Is brood eten nu gezond of ongezond?

Soorten brood Is het eten van brood nu wel of niet gezond?

Ik vind het heerlijk om een sneetje brood met wat kaas te eten. Ik vind het zelfs zo lekker dat ik er wel een stuk of 4 achter elkaar kan eten, misschien zelfs wel meer. Van jongs af aan heb ik altijd veel brood gegeten en eigenlijk heb ik er zelf nooit problemen mee gehad.

Toch hoor ik veel mensen zeggen dat brood ongezond is. Dit trok natuurlijk mijn aandacht. Ik zocht een beetje op het internet en zoals bij elk gezondheidsonderwerp is ook hier veel onduidelijkheid over.

Wat nu…

Overzicht

Ik ga in dit artikel de voordelen en de nadelen van brood (en de verschillende soorten brood) aan je voorleggen. Wanneer je dit overzicht hebt doorgenomen zul je begrijpen dat het ligt aan de manier waarop je er mee omgaat of brood wel of niet goed voor je is.

Verschillende soorten brood

Allereerst zal ik je een rijtje geven met verschillende soorten brood. Van een aantal soorten kunnen we direct al wel vermelden dat ze in de categorie ongezond vallen. Waarschijnlijk hoef ik hierover niet eens uitleg te geven.

Verschillende soorten brood

  • Witbrood
  • Melkbrood
  • Roggebrood
  • Volkorenbrood
  • Meergranenbrood
  • Zuurdesembrood


Dit zijn slechts de meest bekende soorten brood. Er zijn er nog wel tientallen andere soorten, echter dit zijn vooral varianten op de bovenstaande broden.
Om een duidelijk overzicht te krijgen van wat nu wel of niet gezond is zal ik de bovenstaande soorten één voor één kort behandelen.

Witbrood
Witbrood Is het eten van brood nu wel of niet gezond?
Per definitie is witbrood niet direct ongezond, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Echter witbrood bevat lang niet zo veel goede voedingsmiddelen als bijvoorbeeld bruin brood. Normaal gesproken moeten we ongeveer 40 voedingsvezels per dag binnenkrijgen. Wanneer we dit alleen met witbrood willen bereiken, zullen we ongeveer één heel brood per dag moeten verorberen! Dit lijkt me een beetje overdreven.

Daarnaast bevat witbrood geen ijzer maar wel meer calorieën dan bruin brood.

Ons lichaam kan simpelweg niet echt veel met witbrood (wat betreft voedingswaarden) en daarom kunnen we dit zien als ongezond.

Melkbrood
Melkbrood Is het eten van brood nu wel of niet gezond?
Melkbrood is hetzelfde als witbrood, echter in plaats van water worden er eieren en melk aan het deeg toegevoegd. Dit brood bevat dus meer eiwitten dan normaal witbrood. Het bevat extra calcium en ijzer door de toevoeging van melk en eieren, maar het blijf een erg “mager” brood qua voedingswaarden.

Is dit direct beter dan witbrood? Nee, dit kunnen we niet stellen. Daarbij hebben sommige mensen een lactose intolerantie en voor diegene is het dus zeker geen optie.

Roggebrood
Roggebrood Is het eten van brood nu wel of niet gezond?
Roggebrood valt in principe niet echt onder de categorie brood, omdat het compleet andere ingrediënten bevat dan normaal brood.

Roggebrood wordt op een veel lagere baktemperatuur gebakken dan bijvoorbeeld bruinbrood. Hierdoor is dit brood een stuk gezonder. Bij hogere temperaturen kunnen er kankerverwekkende stoffen zoals acrylamide ontstaan.

Roggebrood is zeer voedzaam, bevat veel vitaminen en mineralen en is EXTREEM rijk aan vezels.

Volkorenbrood
Volkorenbrood Is het eten van brood nu wel of niet gezond?
Volkorenbrood bevat erg veel voedingsvezels, dit komt omdat er tijdens het bakproces gebruik wordt gemaakt van volkorenmeel in plaats van normaal “vezelarm” meel.  Volkorenbrood heeft een goede invloed op de darmwerking door de vele vezels en heeft als extra eigenschap dat het ldl (slecht) cholesterol kan verlagen.

Volkorenbrood bevat minder calorieën dan normaal bruinbrood of witbrood. Je kunt er dus meer van eten zonder dat je zult aankomen.

Meergranenbrood
Meergranenbrood Is het eten van brood nu wel of niet gezond?
De naam zegt het al. Meergranenbrood wordt gemaakt van verschillende soorten granen. Het kan dus zo zijn dat het meer verschillende voedingsstoffen bevat dan bijvoorbeeld volkorenbrood waar men alleen volkorenmeel gebruikt.

Hoe gezond en welke voedingsstoffen meergranenbrood bevat is dus compleet afhankelijk van welke granen er worden gebruikt.

Zuurdesembrood
Zuurdesembrood Is het eten van brood nu wel of niet gezond?
Zuurdesembrood schijnt gezonder te zijn dan volkorenbrood omdat het minder phytaten bevat van volkorenbrood. Deze phytaten zorgen voor een verminderde opname van mineralen in het lichaam. Doordat men gebruikt maakt van desem in plaats van gist is het ook nog eens langer houdbaar zonder conserveermiddelen.

De voedingswaarden van zuurdesembrood liegen er niet om: per 100 gram zuurdesem brood krijgt je 200 calorieën, 6 gram eiwit, 35 gram koolhydraten en slecht 2 gram vet binnen.

Daarnaast zitten er ook nog eens erg veel vezels is!

Conclusie, is brood gezond of niet?

Is het bijna onmogelijk te zeggen of brood (en de verschillende soorten brood) nu gezond of ongezond is. Het heeft erg veel te maken met de persoon in kwestie. Zelf merk ik dat ik niet te veel witbrood kan eten, ik merk dit vrij snel aan mijn darmwerking.

Mensen met een gluten intolerantie bijvoorbeeld, moeten glutenvrij brood eten. Wanneer je allergisch bent voor melk/lactose, is melkbrood niets voor je.

Ik kan je niet vertellen welke broodsoort nu het meest gezond is. Wel kan ik je een aantal tips geven waar je op kunt letten.

Tips

  • Probeer brood alleen te beleggen met gezonde voedingsmiddelen, dus geen chocoladepasta bijvoorbeeld.
  • Probeer zout arm brood eens uit. Dit is vooral goed voor mensen met hoge bloeddruk
  • Eet niet altijd maar brood, vervang dit ook eens met andere producten zoals rijstwafels en gezonde crackers.
  • Alles met mate! (ook brood)


Nog tips over een aanvulling? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

 Is het eten van brood nu wel of niet gezond?

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
apr 15, 2014
Geplaatst door
R.Steeghs

Ze schrijven ook dat bruin brood een dikmaker is rondom je buik,wat moeten we nu geloven??
Wij eten n.l. ook wit en tarwebrood afwisselend,dit lijkt me wel oke.

Geplaatst op
apr 15, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hoi Ria,

Het is waar dat koolhydraten, die ook heel veel in brood zitten, dikmakend zijn. Maar….Dit geld alleen voor de snelle koolhydraten, dus de suikers die snel opgenomen worden door het lichaam. Op dat moment is er een energie-overschot waardoor het lichaam de overtollige energie omzet naar lichaamsvet voor later gebruik. Helaas is de buik het eerste plekje waar dit opgeslagen wordt.
Brood bevat daarentegen koolhydraten die langzaal doior het lichaam opgenomen worden. In een normaal bewegingspatroon wordt de langzaam vrijgekomen energie ook direct weer verbruikt, dus geen opslag van lichaamsvet.

Ik kan je het advies geven om alléén maar volkorenbrood te eten. Witbrood bevat een bewerkt product, het witte meel, waardoor de hoeveelheid vezels drastisch terug gebracht is. Volkorenbrood bevat 100% volkoren (bij de wet vastgelegd) en bevat dus het maximum aan vezels.

Als je nog vragen hebt hierover, dan hoor ik het graag van je.

Jack

Geplaatst op
apr 02, 2014
Geplaatst door
Christina

Ik heb last van jicht, volkoren – en eigenlijk álle soorten brood worden afgeraden vanwege het bewerken van het meel vooraf; er zijn bijna geen voedingsstogffen meer in te vinden, en daarom verwijst men naar roggebrood, akkoord?

Geplaatst op
apr 04, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hoi Christine,

Brood wordt meestal afgeraden voor jicht-patiënten in verband met de hoeveelheid purine die je daarmee binnenkrijgt.Purine zit met name in de schilletjes van de granen, dus volkoren en bruinbrood is niet goed voor jou. Ook roggebrood, hoe lekker dan ook, bevat purine. Niet doen dus.

Als je hier meer over wilt weten, lees dan even het artikel wat ik afgelopen december heb geschreven hierover: De Jicht Dieet Lijst

mvg,

Jack

Geplaatst op
okt 22, 2013
Geplaatst door
smeenk

Ik mis spelt brood. Dit schijnt gezonder te zijn dan normaal brood. Hoe zit het met de hoeveelheid arginine in speltbrood?

Geplaatst op
jun 30, 2013
Geplaatst door
Marco

Meeste roggebrood is tevens ook zuurgedesemed en kan ook volkoren zijn? Volkoren is toch een maalprincipe, en daardoor onafhankelijk van soort graan?

Geplaatst op
feb 28, 2013
Geplaatst door
jantien blanken

Mijn vraag is, als je wilt afvallen kun je vanwege de hoge cal. waarde beter geen zuurdesembrood eten maar beter volkoren? met vr groet Jantien

Geplaatst op
feb 28, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Ik heb even de calorietabel opgezocht en zie dat de hoeveelheid calorieën niet erg verschilt ten opzichte van volkorenbrood.

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1214

Op basis van calorieën zou het niet veel uitmaken. De beste tip die ik je kan geven om af te vallen wat bij mij goed gewerkt is om meer calorieën te verbranden dan wat er binnenkomt. Ik ben zelf begonnen met elke ochtend en ‘s avonds een wandeling en dat uitbouwen naar joggen. Natuurlijk heeft voeding ook een grote rol, met name goed letten op wat je eet en bewerkte voedingsmiddelen zo veel mogelijk vermijden. Vergeet niet om rustig de tijd te nemen en niet te starten met extreme vermageringsdiëten omdat deze niet goed vol te houden zijn op lange termijn!

http://www.optimalegezondheid.com/verantwoord-afvallen-deel-1-overgewicht-is-een-groot-probleem/

Succes!

Geplaatst op
apr 08, 2013
Geplaatst door
Mieke

Ik heb een goede tip voor slanker worden. Hoewel calorieën daarbij vaak aan de haal worden gehaald, is dit niet helemaal de juiste methode. De bv. 250 calorieën van een Mars zijn namelijk niet hetzelfde als de 250 calorieën van en portie (vitamine rijke) groenten.

Ikzelf lees nu het boek van Amber Alberda: Eet jezelf, mooi, slank en gelukkig, waarin zij alles uitlegt over wat we in ons lijf stoppen, dat zuurdesem inderdaad gezonder is (doordat gist een voedingsbron is voor schimmels in de darm; wat bv. eczeem kan veroorzaken, flytinezuur – wat in gewoon brood zit – de opname van vitamine en mineralen verminderd en er meer vezels in zuurdesem zitten).

Waar het om gaat is: wanneer je ‘natuur eigen’ producten eet (alles wat rechtsteeks uit de natuur komt en niet in gefabriceerd) je lichaam dat voedsel ‘herkent’ en dat helpt met verteren, vet verbranden, gezond te blijven en energiek te worden etc.
Alles wat ‘gemaakt’ is door de fabrikanten (simpel weg om geld mee te verdienen) wordt door je lichaam niet herkent en is daardoor alleen maar bezig met het verwerken en afstoten van dit voedsel… Daardoor is het niet bezig met vet verbranden etc.

Daarnaast hebben wij dagelijks een minimaal aantal calorieën nodig om goed van te kunnen leven (en is gek genoeg nodig om juist vet te verbranden). Je kan namelijk niet altijd minder calorieën eten, wanneer je weer het juiste aantal gaat eten gaat je lichaam dit juist dubbel op opslaan, wachtend op een tweede ‘hongerwinter’. Je wordt dus dubbel dik, maar dit riedeltje kent iedereen wel.

Het gaat er dus niet om hoeveel je eet, maar wat je eet. Amber Alberda, lezen dus!

Geplaatst op
nov 15, 2012
Geplaatst door
Gerda

dat van dat bloed in brood begrijp ik niet helemaal, Jack.
Verder heb ik zeewier/ eiwit shakes ontdekt, die een maaltijd kunnen vervangen. lijkt jou dat wat?

Geplaatst op
nov 16, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Zeewier ben ik in principe goed over te spreken, zoals spiruline en zit vol met belangrijke vitamines en mineralen. Wel even goed kijken hoeveel % zeewier is. Verder is het bij eiwit shakes wel belangrijk om op de kwaliteit van het melkeiwit te letten. Over welk product gaat het overigens? Ben wel benieuwd:)

Geplaatst op
nov 15, 2012
Geplaatst door
Marina

Ik ben wel benieuwd, Daphne, welke verhoudingen je gebruikt bij de chocopasta? Ik vind dat altijd erg lastig in te schatten.

Jack, in lees iets geks (denk ik):
Of dit nu per definitie gezond is of niet, kan niet worden gezegd. Wanneer het bijvoorbeeld van bloed wordt gemaakt zal het dus minder voedingsstoffen bevatten.

Bloed??

Geplaatst op
nov 16, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Heel gek inderdaad, was een spelfoutje:) Wat betreft chocopasta is het wellicht een idee om een variant te zoeken met pure chocolade, dit is altijd gezonder dan de melkchocolade variant. Verder ben ik persoonlijk erg te spreken over Amandelpasta op een speltbroodje.

Geplaatst op
aug 28, 2012
Geplaatst door
Jonas

Ik zou toch nog eens goed nakijken wat u zegt over brood met eieren en cholesterol. Dat eieren ongezond zouden zijn of cholesterol zouden beïnvloeden is reeds lang achterhaald !

Geplaatst op
aug 28, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bedankt voor uw toevoeging.

Natuurlijk is te veel eigeel niet bevordelijk voor de cholesterolwaarden. Het belangrijkste bij de verlaging van cholesterol is goed letten welke soorten vetten je binnenkrijgt. Daarbij wordt bij de meest gangbare cholesterol verlagende diëten eieren maar zeer beperkt toegelaten.

Het totaalplaatje moet vooral kloppen! Want het uitsluiten van complete voedingsmiddelen is niet nodig.

Mvg,

Geplaatst op
jun 02, 2012
Geplaatst door
Daphne Brouns

Beste Jack,

Wat onzettend lekker is en naar het schijnt ook nog gezond, is; “rauwe chocolade”
je neemt rauwe cacaoboter met rauwe cacao poeder en om het te zoeten agave nectar.
cacaoboter smelten au bain marie, poeder toevoegen en nectar toevoegen en dan in vormpjes doen en laten opstijven in de koelkast. ook lekker is om er cacaonibs (stukjes cacaoboon) aan toe te voegen. heerlijk!!

je krijgt er ook een enorme energieboost van

met vriendelijke groet
Daphne

Geplaatst op
jun 02, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Top! bedankt voor je tip!
Fijn weekend!


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk