Aambeien Tips

Aambeien en de darmwerking

Aambeien en de darmen

De meeste mensen praten liever niet over aambeien. Toch komen aambeien zeer vaak voor en worden ze regelmatig poliklinisch behandeld of operatief verwijderd. Ongeveer de helft van alle mensen heeft minimaal één keer in zijn leven last van aambeien. (Lees hier meer over de verschillende behandelingen van aambeien)

Aambeien zijn opgezwollen zwellichamen in de anus of rectum. Ze zorgen voor een constante jeuk en ongemak gepaard met bloedingen. Soms kan er ook een aambeien trombose ontstaan en deze zijn extreem pijnlijk.

Interne En Externe Aambeien

2 soorten aambeien.
Externe aambeien: Deze worden door uitzakkingen veroorzaakt en kun je voelen rond de anus. Ze zijn erg vervelend omdat je constant de pijn voelt als je zit, en deze jeukende irritatie lijkt maar niet te stoppen.

Interne aambeien veroorzaken vaak geen pijn, omdat ze diep in het anale kanaal zitten. Bloed bij de ontlasting is vaak een aanwijzing van interne aambeien. De reden dat ze niet, zoals de externe aambeien, pijnlijk zijn, is omdat binnen in het darmkanaal geen pijnzenuwen bestaan. Let op: De schade is echter even ernstig, ondanks het feit dat je geen pijn voelt.

Uitzondering
Het komt zelden voor dat interne aambeien toch zichtbaar worden. Toch is het mogelijk. Deze zijn dan veel gevoeliger en worden door grote uitzakkingen veroorzaakt. Deze vorm van aambeien vereist per direct een behandeling. Soms betekend dit dat ze met de hand moeten worden teruggedrukt. Hierna heb je er dan vaak geen last meer van. Beide type aambeien worden veroorzaakt door een grote druk door bijvoorbeeld constipatie en/of diarree. Ook komen aambeien vaak bij zwangerschap voor en ook hier is verhoogde druk in het einde van het darmkanaal vaak de oorzaak.

Als jij last hebt van aambeien en aambeien bloedingen, dan moet je een arts bezoeken, omdat het ook een teken van colon kanker kan zijn.

Aambeien kunnen erg lastig en pijnlijk zijn en als ze eenmaal zijn verdwenen bestaat de kans dat ze weer terugkomen. Hieronder heb ik een aantal tips samengesteld over wat je kunt doen als je last hebt van terugkerende aambeien en hoe je ze kunt voorkomen.

Tips Om Aambeien Te Voorkomen

 • Warm water, rustig en voorzichtig het gedeelte met een zachte doek en lauw water wassen. Niet schrobben en geen zeep gebruiken! Ook is het verstandig om 2x per dag een warm bad te nemen om de irritatie te verminderen.
 • Toverhazelaar, een ingrediënt dat vaak voorkomt bij veel supplementen tegen aambeien. Dit vermindert de irritatie.
 • Hydrocortison zalf. 2 tot 3x per dag op je aambeien aanbrengen om de irritatie en het brandende gevoel te verminderen.
  Deze zalf kan in veel gevallen de irritatie per direct verminderen.
  Gebruik deze zalf met mate, het is een hormoonpreparaat wat de huid aantast en verdunt. Hierdoor kunnen op termijn nieuwe problemen ontstaan.
 • Vezelrijk eten. Hierdoor wordt de stoelgang beter en neemt de pijn van aambeien af. De hoeveelheid vezel met 20 tot 35 gram vergroten per dag is soms al voldoende. Goede bronnen van vezels zijn fruit (voornamelijk appels), groente en volkorenproducten.
 • Vezelsupplementen. Je kunt ook extra vezelsupplementen bij de natuurzaak krijgen zoals Metamucil of Citrucel. Ook moet je voldoende water drinken omdat vezelsupplementen opstoppingen kunnen veroorzaken (constipatie). Bouw het vezelrijke eten daarom langzaam op.
 • Veel water drinken. Drink tenminste 8 tot 10 glazen per dag. Dit bevordert de stoelgang!
 • Niet persen, rustig de ontlasting laten gaan, anders wordt er onnodig veel druk op de zwellichamen uitgeoefend en kunnen zelfs terugkerende aambeien opkomen.
 • Ontlasting niet uitstellen, als je moet gaan, ook direct gaan. Wachten verhoogd de druk.
 • Sporten, wees actief om de druk op de aderen te verminderen.
 • Vermijd lange periodes van zitten of staan. Als je zittend werkt, zorg ervoor dat je tenminste 5 minuten beweegt per uur dat je zit en probeer je houding en positie bewust regelmatig te veranderen.
 • Altijd uitademen als je inspanningen verricht, je adem inhouden kan de druk vergroten.


