MSM: wondermiddel voor een mooie huid

organische zwavel MSM: wondermiddel voor een mooie huidOnlangs kreeg ik een vraag of MSM werkt om de huid te reinigen van acne. In mijn programma noem ik MSM, echter ik besloot om wat meer onderzoek te doen omdat er veel tegenstrijdige berichten te vinden zijn.

Zo zul je berichten aantreffen dat MSM hét middel is tegen acne. Terwijl anderen beweren acne erger te maken.

Allereerst, wil ik het even hebben over de voordelen van MSM, en wat het voor je huid kan betekenen indien je de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Eén van de grootste voordelen van MSM is dat het bewezen goed werkt voor je huid, nagels en zelfs je haren. Wanneer je hier problemen hebt, kan het heel goed zijn dat je een tekort hebt aan MSM. Maar eerst even over de basis.

Wat is MSM

MSM is een organische zwavel, normaal gesproken tref je het aan in voedingsmiddelen. Maar door het bewerken van voeding kan het goed zijn dat de waarde zwavel erg vermindert. Dit heeft er mee te maken dat veel van de voedingsmiddelen die we eten niet meer vers uit de natuur komt, waardoor het aandeel organische zwavel veel minder is dan vers uit de natuur!

Dit veroorzaakt natuurlijk een probleem wanneer je een lange tijd een tekort hebt aan MSM. Je lichaam heeft simpelweg zwavel of MSM nodig om goed te functioneren. Ook werkt het goed voor onder andere je huid, nagels en haar omdat het een bouwsteen is voor je lichaam.

Dit betekent dat je lichaam zwavel nodig heeft voor verschillende processen in je lichaam.

Wanneer er een tekort is heeft je lichaam niet alle noodzakelijke bouwstenen aanwezig voor de cellen en kan best één van de oorzaken zijn van acneklachten. Verder helpt MSM ook de hoeveelheid collageen in de huid te bevorderen. Dit is met name belangrijk om de huid te beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Wanneer hier een tekort is kan het betekenen dat de huid minder elastisch wordt en sneller verouderd.

Tenslotte is MSM ook belangrijk voor de insuline spiegels in je lichaam. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een erg belangrijk onderdeel is om acne te verminderen. Wanneer je bijvoorbeeld veel ‘’ongezonde’’ voedingsmiddelen eet heeft dat direct invloed op de bloedsuikerspiegels.

Doordat MSM helpt dit te stabiliseren en reguleren komen er minder snel acne uitbraken voor (talgklieren raken minder snel verstopt).  Vandaar dat mijn tips ook altijd gebaseerd zijn op allereerst gezonde voeding om de bloedsuikerspiegels gebalanceerd te houden.

MSM kan ook acne veroorzaken

Dit is natuurlijk erg tegenstrijdig als er zoveel goede gezondheidsvoordelen zijn. Maar het kan wel omdat MSM ook helpt om te ontgiften. Dit betekent dat alle toxines in je lichaam uit het lichaam gedreven worden via de huid. Het resultaat kan zijn dat tijdelijk de huid er erger aan toe is dan voorheen.

Maar dit is wel een noodzakelijk kwaad waar je even doorheen moet totdat de huid weer hersteld is en de toxines uit het lichaam verlaten zijn. Een goede tip is om daarom de hoeveelheid MSM in je dieet of als supplement langzaam op te bouwen. Omdat anders de detox te snel gaat met meer acne als gevolg.

Verder komt het ook voor dat mensen meer last krijgen van digestieve klachten door het nemen van MSM. Vaak bij een hogere dosering, een goede tip is om daarom MSM te nemen in combinatie met bijvoorbeeld probiotica zoals kefir en magere biologische yoghurt (niet te veel natuurlijk).

Of het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool.

Als je net begint met het nemen van MSM is het erg belangrijk om het langzaam op te bouwen en zeker niet in één keer te veel te nemen. Dit kan voor bijwerkingen zorgen zoals slaapproblemen, concentratie problemen en eventueel hoofdpijn en misselijkheid. Natuurlijk ook altijd even in overleg met je arts voordat je het middel probeert.

Je hebt MSM in zowel poeder als capsule, de aanbevolen dosering kan aan de hoge kant zijn en daarom is het nogmaals verstandig om langzaam op te bouwen om de bijwerkingen te voorkomen.

Heb je zelf ervaring met MSM en acne? Laat het mij weten door hieronder een reactie te laten. Ik vind interactie op mijn blog altijd fijn.

 MSM: wondermiddel voor een mooie huid

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+
Onderwerpen:  

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
apr 30, 2013
Geplaatst door
hallo

Ik heb last zware acne. en ik pak al 2 maand msm 1000mg maar ik heb nog geen resultaten gezien er verandert niks , wat moet ik doen ?

Geplaatst op
apr 30, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo,

Wat vervelend. Acne kan zeker heel erg lastig zijn, zeker als je niet meer weet om er van af te komen.
Ik raad je aan om een dagboekje bij te gaan houden met wat je eet en drinkt op een dag. Zodat je kunt zien of je huid op bepaalde voedingsstoffen heftiger reageert.

Het is erg belangrijk om gezonde voedingsmiddelen te eten, en minimaal 1,5 liter water te drinken.

Succes!!

Geplaatst op
jun 07, 2013
Geplaatst door
carel

DOORLEVEN, ADEMHALEN EN DIE VIEZE PUISTEN UITDRUKKEN !
TURKEYGREESE WIL OOK NOG WEL ES HELPEN !

Geplaatst op
okt 24, 2012
Geplaatst door
Michael

Ik heb last gehad van hele zware acne. Door aanpassing van levensstijl (gedurende ongeveer 4 jaar tijd) heb ik 80% verminderd, echter er bleven een soort hardnekkige vlekken op mn borst, rug bestaan, met litteken weefsel. Nu heb ik msm geprobeerd samen met andere ontgiftende middelen zoals selenium, methionine en mariadistel. Ik nam direct 750mg msm waardoor ik na 3 dagen met koorts op bed lag. Had mn dosis afgebouwd en na 2 weken weer opgebouwd tot 750mg en nu verdraag ik de 750mg goed. Mn acne littekens zijn afgenomen en ben emotioneel veel stabieler als eerst. Mn plan is om de therapeutische dosis van 3gram te halen per dag. Maar vooralsnog ben ik zeer te spreken over dit product. Ik volg overigens het bloedgroepdieet en sport af en toe. Die combinatie van msm, dieet en beweging doet wonderen. Het zou me niet verbazen als het gerucht, dat msm voedselallergien tegengaat, ook echt waar is.

Geplaatst op
sep 26, 2012
Geplaatst door
Silvana

Hai Jack,

Ik slik nu zo’n 3 weken MSM, 1000 mg per dag. Ik slik het in eerste instantie voor mijn haren (heb last van haaruitval). Wellicht moet ik daarvoor iets meer gaan slikken, ik wil het ook iets opbouwen, maar ik ben nog even voorzichtig want mijn huid reageert vaak op ‘teveel’ vitamines (zoals B-vitamines, wordt dan vettig/af en toe kleine puistjes). In de eerste weken leek mijn huid (door de MSM?) wel iets schoner te worden (minder vettig). Nu in de 4e week heb ik een grote onderhuidse puist op mijn wang. Jaren geleden had ik die heel vaak, en wel meer tegelijk ook. Maar dus al plm. 10 jaar geen last meer van gehad. Denk je dat dit – nu na 3 weken – nog zou kunnen komen door het ontgiftingsproces van de MSM?

Geplaatst op
sep 27, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo Silvana,

Het kan heel goed zijn dat het door MSM komt. Ik heb weleens meerdere berichten ontvangen van mijn cursisten dat MSM tijdelijk onzuiverheden kan veroorzaken.

Trouwens, het is wel belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden van vitamine supplementen. Veel mensen hebben de mening ”Baat het niet, dan schaadt het niet”. Echter, te veel vitamines en mineralen kunnen zelfs slecht zijn voor je gezondheid, voorzichtig zijn met de hoeveelheid! Hier ben ik zelf de laatste jaren achter gekomen. Was eerder iemand die erg veel supplementen nam.

Verder is ook zeker wat je eet erg belangrijk voor een goede huid. Hier heb ik op mijn blog veel over geschreven:
http://www.optimalegezondheid.com/acne/acne-bestrijden-met-voeding/
http://www.optimalegezondheid.com/acne/

Succes!

Jack

Geplaatst op
sep 27, 2012
Geplaatst door
Silvana

Dank je Jack,

Ja, ik ben voorzichtig, daarom slik ik nu nog 1000 mg per dag, terwijl voor haaruitval minstens het dubbele wordt aangeraden. Wat zou jij trouwens adviseren voor dosis per dag tbv een gezonde huid?
Ik ga je artikelen over voeding voor een gezonde huid zeker lezen.

Groet,
Silvana

Geplaatst op
okt 02, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Gelukkig heeft MSM geen lange termijn effecten, omdat het een oplosbare vitamine is, dat betekent dat teveel wordt afgescheden door de nieren. De dosering is voor iedereen weer anders. Het klopt dat voor haargroei 1000 tot zelfs 4000 wordt aanbevolen, maar persoonlijk ben ik geen voorstander van erg hoge doseringen. De aanbevolen hoeveelheid ligt ergens tussen de 500 tot 1000 mg, maar daar kan ik verder geen uitspraak over doen. Ik heb nog wel een aanvullende link voor je waar een discussie wordt gevoerd over de dosering voor een mooie huid.

http://www.essentialdayspa.com/forum/viewthread.php?tid=18149

Succes!

Geplaatst op
jul 06, 2012
Geplaatst door
hallo

Ik gebruik sinds een week of 3 sms en ik voel me superfit! Ik slik het tegen artroseklachten. Mijn huid was al mooi maar lijkt nog mooier te worden, fijner qua structuur. Het grootste voordeel is dat ik veel meer energie heb. Ik gaf vorige week 2000mg aan

Geplaatst op
jul 06, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Goedemorgen,

Bedankt voor je toevoeging! Groeten,

Jack


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk