Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Keelontsteking: De 9 beste tips

keelontsteking tipsEen veel voorkomende klacht is keelontsteking. Het komt vooral veel voor bij mensen in de  leeftijd van vijf tot vijfentwintig. Maar als peuter of als oudere kun je ook geveld worden door een keelontsteking.

Vaak is een verminderde weerstand de eerste stap naar een fikse verkoudheid die eventueel over kan gaan in een keelontsteking. Een keelontsteking is een ontsteking van het slijmvlies tussen je mond en je strottenhoofd, dus bovenin de keel.

Als je wat wilt zeggen en je eigenlijk alleen kunt fluisteren. Dat moment dat je wat wilt eten en erachter komt dat slikken zeer doet. Dat moment, is het moment waarop je denkt dat je misschien een keelontsteking hebt. Een keelontsteking veroorzaakt ook altijd langdurige keelpijn!

Een keelontsteking kan door allerlei factoren ontstaan en ik zal je tips geven om je weerstand te boosten en om als je een keelontsteking hebt er zo snel mogelijk weer vanaf te komen, want er zijn een heleboel manieren om een herstel van keelontsteking te versnellen.

De naam zegt het al, een keelontsteking is een ontsteking van het slijmvlies in je keel. Een keelontsteking kan ontstaan door een virus, bacteriën en in sommige gevallen zelfs door een allergische reactie.

Voor het verloop van de keelontsteking maakt het in principe niet zoveel uit, maar je kunt dus op verschillende manieren een keelontsteking krijgen.

Vaak loop je eerst een virus op die vervolgens er weer voor zorgt dat bacteriën niet goed kunnen worden afgevoerd.

De meest voor de hand liggende dader van een keelontsteking zijn de virussen die in de eerste instantie voor een neusverkoudheid zorgen de zogenaamde rhinovirussen. Normaal gesproken raken alleen de slijmvliezen in de neus geïrriteerd, maar als de geïrriteerde slijmvliezen niet snel genezen maar juist gaan ontsteken dan kan de ontsteking overslaan naar de bijholtes en uiteindelijk ook naar de keel. Dit komt omdat juist die verstopte neus ervoor zorgt dat je bijholtes en je keel een broedplaats voor bacteriën wordt, warm, vochtig en je kunt ze niet kwijt vanwege die verstopte neus.

Deze bacteriën zijn vaak van het geslacht streptokokken. Dit zijn bacteriën die je in principe altijd wel een keer bij je draagt maar die geen kans krijgen vanwege je immuunsysteem.

Vooral ouderen zijn gevoelig voor een infectie met streptokokken.

Niet alleen de rhinovirussen kunnen voor een keelontsteking zorgen, ook het epstein-barrvirus, een herpesvirus, kan voor een keelontsteking zorgen. Dit is tevens het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.

Keelontsteking hoesten

Vanwege die verstopping ga je ook zo verschrikkelijk hoesten. Hoesten is een reactie van het lichaam om al dat vastzittende slijm met grof geweld los te krijgen. Dus eigenlijk moet je blij zijn dat je hoest, maar ja dat zijn weinig geruststellende woorden als je zo ziek als een hond bent.

En een ander groot nadeel van het hoesten is dat je in een fontein van virussen en bacteriën verandert.

Wat wel een punt is om in de gaten te houden, is dat je het hoesten vanwege een keelontsteking niet verwart met bijvoorbeeld kriebelhoest of een andere luchtweginfectie die dieper in je luchtwegen zit.

Hoe dieper de infectie zit des te gevaarlijker de infectie kan zijn.

Keelontsteking besmettelijk

Een keelontsteking is dus heel besmettelijk, iets wat je als ouder van schoolgaande kinderen wel weet. De hele klas ondergaat hetzelfde lot, een paar kinderen met een weerstand van een supermens uitgezonderd. De virussen die voor de keelontsteking zorgen maken natuurlijk dankbaar gebruik van de hoestbuien en zijn op die manier overdraagbaar van mens tot mens. Het hoesten maakt dat een keelontsteking heel besmettelijk is. Naast de virussen kunnen ook de bacteriën zich verspreiden door het hoesten, zij het echter in mindere mate.

Dus als je een keelontsteking hebt is het belangrijk dat je netjes je hand voor je mond doet als je moet hoesten en je niet in het luchtledige staat te blaffen, hoe lastig dat soms ook is.

