Alles over jeugdpuistjes

Alles over jeugdpuistjes

jeugdpuistjes

Het hebben van jeugdpuistjes is ontzettend vervelend en kan je zelfvertrouwen flink negatief beïnvloeden. Toch hebben ruim 80% van de jongeren last van jeugdpuistjes en de meeste kunnen er maar niet zo 1-2-3 vanaf komen. Zelfs medicijnen en zalven van de dermatoloog werken maar minimaal en moeten constant genomen worden.

Ik kan het weten omdat ik zelf ook te kampen had met jeugdpuistjes toen ik jonger was en het leek dat het niet uitmaakte wat ik probeerde, niks lijkt goed te werken. Nu dat ik terugkijk ben ik tot de conclusie gekomen dat jeugdpuistjes vooral veroorzaakt wordt door de volgende onderstaande factoren, deze factoren waren ook van toepassing om mijn eigen huidklachten toen ik daar mee te kampen had.

Oorzaak van jeugdpuistjes

Er zijn een 3-tal oorzaken van jeugdpuistjes:

1. Hormonen en Acne
2. Voeding
3. Te veel koolhydraten

1. Hormonen en acne

Acne en hormonenHet is een feit dat jongeren meer vatbaar zijn voor jeugdpuistjes tot ernstige acne. Het heeft er vooral mee te maken dat er forse hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam gedurende die tijd. Het lichaam maakt zich klaar voor voortplanting en verdere groei. Het is zelfs in onderzoek aangetoond dat in deze kostbare jaren de hersenen opnieuw georganiseerd worden en dat heeft invloed voor de rest van je leven (hetzelfde proces gebeurt ook 1x bij baby’s).

Kortom, er vinden grote veranderingen plaats in het lichaam en daarvoor heet je lichaam alle mogelijke voedingsstoffen nodig om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Echter, wanneer het lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt (voor meer informatie lees mijn artikel over voeding en acne) dan maakt je lichaam de beslissing om de rijping van je geslachtsorganen de voorkeur te geven voor ontwikkeling in plaats van je huid. Hierdoor krijgt je huid het extra zwaar te verduren en uit dat zich via ontstekingen op de huid.

De reden waarom je vaak jeugdpuistjes krijgt in het gezicht in plaats van andere plekken is dat het gezicht vatbaarder is voor invloeden van buiten, zoals luchtvervuiling, bacteriën en vrije radicalen. Alhoewel het ook heel goed kan dat er ook puisten op de rug, borst en nek komen.

2. Voeding en het krijgen van jeugdpuistjes

JunkfoodDit effect wordt extreem verslechterd door het dieet van de meeste jongeren, nu wil ik niet generaliseren – maar veel jongeren eten toch te veel bewerkte voedingsmiddelen en snacks van de bekende voedselketens. Je huid krijgt hierdoor nog een extra klap te verduren en loop je een risico op het krijgen van extreem veel ontstekingen en puisten op de huid. Daarnaast krijgen de meeste jongeren ook niet voldoende vitamines en aminozuren binnen.

Vergeet niet dat je lichaam brandstof heeft net zo als een auto om goed te functioneren. Wanneer er bepaalde tekorten zijn dan ontstaan er problemen. Tegenwoordig krijgen de meeste mensen hun voedsel van fast food chains of supermarkten met allerlei voorverpakte en bewerkte middelen.

Voedselindustrie

Het probleem is dat deze soorten voedingsmiddelen extreem lekker zijn en daardoor wordt het erg snel verslavend. Het is eenmaal lekkerder om een hamburger te eten dan spruitjes met een mager stukje vlees. Dit weet de voedselindustrie maar al te goed en doen hun best om alles zo goed mogelijk te laten smaken door suikers toe te voegen. Maar deze suikers zijn niks meer dan ‘’lege calorieën’’ en als je dit langdurig eet krijg je zeer waarschijnlijk last van acne, tenzij je super genen hebt en je van nature een goede huid hebt.

3. Te veel koolhydraten

koolhydratenWat mij erg is opgevallen tijdens het coachen van mensen of praten met familieleden is dat veel mensen niet weten wat ze eten en er van uit gaan dat het wel gezond is wanneer ze het kunnen kopen in de supermarkt. Ook weten ze niet dat lege snelle koolhydraten helemaal niet goed voor je zijn of waar ze in zitten.

Nu is dat niet erg, want ik wist dit zelf ook eerst niet, maar je lichaam op de juiste manier ondersteunen is natuurlijk extreem belangrijk en nog belangrijker als je last hebt van jeugdpuistjes. Het gevolg op lange termijn is dat steeds jongere mensen last krijgen van kwalen waar eerder senioren last van hebben. Aandoeningen zoals overgewicht, hoge bloeddruk, cholesterol tot zelfs diabetes op jonge leeftijd!

Vlees, groente, fruit en noten

Wanneer we terugkijken naar onze voorouders valt op dat destijds het voedselpatroon vooral bestond uit vlees, groente, fruit en noten. Oftewel, veel eiwitten, goede vetten en koolhydraten / suikers uit fruit en groente, maar niet in overvloed.

Momenteel is het compleet anders en te veel koolhydraten en vrijwel geen goede vetten en maar weinig eiwitten. Daar is heel simpel gezegd ons menselijk lichaam nog steeds op gebouwd en niks anders. Je lichaam heeft grote problemen met het verwerken van grote hoeveelheden suikers en koolhydraten, vandaar dat er ook vaak verteringsproblemen ontstaan zoals brandend maagzuur, diarree en constipatie.

Mijn verhaal

Nu dat ik zelf terugkijk naar mijn eigen huidklachten toen ik jonger was valt mij op dat ik destijds 10 kg zwaarder was dan dat ik nu ben, vrij veel jeugdpuistjes en veel minder concentratie en energie. Niet geheel opvallend dronk ik vooral sapjes, frisdrank en snackte veel.

Pas toen ik mijn dieet omgooide en bewust mijn lichaam alle nodige voedingsstoffen gaf met meer de nadruk op een eiwitrijk dieet dan koolhydraat verbeterde mijn huid en sindsdien heb ik geen last meer van acne.

voedselpiramide

Natuurlijk is er niks mis mee wanneer je kleine hoeveelheden binnenkrijgt van deze snelle koolhydraten en suikers, maar wanneer het de basis vormt van je dagelijkse maaltijd, dan krijg je problemen zoals jeugdpuistjes of zware acne. Dus als je last hebt van jeugdpuistjes maak dan eens een lijst met wat je per dag eet en hoeveel is daadwerkelijk goed voor je?

Check mijn blog blog voor meer updates en tips.

Jeugdpuistjes en Acne?!
Acne Verdwijn Plan!