Herpes Symptomen en Uitbraken

Herpes symptomen Herpes Symptomen en UitbrakenDe laatste tijd heb ik veel e-mails ontvangen over de verschillende herpes symptomen en het valt mij op dat er veel tegenstrijdige informatie te vinden over de symptomen en uitbraken. Dat terwijl 33,3% van de mensen last heeft van het herpes simplex virus.

Voor een virusinfectie die zo veelvoorkomend is, is er opmerkelijk weinig accurate informatie vindbaar op het internet.

Hieronder een aantal feiten over het herpes virus en waardoor een uitbraak ervan veroorzaakt kan worden. Ook som ik hier de symptomen op.

Inhoud:
1. Herpes Symptomen
2. Hoeveelheid uitbraken
3. Herpes & Voeding
4. Gevaar op besmetting
5. Herpes voorkomen

De symptomen van zowel genitale herpes als een koortslip, verschillen erg per persoon. Hieronder de meest gangbare symptomen van herpes.

Herpes Symptomen

 • Vaak een pijnlijk, jeukend, tintelend gevoel tijdens en net voor een herpes uitbraak.
 • Eerst zie je kleine rode plekken. Dit worden uiteindelijk pijnlijke blaasjes en laten aan het einde van de herpes cyclus een gelige korst achter die er vervolgens afvalt zodat de huid weer kan genezen.
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Koorts
 • Plekken en blaasjes op de geslachtsdelen. Bij vrouwen kunnen er bijvoorbeeld ook blaasjes in de vagina ontwikkelen.
 • Plassen doet pijn en de genitaliën voelen branderig en jeukerig aan.

symptomenherpes Herpes Symptomen en Uitbraken

Eerste herpes uitbraak:

 • Begint op te komen tussen de eerst 2 dagen tot 20 dagen na eerste contact met het virus;
 • Genitale herpes kan 2 tot 3 weken duren;
 • De duur van een koortslip is ongeveer 10 dagen;
 • Symptomen kunnen dusdanig mild zijn dat je er vrijwel geen last van hebt.

“Anti Cellen”

Symptomen kunnen ook zeer lastig zijn. Dit is grotendeels afhankelijk van je weerstand en de hoeveelheid anti cellen in je lichaam. Zo hebben mensen die voor de eerste keer worden blootgesteld aan het herpes virus meer last en heftigere uitbraken dan iemand met al aanwezig anti cellen.

Deze anti cellen zorgen ervoor dat je immuunsysteem al een leger klaar heeft staan met specifieke eigenschappen om het herpes virus terug te dringen, zodat de symptomen sneller over gaan.
Het grote probleem van het herpes virus is wanneer het is doorgebroken in een koortslip of genitale herpes dat het virus zich snel begint te vermenigvuldigen waardoor het langer kan duren voor je immuunsysteem om het virus eerst weer te stoppen, zodat de huid weer kan genezen.

Hoeveelheid uitbraken

De hoeveelheid herpes uitbraken waar iemand last van krijgt hangt af van verschillende factoren. Echter, de meeste mensen die eenmaal eerder een genitale herpes uitbraak hebben gehad hebben een 80% kans om er weer opnieuw last van te krijgen.

Bij een koortslip ligt dit getal lager en is dit respectievelijk 50%.
Daarbij kan het ook heel goed zijn dat je last krijgt van kleine mini uitbraken waarbij het herpes virus maar in een beperkte mate doorbreekt en binnen een paar dagen weer weg is.

Dit komt omdat het herpesvirus zich terugtrekt in een zenuw waar ons afweersysteem er niet bij kan. Het wacht zijn kans af tot ons immuunsysteem is verzwakt. Dan breekt het uit, waardoor het snel terrein kan winnen voordat ons lichaam heeft gereageerd.

Hieronder een lijst gemaakt met een aantal grote herpes prikkels waardoor een uitbraak sneller kan optreden:

herpesuitbraken Herpes Symptomen en Uitbraken

Herpes en Voeding

Ongezonde voeding Herpes Symptomen en UitbrakenNatuurlijk draagt een ongezonde voeding bij aan de problemen wanneer je het hebt over het herpes virus.

Echter, wanneer je last hebt van een koortslip komt dat primair doordat het herpes virus geactiveerd is en wacht op een moment om uit te breken. Je lip is een gemakkelijke locatie voor het herpes hsv-1 virus om zich te nestelen omdat de huid hier dun is en deze met veel stoffen in aanraking komt.

Nu zijn er meer factoren dan alleen voeding, wel kan ongezonde voeding zeker bijdragen bij het krijgen van regelmatig terugkerende herpes uitbraken. Om je een indicatie te geven heb ik een schema gemaakt waarin je kunt zien door welke factoren het herpes virus geactiveerd kan worden. Deze factoren gelden tevens bij genitale herpes.

“Meer dan alleen voeding”

Zoals je in het bovenstaande schema kunt zien zijn er meer factoren van invloed dan alleen voeding, en daarnaast kun je zien dat je immuunsysteem extreem belangrijk is om uitbraken te voorkomen. Dit komt omdat het herpes virus niet te genezen is en je immuunsysteem ervoor moet zorgen dat wanneer het herpes virus actief wordt in de vorm van een koortslip of genitale herpes, het op tijd gestopt wordt.

Wanneer jij last hebt gekregen van een uitbraak betekend dit dat je al te laat bent en dat je immuunsysteem niet in staat is geweest ervoor te zorgen dat het herpes virus onder de duim werd gehouden.

Om het onderdeel voeding eerst af te sluiten is de beste tip om ervoor te zorgen dat je voeding eet laag in het aminozuur arginine en hoog in het aminozuur lysine. Dit komt omdat arginine een aminozuur wat bij veel mensen herpes uitbraken stimuleert of zelfs veroorzaakt. Gelukkig kan lysine er juist voor zorgen dat er het virus de kans niet krijgt uit te breken.

Voor de duidelijkheid, nu is het zeker niet de bedoeling om helemaal geen arginine binnen te krijgen, maar een juiste verhouding tussen arginine en lysine.

Winter en zomermaanden

Vaak krijgen mensen last van herpes uitbraken nadat je ziek bent geweest door de griep of verkoudheid. Aanvankelijk wordt gedacht dat herpes uitbraken meer voorkomen in de winter periode dan in de zomer vanwege de druk op onze weerstand in de wintermaanden.

Dit hoeft niet zo te zijn omdat blootstelling aan de zon de huid kan irriteren waardoor zelfs het herpes virus geactiveerd kan worden en een uitbraak het gevolg is. Onderzoek heeft uitgewezen dat UV straling een directe stimulerende werking heeft op de groei van het Herpes virus.

Daarom is het belangrijk om zowel in de winter periode als in de zomer periode je lippen te beschermen met een balsem om irritatie te voorkomen. Een goede tip is om dezelfde balsem te gebruiken als bij wintersport en dat is een balsem op basis van SPF 20 of meer en kan de activatie van het virus door UV straling zeker voorkomen.

Duur van herstel verschilt per persoon

De duur van herstel van een koortslip of genitale herpes verschilt per persoon en vooral ook hoe lang je al last hebt van het herpes virus. Normaliter nemen de uitbraken af naarmate je langer het virus in je lichaam hebt. Tevens is de behandeling erg belangrijk wanneer er sprake is van een herpes uitbraak. Zo kan een zinksulfaat zalf van de apotheek helpen om te zorgen dat geen andere infecties de blaasjes aantasten.

Tevens zijn er talloze thuis remedies om zowel een koortslip als genitale herpes te behandelen. Daarbij vervult je immuunsysteem ook een grote rol om de genezing te bevorderen en het herpes virus te stoppen.

Lysine Herpes Symptomen en UitbrakenEen typische koortslip duurt tussen de 1 en 2 weken als je verder niks doet om herstel te bevorderen. In mijn artikel over herpes behandelingen kun je meer lezen over de verschillende behandelingen tegen een herpes uitbraak.

De beste tip is om tijdens een uitbraak de koortslip met een zalf te behandelen en je immuunsysteem te versterken met supplementen zoals lysine, zink en een hoge dosering vitamine C.

Een typische genitale herpes uitbraak duurt langer en kan tot wel 3 weken duren voordat de huid helemaal weer hersteld is. Dit heeft te maken met het feit dat genitale herpes minder snel weggaat, maar het virus is op zichzelf minder gevaarlijk dan een koortslip. Toch wordt een koortslip tegenwoordig gezien als een normale aandoening terwijl genitale herpes nog steeds een taboe is.

Vooral bij het behandelen van genitale herpes is je immuunsysteem erg belangrijk en je zult merken dat wanneer je een zwakke weerstand hebt, een uitbraak vele malen sneller voorkomt.

Wanneer je last hebt van een uitbraak is een super tip om vitamine E olie op de plaats van de uitbraak te smeren. Je kunt eventueel vitamine capsule waar de olie inzit doorprikken en dan dat gebruiken.

Dit is één van de meest effectieve thuis remedies tegen genitale herpes. Daarbij zijn de supplementen om je immuunsysteem te versterken erg belangrijk.

Gevaar op besmetting

Over de besmetting van herpes is al veel geschreven, toch bestaat vooral over dit onderdeel veel onduidelijkheden en krijg ik regelmatig vragen of je ook herpes kunt krijgen van zoenen. Er moet gezegd worden dat het herpes virus een VIRUS is en een virus is per definitie besmettelijk.

Als je kijkt naar geschiedenis en de meest gevaarlijke epidemieën, dan zie je dat het vrijwel altijd gaat om een virus. Denk aan de Spaanse griep waarvan 20 tot 100 miljoen mensen zijn overleden in de beginjaren van de 20e eeuw (bron wikipedia). Nu is het herpes simplex virus (koortslip en genitale herpes) natuurlijk niet zo gevaarlijk, maar zeker zeer besmettelijk en daarom hebben 80% van de mensen een variant van het herpes virus in zich. Als dit een dodelijk virus zou zijn, zaten we diep in de problemen.

Hieronder een aantal feiten over de besmettelijkheid van het herpes simplex virus:

 • Besmetting wordt veroorzaakt door oraal, of genitaal contact zoals geslachtsgemeenschap, zoenen, of elke directe huid-op-huid contact waarmee er lichaamsvloeistoffen overgedragen worden.
 • Een persoon is besmettelijk wanneer de symptomen aanwezig zijn. Actieve zweren en blaasjes, en helende laesies/plekken.
 • Herpes is nog steeds besmettelijk als er geen symptomen aanwezig zijn. Een persoon die genitale herpes heeft kan potentieel altijd het virus actief in zich hebben. Hetzelfde geldt voor koortslippen, maar de kans op besmetting is wel aanzienlijk kleiner dan bij een uitbraak.
 • Sommige mensen krijgen niet typische blaar-achtige zweren, maar zij hebben wel het actieve virus in hun speeksel, vaginale, of penis afscheidingen, en kunnen het virus overdragen zonder dat ze het door hebben.
 • Blaasjes kunnen optreden diep in de vagina waar ze niet zichtbaar zijn of gevoeld kunnen worden, maar het virus wel kunnen overbrengen.
 • Herpes in de mond kan worden overgedragen naar de genitaliën, en vice versa. Symptomen zijn vergelijkbaar.
 • Eenvoudige besmetting (auto-inoculatie) waarbij iemand met het virus ook andere delen van hun lichaam kan besmetten door heel even contact gehad te hebben met het virus en vervolgens aanraken, krabben of wrijven een ander gevoelig deel van het lichaam (bijvoorbeeld herpes in het oog).
 • Handdoeken zijn vooral bevorderlijk voor herpes besmetting vanwege het directe contact met het huidoppervlak waarop het virus aanwezig is.


Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je een koortslip of genitale herpes krijgt of verspreid, is het belangrijk dat je oppast wanneer iemand een uitbraak heeft en op dat moment moet je ervoor zorgen dat je niet in contact komt met de huid of de plek van de uitbraak. Denk aan drankjes, voedsel, sigaretten, of zelfs make up.

Tevens is het bij een koortslip slim om een speciale pleister te halen waarmee je het gehele blaasje kunt bedekken waardoor er geen vocht etc. naar buiten kan komen. Wat betreft genitale herpes is het belangrijk om in die tijd geen seksueel contact te hebben totdat je bent hersteld en het herpes virus weer in recessie treed.