Keelontsteking kind

Een keelontsteking bij kinderen is een onderdeel van het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Dit komt ook omdat kinderen op school of in de crèche de hele dag met elkaar en elkaars virussen in contact komen, want als kinderen ergens bijzonder effectief in zijn dan is het wel het slijm van de slijmvliezen met de wereld delen.

keelontsteking kind

Dus een keelontsteking zal onherroepelijk gebeuren, immers als een kind nog nooit keelontsteking heeft gehad dan heeft dit kind ook nog niet de juiste afweerstoffen, eens zal de eerste keer moeten zijn.

Waar je bij een kind bijzonder op moet letten is dat een ziek kind niet teveel vloeistof verliest en uitgedroogd raakt. Alle vloeistof is welkom, desnoods moet je je kind omkopen met ijsjes, als het maar niet uitdroogt.

Hele kleine kinderen kunnen niet aangeven dat ze keelontsteking hebben, let dan vooral op indirecte signalen zoals gebrek aan eetlust en veel huilen. Meestal gaan kinderen wel hoesten en gaat de boel vastzitten, maar soms kan je kind ook een keelontsteking hebben zonder dat het direct opvalt.

Kinderen zijn meestal een dikke week ziek en zal de keelontsteking gewoon uitgeziekt moeten worden.

Pas wel op dat je andere luchtweginfecties niet over het hoofd ziet, en houdt de temperatuur van je kind goed in de gaten. Aanhoudende koorts of hoge koorts betekent dat je naar de dokter moet gaan.

Gelukkig hebben kleine kinderen tot een jaar of vier extra grote amandelen die ervoor zorgen dat kleine kinderen beter beschermt zijn tegen infecties, ook wel logisch, aangezien het immuunsysteem niet altijd de juiste antistoffen beschikbaar heeft.

Keelontsteking duur

De duur van een keelontsteking is normaal een week tot twee weken als je een flinke keelontsteking te pakken hebt. Als een keelontsteking langer aanhoudt dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan omdat een infectie in je luchtwegen van je keel uiteindelijk in je longen terecht kan komen, en dan zit je met en longontsteking die de potentie heeft om levensbedreigend te zijn.

Ook kan een acute keelontsteking chronisch worden, bijvoorbeeld doordat je blijft roken als je een keelontsteking hebt. Hetzelfde effect heeft alcohol.

Dus wees ziek en geef je lichaam wel de kans om te herstellen.

Keelontsteking behandeling

Meestal zal een behandeling van keelontsteking bestaan uit pijnstillers nemen en voldoende vocht tot je nemen. Bij een bacteriële infectie kan antibiotica goed helpen. Bij een virale infectie heeft antibiotica vrij weinig effect. Als je een paar dagen geen of weinig water drinkt of als je langer dan een week ziek bent dan moet je contact opnemen met je huisarts.

Keelontsteking koorts

Niet alleen een verkoudheid kan voor een keelontsteking zorgen. Een keelontsteking kan ook een symptoom zijn van koorts of koorts een gevolg van een keelontsteking die is ontstaan door een virus.

Controleer daarom ook altijd je lichaamstempratuur als je last hebt van een pijnlijke keel. Je hebt last van koorts als je lichaamstempratuur hoger is dan 38 graden. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt zodat je lichaam de hitte ook kwijt kan via het zweet.

Als je kind juist koorts heeft moet je er ook voor zorgen dat die genoeg drinkt. Baby’s en peuters raken sneller uitgedroogd dan oudere kinderen en moeten daarom voldoende drinken krijgen als ze last hebben van koorts.

Als jij of je kind juist steeds zieker wordt in plaats van dat de koorts na een paar dagen weggaat is het belangrijk om je huisarts te bellen.

Bij kortademigheid, hele gele plas (urine) die niet lichter wordt als je meer drinkt en meer dan normale koortsige suffigheid is het belangrijk om je arts te bellen. Ook als je snel achter elkaar de koorts krijgt, stel je bent net beter en als je er dan na een paar dagen weer last van hebt dan is er wellicht meer aan de hand.

Keelontsteking tips

Om een keelontsteking te voorkomen is het in eerste plaats belangrijk om een goede weerstand op te bouwen. Daarom geef ik eerst tips om een keelontsteking te voorkomen, daarna krijg je tips om een keelontsteking te verhelpen

Keelontsteking voorkomen tips

Een keelontsteking voorkomen doe je vooral door een goede levensstijl.

