Oorsuizen en infuustherapie

infuustherapie Tinnitus en infuustherapie

Tinnitus of oorsuizen is een vervelende aandoening waarbij de patiënt een continue gebrom, gefluit of gepiep hoort. Dit constante achtergrondgeluid drijft sommige mensen tot wanhoop, en bovendien verslechtert hun gehoor door het oorsuizen. Er is een breed scala aan oorzaken voor het ontstaan van tinnitus. Voorbeelden zijn het hebben van een te hoge bloeddruk of teveel stress en de ziekte van Ménière. Maar ook een ongeluk kan een goedhorend persoon in één klap veranderen in een tinnituspatiënt.

Medicatie is meestal niet zinvol. Als het vermoeden bestaan dat de tinnitus door stress veroorzaakt wordt kunnen antidepressiva voorgeschreven worden, en bij een te hoge bloeddruk zijn bloeddrukverlagers een goede kandidaat om het oorsuizen te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen. Maar bij de meeste patiënten is het helemaal niet duidelijk hoe de tinnitus ontstaan is, het is er gewoon ineens. In Nederland is er vaak geen enkele behandeling mogelijk, maar in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt gebruik gemaakt van een omstreden techniek; de infuustherapie.

Infuustherapie
De infuustherapie bestaat uit de dagelijkse toediening van medicijnen met behulp van een infuus gedurende een periode van twee weken. Welke medicatie er precies in het infuus zit verschilt van  kliniek tot kliniek, maar in ieder geval zit er een ontstekingsremmer in, vaak een corticosteroïde zoals prednisolon of lidocaïne (beide zogenaamde bijnierschorshormonen). Daarnaast wordt vaak een doorbloedingsverbeteraar zoals Trental toegediend. Het is bij de infuustherapie van het grootste belang dat het zo snel mogelijk gebeurt, het liefst binnen twee weken nadat het oorsuizen begonnen is, maar in ieder geval in de eerste drie maanden. Na die drie maanden is er namelijk sprake van chronische tinnitus en wordt een behandeling met behulp van infuustherapie niet meer als zinvol gezien.

Wetenschappelijk bewijs
Over de werkzaamheid van deze therapie, die in Duitsland lange tijd als standaardbehandeling bij tinnitus gold, verschillen de meningen. Op het internet zijn veel verhalen te vinden van patiënten die erg veel baat hebben gehad bij een infuusbehandeling. Veel Nederlanders reizen speciaal naar Duitsland af omdat de behandeling daar wel aangeboden wordt en in Nederland niet. Sinds kort wordt de behandeling door de Duitse ziektenkostenverzekeringen echter niet meer vergoed. Dat maakt voor Nederlanders niet uit, want die hebben sowieso geen recht op een vergoeding in Duitsland, maar de reden waarom de behandeling niet meer vergoed wordt is wel van belang. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de methode werkt.

Bij een onderzoek naar de werkzaamheid van lidocaïne bijvoorbeeld bleek dat 40% van de proefpersonen een vermindering van het oorsuizen waarnamen na de toediening van lidocaïne, maar dat 30% juist een verergering van de klachten kreeg. Daarnaast waren er veel bijwerkingen. Een ander onderzoek keek naar de werkzaamheid van prednisolon, en de uitkomst van dat onderzoek was juist positief; bij de tinnituspatiënten die in de week waarin ze het oorsuizen voor het eerst gehoord hadden behandeld waren met prednisolon, verminderde het. Bij de patiënten die geen medicatie gekregen hadden veranderde er niets.

Het lijkt erop dat het te simpel is om te zeggen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van de infuustherapie, misschien is de juiste soort en hoeveelheid medicatie wel iets dat in de toekomst beter afgesteld moet worden. Er zijn veel mensen die al langer last hebben van oorsuizen die zouden willen dat ze eerder van deze therapie gehoord hadden. Want zelfs al is er geen garantie op succes, het is toch de moeite van het proberen waard om van deze vervelende aandoening af te komen.

 Tinnitus en infuustherapie

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+
Onderwerpen:  ,

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
dec 06, 2012
Geplaatst door
Briek Lesage

Beste,
Sinds een week heb ik last van oorsuizen en overgevoeligheid van het gehoor aan mijn rechteroor.
Ik stond op na een avond uit te gaan en hoorde bijna niets meer door mijn rechter oor.
Ook het gehoor is misvormt, door mijn linker oor hoor ik alles een toon hoger dan door mijn rechter oor, heel vervelend. Denk je dat ik in aanmerking kom voor de infuustherapie? Het oorsuizen is continu en zeer luid. Heb je eventuele contactgegevens voor deze kliniek in duitsland?

Geplaatst op
dec 07, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo,

Wat betreft infuusbehandeling kunt u het beste een kijkje nemen op de volgende pagina:

http://www.nvvs.nl/forum/tinnitus/viewtopic.php?t=2614

Hier staan persoonlijke reacties over de werking van de behandeling en mogelijke locaties.

Succes!

Jack

Geplaatst op
jan 24, 2013
Geplaatst door
Sander

Ik heb drie maanden geleden een gehoorbeschadiging opgelopen door vuurwerk. Ik had een piep van drie weken maar die verdween. Ik was naar de KNO arts geweest maar die kon niets doen, later gooide een van mijn vrienden weer zwaar vuurwerk naar me. Dit keer had ik een hardere piep in mijn oor en mijn oren waren overgevoelig bij geluiden. Ik zit er nu 2 maanden mee een het wordt niet beter. Ik heb geprobeerd oordoppen te dragen op school het help wel maar ik heb nog steeds last van geluiden. Toen zag ik op internet iets over infuustherapie in Duitsland met allemaal hormonen enzo. Ik ben 15 en is zo’n therapie nog mogelijk bij mij? En heeft het slechte invloed op mij aangezien ik nog in de groei ben?

Geplaatst op
jan 28, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Ik heb geen ervaring met infuus therapie, maar ik kan mij goed voorstellen dat je er helemaal ”gek” van wordt. Tinnitus door gehoorbeschadiging kan lastig zijn om te behandelen.

Ik denk dat het beter is om de volgende website te bezoeken, daar tref je ervaringen aan bij de behandeling van oorsuizen met infuus therapie.

http://forum.nvvs.nl/forum/tinnitus/viewtopic.php?t=3111

Verder raad ik je aan om de blog te lezen met een aantal handige tips tegen tinnitus:

http://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/

Heel veel succes!

Jack

Geplaatst op
feb 04, 2013
Geplaatst door
mirandavanlonkhuijsen

mijn zoon van 13 heeft na een schooldisco ook een lichte gehoorbeschadiging bij 8000 hertz opgelopen ( -40 dec verlies) en heeft een ruis in zijn oor.Heeft na 16 dagen pretnisolon tabletten gehad ( 8 dagen stootkuur)via een duitse arts , maar hoort nu ruis in linker oor.Heeft infuustherapie nog zin, of is dat te gevaarlijk voor jongen van 13.Het is nu 6 weken later.Wat is het verschil tussen tabletten en infuus?Ben erg ongerust maar iedereen om me heen zeg dat ik het moet laten rusten.

Geplaatst op
feb 05, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Schijnbaar is infuustherapie vrij effectief, echter ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee. Ik denk dat het beter is om uw vraag op de volgende site te plaatsen:

http://forum.nvvs.nl/forum/tinnitus/viewtopic.php?t=3111

Pretnisolon wordt voorgeschreven tegen de gehoorbeschadiging zodat het gehoor weer kan herstellen. Infuustherapie is een andere behandeling en wordt in Duitslands uitgevoerd. Of het kan voor uw zoon kan het beste een specialist bepalen. In de tussentijd is wellicht geluidstherapie een goede behandeling zodat de suizen wat minder opvallen.

http://www.optimalegezondheid.com/tinnitus-geluidstherapie/
http://www.optimalegezondheid.com/17-oorsuizen-tips/

Heel veel succes!

Groet,

Jack

Geplaatst op
aug 29, 2013
Geplaatst door
Pascalle

Hoi Miranda,
Kan ik vragen ik welk ziekenhuis en bij welke arts in Duitsland jullie deze kuur gehad hebben?
Je zou me ontzettend helpen!

Mvg,
Pascalle


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk