnitus, duizeligheid, problemen met je ogen, neurologische symptomen en verminderde coördinatie.

Van welke fibromyalgie klachten heb jij het meeste last?

View Results

BRON: http://www.nfra.net/Diagnost.htm

 Fibromyalgie Test en Diagnose

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
nov 02, 2013
Geplaatst door
Mireille

Wauw…dat heb ik echt niet!! Was mijn eerste reactie op een vriendin die hetzelfde heeft…Fibromyalgie. Soms zag ik haar in een rolstoel, krukken, scootmobiel, pijn, veel slapen, sjagrijnig enz.

Al maanden/jaren heb ik problemen met mijn heupen. Depressie kwam er bovenop. Er waren dagen dat ik helemaal niks meer kon. Bijna niet lopen, 3 kids te verzorgen en werken. Uiteindelijk werd ik elke dag misselijk tot kokken toe, bijna flauw vallen van vermoeidheid en extreme pijnen in mijn buik. Ik belandde weer in de ziektewet. Het ene bedrijf kocht me uit, het andere gaf me een officiele waarschuwing!

Inmiddels weken en weken verder. 4 huisartsenpost bezoeken, 10 huisartsbezoeken en 4 ziekenhuis onderzoeken verder(2,5 maand). Mag ik het op stress gooien, vraagt de huisarts. Bloed is goed, nieren goed, uitstrijkje niet helemaal, bloed in urine, buik echo afwachtend, uroloog afspraak en afspraak echo bij gynecoloog.

Mijn buik is nu wat rustiger, heb heel veel last van spierpijnen en gewrichtspijnen. Mijn schouder zit volgens mij een ontsteking, maar durf bijna niet meer naar de dokter te gaan. Ik ben bijna 31 en heb gewoonlijk een best grote mond en loop gewoon door met pijn. Inmiddels heb ik al een hoop pijnstillers in huis, maar omdat mijn maag het bijna begaf, ben ik daarmee gestopt. Toch maar weer eens dat boekje doorlezen over fibro wat ik van mijn vriendin gekregen heb. Weer moet ik slikken. Ik heb alle symptomen die ik kan lezen. Omdat ik in een scheiding zit thuis, kan ik mijn pijntjes vaak geen aandacht geven, ik MOET door, maar ik ben helemaal op. Door iedereen afgewezen en mijn depressie neemt weer toe. Je bent nog jong, bla, bla, bla. Ik KAN niet meer. Ik word continu getackeld door mijn lijf! Toch maar weer op google kijken. Ooohw…een zelftest. Heb ik gedaan nu…heb alle punten pijn. Flink ook.

Hoop dat ik na de onderzoeken, waar waarschijnlijk toch niks uitkomt, ik dit mijn huisarts kan voorleggen. Als ik het een naam kan geven, kan ik misschien mijn omgeving meer begrip meegeven dan dat ik nu heb. Ja ik weet dat het evengoed niet begripvol is, maar dit is bijna extreem. Ze denken dat ik spelletjes speel en dat ik mijn werk niet meer leuk vind en maar zeur over bepaalde dingen. Niet te vergeten, mijn inzet is bijna 300% om op het zelfde nivo te functioneren als een ander. Er zijn 2 mensen die mij begrijpen en steunen. Mijn moeder en een hele goede vriend. Ze kunnen me niet helpen, maar zij zien en accepteren dat ik niet kan. Een arm om je heen en een dikke kus voelt dan heerlijk!

Ik kan mijn verhaal nog uitgebreider maken, maar dat leest niet leuk meer. Kids naar school brengen op de fiets….ingehaald worden door ouderen, na 2 minuten verzuurd en vervolgens 3 dagen spierpijn….HET IS GEWOON EEN ROTZIEKTE!! Ik wil het gewoon echt niet hebben en als ik het ooit accepteer, wil ik er graag vanaf! mijn jongste wordt in januari 2 en de oudste is 5. Ik smijt ze in de lucht als ze dat willen, ik draai ze rond, ik grijp ze in hun lurven en draag ze nog net niet met 3 tegelijk naar boven!! Breng ze naar bed en ga huilend van de pijn op de bank liggen, maar mijn kinderen hebben genoten, van hun enorm sterke mama!! Dat is mijn KRACHT!

groetjes Mireille

Geplaatst op
nov 04, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo Mireille,

het kan enorm lang duren voordat je eindelijk de correcte diagnose krijgt. Ik heb reacties gelezen dat sommige echt jaren rondlopen met fibromyalgie zonder het een naam te kunnen geven. Gelukkig komt er wel steeds meer begrip uit de medische hoek dat fibromyalgie GEEN fantoompijn is. Verstandig is om een specialist op te zoeken met voldoende kennis en ervaring bij het behandelen van fibromyalgie. Toch is er best veel te doen om de klachten te verminderen. Bij veel mensen met fibrom is je voedingspatroon toch een belangrijke schakel, met name het verminderen van de buikklachten (PDS) gepaard met de klachten. Denk dan aan zo vers en biologisch mogelijk eten, niet te veel calorieën en suikers en letten op de goede koolhydraten en vetten.

Daarnaast is het starten met low impact oefeningen zoals yoga of pilates (op elk niveau) aan te raden, hiermee verlicht je de klachten en vooral op lange termijn kan het een groot verschil maken.

Hieronder een paar artikelen om je op weg te helpen:

http://www.optimalegezondheid.com/fibromyalgie-pijn-door-een-zwak-fascie/

http://www.optimalegezondheid.com/alternatieve-behandeling-voor-fibromyalgie-neurocompressie/

http://www.optimalegezondheid.com/de-rol-van-te-lage-serotonine-en-fibromyalgie/

http://www.optimalegezondheid.com/natuurlijke-pijnstillers-voor-fibromyalgie/

http://www.optimalegezondheid.com/fibrofit-strong-niet-zomaar-een-supplement/

Heel veel succes!

Geplaatst op
okt 15, 2013
Geplaatst door
johanna van duyn

hey allemaal,

ik ben van jongs af aan hypermobiel geweest en op me 16de heb ik tal van onderzoeken gehad uiteindelijk conclusie van fybromyalgie, had niet alle tenderpoints , maar uiteindelijk wel de diagnose gehad omdat pijn 24 uur aanwezig is /was me zoektocht heeft uiteindelijk toch wel 8 jaar geduurd omdat ik toen 16 jaar was ( nu 36).

wat ik voornamelijk doe om een beetje het in de hand te houden, bewegen, werken, kleden naar seizoen en zo laat mogelijk switchen om 1ste symptoom te voorkomen —> stijfheid en nog meer pijn. douchen voordat ik naar bed toe gaat, spieren zijn dan ontspannen.maar vooral afleiding , als je er constant aan denkt wordt alles erger en kan je er onder door gaan ( heb ik ook een tijd gehad dus heb er ervaring mee).

inmiddels ben ik 36 heb een kindje en heb ik sommige klachten terug gekregen na de zwangerschap omdat zwangerschap 50 – 50 % vanwege de hormonen verdwijnen sommige klachten, maar kunnen ook weer terugkomen, nu wetend wat ik vroeger niet wist vind ik toch wel dat huisartsen eerder moeten reageren, dan kom je als mens veel verder weg dan eerst moeten bewijzen dat je hebt terwijl je zelf wel weet dat er iets mis is!!!!