Er zijn veel prikkels waardoor het herpes virus actief kan worden en het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je een immuunsysteem hebt waar het herpes virus simpelweg niet tegenop kan. Dit doe je door proactief je immuunsysteem te versterken en ervoor te zorgen dat je voldoende anti herpes aminozuren in je lichaam hebt waardoor een uitbraak niet meer mogelijk is.

Mijn eigen methode onderbouwt juist deze principes met een aantal simpele stappen en pakt de oorzaak aan van alle herpes uitbraken en stopt deze volledig.

Herpes symptomen en uitbraken direct stoppen met het:

Herpes Verdwijn Plan!

 Herpes Symptomen en Uitbraken

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
apr 06, 2014
Geplaatst door
jannet

De ene uitslag was nog niet weg of de ander begon alweer. Alles geprobeerd.
Totdat ik in een apotheek in duitsland een tubetje MUXAN had gekocht.
Het beschermt de cellen tegen het virus, ik heb geen uitslag meer gehad !!
In nederland is het niet verkrijgbaar, in omliggende landen wel.
Ben een stuk gelukkiger en wil zoveel mogelijk mensen over dit middeltje informeren, omdat ik weet hoe erg het is om er zoveel last van te hebben

Geplaatst op
apr 06, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hoi Janet,

Bedankt voor deze hele goede tip. Ik heb via internet een online-apotheek gevonden (in Duitsland) die over heel Europa verzend.
Mocht iemand belangstelling hebben: http://www.versandapo.de/9215/1303211/MUXAN-Creme.htm

Mocht iemand iets bestellen, laat diegene dan even weten hoe het afgelopen is?

Groet,

Jack

Geplaatst op
mrt 23, 2014
Geplaatst door
dilan

hoi ik heb een vraag, mijn zoonte van bijna 3 jaar had de herpes virus in zijn mond en kon niet meer eten en drinken,hij was daardoor opgenomen in het ziekenhuis,de binnenkant van zijn mond is helemaal genezen zover ik het heb kunnen zien.ik wil hem weer naar de peuterspeelzaal brengen, alleen aan de buitenkant van zijn mind onder zijn lip zie ik nog een wondje dat lijkt een beetje op een puist met vocht,is mijn zoon nog besmettelijk? of is het verstandig dat ik hem.nog nietnaar school breng.
alvast heel erg bedankt voor uw advies.

Geplaatst op
mrt 24, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Dilan,

Het is inderdaad nog altijd mogelijk om het virus over te dragen aan de andere kinderen, het risico is niet zo heel groot. Overigens hebben de meeste mensen het herpes virus in zich zitten. Ik denk dat het verstandig is om dit even met de leidsters van de peuterspeelzaal te bespreken.

Ik hoop dat je zoontje snel weer beter is!

Geplaatst op
mrt 21, 2014
Geplaatst door
Katrien 1980

Beste Jack,

Ik lees je site met veel interesse. Ik weet sinds 6 weken dat ik genitale herpes heb. Helaas heb ik ook een chronische huidaandoening Hidradenitis superetiva. De primaire uitbraak duurt bij mij nu al zo’n 6 weken. Het verspreid zich constant naar alle gebieden waar de huid is aangetast door de hidradenitis. Dunne huid en veel littekens.

Ik lees veel over primaire uitbraken en herpetische eczeem. Maar weinig specifieke informatie. Door de hidradenitis lijkt de verspreiding hetzelfde te gaan als bij herpetisch eczeem. De artsen hebben weinig informatie behalve dat ik nu gehouden ben om 2000 mg valiciclovir per dag te slikken. In de hoop dat het een keer stopt.

Ben jij weleens dit soort gevallen tegen gekomen? Waarbij een eerste uitbraak van herpes zich over het lichaam verspreidde en zolang duurde eer het over ging?

Geplaatst op
jan 28, 2014
Geplaatst door
Harrie Wasser

Hallo
Ik heb de volgende symptomen
. Stekende hoofdpijn maar niet konstant
. Stekende oorpijn maar ook hier niet konstant
. Gezwollen tandvlees in de buurt van de kiezen
. Gevoelig gehemelte
.branderig gevoel in gezicht en ogen
. Geen koorts
. Uiteindelijk ontstaat er blaasjes in de neus (sporadisch op de lippen)

Het proces duurt meestal een paar weken.

Een arts heeft mij in het verleden eens vertelt dat het mogelijk een uitzonderlijke vorm van herpes is.
Wat zijn Uw ervaringen.

Bij voorbaat dank voor Uw reactie

Geplaatst op
jan 31, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Harrie,

mijn ervaringen zijn dat de symptomen erg kunnen verschillen en niet alleen hoeft te uiten in een koortslip. Het kan goed zijn dat het herpes simplex virus zich kan uiten op de mond, gezicht en zelfs in de ogen. De klachten die je beschrijft lijkt erg op gordelroos, met name tandpijn is veel voorkomend. De uiting van een koortslip is een bijkomend verschijnsel.

Ik heb een artikel geschreven over gordelroos, lees met name de reacties even door:

http://www.optimalegezondheid.com/wat-is-gordelroos/
http://www.optimalegezondheid.com/postherpetische-neuralgie-pijn-door-gordelroos/

Succes!

Geplaatst op
nov 05, 2013
Geplaatst door
Rob Notting

Ik woon permanent in Thailand en gisteren is er bij mij op mijn linkerarm gordelroos geconstateerd. Privé ziekenhuis (huisartsen zijn er niet) heeft zak met medicijnen meegegeven zoals:
Acyclovir (400 Mg), 5 per dag in te nemen. Voorraad voor 2 weken.
Fucidin zalf, 3 keer daags
Sambee (vitamin supplement), 3 keer daags
Met die pillen heb ik niet zoveel moeite echter zalf opbrengen geeft op één plek (blaasjes met zwarte puntjes) nogal wat pijn. Mijn vraag is dan ook: heeft opbrengen van zalf wel nut, mede omdat het bij slapen gaan (vroeg naar bed hier in Thailand) ingevette arm nogal wat ongemakkelijke houdingen met zich meebrengt.
Stel de vraag maar hier omdat communicatie in Engels en Thai nogal moeizaam verloopt. Bij voorbaat dank voor enige info.

Geplaatst op
nov 05, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Rob,

Wat vervelend.
Over het algemeen gaat gordelroos van zelf weer over, bij veel pijn is het inderdaad mogelijk om via de huisarts pijnbestrijding te krijgen.
Misschien kun je, je arm insmeren zeg een uur voordat je naar bed gaat, dan heeft het tijd om alvast een klein beetje in te trekken.
Mocht het met de pijn te erg zijn, dan raad ik je toch aan om te proberen contact te krijgen met je huisarts en even te overleggen wat te doen.

Succes!!

Geplaatst op
nov 06, 2013
Geplaatst door
Rob Notting

Hi Jack,
helaas het fenomeen huisarts kent men niet in Thailand. Even langs gaan bij mijn ex-huisarts zou ik wel willen maar is iets te ver weg (ruim 9.000 km). Je bezoekt een ziekenhuis waar je doktoren op elk gebied kunt vinden.Afgelopen vrijdag vertelde een dokter dat ik misschien gordelroos had. Was naar hem toegegaan omdat ik dacht een slijmbeursontsteking te hebben. Bleek dus niet het geval te zijn, afgelopen maandag naar andere dokter en die schreef pillen en zalfje voor. Plekken op onderarm worden al minder en daar gek genoeg geen pijn en nog geen jeuk. Bovenarm is ander verhaal daar zitten ook bulten en blaasjes. Volgens mij nu wat zwarte stippen er in. Die plek doet behoorlijk pijn en is lastig om mee te slapen. Ben gestipt met zalf en laat blaasjes uitdrogen. Nu kijken of hier ook Ibuprofene te koop is want paracetamol tegen pijn werkt niet echt. In ieder geval bedankt voor je reactie.
Groeten uit Thailand,
Rob

Geplaatst op
jul 03, 2013
Geplaatst door
Dennis

Hallo

Moet je boek nog beginnen te lezen gisteren aangeschaft ;)
Maar heb even een vraag ik heb een helegroote blaas op mijn buik ghad welke door is geprikt door de doktor kan ik deze afplakken met een pleister of is dit beter van niet dus enkel en alleen zinkzalf erop of is fucidin beter letop ia een grootte open wond

