Havermout? Gezond genoeg om elke dag te nemen?

In zowel het recepten boek wat ik onlangs online heb gezet en het gloednieuwe masterclass programma worden de voordelen van havermout regelmatig onder de loep genomen. Het heeft vele gezondheidsvoordelen, echter is het nu niet echt het favoriete recept die je iedere ochtend wilt eten.

Ondanks dat het niet echt een lekker is (laten we eerlijk zijn) smaakt het mij toch elke ochtend weer goed. Het feit dat het goed voor mijn gezondheid is en een deel kan uitmaken van een goed gebalanceerd ontbijt maakt dit voedingsmiddel toch weer lekker.

In dit artikel de voordelen van havermout

Wat zit er in havermout?

Laat ik eerst maar eens beginnen met wat er allemaal in havermout zit. Ik kan wel zeggen dat het goed is, maar misschien zijn de feiten anders. Laten we het eens bekijken.

Wat zit er in?


Zoals je kunt zien krijg je door het eten van havermout al erg veel goede voedingsstoffen nodig. Helemaal wanneer je dit in de ochtend eet, hoe je er de rest van de dag niet meer aan te denken. Onderaan het artikel (laatste paragraaf) geef ik je een aantal recepten met havermout.

Je hebt vast wel eens gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag? Laten we deze belangrijkste maaltijd dan ook maar eens goed invullen. Geen koffie met chocopasta op een wit bolletje, maar een goed stevig ontbijt met havermout als basisingrediënt.

Voordelen

Havermout verbrandt erg langzaam, dit betekend dat het “hongergevoel” langer wegblijft dan normaal. De vezels houden het water langer vast. In plaats van in een keer een hoop energie te krijgen, zal je door het eten van havermout constant voorzien worden van energie.

Geen energiepieken, maar constant toevoer van energie

Doordat het hongergevoel langer uitgesteld wordt is het ideaal voor mensen die graag een aantal kilo’s willen afvallen. Je zal minder snel naar dikmakers grijpen zoals koekjes en snoepgoed.

Verder is uit onderzoek gebleken dat het regelmatig eten van havermout lagere pieken vertoont is de bloedsuikerspiegel.

Voorkomt:

 • Hoge cholesterol
 • Darmkanker (verlaagt de kans)
 • Langzame en trage stofwisseling


Niet alleen voor sporters is de “oude goedje” weer terug aan het  komen. Ook de cosmetische industrie maakt steeds meer gebruik van havermout. Sterker nog, kan heel gemakkelijk zelf thuis een masker van havermout maken. Half kopje havermout mengen met evenveel warm water, klein beetje honing er bij en Voila. Mix de boel en klaar is je zelfgemaakt gezondheidsmasker.

Ook is het eten van havermout goed voor je portemonnee. Een zak kost nog geen €1,00 bij de AH en je kan er zeker een hele week mee doen!

Havermout is een goede basis voor sporters. Het bevat namelijk veel complexe koolhydraten die voor een gelijkmatige energie toevoer zorgt.

Last van verstoppingen? Havermout zal balans in de darmen terugbrengen doordat het goede vezels bevat.

Nadelen

Havermout bevat gluten, dit betekend dat mensen met een gluten intolerantie dit beter niet kunnen eten. Niet getreurd, er zijn ook speciale zakken met glutenvrije havermout. Deze zijn echter wel alleen te krijgen bij de betere natuurwinkel

De smaak! Het is inderdaad niet het lekkerste om in de ochtend te eten. Toch zijn er manieren om het smakelijker te maken. Voeg er honing, rozijnen of kaneel aan toe zodat je ook in de ochtend aan het genieten bent van een lekker gezond ontbijt.

Havermout ontbijt recept

Hieronder een aantal lekkere recepten met havermout.

1. Havermout Ontbijt

Havermout ontbijt

Een ontbijt op basis van havermout is erg gezond en dé manier om je dag goed te beginnen! Persoonlijk neem ik elke dag havermout en zit vol met vitamine B, vezels en complexe koolhydraten!

Ingrediënten:

 • Kopje havermout
 • 2 kopjes water / melk
 • 1/2 theelepel kaneel
 • handjevol rozijnen
 • handjevol amandelen

Bereiding:

 1. Breng het water aan de kook
 2. Vuur laag doen en havermout toevoegen
 3. Ongeveer 5 minuten koken en goed roeren!
 4. Voeg de kaneel, rozijnen en amandelen toe.
 5. Nog een paar keer goed roeren
 6. Laat ongeveer 5 minuten staan.

Eet smakelijk!


Interessant artikel?
Wij respecteren je privacy, je gegevens zijn veilig bij ons!

Er staan meer dan 1.000 interessante en relevante artikelen op je te wachten.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes om je gezondheid te verbeteren?Dan heb ik een leuke bonus voor je.

E-mail adres:

Meld je GRATIS aan voor de nieuwsbrief (wees gerust, je zit nergens aan verbonden, je kunt altijd opzeggen).

Met je aanmelding, ondersteun je het werk waar we dagelijks mee bezig zijn. Help ons om informatie over gezondheid te delen! Laat hieronder je e-mail adres achter, en ik zal je op de hoogte houden!


Robert Jan Hendriks

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.