Geplaatst op
okt 07, 2013
Geplaatst door
emilie

hey ,

ik heb al maanden pijn over heel het lichaam , zware armen , zware benen , zou een hele dag kunnen slapen en slecht slapen door de pijn .
ik werk als poetsvrouw en begin het te voelen dat het te zwaar aan worden is .
toen ik nu in augustus een trombose in men been heb gehad , is het erger geworden kan soms niet uit de veren en voel me super slecht en meer pijn .
nu heb ik dat gemeld aan de dokter en die zij ja het ga wel over maar nu 6 weken later nog meer last met meer en meer klachten zoals hartkloppingen , enzo voort .
deze avond ga ik terug naar hem hij moet me helpen ga er onderdoor door de pijn en ben zooo moe dat ik zelfs ni meer zo goed slaap .
hoop dat hij me ga helpen want ben raadeloos aant worden .
26 nov een afspraak bij reumatoloog .
groetjes

Geplaatst op
okt 07, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Emilie,

Wat vervelend dat je zoveel pijn hebt.
Fibromyalgie is nog steeds een ziekte die niet altijd serieus genomen word, en je moet dus ook voor je rechten op komen om door verwezen te worden.
Ik ben blij te lezen dat je een afspraak hebt bij de reumatoloog.

Probeer goed op je voeding en beweging te letten, en probeer stress te voorkomen.
Probeer eens yoga voor je gaat slapen, misschien als je mind wat rustiger word dat je beter kunt slapen.
Blijf naar je lichaam luisteren.

Succes!!

Geplaatst op
sep 16, 2013
Geplaatst door
Mieke

Hallo,

Vandaag heb ik te horen gekregen dat ik het trapeziumsyndroom heb!
Nu lees ik dit artikel en komen toch wel symptomen bij mij voor!
Zo heb ik al geruimetijd last van een vermoeid lichaam! Zo is het na een volledige werkdag zeer moeilijk om nog iets treffelijks te doen in het huishouden! Vaak krijg ik ook te horen van mijn man “Weet je dat niet meer?” (Is dikwijls nog maar enkele dagen geleden)
Ik wordt iedere nacht wel 1 tot 2x wakker!
Vaak last van mijn knieën en schouders en soms ook van mijn enkels!
Ook mijn ontlasting is soms verstoord! Kan ik ook gewoon zelf naar de reumatoloog gaan?
Reuma zit in de familie! Mijn mama heeft reuma en artrose en mijn grootmoeder had het ook!

Geplaatst op
sep 17, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Mieke,

Wat vervelend te lezen dat je er zoveel last van hebt.
Vaak word je door de dokter doorverwezen naar de reumatoloog.
Je kunt tegen je huisarts zeggen dat je doorverwezen wilt worden, en leg hem uit waarom.

Fibromyalgie is een lastige ziekten er zijn nog steeds huisartsen die het niet serieus nemen omdat het zo moeilijk
te herkennen is. Ik heb al van veel mensen gehoort dat het een lange weg is om te doorlopen, maar het is het waard.

Je kunt natuurlijk altijd proberen om een afspraak zelf te maken bij de reumatoloog maar ik ben bang dat ze je terug verwijzen naar de huisarts.

Mocht je nog vragen hebben voel je vrij ze te stellen,

Succes!

Geplaatst op
sep 01, 2013
Geplaatst door
Vicky

Ik weet niet of ik dit heb ,
mijn dokter heeft het woord eerlijk gezegd nog nooit in de mond genomen .
Ik kwam op deze aandoening terecht via een kennis die mij zei dat ik dit heel waarschijnlijk heb en dat ik mij er dringend op moest laten testen .
Ik zit voortdurend met vreemde reactie’s op stress ( en niet alleen op stress ) .
Ik krijg dan echt pijn op verschillende plaatsen ; hoofdpijn ( achteraan tot aan de nek en verder lager ) , constante enorme rugpijnen , vooral in de schouders , ter hoogte van de bh bandjes en het zijn zowel de spieren als de gewrichten , mijn gewrichten kraken zelfs voortdurend en dat doet enorm veel pijn , mijn knieën doen pijn , mijn enkels .
Plots allergische reacties op de huid en nochtans met niets speciaals in aanraking geweest , gewoon dagdagelijkse zaken , onverklaarbaar dus , voortdurend infecties , volgens de dokter ook nog eens spastisch colon , een maag die pijn doet een constante misselijkheid . Paniekaanvallen sinds mijn 16e ( dat is ondertussen al tien jaar ) , chronische hyperventilatie , depressies ( altijd wel een reden voor ) , vermoeidheid die enkele dagen , weken aanhoudt en dan weer verdwijnt maar dan een maand of enkele maanden later weer opduikt . Ik weet me geen raad wat ik zou kunnen hebben , kunnen dit symptomen zijn van die aandoening en hoe kan ik mij daarop laten controleren ? Hopend op een reactie terug .
MVG