Lees meer: Vezelrijke recepten tegen aambeien

Wat te onthouden

 • Aambeien zijn opgezwollen zwellichamen bij de anus en ze kunnen zeer pijnlijk zijn als er niet gehandeld wordt.
 • Aambeien zijn niet per direct gevaarlijk of levensbedreigend, maar je kunt er wel veel last van ondervinden.
 • Een gezonde lifestyle kan zeer snel de symptomen verminderen en terugkerende aambeien voorkomen.
 • Als klachten blijven aanhouden, kiezen veel mensen voor een poliklinische behandeling of zelfs een operatie.
 • Eet vezelrijke voeding om de ontlasting minder zwaar te maken.
 • Eet niet al te veel laxerende voedingsmiddelen.
 • Drink voldoende water.
 • Zorg dat er zo min mogelijk druk op de anus komt te staan, dus niet persen!

Aambeien en je darmwerking

Alles wat je eet zal uiteindelijk in je darmen terecht komen. Je darmen zijn in staat om voedingsstoffen op te nemen voor het lichaam. Dit is natuurlijk erg simpel uitgelegd, maar je snapt dat er veel meer bij komt kijken dan dit.
Hier een overzichtje van de verschillende onderdelen van je darmstelstel:

 • slokdarm
 • dunne darm
 • dikke darm
 • endeldarm
 • twaalfvingerige darm
 • nuchtere darm


In dit artikel ga ik je niet uitleggen wat al deze individuele darmen voor functie hebben. In dit artikel ga ik je vertellen van voor invloed je darmen hebben m.b.t. aambeien.

Wanneer je goede voedingsstoffen binnenkrijgt (die je lichaam in een goede verhouding nodig heeft) zal je een goede darmwerking ontwikkelen en dit zal leiden tot een goede en makkelijke stoelgang. Maar wanneer je niet genoeg (of veel ongezonde) voedingsstoffen binnenkrijgt, is het voor je darmen moeilijker om het voedsel te verteren. Dit zal leiden tot een "dikke en zware" ontlasting.

aambeien en voedingJe kunt je voorstellen dat dit niet optimaal is voor je darmen. Daarnaast komt er veel druk te staan op je anus. Dit is niet echt een probleem als het af en toe eens gebeurt. Maar elke keer zal de kans vergroot worden op het ontstaan van aambeien! Het is dus belangrijk dat je de goede voedingsstoffen tot je neemt, om zo de kans op aambeien te verkleinen door je darmen het makkelijk te maken. Zeer gevarieerd eten is de gemakkelijkste aanpak.

Verminder kans op aambeien door een betere spijsvertering
Wanneer jij je spijsvertering verbeterd zal de kans op aambeien aanzienlijk afnemen. Daarnaast zal je immuunsysteem verbeterd worden en krijgt je algemene gezondheid een boost. Maar hoe krijg je nu een goede spijsvertering? Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig waar goede vitaminen en mineralen inzitten.

Je zult een goede balans moeten vinden tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.

Heb je al last van aambeien? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk vezelrijke voedingsstoffen tot je te nemen, omdat deze erg bevorderlijk werken voor je darmen. Je ontlasting zal een stuk aangenamer verlopen en de druk op je anus zal worden verminderd. Aambeien zijn vervelend, maar wanneer jij je darmen goed verzorgd zal de kans op aambeien een heel stuk kleiner worden.

Een slechte darmwerking kan aambeien prikkelen. Verbeter je spijsvertering en pak aambeien bij de oorzaak aan!!