• stoppen met het drinken van alcohol

Alcohol special deel 3: Hoe je het beste kunt stoppen?

2016-11-21T09:36:03+01:00november 23rd, 2012|Alcohol|6 Reacties

Laatste update: door

Alcohol special deel 3: Hoe je het beste kunt stoppen?

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Alcohol special deel 2: De effecten van alcohol op je lichaam en je directe omgeving

Je bent nu al gekomen tot het lezen van dit derde artikel. Dat betekend dat een eventueel stoppen je toch wel bezighoudt: Een kleine stap in de goede richting. Lees even rustig verder en ga dan bij jezelf te rade en stel je de vragen: “Wat wil ik nu eigenlijk” en “Wegen de voordelen van drinken nu écht op tegen de nadelen?”

Stoppen met drinken is niet iets wat je met een druk op de knop kunt waarmaken. Er bestaat ook geen pilletje die dit kan doen voor jou. Je zult het zelf moeten doen, met alle wilskracht en moed. Samen met je vrienden en familie kun je dit doen, zolang je er zelf achter staat, en er achter blijft staan.

Hoeveel drink je eigenlijk per dag?

Weet je wat je drinkt per dag? Waarschijnlijk niet. Probeer je eens te herinneren wat en hoeveel je nu echt drinkt en schrijf het op. Hoe je het ook doet, ga in kaart brengen wat en hoeveel je drinkt. Een grote kans dat je erg verbaast zal staan hierover.

Maak eens een lijst met redenen

Maak twee lijstjes met redenen. Het eerste lijstje bestaat uit redenen om gewoon lekker door te gaan met drinken. Het andere lijstje met redenen om juist te stoppen met drinken.

De redenen uit je eerste lijstje kun je waarschijnlijk zo opdreunen, omdat je deze al zo veel en zo lang gebruikt hebt om je drinkgedrag te verantwoorden. Het tweede lijstje zal je misschien iets meer moeite kosten.

Ga jezelf nu bij ieder punt afvragen of je nu drinkt omdat je het moeilijk hebt, of heb je het moeilijk omdat je drinkt. Met die gedachte ga je strepen in de lijstjes.

Als je alle punten gehad hebt zal je verbaast zijn over het resultaat.

Erken je verslaving

De allereerste stap in het proces is voor jezelf erkennen dat je een probleem hebt, dat je een verslaafde bent. Deze erkenning, samen met de wil om te stoppen, is een hele belangrijke basis voor een geslaagde afkick-poging.

Ontwenningsverschijnselen als je stopt

Stoppen is een belangrijke stap, maar daarmee ben je er nog niet. Je hebt al je kracht en wil nodig, samen met hulp van buitenaf, om de eerste periode goed door te komen. Je zult te maken krijgen met verschillende ontwenningsverschijnselen.

In het volgende lijstje gaan we de meest belangrijke aanhalen. Dit is niet om je bang te maken, maar om je goed voor te bereiden zodat je weet wat je te wachten staat.

  • Je krijgt te maken met alle symptomen van een ‘