Geplaatst op
sep 04, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Vicky,

Het zouden inderdaad symptomen kunnen zijn van Fibromyalgie, maar helaas kan het ook vele andere oorzaken hebben.
Ik lees dat je paniekaanvallen hebt en stress. Stress kan heel erg veel doen met je lichaam en kan je enorm veel klachten geven.

Ik zou het wel laten onderzoeken. Je huisarts kan je doorverwijzen. Het is een moeilijke weg, want veel huisarten en dokters geven niet zomaar de uitslag Fibromyalgie.
Maar geef niet op. Je moet zeker uit gaan zoeken waar het vandaag komt, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.

Mocht je nog vragen hebben hoor ik ze graag,

Succes!!

Geplaatst op
jun 19, 2013
Geplaatst door
Mirella

Hoi iedereen.
Ik heb zelf pas de diagnose in april 2013 gekregen, na doktersbezoeken en vele specialisten. Bijna iedereen zegt dat het tussen de oren zit, het is MAAR spierpijn!!! En al de rest van de symptomen dan? Op den duur begin je te twijfelen aan jezelf of het echt niet tussen je oren zit??? NEEEEEN, je voelt de pijn elke dag, elk uur & elke minuut. Vermoeidheid, hoofpijnen, wazig zicht, slecht slapen, stemmingswisselingen, angsten, je woorden soms niet meer vinden…! Hoe kan je je dit verbeelden? Mensen die het niet kennen staan er sceptisch tegenover. Ik wijt het aan een gebrek van inlevingsvermogen, onwetendheid. Vergeef de mensen, zij weten niet beter. Maar wij weten het wel, jammer dat er zo weinig begrip voor is en zo weinig over bekend. De enige die mij iets of wat gelooft is mijn huisarts maar zelf weet hij er ook niet heel veel over. Ben vorige maand naar een reumacentrum geweest met het gedacht dat ze hier je meer konden helpen/vertellen…7minuten binnen geweest, 63€ armer en het advies om in een warmer land te gaan wonen en als ik nog eens vast zat met m’n rug moest ik maar weer langsgaan! Ahum, daar zien ze mij nooit meer. Je vertrouwen in de mens is beschadigd, je vertrouwen in jezelf begint op een laag pitje te staan,…Ik ben nog maar 30 jaar en hoe moet het nu verder?!
Sterkte aan iedereen die dit heeft want het is geen lachtertje!

Geplaatst op
jun 19, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Mirella,

Bedankt voor je reactie.
Er is zoveel onbegrip voor deze ziekte, mensen zien het niet aan de buitenkant dus is het er niet.
Helaas is dat minder waar voor de persoon zelf, die vaak door enorme pijn gaat. Ik kan me heel goed voorstellen dat je bent gaan twijfelen aan jezelf.
Maar doe dat alsjblieft niet, het zit niet tussen je oren.
Het klopt inderdaad dat in een warmer land het misschien afneemt, maar je kunt niet zomaar je spullen pakken en naar een ander land verhuizen, plus het heeft niet alleen maar met het weer te maken. Kan me goed voorstellen dat je niet op dat antwoord aan het wachten was.

Ik heb hier een paar blog posts voor je met informatie over Fibromyalgie.
Ik weet niet of je mijn facebook pagina al gevonden hebt, maar misschien dat je daar in contact kan komen met andere die ook Fibromyalgie hebben.

