Aambeien Symptomen

Aambeien: Wat zijn de symptomen?

Hoe zien aambeien eruit?

Een exacte definitie van aambeien bestaat eigenlijk niet maar ze kunnen het best worden beschreven als grote vergroeiingen van weefsel die veel bloedvaten bevatten, binnenin het anale kanaal. Het anale kanaal is niets meer dan de laatste 4 centimeter waar je stoelgang doorheen komt, op weg naar de “buitenwereld”.

De meeste mensen vinden aambeien abnormaal, maar eigenlijk zijn ze bij iedereen (zelfs op dit moment) aanwezig. Het is alleen zo, dat wanneer de aambeien groter worden (en dit kan verschillende oorzaken hebben), deze voor problemen kunnen zorgen.

Ondanks het feit dat iedereen aambeien heeft, worden deze aambeien slechts bij 4% van de Nederlandse bevolking "te" groot en zorgen ze voor problemen. Aambeien zorgen dus niet altijd voor problemen. De vergroeide, problematische soort komen bij zowel mannen als vrouwen voor en meestal tussen de leeftijd van 45 tot 65 jaar.

Hieronder een kort overzicht van de onderwerpen die hieronder behandeld worden:

1. De anatomie van aambeien

2. Wat zijn de symptomen van aambeien?

3. Wat is de diagnose van aambeien?

De anatomie van aambeien

Bij je anus lopen een groot aantal aderen. Dit komt omdat de anus een spier is. Het is daarom ook doodnormaal dat wanneer je last hebt van aambeien er daardoor soms wat bloed bij de ontlasting zit en dat de kleur bloed dan meestal felrood is. De dichtheid van aderen is juist bij het laatste gedeelte van de anus het grootst.

Naast het feit dat de kleur bloed vaak helder rood is, kan het bloeden soms lang aanhouden. Ook dit is simpel te verklaren omdat de aderen dicht bij de aambeien liggen, deze raken door de groeiende aambeien beschadigd.

Waar ontstaan de aambeien?

Er bestaan 2 verschillende soorten aambeien. Wanneer de aambeien zich in je anus bevinden worden ze interne aambeien genoemd. Op het moment dat de aambeien zich aan de buitenkant bevinden, worden dit externe aambeien genoemd.

Het enige verschil tussen interne en externe aambeien is dat interne aambeien zich binnen in de anus bevinden en externe aambeien (je raadt het al) aan de buitenkant. Het is dan ook inderdaad zo dat je de externe aambeien kunt voelen zitten en ze een stuk onplezieriger zijn dan interne aambeien.

Oorzaken van het ontstaan van aambeien

Het is tot op heden niet echt bekend waarom aambeien groter worden. Men heeft wel een aantal theorieën over de reden waarom aambeien groter worden en ze voor problemen kunnen zorgen. Men kan denken aan, slechte voeding, slechte stoelgang of een slechte darmwerking, maar alle hierboven genoemde factoren kunnen niet als directe reden worden aangewezen. De enige factor die wel feitelijk kan worden aangetoond is zwangerschap.

Daarnaast kunnen tumoren ook een "oorzaak" zijn voor het vergroten van aambeien. Feitelijk verschillen een tumor en een aambei niet zo gek veel van elkaar. Beiden zijn wild groeiende cellen.

Door de groei van de aambeien komt er teveel druk te staan op je anus waardoor de reeds aanwezige aambeien naar buiten worden geduwd. Nog een andere theorie is dat naarmate je ouder wordt, de bloedvaten in de anus de druk niet meer aankunnen (dit in combinatie met een zwakkere sluitspier).

Er zijn veel theorieën ontwikkeld en onderzocht, maar tot op heden heeft men nog steeds niet echt een duidelijke oorzaak vast weten te stellen.

Niet alleen een harde stoelgang kan de oorzaak zijn van aambeien. Ook het te veel kracht zetten tijdens de stoelgang kan er voor zorgen dat de aambeien vergroten en zelfs naar buiten geduwd worden.

[pullquote]Door teveel druk te zetten op de anus kunnen de aambeien knel komen te zitten en hierdoor naar buiten uitzakken.[/pullquote]

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Er zijn 2 verschillende soorten zenuwen in het anale kanaal. De viscerale zenuwen en de somatische zenuwen. De somatische zenuwen zijn (net als de zenuwen van de huid) in staat om pijn te detecteren. De viscerale zenuwen zijn als de zenuwen van de darmen en deze kunnen pijn niet waarnemen. De viscerale zenuwen zijn alleen maar in staat om druk waar te nemen.

Dit is ook precies de reden waarom interne aambeien vaak pijnloos zijn. Er bevinden zich in het anale kanaal (op de plek van de interne aambeien) geen zenuwen die pijn kunnen waarnemen. De interne aambeien worden mogelijk veroorzaak doordat deze tijdens de stoelgang onderworpen zijn aan grote druk, denk aan constipatie.

Dit kan als gevolg hebben dat er bloedingen ontstaan.

Het rectale slijmvlies, zorgt voor slijm en bevochtigt de anus en de omliggende huid. Deze aanwezigheid van slijm in combinatie met ontlasting kan er voor zorgen dat je bij interne aambeien last krijgt van erge jeuk. Veel mensen ervaren jeuk, maar dit is niet veelvoorkomend. Dit komt omdat interne jeuk vaak wordt verward met pijn.

Het kan ook voorkomen dat de aambei de anus uitsteekt en niet meer terug naar binnen kan. Dit wordt ook wel een opgesloten aambei genoemd. Opgesloten aambeien kunnen de aanvoer van bloed stop zetten (door de druk van de anale sluitspier), waardoor bloedvaten kunnen afsterven. Wanneer dit gebeurd is directe medische aandacht nodig!

Soorten Aambeien

Er zijn verschillen de soorten interne aambeien en daardoor zijn er verschillende gradaties ontwikkeld om deze mee aan te duiden:
1e graads aambeien: Aambeien die bloeden maar niet verzakken.
2e graads aambeien: Aambeien die verzakken en ook niet zelfstandig meer herstellen.
3e graads aambeien: Aambeien die verzakken en die moeten worden terug gedrukt door middel van menselijk handelen.
4e graads aambeien: Aambeien die niet terug kunnen worden gedrukt!

Over het algemeen zijn de symptomen van interne aambeien anders dan de symptomen van externe aambeien. Externe aambeien kunnen worden gevoeld. Dit kun je zien als een soort verdikking van de anus, maar voor de rest zijn er niet veel symptomen die overeenkomen met interne aambeien. Dit kan komen doordat externe aambeien buiten de anus zitten en hierdoor de werking van de anus niet echt belemmeren.

Externe aambeien hebben alleen bij uitzondering invloed op de sluitspier.

Externe aambeien kunnen echter ook problemen veroorzaken. Helemaal wanneer deze "bloedstolsels" bevatten. Deze worden aangeduid als trombose. Trombose van externe aambeien veroorzaakt een anale klomp, en dit wordt als extreem pijnlijk ervaren.

Dit komt omdat ze zich erg dicht bij de zenuwen bevinden. Externe aambeien zorgen voor grote irritatie en pijn wanneer je bijvoorbeeld naar het toilet gaat. Hygiëne is een absolute must bij mensen die last hebben van externe aambeien.

Wat is de diagnose van aambeien?

diagnoseAls je last hebt van aambeien, merk je dit pas na een aantal dagen. In het begin heb je niet echt door dat je last hebt van aambeien aangezien je dit gevoel van pijn en jeuk rondom je anus niet herkend en denken de meeste mensen: "Dit gaat wel over".

Als je denkt dat je last hebt van aambeien kun je dit heel simpel testen door even met je vinger te voelen of je een bultje voelt vlak bij je anus. Vaak valt het je pas op nadat je naar de WC bent geweest en je ziet ineens bloed op het wc-papier zitten. Ernstige anale pijn kan ook ontstaan op het moment dat je gaat zitten of gaat liggen.

Als je naar de dokter gaat met de symptomen van pijn en jeuk rondom de anus zal je dokter vaak direct vertellen dat je aambeien hebt zonder er naar te kijken. Het zijn vrij algemene symptomen, de symptomen van aambeien. Waar wel voor moet worden opgepast, is dat niet al te snel de diagnose van aambeien wordt vastgesteld. De symptomen van aambeien zijn vaak gelijk aan de symptomen van bijvoorbeeld tumoren en infecties.

Daarom is het belangrijk dat de behandelende arts daadwerkelijk aambeien constateert. Desnoods moet het anale kanaal bekeken worden.

Externe aambeien zien eruit als een bultje aan de rand van de anus. Als het bultje zacht is, kan het een trombose zijn. Elk bultje moet goed in de gaten worden gehouden en er mag dus niet vanuit worden gegaan dat het per definitie aambeien zijn.

De diagnose van een interne aambei is gemakkelijk als er een rectaal onderzoek aan vooraf gaat. Mocht de interne aambei niet geïdentificeerd kunnen worden op de tast alleen, dan kan zal er dieper in de anus moeten worden gekeken. Dit kan gedaan worden met behulp van een anascoop.

De anascoop is een aantal centimeter lang waarmee in de anus kan worden gekeken. Zie het maar als een apparaat waar ook mee in de oren kan worden gekeken. Het enige grote verschil is, is dat de anascoop de anus ook bevochtigd met een speciaal glijmiddel zodat dit minder pijnlijk is.

Of er nu aambeien worden geconstateerd of niet, wanneer er een anale bloeding is ontstaan, zal altijd het gehele anale kanaal bekeken moeten worden. Bloedingen uit de anus kunnen een voorteken zijn van grotere problemen. Hierbij kun je denken aan kanker, of infecties aan de darmen.

Lees meer: Aambeien

Pak de symptomen en oorzaken van aambeien direct aan! Weg met Aambeien!!