Acne Medicijnen en Behandelingen

Acne Medicijnen en Behandelingen

Heb je genoeg van allerlei acne behandelingen die maar niet werken. Steeds meer producten komen op de markt omdat VEEL mensen last hebben van acne. In dit artikel ga ik het hebben over de traditionele behandelingen, werking, bijwerkingen en zul je te weten komen wat ze wel en niet voor je kunnen betekenen.

Het is vrij belangrijk dat je de juiste behandeling kiest tegen je acne of jeugdpuistjes. Met name ook de combinatie van meerdere aanvalshoeken kan een behandeling maken of breken. Maar wat is de beste acne behandeling en regime?

Wanneer je net last begint te krijgen van acne / jeugdpuistjes dan is de kans vrij groot dat je eerst een afspraak maakt bij je huisarts voor een zalf of pilletje. Er zijn eenmaal veel behandelingen op de markt en soms heb je het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Maar zelfs met al deze rigoureuze mogelijkheden, veel mensen blijven last houden van regelmatige acne uitbraken.

Ook komen er steeds nieuwe behandelingen op de markt, en een aantal hiervan heb ik persoonlijke ervaring, andere weer niet. Maar voor de volledigheid van dit artikel ga ik alle behandelingen komt noemen. Indien je de échte oorzaken van acne nog niet hebt gelezen, raad ik je eerst aan om mijn artikel over de oorzaken van acne te lezen voordat je deze leest.

Laser / licht therapieën

Wanneer je met google zoekt naar acne behandelingen kom je onherroepelijk uit op een aantal websites met dure licht behandelingen om acne te verwijderen. Het doel van deze behandelingen is om de diepe laag van de huid te penetreren (onder de opperhuid) zonder de huid te beschadigen en het herstellend vermogen van de huid te bevorderen. Wanneer je kiest voor een laser behandeling is het extreem belangrijk dat je goed informeert over de kwaliteit van het apparaat.

Aangezien een aantal oude modellen de huid zelfs licht kunnen beschadigen. Ook kan een goede licht therapie ervoor zorgen dat de overmatige bacteriën in de talgklieren worden aangepakt. Deze behandeling wordt ook uitgevoerd voor mensen met rosacea, een enigszins vergelijkbare huidaandoening om de roodheid in het gelaat te verminderen. Indien je denkt dat je ook of rosacea hebt kun je beter mijn rosacea blog even bekijken.

Nu zijn er verschillende soorten licht therapieën op de markt, hieronder de 2 meest toegepaste:

    • Blauwe licht therapie is specifiek geschikt voor mensen met acne om de pukkels en puisten tegen te gaan. Veel mensen hebben inmiddels ook een dergelijke apparaat thuis en de kosten lopen uiteen tussen de 200 tot 500 euro. Echter, de bijwerkingen kunnen wel zijn een erg droge huid en meer roodheid in het gelaat.
    • Rode LED therapie, zelf heb destijds een dergelijke lamp aangeschaft met de belofte dat het acne dramatisch verminderd. Voor die tijd had ik al een keer bij een kliniek een licht therapie ondergaan met wisselende resultaten. Vaak is er wel tijdelijk een verbetering doordat de overmatige bacteriën in de huid aangepakt worden, maar het duurt niet lang of de bacteriën komen weer terug waardoor je op lange termijn het moet blijven gebruiken.


Hierdoor heb je ook nog altijd het risico dat de huid wordt beschadigd. Persoonlijk vind ik licht therapie alleen een optie voor mensen met extreme acne waarbij niks anders werkt. Maar het is altijd beter om ervoor te zorgen dat het lichaam van binnenuit zich reinigt waardoor de verstoppingen in de talgklieren natuurlijk afneemt. Daarbij zou ik ook nog even wachten met licht therapie totdat er een beter apparaat op de markt komt met een betere lamp (rood en blauw gecombineerd) en dat er wat meer lange termijn studies zijn over de bijwerkingen op lange termijn.

Medicijnen tegen Acne

Het behandelen van acne met medicijnen is erg afhankelijk van de ernst van je acne en de hoeveelheid bacteriën op de huid. Sommige mensen hebben alleen af en toe een pukkeltje, terwijl andere ook acne in de nek en op de borst hebben. Voor beide is het belangrijk om tenminste een goede huidverzorging te hebben en natuurlijk te letten op je leefstijl, hetzij de nummer 1 oorzaak van overmatig acne. Maar wanneer er overmatig veel bacteriën op de huid aanwezig is wordt vaak door een arts of dermatoloog antibiotica of zelfs roaccutane voorgeschreven.

Hieronder een korte lijst met de meest voorgeschreven medicijnen:

  • Benzoylperioxide is een medicijn die je zonder een recept kunt krijgen en de werking is dat het de talgklieren helpt ontstoppen. Tevens is dit een middel die vaak gecombineerd wordt met andere acne behandelingen en medicijnen. Net zo als bij de meeste middelen is een lichte huidirritatie een mogelijke bijwerking.
  • Vitamine A zuur zalf is heeft als werking op tevens de huid te helpen ontstoppen en voor veel mensen kan het helpen. Wel is het belangrijk om deze zalf niet bij een zwangerschap te gebruiken en kan voor een huidirritatie zorgen.

Antiobiotica

acne medicijnen
Wanneer je last hebt van meer ernstige vorm van acne wordt er in veel gevallen antibiotica voorgeschreven om de ontstekingen en verstoppingen tegen te gaan. In veel gevallen wordt er minocycline, doxycyline, tetracycline of erythromcycine voorgeschreven afhankelijk van de ernst van ej acne. Helaas moeten deze kuren voor een langere tijd gevolgd worden waardoor er bijwerkingen kunnen optreden zoals een overgevoeligheid voor zon, dunnere huid, allergieën en zelfs maagklachten.

Zelf heb ik ervaring met minocycline tijdens mijn jeugd en heeft weliswaar de hoeveelheid acne op mijn huid flink verminderd, maar ik bleef wel over met een erg dunne zwakke huid. Het is beter om eerst verder te kijken naar natuurlijke oplossingen voordat je met medicijnen begint.

Tenslotte, bij ernstige acne wordt er een dosering roaccutane toegepast en kun je natuurlijk alleen van de dermatoloog krijgen. De werkzame stof is isotretinoine en remt de productie van talg op de huid dramatisch. De bijwerkingen zijn natuurlijk niet mis en is geheel afhankelijk van de dosering. Zelf heb ik een lage dosering roaccutane geprobeerd (10 mg per week) en heeft wel voor verbetering gezorgd, maar zelfs met een dusdanige lage dosering kreeg ik een ERG droge huid met veel schilfers, toen besloot ik hiermee te stoppen. Vandaar dat de werking en hoe goed je tegen het geneesmiddel kunt verschillende per persoon.

Bijwerkingen zijn o.a. depressie, droge huid, droge mond, droge ogen, overgevoeligheid voor zonlicht en je kunt extreem snel verbranden, komen meer vetten vrij in het bloed en daarom zul je erg op je dieet moeten letten en zeker niet te vet eten ook vanwege de mogelijkheid op een verhoging van je cholesterol. En nog bijwerkingen zoals maagpijn en pijn in de gewrichten. Nogmaals, dit is volledig afhankelijk van de dosering, en je kunt dit medicijn NOOIT nemen als je zwanger bent vanwege een erg verhoogd risico op een misvorming.

Persoonlijk ben ik van mening dat dit medicijn gezien moet worden als laatste redmiddel en raad ik zeker niet aan. Het is beter om eerst te beginnen met een natuurlijke methode die in veel gevallen zelfs beter kan werken dan traditionele manier van behandelen. Ik kan het weten aangezien ik hiermee mijn eigen acne heb overwonnen. Meer informatie tref je aan bovenaan deze pagina of lees rustig hieronder verder.

Traditionele behandelingen werken niet goed tegen acne! Probeer het Acne Verdwijn Plan!