Geef niet op, ik weet het is makkelijk gezegt, maar probeer positief te blijven, gezond te eten, genoeg te drinken, wandelen of yoga is ook erg goed voor de beweging.

Succes!

Geplaatst op
aug 30, 2013
Geplaatst door
T.E.

Hallo, Ik ben 17 jaar en heb hier nu al 3 jaar mee te kampen. Mijn dagelijks leven is hartstikke moeilijk. Ik kan me helemaal inleven in jou reactie Mirella, dit is ook precies hoe ik word behandelt. Niemand begrijpt het ècht!

Groetjes.

Geplaatst op
feb 14, 2012
Geplaatst door
J.van.Doorn

hoi ben blij dat ik niet alleen dit alles heb want mijn dokter heb zo iets van je verzint alles en dat terwel ik verga van de pijn overal word er gestres van en ben snel op als ik wat doe ben bang straks helemaal niet veel meer te kunnen rijd nu scooter hoop dat nog lang te kunnen doen want door al de pijn overal kom ik nergens meer leg meer op de bank als ik wel wat doe ben ik daarna kapot van de pijn en eet al heel lang paracetamol met codeinefosfaat wat snel uit gewerk is heb ook al tijdje last van droogen oogen ook niet prettig zo wil ik niet verder leven kan niet veel meer zonder daarnaar kapot en veel pijn te hebben voel me erg in de waar denken gaat moelijk en vergeet veel word gek

Geplaatst op
feb 15, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag,

Fibromyalgie is een zeer moeilijke slopende ziekte en kan je leven erg negatief beïnvloeden. Gelukkig is er zeker hoop, want met een goede fibromyalgie management kun je de klachten goed onder controle krijgen. Erg belangrijk is om een goede arts te vinden met ERVARING bij het behandelen van fibromyalgie! Ook zijn er veel alternatieve behandelingen beschikbaar om de klachten te verminderen (met name gezonde leefstijl en goede routines). Kortom, je kunt veel doen tegen fibromyalgie en de medische wetenschap staat ook niet stil!

Tips:
http://www.optimalegezondheid.com/fibromyalgie-pijn-management/
http://www.optimalegezondheid.com/fibromyalgie-en-werken/

Groetjes,

Jack

Geplaatst op
jul 02, 2012
Geplaatst door
Annette

Hallo Jack,

Bij mij is de vermoeidheid niet slopend maar ben gewoon snel moe…altijd al geweest…met uitzonderingen….

Ben blij met je uitgebreide site.
Heb vooral pijn in de bovenbenen.
Schrok net wel met het wandelen met de hond…kom nog amper vooruit!
Ze zijn hier ook met de weg bezig, overal stapels stenen, zandbulten, de berm omgewoeld…ik kan eigenlijk nergens tegen……

Je e-boek uitgeprint….
‘s Morgens heb ik veel te doen….maar ik ga aandacht besteden aan de oefeningen…..

Een liefdevolle partner zou ook schelen ipv de robot die mijn reisgenoot is……

Hartegroet van Annette

Geplaatst op
sep 18, 2012
Geplaatst door
Anneke

Als je heel veel last hebt van die droge ogen, moet je je laten testen op de ziekte van Sjögren…… heeft er vaak mee te maken!

Geplaatst op
jul 30, 2011
Geplaatst door
verdijck natasja

ik wou je alvast bedanken voor je mails over fybromialgie.ik heb zelf veel last van chronische pijnen ,slecht slapen,kan niet ver meer gaan ben daardoor rolstoel gebonden,heb problemen met men spijsvertering enzo….
heb het momenteel al jaren en het is vast gesteld in 2003 plus cvs heb ik er ook nog bij gekregen :( .ik denk dat er nog weinig aan te doen is omdat ik het al zolang heb maar vind het zo tof dat er iemand is die eindelijk begrijpt wat fybromialgie is en wat het allemaal met een mens kan doen!dank daarvoor Mr.Boekhorst!
ik kijk uit naar de volgende mails!
groetjes natasja

Geplaatst op
jul 31, 2011
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bedankt voor je reactie Natasja,

Komende tijd zal ik je nog meer informatieve mails sturen en
ik hoop dat de fibromyalgie gezondheidstips nuttig zijn en voor verlichting
van klachten zullen zorgen.

Groetjes,

Jack.

Geplaatst op
feb 22, 2012
Geplaatst door
charissa monteiro

hallo, ik heb al een tijd last van een depressie eigenlijk al vanaf de geboorte van mijn zoon,ik ben lusteloos depressief en ook heb ik last van mijn darmen zowel het prikkelbare darm syndroom en de ziekte van crohn.
ik lijk wel honderden klachten te hebben varrierend van hoofdpijn tot neklachten kaaklachten[klemmen] en duizelig zijn droge mond vooral als ik snachts wakker word,slecht slapen en doodmoe wakker worden.
laatst ben ik met een klacht naar de dokter geweest omdat ik een borstbeen ontsteking had en alleen maar moe was.
mijn schildklier heeft de dokter nagekeken en er is niks mis mee.
vandaag was mijn maatschappelijk werker bij mij thuis en vertelde dat zijn vrouw ook deze klachten had en dat er fybromyliagie was vast gesteld maar dan wel door een reumatoloog.
ik weet zeker dat als ik morgen naar de dokter ga en ik de klachten vertel en vermoed wat ik heb dat ze denkt dat ik overdrijf! en ze me zeker niet naar een internist of naar een reumatoloog gaat sturen! aan gezien je deze ziekte die relatief nieuw is niet kan opsporen via een bloedonderzoek wordt het erg moeilijk om je klachten en naam dus ook een plekje te kunnen geven! nu maar afwachten wat de dokter zegt….

groetjes charissa

Geplaatst op
nov 05, 2012
Geplaatst door
Charlie

Hallo Natasja,

Wat erg helpt bij een slechte spijsvertering is Lijnzaad. Je moet 2 eetlepels hele lijnzaad (niet die kapotte variant) in een glas water doen en dit opdrinken. Daarna moet je nog een glas water erachteraan drinken. Dit helpt erg goed en het is geheel natuurlijk. Dit is voor verstopping. Ik had vroeger ook een spastische darm en ik moest elke dag medicijnen slikken anders had ik heel veel pijn. Ik ben gestopt met melk producten en vlees eten en ik ben er helemaal vanaf!! Ik ben niet meer verstopt en ik heb helemaal geen medicijnen nodig! Ik hoop dat je wat aan hebt aan die tips. Groeten, Charlie

Geplaatst op
nov 06, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Charlie,

Ik neem zelf ook elke dag lijnzaad en is een wonder geweest voor mijn spijsvertering en stoelgang. Ik neem zelf altijd een bord magere yoghurt met havermout en een beetje lijnzaad. Wat wel belangrijk is wanneer je last hebt van een prikkelbare darm om rustig aan te doen met de opbouw van onverteerbare koolhydraten (zoals lijnzaad). Tevens kan ik mij ook in je verhaal vinden om te stoppen met vlees eten en zuivelproudcten (uitzondering magere yoghurt en kefir).

Bedankt voor je tips!

Jack

Geplaatst op
jul 26, 2011
Geplaatst door
Wilmsen Beatrijs

alvast bedankt voor het mailen over fibromyalgie.Denk niet dat de huisdokters het begrijpt dat je afkomt met ik ben zo moe,spieren die lange tijd pijn doen,hoofdpijn enz.Als er nog mailtjes komen,ga ik ze heel zeker lezen.Vriendelijke groetjes van Bea

Geplaatst op
jul 26, 2011
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bedankt voor je reactie! Komende dagen zal je meer mailtjes krijgen over fibromyalgie!
Groeten,

Jack


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk