Heet en scherp eten goed voor je cholesterol!

Zelf ben ik er een groot voorstander van, naast de vele gezondheidsvoordelen vindt ik het ook nog eens echt lekker. Ongeveer 5 tot 6 keer per maand staat het bij mij thuis op het menu, een lekkere scherpe hap!

De laatste tijd staat de Thaise keuken steeds vaker in het middelpunt van de belangstelling. De variërende gerechten met heerlijk ingrediënten hebben altijd een uniek maar heerlijke smaak.

Naast de verschillende smaken heeft de Thaise keuken ook nog eens een aantal gezondheidsvoordelen. Een groot aantal van de Thaise gerechten zijn erg heet en gekruid. Juist het hete en scherpe eten kan op langer termijn goed voor je zijn.

Elke dag een hete peper eten is nu net niet de bedoeling, maar af en toe gebruik maken van pepers door de gerechten zal meer goeds doen dat kwaad! Je cholesterolwaarden zullen gaan dalen en ook eventueel de hoge bloeddruk verlagen.

Pepers zijn gezond

Waarom zijn pepers gezond, wat zit er in de pepers?

De directe werking van pepers heeft niets te maken met het verlagen van je cholesterol. Indirect kan het wel voor dit effect zorgen. Hete pepers (vooral de rode) zijn voor het hart!

Pepers gezond voor het hard?

Laten we beginnen met de stofjes die er voor zorgen dan de pepers zo heet zijn. Het stofje capsaïcine zorgt ervoor dat bijvoorbeeld chilipepers en jalapeño heet worden.

Dit stofje (capsaïcine) kan het cholesterol en de bloeddruk beïnvloeden. Zo zou het een natuurlijke bloedverdunner zijn die bloedpropjes tegen zou gaan.

Onderzoek

Er is een onderzoek geweest in wat voor mate dit stof invloed heeft op het cholesterol. Het zou te gevaarlijk zijn om dit op mensen te testen en daarom is het getest op een hamster (ben ik het niet helemaal mee eens, maargoed) die op een cholesterol hoog dieet was gezet.

De werking van capsaïcine heeft 2 positieve punten.

1. Het zorgt ervoor dat cholesterol beter kan worden afgebroken in combinatie met het verdunnen van ophopingen cholesterol rondom beschadigde aderen.

2. Wij mensen maken een gen aan dat er voor kan zorgen dat onze aderen krimpen. Capsaïcine zorgt voor een remming van de productie van dit gen!

Veel pepers eten gezond?

Het is niet de bedoeling dat je enorm veel hete pepers gaat eten. Sterker nog, het eten van een te grote hoeveelheid pepers zorgt voor een “onrustige” darmwerking en stoelgang.

Het beste voedingspatroon is al jarenlang hetzelfde: Gezond en gevarieerd eten!

Belangrijk om te onthouden is, is dat supplementen evenals hete pepers geen vervanging zijn voor bijvoorbeeld medicatie. Voorgeschreven medicatie mag je nooit zomaar stoppen.

Eventueel overleg met je huisarts is altijd raadzaam!

Recept met hete pepers?
Op het internet zijn er erg veel recepten te vinden met als hoofdingrediënt hete pepers. Op de onderstaande website tref je meer informatie aan over pepers en hoe je ze kunt gebruiken in verschillende recepten! Een echte aanrader... Klik hier

.