Aambeien ontleed

Hoe worden aambeien behandeld?

foto hoe aambeien eruit zien

Het is algemeen bekend en geaccepteerd dat constipatie en teveel druk op de anus aambeien veroorzaken. Daarom is het voor iedereen verstandig om de druk op de anus en constipatie zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan gedaan worden met een vezelrijk dieet. Vezels komen in erg veel soorten voeding voor zoals, gedroogd fruit, groentes en bijvoorbeeld ontbijtgranen.

Wil jij de kans op constipatie zoveel mogelijk verkleinen? Dan is het aan te raden dat ongeveer 20 tot 30 gram vezels per dag het minimum is. Het gemiddelde dieet in de westerse wereld bevat ongeveer 15 gram vezels per dag. Ook is het mogelijk om supplementen te slikken die vezels bevatten. Maar dit is natuurlijk geen vervanging voor de normale vezels die uit voeding kan worden gewonnen. Diarree is overigens ook een gevolg van het tekort aan vezels in je lichaam.

Soorten aambeien behandelingen

Er zijn erg veel verschillende soorten producten op de markt die aambeien behandelen. Welke behandeling nu het beste is, is moeilijk te zeggen. Sommige van deze behandeling bevatten stofjes die eigenlijk bedoeld zijn om jeuk te bestrijden. Er zijn daarom ook vrij weinig feitelijke bewijzen dat deze behandeling daadwerkelijk iets doen aan het probleem van aambeien zelf.

De medicijnen verminderen alleen die irritatie, maar pakken het probleem niet aan. Producten die gebruik worden als medicijn tegen aambeien komen voor in de vorm van creme’s, pillen, gel’s en vloeibare medicijnen die op de anus moeten worden aangebracht. Creme’s en gel’s moeten bij de anus worden aangebracht, en zogenaamde zetpillen worden met behulp van een soort pijpje naar binnen gebracht. De meeste producten bevatten vaak meer dan één type ingrediënt. Vaak is het zo, dat alle producten vaak wel één type ingrediënt gemeen hebben. Lees meer: Aambeienzalf

1. Verdovende medicijnen
De werking van deze medicijnen zijn vaak ook verschillend. Zo zijn er medicijnen die plaatselijk de pijn en de jeuk verdoven. Wel moet er uitgekeken worden dat de medicijnen niet teveel worden gebruikt. Daarnaast kan het zijn dat er een allergische reactie ontstaat. Wanneer je een branderig gevoel krijgt moet je direct met dat bepaalde medicijn stoppen.
2. Bloedvaten versmallen
Er zijn ook medicijnen die de bloedvaten smaller maken zodat de zwelling afneemt. Deze medicijnen (vaak vloeibare vorm)  moet rond de anus worden aangebracht. Ook kan het voorkomen dat deze medicijnen de pijn en de irritatie doen afnemen.
3. Stoelgang vergemakkelijken
Verder zijn er medicijnen die de irritatie en de jeuk bij de anus doen afnemen tijdens de stoelgang. Als je aambeien hebt dan weet je dat je stoelgang enorm pijnlijk is! Zo zijn er nog veel meer medicijnen die aambeien (de pijn en de irritatie die er ontstaat) verminderen. Niet elke soort medicijn heeft hetzelfde effect. Daarom zal je voor jezelf moeten uitzoeken welk medicijn er het beste bij je past. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor medicijnen die de pijn doen afnemen.

Niet operatieve behandelingen voor aambeien

Naast operatieve behandelingen zijn er voor aambeien ook erg veel niet-operatieve behandelingen mogelijk. De uitkomst van al deze behandelingen zijn hetzelfde maar de manier waarop de behandeling wordt uitgevoerd verschilt onderling nogal. Het komt er op neer dat de aambeien verschrompeld worden zodat deze gaan krimpen. Dit zorgt er voor de de kleine (niet opgezwollen aambei) niet meer naar beneden kan uitzakken. Alle onderstaande behandelen worden uitgevoerd zonder verdoving, dit komt omdat de behandeling alleen zenuwen betreft die geen pijn waarnemen.

Sclerotherapie is een van de oudste vormen van behandelingen. Tijdens deze therapie wordt er een vloeibare injectie in de basis van de aambei gespoten. Deze vloeistof veroorzaakt dat de aambei van binnenuit verschrompelt en zal vrij snel gaan krimpen. Bij deze vorm van het behandelen van aambeien kan erge pijn ontstaan. Gelukkig zal deze pijn na verloop van tijd (dagen)  afnemen. Het kan zijn dat de aambeien na een tijd (denk hierbij aan jaren) weer terug kunnen komen.

1. De rubberen band methode.
Bij de rubberen band methode zal er als ware een klein rubberen ringetje om de aambei worden geplaatst waardoor de aambeien geen toevoer meer krijgt. Op dat moment zal de aambei direct worden aangevallen. Bij aambeien die in een ver gevorderd stadia verkeren is deze methode effectiever dan de methode waarbij ze een vloeistof direct in de aambei spuiten. Ook bij deze behandeling kan het voorkomen dat de aambei na verloop van tijd weer terugkeert. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er wel een aantal dingen die je zelf kan ondernemen om deze terugkeer van de aambeien te voorkomen.

Het grootste probleem van deze behandeling is de pijn. De pijn die voor kan komen bij deze aambeien behandeling is vaak groter dan de pijn van sclerotherapie. Ook kan het voorkomen dat de aambeien ernstige kan gaan bloedingen de eerst paar dagen. Daar is het ook mogelijk dat er infecties kunnen ontstaan, maar in het algemeen is dit niet echt problematisch en zullen de infecties vanzelf genezen.

2. Aambeien bestrijden met hitte
aambeien aanpakken met hitteDeze behandeling pakt aambeien aan door de aambei  te  verhitten. Door de hitte brandt je als ware je aangetaste aambei tissue weg en komt er littekenweefsel voor in de plaats. Aambeien zijn  onder te verdelen in schalen van ernst. Het ligt aan de aambei zelf, of deze behandeling mogelijk is. Daarnaast is deze behandeling van aambeien ook een van de meeste pijnlijke.

3. Aambeien bestrijden met kou
Aambeien zijn te behandelen met hitte, maar aambeien zijn ook te behandelen met kou. Dit heeft eigenlijk hetzelfde effect alleen in plaats van de aambeien weefsel te verhitten, zal je ze dus extreem koud gaan maken. Echter wordt deze behandelen niet echt vaak gebruikt. Dit komt mede door de grote hoeveelheid pijn die er ontstaat.

Operatieve aambeien behandelingen

De meeste mensen die last hebben van aambeien kunnen met behulp van medicijnen of andere behandelingen volledig van hun aambeien af komen. Toch kan het voorkomen dat de aambeien zo ernstig zijn, dat deze met behulp van een operatie moeten worden verwijderd. Ongeveer 10% van iedereen die last heeft van aambeien moet uiteindelijk een operatie ondergaan om hier van af te komen. Dit percentage geldt alleen wanneer aambeien vroegtijdig wordt behandeld.

Er zijn verschillende soorten operaties die ondergaan kunnen worden en hieronder zal ik de meeste voorkomende behandelingen nader toelichten. De eerste operatieve behandeling is het verwijden van je anus, zodat er veel druk op de aambei komt te staan, waarna deze dus ook zal verdwijnen.

Een nadeel van deze manier is dat de vaak erg slecht is voor je. Blijvend letsel kan ontstaan nadat deze behandeling is uitgevoerd. Dit uit zich bijvoorbeeld door een slechte stoelgang en het niet meer goed kunnen samentrekken van je sluitspier. Daarom wordt deze behandeling ook niet echt vaak meer gebruikt.

De volgende behandeling lijkt erg veel op de rubberen band methode en eigenlijk komt deze op hetzelfde neer. In ernstige gevallen wordt deze behandeling gebruikt, dit komt omdat deze behandeling vrij duur is. Ook hier wordt een bandje om de aambei gewikkeld zodat deze als ware uitsterft.

Bij sphincterotomy wordt als ware de aambei in zijn geheel verwijdert. Ook deze behandeling is niet ideaal en dit komt omdat er de kans ontstaat dat de stoelgang niet goed meer kan worden gecontroleerd. De kans op incontinentie wordt aanzienlijk vergroot.

Samenvatting

  • Interne aambeien zijn klompjes weefsel binnenin het anale kanaal dat bloedvaten, spieren en vezels bevatten. Externe aambeien zijn vergrote bloedvaten aan de buitenkant van de anus
  • Interne aambeien zorgen voor pijn wanneer deze groter worden. De oorzaak waarom ze vergroten is tot op heden niet bekend’
  • Complicaties die kunnen optreden bij interne aambeien zijn bloedingen, jeuk en pijn
  • Het grootste symptoom van externe aambeien is het voelen van een bultje rond de anus gecombineerd met pijn en bloedingen
  • Als je aambeien denkt te hebben, is het belangrijk dat je zeker weet dat het om aambeien gaat en niet om andere ziektes/aandoeningen
  • Voor aambeien zijn verschillende soorten behandeling mogelijk. Zo zijn er niet-operatieve behandeling, natuurlijke behandelingen en operatieve behandelingen. Deze hebben allemaal zijn eigen voor en nadelen.
Nieuwe natuurlijk methode (binnen 24 uur!) om snel van al je aambeien af te komen! Voor meer informatie en tips klik dan hier voor de natuurlijke methode om van aambeien af te komen!