Hoe kalkafzetting in je aders verminderen

Verkalking in de aderen

Het verminderen van een slechte hoge cholesterol en de kalkafzetting in de aders is belangrijk om een verhoogde bloeddruk en het risico op hart- en vaatziektes te verminderen. Er kunnen verschillende wegen bewandeld worden om ervoor te zorgen dat er minder kalkafzetting plaatsvindt in de aderen. We zullen er in dit artikel een aantal bespreken.

Bij mannen begint de kalkafzetting meestal te cumuleren vanaf de adolescentie, vrouwen hebben het geluk dat oestrogeen hen, tot aan de menopauze, hiertegen beschermt. Bij ouderen die een sterke vorm van osteoporosis hebben wordt ook het meeste kalk in de aderen aangetroffen.

Dit suggereert dat calcium uit de bonen in het bloed wordt opgenomen. Zoals gezegd is dus het afnemen van het oestrogeen-gehalte een belangrijke factor maar er spelen nog andere factoren mee: roken, slechte eetgewoontes en een gebrek aan vitamines D3 en K2. Het voorkomen en vertragen van kalkafzetting kan dan ook bereikt worden door het volgen van een dieet dat de bloedsomloop stimuleert, voldoende lichaamsbeweging en het innemen van extra vitamine K2.

Aanpassingen in je dieet

Stap 1

Het volgen van een zogenaamd ‘Mediterraans’ dieet is een goede manier om kalkafzetting te voorkomen. De mediterraanse keuken is rijk aan vitamines, mineralen, en specifieke vetten en vezels die de bloedcirculatie en het hart stimuleren. Traditioneel bevat dit dieet ook veel groene groentes, die over het algemeen rijk zijn aan vitamine K2.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het innemen van K2 gelinkt is aan een verminderde kalkafzetting in de aderen. Onder andere in onderzoeken door verschillende Nederlandse universiteiten is dit gebleken.

De universiteit van Maastricht rondde bijvoorbeeld in 2004 een studie af waarin ze de inname van K2 van 4800 oudere mensen, zonder een geschiedenis van hartziekten,  bijhielden. Hun bevinding was dat die ouderen die minstens 45mg K2 per dag consumeerden de verkalking van hun aderen met 50% zagen afnemen alsook hun risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Stap 2

Neem dus gerust een vitamine K2-supplement. Omdat de dosis die we dagelijks van deze vitamine via ons eten binnenkrijgen nogal schommelt kan een supplement helpen om tekorten te voorkomen. Bespreek dit eventueel wel met je arts, zeker als je al medicatie neemt of gemakkelijk last hebt van bloedingen. En uiteraard is de beste bron van K2 nog altijd voeding, dus probeer veel groene groenten op je menu te zetten zodat je minder supplementen nodig hebt.

De wetenschap is het er nog niet over eens wat de ideale dagelijkse dosis K2 is. Het Linus Pauling-instituut aan de universiteit van Oregon raadt aan dagelijks een multivitamine- en mineralensupplement te nemen en minstens één tas donkergroene bladgroentes te eten.

Stap 3

Zorg dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. Van bijvoorbeeld aerobic is het aangetoond dat het aderverkalking tegengaat. Maar het is niet alleen dit soort intense en afmattende fysieke activiteit die kan helpen. Een studie van De John Hopkins-universiteit toonde aan dat vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar die elke week een paar keer een wandeling van 30 minuten of meer maakten 33% minder aderverkalking hadden dan vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep die dit niet deden.

Een Koreaanse studie uit 2009 bevestigde dit resultaat en stelde zelfs dat “kortdurende regelmatige fysieke inspanningen zelfs voor patiënten die al langer lijden aan een kransslagader-ziekte de stijfheid en verkalking van de aderen doet verminderen.”

Aanpassingen in je levenswijze

Een paar kleine wijzigingen aan onze levenswijze en ons dieet kunnen dus wonderen doen voor de gezondheid van ons lichaam en de kans op het krijgen van een dodelijke hart- of vaatziekte drastisch verminderen. Waar zou je er vandaag dan ook niet mee beginnen? Raadpleeg natuurlijk een arts of specialist in het geval van twijfel of als je een echt programma op jouw maat wil samenstellen.

We horen graag van onze lezers of zij te maken hebben met aderverkalking of dat ze er alvast preventieve maatregelen tegen nemen. Wat zijn jullie tips? Hoe proberen jullie voldoende K2 binnen te krijgen? Via je dieet of ook via supplementen? Laat het ons allemaal weten en stuur je reactie nu door!

The following two tabs change content below.
Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.