7 manieren om je darmen te versterken

2017-01-16T04:56:59+01:00december 13th, 2013|Darmflora|3 Reacties

Laatste update: door

7 manieren om je darmen te versterken

Als je last hebt van darmklachten, buikkrampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarreeklachten kan het goed zijn dat je een spastische of overgevoelige darm hebt. Wat belangrijk is om te realiseren is dat je darmen, net zo als de rest in je lichaam op de juiste manier onderhouden moet worden.

Dit is te vergelijken met het onderhouden van een tuin, wanneer dit niet gebeurt, dan is het na verloop van tijd een  wildernis. De manier om je darmen goed te onderhouden is door een gezond voedingspatroon te handhaven.

Indien je een typisch Westers dieet volgt, dan worden de darmen onnodig veel belast waardoor typische prikkelbare darm klachten kunnen ontstaan. Nu is het nog niet geheel duidelijk waardoor prikkelbare darm syndroom veroorzaakt wordt. Echter, het optimaliseren van je voedingspatroon is een grote stap naar herstel.

In dit artikel leer je welke stappen je kunt nemen om je darmen te versterken ten behoeve van je gehele gezondheid.

70-80% van je immuunsysteem zit in je spijsvertering

Veel mensen inclusief artsen realiseren zich niet altijd dat tussen de 70 – 80% van je immuunsysteem in je spijsvertering (1) zit, vandaar dat gezonde darmen absoluut essentieel is voor een algehele betere gezondheid. Veel van de gezondheidsklachten waar we tegenwoordig last van hebben is te relateren aan een onbalans in de darmen. Problemen met de spijsvertering of een onbalans in de darmen betekent dan ook een verminderd immuunsysteem.

En wanneer je immuunsysteem niet functioneert zo als het zou moeten, dan sta je open voor andere gezondheidsaandoeningen.

Nu zijn er meerdere factoren die bijdragen aan een goede gezondheid in de darmen. Allereerst is je gastro-intestinale stelsel is afhankelijk van de juiste balans bacteriën. Een voedingspatroon rijk aan geraffineerde suikers bevordert juist de aanmaak van de ‘’slechte’’ bacteriën, hierdoor kan de balans verstoord raken waardoor een candida infectie kan optreden. Door simpelweg een voedingspatroon te hanteren met minder geraffineerde suikers kan al een groot verschil maken. Helemaal wanneer er ook probiotica genomen wordt.

Het proactief ondersteunen van je spijsvertering is één van de belangrijkste stappen die je kunt zetten naar herstel. Nu zal ik je een aantal praktische tips geven om je darmen te versterken, van darmklacht naar darmkracht!

Stap 1: Probiotica als wapen om je darmen te versterken

Probiotica (2) is essentieel voor je gezondheid, het zijn <