  1. Eet voldoende fruit

Dagelijks fruit eten zorgt ervoor dat je belangrijke vitaminen en mineralen krijgt die je immuunsysteem ondersteunen. Vooral fruit met veel vitamine C kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem snel sterker is. Als je fruit wilt met veel vitamine C eet dan:keelontsteking voorkomen

  1. Eet voldoende groenten

Dagelijks twee porties groenten eten helpt ook om je immuunsysteem te ondersteunen. Vooral vitamine A en C helpen je immuunsysteem. Als je groenten wilt eten met veel vitamine C eet dan:

Voor groenten met veel vitamine A kies je:

  • Wortels
  • Zoete aardappelen
  • Boerenkool
  • Romeinse sla
  • Cantaloupe (oké dat is eigenlijk fruit, maar toch)
  1. Verlaag je stress

Stress is echt heel slecht voor je immuunsysteem. Door langdurige stress kun je jouw immuunsysteem ernstig verzwakken waardoor je vatbaarder bent voor ziektes, zoals een keelontsteking. Probeer daarom stress zo veel mogelijk te vermijden. Als je taken kunt delegeren of weigeren is het verstandig om dit te doen om stess op een houdbaar niveau te krijgen.

  1. Beweeg

Beweging heeft allerlei stress verlagende voordelen en helpt daardoor ook om je immuunsysteem sterk te houden. Daarbij schijnt beweging ook goed te zijn om bacteriën uit je longen en luchtwegen te krijgen, perfect dus om een keelontsteking mee te voorkomen. Dagelijks een wandeling kan al genoeg zijn.

Ik merk zelf wel dat als ik intensief beweeg ik sneller een rochel uitspuug dan als ik wandel, maar wandelen is een goed begin.

Bewegen helpt ook de ontwikkeling van je witte bloedcellen. Daardoor kunnen ze sneller ziektes in je lichaam herkennen en ervoor zorgen dat ze onschadelijk worden gemaakt nog voordat jij je ziek voelt.

Tijdens het sporten stijgt je temperatuur ook. Dit voorkomt, net zoals koorts, dat bacteriën zich exponentieel kunnen vermenigvuldigen.

Let wel op dat je niet te vaak sport. Om de dag naar de sportschool gaan en tussendoor wandelen of fietsen is goed genoeg om je immuunsysteem te versterken. Als je dit al doet moet je vooral doorgaan, maar als jij langere tijd intensief sport, zoals bij een marathon, kan dit het aantal witte bloedcellen juist verminderen en je meer stress geven.

Keelontsteking verhelpen tips

Als je ondanks alles toch nog een keelontsteking hebt gekregen heb ik nog een aantal tips voor je om het herstel te versnellen en de symptomen te verlichten.

  1. Drink thee met honing

Thee of een andere warme drank kan de symptomen van een keelontsteking verlichten. Door honing in plaats van suiker te gebruiken kan het kuchen verminderd worden. Uit een onderzoek blijkt dat natuurlijke honing, die is donkerder dan normale honing, voor het slapengaan bij kinderen kan zorgen voor minder kuchen en een betere nachtrust. Ook bij volwassenen kan dit effect hebben.

  1. Adem dampen in

Damp of stoom die je kunt inademen helpt om het slijm in je luchtwegen losser te maken. Daardoor is het makkelijker om weg te kuchen. Je kunt bijvoorbeeld een warme douche nemen om de damp in te ademen of water verhitten en vervolgens, als de pan of schaal niet meer verhit wordt, de dampen inademen. LET OP! Bij kokend water is de damp heter dan 100 graden en dit moet je dus niet doen! Echt alleen damp van iets dat is opgewarmd maar nu aan het afkoelen is. Het is veel veiliger om een speciaal apparaat aan te schaffen dat stoom geeft,vooral bij kinderen. Ga niet in de weer meteen pan met kokend water, je wil niet weten hoeveel kinderen (maar ook volwassenen) onnodig in het ziekenhuis belanden met brandwonden.

  1. Probeer zo min mogelijk te praten

Je stem is er meestal niet goed aan toe als je een keelontsteking hebt. Bespaar je stembanden een hoop moeite door zo min mogelijk te praten. Een goede film of een goed boek doet dan meestal wonderen.

  1. Drink veel water

Als je ziek bent, en dat ben je met een keelontsteking, verlies je vaak meer vocht dan normaal. Daarom is het belangrijk om meer te drinken dan normaal om zo gehydrateerd te blijven. Vermijdt daarom ook alcohol en koffie, want die drogen juist uit. Ga voor water of thee.

  1. Fluister niet

Doordat je toch al niet goed kunt praten krijg je misschien de neiging om maar te gaan fluisteren, maar fluisteren kost je stembanden meer moeite dan praten. Als je wat moet zeggen probeer dan ‘gewoon’ te praten. Anders ben je nog langer je stem kwijt.

Tot slot…

Een keelontsteking is super vervelend. Het is pijnlijk en als je echt pech hebt kun je niet meer goed met je omgeving communiceren. Een keelontsteking kan het gevolg zijn van een fikse verkoudheid waardoor bacteriën zich kunnen ophopen. Ook kan een virus de oorzaak zijn van je keelontsteking.

Kinderen hebben vaker last van een keelontsteking dan volwassen mensen omdat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is en natuurlijk omdat ze vaak met grote groepen bij elkaar zijn zonder dat ze zich al bekommeren om de, wat volwassenen normale zouden noemen, hygiëne regels.

Een keelontsteking kun je het beste voorkomen door een gezonde levensstijl met voeding die rijk is aan vitamine C wat je immuunsysteem ondersteunt en door te bewegen. Beweging kan ervoor zorgen dat je luchtwegen sneller vrij zijn van opgehoopte bacteriën.

Een keelontsteking verlichten of sneller wegwerken kan door warme dranken zoals thee te drinken met honing. Veel water te drinken en stoom of waterdampen in te ademen.

Als je je stem bent kwijtgeraakt of bijna kwijt bent kun je het beste proberen zo min mogelijk te praten. Als het toch moet fluister dan niet, want dan wordt het alleen maar erger.

Bronnen:

http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-368-0485-1_3#page-1

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007165.htm

http://www.livestrong.com/article/419314-chamomile-honey-tea-for-laryngitis/

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/basics/lifestyle-home-remedies/con-20021565

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Bedankt voor de tips ik heb namelijk ieder jaar 1tot 2 x last van een knobbel in mijn keel en keelpijn ik eet bijna geen groenten en fruit en doe niet aan sport wel neem ik vaak de fiets om naar de winkel te gaan naar mijn collega haar thuis te gaan of naar het rusthuis waar ik vrijwilligers werk doe te gaan ook heb ik 'denk ik' wel voldoende beweging omwille van dat ik vrijwilligerswerk doe in de logistiek en dus vaak op en af moet lopen / wandelen. . Is dit voldoende beweging ? Wel ga ik sowieso ook u tips van het eten van groenten en fruit opvolgen en eens kijken of het helpt baat het niet dan schaadt het niet

    1. Denk dat het beste is controleren u hartslag terwijl u aan het fietsen bent in een sportzaal of zo. Afhankelijk van de leeftijd en gewicht, moet je bv 128 rpm bereiken en zo blijven voor ongeveer 20 minuten. Groetjes

  2. Dankjewel voor deze tips. Momenteel wonend in Griekenland en 2 dagen voordat mijn vader hier op vakantie komt een beginnende keelontsteking, veel pijn en koorts. Helaas moet ik wel gewoon de komende 6 dagen aan het werk en ik hoop dat deze tips mijn pijn verlichten en de keelontsteking een beetje beter maken of het heling proces versnellen.

    1. Ik wens je heel veel succes, Celien. Laat je me weten of het afdoende geholpen heeft?

  3. Is het eten van ijs een goee idee? En als het geen kwaaf kan, welk soort ijs kunt u mij dan aanraden?

    1. Ieder soort ijs, zolang het maar koud is. De kou verdooft de pijn een beetje.

      Maar persoonlijk kan ik je karamel-ijs aanraden.....

      1. Maar dat zou roomijs zijn en dus een zuivel product. Het is verstandiger om zo veel als mogelijk geen zuivel te nemen omdat deze invloed heeft op je slijmvliezen. Waterijsjes zijn daarnaast ook nog een stuk gezonder

  4. Nou ik ben dus niet verkouden maar heb wel enorme keelpijn zo erg dat ik nauwelijks kan eten want dat brand in mijn keel. Melk drinken verAcht enigszins. Zodra mij keel ook maar iets uitdroogt na een slaapje dan moet ik kokhalzen en komt het eten er zo weer uit... wie heeft de gouden tip om dat branderige gevoel kwijt te raken? Oja en mijn tong is inmiddels wit uitgeslagen

    1. Keelpijn maar met veel slijm,dus al twee dagen aan het uitspugen.Kan er niet van slapen.Iemand tips en ook voor die afschuwelijke smaak in de mond

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

102 Shares
Tweet
Pin102
Share