Wat is acne en wat is de oorzaak hiervan?

Wat is acne? Wat is oorzaak?

Acne

Acne is zoveel meer dan alleen plekken op de huid, het is een teken dat er een probleem zit met je lichaam. Veel mensen denken dat dit alleen maar wat rode bultjes zijn die na een aantal dagen vanzelf weer weggaan.

In sommige gevallen wel ja...

Voor veel mensen ligt het "acne probleem" toch wel wat gevoeliger. Je hoort/ziet erg veel verschillende reclames dat acne m.b.v. een zalfje en creme zo is opgelost. Helaas is dit in de meeste gevallen niet zo. Voordat je acne echt kan verminderen of zelf helemaal kan laten verdwijnen is het noodzakelijk dat je weet wat acne nu precies is.

Acne

Heel simpel gezegd is acne een ontsteking op de huid wat zich uit in pukkels, puisten, zwarte mee-eters, rode vlekken, huidschilfers met een hele droge of vette huid. Je huid is overgevoelig en snel geïrriteerd. De wetenschappelijke betekenis is dat binnen elk haarzakje een kleine holte zit met cellen en talgklieren. Deze talgklieren maken olie aan om de huid te beschermen tegen veroudering en vrije radicalen van buitenaf.

Talgklieren

Normaal gaat dit proces prima zolang de talgklieren alle noodzakelijk voedingsstoffen binnenkrijgt om goed en optimaal te functioneren. Maar wanneer de pubertijd eraan begint te komen raakt dit proces op de hobbel. Doordat de hormonen anders begint te werken raakt het "talgkliersysteem" verstopt en krijgen bijna alle pubers te maken met de zogenaamde ‘’jeugdpuistjes’’.

talgklier

Persoonlijk denk ik dat de huid door deze hormonen niet meer langer voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en dat de talgklier niet meer goed functioneert. Daarom hebben kinderen vrijwel altijd een perfecte gave huid. Wanneer je niet voldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt zal dit zich uiten in een zeer vette huid met lage kwaliteit huidolie.

De oorzaak van acne

De nummer 1 oorzaak van acne begint dan ook in je poriën waar deze vette olie de talgklieren verstoppen waardoor er ontstekingen op de huid komen.

Vervolgens grijpt je immuunsysteem in om de verstopping en bacteriën op de huid te stoppen door speciale immuunsysteem cellen erop los te laten. Dit werkt, maar je blijft wel over met rode plekken op de huid, oftewel acne:

  • Onvoldoende voedingsstoffen huid
  • Vette huid door olie
  • Poriën raken verstopt
  • Immuunsysteem grijpt in
  • Rode vlekken, oftewel acne


acne oorzaken

"Acne probleem"
Het acne probleem ligt dus bij de verstopte talgklieren. Nu snap je ook direct waarom zalven en crèmes niet de blijvende oplossing is tegen acne, omdat het interne probleem (verstopte talgklieren) niet wordt aangepakt.

Crèmes en zalven lossen de symptomen van acne misschien wel op en zorgen ervoor dat de pukkels en puisten misschien snel verdwijnen, maar het probleem zal blijven bestaan omdat de oorzaak van acne niet wordt aangepakt.

"Crèmes en zalven onderdrukken de symptomen"

Acne heeft direct invloed op je zelfvertrouwen

Acne en zelfvertrouwen

Het ergste van elke huidaandoening (dus ook acne) is dat het direct een negatieve invloed heeft op je zelfvertrouwen. Helemaal in de huidige maatschappij waar uiterlijk steeds belangrijker blijkt te worden!

Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 80 tot 90% last heeft van acne in de pubertijd en 40 tot 45% blijft vervolgens tientallen jaren last houden van acne. Het is niet hetzelfde als jeugdpuistjes en gaat ook niet vanzelf over zoals je wellicht te horen hebt gekregen.

Het is dus niet zomaar even een fase die vanzelf over gaat. Sterker nog, ernstige vormen van acne kunnen je op lange termijn ook nog eens littekens bezorgen

Acne is een serieuze aandoening en steeds meer mensen van alle leeftijden en achtergronden krijgen er last van. Bij sommigen is acne dusdanig erg dat ze sociale situaties compleet vermijden omdat ze zich niet zeker voelen en prettig voelen. Want laten we eerlijk zijn, je huid is een reflectie van je gezondheid, en wanneer mensen zien dat je huidproblemen hebt denken ze bewust of onbewust dat je niet gezond bent.

Erg oneerlijk...

Mag ik je iets vragen?

  • Heb je last van acne? En is het vanzelf overgegaan?
  • Of heb je nog steeds last van acne en kun je het alleen enigszins onderdrukken met medicijnen.
  • Zou jij je niet veel beter voelen als je ook een gladde huid zou hebben?

Zeker weten!

Het is eenmaal een feit dat je beter voelt en meer zelfvertrouwen hebt als je een rustige en gladde huid hebt. Natuurlijk speelt er meer factoren een rol bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld dan allen je uiterlijk. Maar er beter en goed uitzien helpt ook!

Acne blog
Optimalegezondheid.com heeft sinds kort een acne blog opgezet. Hierop zullen elke week nieuwe interessante artikelen worden geplaatst over acne. Onderzoeken, nieuwe behandelingsmethoden en de laatste nieuwtjes zullen hierop worden geplaatst.

Heb je zelf een leuke aanvulling, laat dan een berichtje achter op de blog!

Pak de oorzaken van Acne aan! Acne Verdwijn Plan!