Geplaatst op
jun 11, 2013
Geplaatst door
Reinie

Kan je Herpes in een bloed onderzoek vinden ik ben vandaag bij mijn huisarts geweest wegens een pijnlijke plek aan mijn vagina aan de zijkant op de hoogte van mijn schaamlip de huisarts had het over een schaafplek die in het begint met bultjes of blaas is begonnen en nu een soort schaaf wond is het brand erg en is zeer pijnlijk heb een zalf er voor gekregen dat heet Lidocaine Levomenthol gel is dit de goede keuze van mijn arts

Geplaatst op
jan 04, 2013
Geplaatst door
Peter

Goedendag,

Ik heb nu in de loop der jaren al heel wat Herpes informatie de revue zien passeren.

Het schijnt zo te zijn dat je “drager” kunt zijn, en mensen kunt besmetten, zonder dat je symptomen hebt.

- Zijn er dingen waar je als drager aan kunt zien dat je in een besmettelijke periode zit?

-Waarom krijgt mens A blaasjes en jeuk, en mens B absoluut geen enkel merkbaar ongemak?

-Zijn er dingen die je, buiten de gebruikelijke middelen, kunt doen om besmettingsgevaar te verminderen?

Bij voorbaat dank & met vriendelijke groet, Peter

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Het klopt dat je een drager kunt zijn zonder de symptomen. Een uitbraak hoeft niet bij iedereen voor te komen. Als drager is een besmettelijke periode vaak wanneer het immuunsysteem verzwakt is of veel stress hebt. Als de weerstand minder is zeg maar!

De reden waarom niet iedereen last krijgt heeft vaak te maken met de individuele omstandigheden zoals de algemene weerstand. Het immuunsysteem kan onderling erg verschillen. Of dat er in een eerder tijdstip al anti cellen zijn aangemaakt.

Om besmettingen te voorkomen is het belangrijkste om je immuunsysteem op orde te houden. Je immuunsysteem houdt het herpes virus onder de duim!

Op de blog heb ik hier veel artikelen aan gewijd, een gezond dieet is de eerste stap!

Succes!

Geplaatst op
aug 24, 2012
Geplaatst door
Van Varenbergh Karin

Geachte,
Kan het zijn,dat ik herpes heb op de boven arm en de schouder.
Heb zeven harde knobbeltjes op de schouder en twee op de boven arm.
Het is begonnen met een soort knobbelige blaasjes.
Na anderhalve week,jeuk en pijn,en ze zijn verdikkerd en zien rood.
Mvg,Karin.

Geplaatst op
aug 23, 2012
Geplaatst door
Ellis

Geachte heer Boekhorst,

Wat te doen wanneer het herpes simplex virus op de trigeminaszenuw zit?
Ik heb trigeminasneuralgie(aangezichtspijn) waarbij een actief herpesvirus een rol lijkt te spelen.

Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord,
Ellis.

Geplaatst op
apr 15, 2012
Geplaatst door
Tia

Kunt u mij iets vertellen over gordelroos en post-herpetische pijn en wat kan ik er aan doen?

mvg Tia

Geplaatst op
apr 17, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag,

Ik heb een artikel geschreven over wat gordelroos is.

http://www.optimalegezondheid.com/wat-is-gordelroos/

post-herpetische pijn komt met name op latere leeftijd voor (vrij vaak) en wordt gekenmerkt door een lange tijd last van blaasjes en klachten. Ik moet toegeven dat ik hier nog niet een artikel aan heb gewijd. Ik ga morgen onderzoek doen en op mijn blog plaatsen.

Groetjes,

Jack

Geplaatst op
jan 25, 2013
Geplaatst door
henk

is het herpus virus overdraagbaar zelfs als er geen sympthone zijn ? bijv. als iemand geen koortslip meer heeft en je drinkt van zijn glas is het dan nog steeds besmettelijk?

Geplaatst op
jan 28, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Er is een zeer klein risico dat het herpes virus besmettelijk is wanneer er geen symptomen zichtbaar zijn. Alleen bij een uitbraak is het belangrijk om op te passen!

Geplaatst op
mrt 11, 2013
Geplaatst door
Maris

Etherische olieen willen nog wel eens helpen tegen de pijn. Van Kamille& Co.


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk