Hoge bloeddruk oorzaken en symptomen

Hart

Het hebben van een te hoge bloeddruk is niet iets wat van de ene op de andere dag de kop op steekt. Het is geen aandoening die zich plotseling manifesteert, maar een probleem wat door de jaren heen steeds groter wordt. In negen van de tien gevallen kunnen we vrij precies aanwijzen wat de oorzaak is van opgekomen hoge bloeddruk!

Dit kan echter pas na een grondig onderzoek.

Hoge bloeddruk heeft niet zoals andere aandoeningen duidelijke symptomen. Hierdoor kan het goed komen dat je niet eens in de gaten hebt dat je bloeddruk aan het stijgen is. Regelmatige controle is daarom van groot belang, helemaal wanneer je op leeftijd bent.

Inhoud:
1. Oorzaken van hoge bloeddruk
2. Hoge bloeddruk symptomen
3. Gevolgen van hoge bloeddruk
4. Hoge bloeddruk verlagen
5. Video

Oorzaken van Hoge Bloeddruk

“Vernauwen van de aderen”

De nummer 1 oorzaak van hoge bloeddruk is het verliezen van rekbaarheid van de aderen. Hierdoor kunnen bij snellere bloedcirculatie door bijvoorbeeld inspanning, je aderen niet mee rekken om een grotere hoeveelheid zuurstofrijk bloed toegang te geven tot je lichaam. Doordat de anderen vernauwd blijven, stijgt de druk van het bloed in deze aderen. Je hart moet dus harder pompen om dezelfde hoeveelheid bloed door je lichaam heen te pompen. Lees meer: Aderverkalking door hoge bloeddruk

“Genetische aanleg”

Genetische aanlegDat je aderen vernauwen kan door verschillende factoren komen. Factoren die we (gelukkig) vaak zelf onder controle hebben. Toch zijn er ook een aantal factoren waar we niets aan kunnen doen. Iemand kan genetische aanleg hebben om vernauwde aderen te ontwikkelen. In dit geval is het niet je eigen schuld dat de bloeddruk wat gemakkelijker kan verhogen.

“Secundaire hypertensie”

Bij ongeveer 10% van de mensen wordt hoge bloeddruk door externe factoren veroorzaakt. Dit kunnen aandoeningen zijn, maar ook medicijnen.

Dit type hypertensie wordt ook wel secundaire hypertensie genoemd, maar deze groep mensen is in de minderheid, vaak ligt de oorzaak van een te hoge bloeddruk in hoe wij in de Westerse wereld leven. Sterker nog, ik heb een onderzoek gelezen over een Japans eiland waar de hele bevolking last heeft van hypertensie. Dit komt omdat ze extreem zout eten. De verwachtingen zijn dat binnen een zeer korte tijd een groot gedeelte van de bevolking zal overlijden op relatief jonge leeftijd.

De meest voorkomende oorzaken van hoge bloeddruk

1. Nierproblemen
Bij ongeveer 4% van alle mensen met hoge bloeddruk wordt dit veroorzaakt door problemen met de nieren. De nieren werken op meerdere manieren om de bloeddruk in je lichaam te reguleren.

Voorbeeld: Je nieren zijn de natuurlijke instrumenten van je lichaam om het volume tussen natrium en vocht in balans te brengen en te houden. Als je nieren te veel zout bewaren, dan neemt het volume van het bloed toe en moet je hart weer harder pompen, dit resulteert natuurlijk in een hogere bloeddruk.

De nieren produceren ook een enzym genaamd renin. Dit enzym vervult een grote rol om je bloeddruk goed te reguleren. Om die reden zullen artsen altijd je nierfunctie testen bij bloeddruk klachten. Een slechte nierfunctie kan de oorzaak van je hoge bloeddruk zijn.

Klik hier om het Bloeddruk Omlaag Ebook Gratis Te Downloaden >>

3. Renovascular hypertensie
Een andere oorzaak van een te hoge bloeddruk is “renovasculaire hypertensie”.

De nierslagaders die voor het bloed in je nieren zorgen, komen vanuit de abdominale aorta.
Indien er een vernauwing plaatsvindt in één of beide nierslagaders, dan zorgt die er voor dat er minder bloed bij je nieren komt.

Je nieren reageren hier op door je bloeddruk te verhogen om nierfalen te voorkomen. Om dit te doen zullen je nieren de aanmaak van renin verhogen, zo zorgen ze voor tal van veranderingen in je lichaam.

Een voorbeeld hiervan is dat de aderen vernauwen of samentrekken. Dit proces verhoogt je bloeddruk. Daarnaast wordt natrium langer vastgehouden wat ook weer een hogere bloeddruk veroorzaakt. Deze vorm van hypertensie komt gelukkig bijna niet voor, maar moet niet onderschat worden omdat de gevolgen hiervan zeer ernstig kunnen zijn.

3. Levensstijl
LevensstijlIn de inleiding van dit artikel heb je kunnen lezen dat de vernauwing van de aderen de reden is waarom zo veel mensen last hebben van een te hoge bloeddruk. Nu wil je natuurlijk weten wat er voor zorgt dat je aderen vernauwen en je een hoge bloeddruk krijgt.

“Stop je het proces van vernauwing in de aderen, dan verlaag jij je bloeddruk automatisch ook”.
Dit klinkt vrij logisch toch!?

Stap 1. Lokaliseer het probleem (vernauwing van aderen)
Stap 2. Wat is de oorzaak (vaak de levensstijl?)
Stap 3. Verhelp het probleem (aanpassen van levensstijl)

De meeste problemen in het dagelijks leven worden, door het nemen van gerichte stappen, opgelost.

Waarom doen de meeste mensen dit dan niet bij het probleem van een te hoge bloeddruk?

Er zijn erg veel dingen die je levensstijl beïnvloeden, waardoor jij een te hoge bloeddruk kunt krijgen. Het oplossen door aanpassingen in je levensstijl is goed mogelijk, maar het is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Het is meer dan alleen wat gezondere dingen doen. Meer dan alleen af en toe een wandelingetje of het eten van een gezonde maaltijd extra.

Lees meer: Wat is hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk symptomen

Normaal gesproken merk je niet snel dat je last hebt van een te hoge bloeddruk en er zijn geen overduidelijke symptomen merkbaar. Vandaar dat men het “de stille moordenaar” noemt. Soms merken mensen de volgende symptomen als ze al tijden last hebben van hoge bloeddruk:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • slecht zien
 • misselijk en overgeven
 • pijn op de borst en kortademigheid


Pak de symptomen aan en verlaag je bloeddruk >>

“Niet duidelijk merkbaar”

Niet meetbaarEven terug naar het onderwerp van gesprek. Vaak merk je niet dat je last hebt van te hoge bloeddruk. Langzaam wordt de bloeddruk dan steeds hoger en merk je pas in een (te) laat stadium de symptomen op.

Een persoon kan er goed uitzien en zich goed voelen, maar kan toch een hoge bloeddruk hebben zonder zich daar bewust van te zijn.

Langzamerhand zullen de gevolgen van hoge bloeddruk zich kenbaar maken en in principe is het dan eigenlijk al te laat om het te behandelen. De reden hiervan is een aanhoudende hoge bloeddruk over een lage periode blijvende schade aanricht aan je hart en vaat systeem.

De beste behandeling is een preventieve behandeling

De gevolgen van hoge bloeddruk

Hartaanval: Bloed transporteert zuurstof door je lichaam. Wanneer de aderen, die dat bloed terug naar je hart brengen, geblokkeerd worden, dan krijgt je hart niet genoeg zuurstof. Deze blokkade kan komen door arteriosclerose, of een verharding van de aderen. Hierdoor worden je slagaders onnodig dik, stijf en raken ze verstopt.

Uiteindelijk zal de bloedsomloop te ver vertragen en zal het hart te hard moeten werken en daardoor een hartaanval veroorzaken.

Vergoot hart: Hoge bloeddruk zorgt ervoor dat je hart steeds harder en harder moet werken. Net als andere spieren, wordt ook de hartspier door harder te werken steeds dikker. Alleen is dit in het geval van je hart een hele slechte zaak. Uiteindelijk kan het hart niet meer normaal functioneren. De druk wordt door het hart zo hoog opgevoerd dat door de dunne wanden van de bloedvaten in de longen, het bloed terug de longholte in wordt gestuwd.

Nierfalen: Over een lange tijd kan hoge bloeddruk de bloedvaten vernauwen en kan verdikking van je nieren optreden. Hierdoor komen er steeds meer afvalstoffen in je lichaam en bloed. Uiteindelijk kan dit resulteren in nierfalen, waardoor dialyses nodig worden of zelfs een niertransplantatie.

Beroerte: Hoge bloeddruk kan er voor zorgen dat de slagaders naar je hersenen vernauwen en je hersenen niet meer voldoende bloed krijgen om te functioneren. Als er een bloedprop ontstaat door één van de vernauwde aderen, kan dit bloedvat door de druk kapot springen en kan een beroerte of herseninfarct optreden. Lees meer: Hersentumor door hoge bloeddruk

Risicofactoren

Iedereen kan hoge bloeddruk krijgen, maar er zijn natuurlijk mensen met een grotere kans op hoge bloeddruk dan anderen. Risicofactoren zijn:

 • Familie geschiedenis
 • Ras
 • Overgewicht
 • Leeftijd
 • Roken
 • Te veel alcohol consumptie
 • Ziekten
 • Lifestyle
 • Geslacht (Man of vrouw)

Hoge bloeddruk verlagen

OmlaagEr zijn mensen die altijd problemen hebben met hun bloeddruk en er zijn mensen die nooit problemen hebben  met hun bloeddruk. Komt dit omdat mensen die een goede bloeddruk hebben gewoon veel geluk hebben?

Natuurlijk niet.

Deze mensen weten vaak wat ze kunnen doen om hun bloeddruk op een goed niveau te houden, en ik kan je verklappen, het is geen hogere wiskunde.

Het is niet zo dat mensen een bepaald soort gen in hun lichaam hebben om de bloeddruk op een goed niveau te houden! Deze mensen weten gewoon hoe je dit zelf kunt doen! Meestal weten ze niet beter dan het volgen van de perfecte levensstijl voor een gezonde bloeddruk.

Deze mensen vermijden alle factoren die hun hoge bloeddruk kan bezorgen! Al deze factoren (en hoe je deze kunt vermijden) heb ik samengevoegd en omgezet in een compleet stappenplan wat gemakkelijk te volgen is.

Mijn unieke methode heeft inmiddels al veel mensen geholpen bij het voorkomen van een verhoogde bloeddruk of het weer verlagen er van. De ontwikkeling heeft plaatsgevonden in 2010 en 2011. De methode is door 97% van de testpersonen positief beoordeeld en geresulteerd in een verlaging van de bloeddruk door het volgen van het stappenplan.

Jack Boekhorst

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”