Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Alcohol special deel 2: De effecten van alcohol op je lichaam en je directe omgeving
Je bent nu al gekomen tot het lezen van dit derde artikel. Dat betekend dat een eventueel stoppen je toch wel bezighoudt: Een kleine stap in de goede richting. Lees even rustig verder en ga dan bij jezelf te rade en stel je de vragen: “Wat wil ik nu eigenlijk” en “Wegen de voordelen van drinken nu écht op tegen de nadelen?”
Stoppen met drinken is niet iets wat je met een druk op de knop kunt waarmaken. Er bestaat ook geen pilletje die dit kan doen voor jou. Je zult het zelf moeten doen, met alle wilskracht en moed. Samen met je vrienden en familie kun je dit doen, zolang je er zelf achter staat, en er achter blijft staan.
Hoeveel drink je eigenlijk per dag?
Weet je wat je drinkt per dag? Waarschijnlijk niet. Probeer je eens te herinneren wat en hoeveel je nu echt drinkt en schrijf het op. Hoe je het ook doet, ga in kaart brengen wat en hoeveel je drinkt. Een grote kans dat je erg verbaast zal staan hierover.
Maak eens een lijst met redenen
Maak twee lijstjes met redenen. Het eerste lijstje bestaat uit redenen om gewoon lekker door te gaan met drinken. Het andere lijstje met redenen om juist te stoppen met drinken.
De redenen uit je eerste lijstje kun je waarschijnlijk zo opdreunen, omdat je deze al zo veel en zo lang gebruikt hebt om je drinkgedrag te verantwoorden. Het tweede lijstje zal je misschien iets meer moeite kosten.
Ga jezelf nu bij ieder punt afvragen of je nu drinkt omdat je het moeilijk hebt, of heb je het moeilijk omdat je drinkt. Met die gedachte ga je strepen in de lijstjes.
Als je alle punten gehad hebt zal je verbaast zijn over het resultaat.
Erken je verslaving
De allereerste stap in het proces is voor jezelf erkennen dat je een probleem hebt, dat je een verslaafde bent. Deze erkenning, samen met de wil om te stoppen, is een hele belangrijke basis voor een geslaagde afkick-poging.
Ontwenningsverschijnselen als je stopt
Stoppen is een belangrijke stap, maar daarmee ben je er nog niet. Je hebt al je kracht en wil nodig, samen met hulp van buitenaf, om de eerste periode goed door te komen. Je zult te maken krijgen met verschillende ontwenningsverschijnselen.
In het volgende lijstje gaan we de meest belangrijke aanhalen. Dit is niet om je bang te maken, maar om je goed voor te bereiden zodat je weet wat je te wachten staat.
- Je krijgt te maken met alle symptomen van een ‘kater’, zoals omschreven in deel 2 van deze special. Deze symptomen zullen zich in een sterkere vorm manifesteren.
- Je handen gaan op een bepaald moment beven (tremor), mogelijk in combinatie met je tong en/of je hoofd.
- In de meeste gevallen zal er een onbedwingbare dwang zijn naar alcohol. Meestal vanuit de wens om de ontwenningsverschijnselen te laten stoppen. Zorg dat je niet alleen bent!
- Er kunnen waarnemingsstoornissen voorkomen, waarbij je bijvoorbeeld ‘beestjes’ gaat zien. Dit duurt meestal niet erg lang en je weet achteraf heel goed wat werkelijkheid was en wat een waanbeeld was.
- Bijkomende symptomen kunnen zijn: versnelde pols, zweten, hyperventilatie en hoge bloeddruk. Ook nachtmerries, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, angstgevoelens en depressieve gevoelens zijn waarschijnlijk.
Deze voorgaande punten zijn op zich niet erg gevaarlijk. Na 24 uur zijn de ontwenningsverschijnselen op een hoogtepunt en na ongeveer 3 dagen is het ergste voorbij! De meeste verschijnselen zijn weer verdwenen na 7 tot 10 dagen. Je bent vreselijk kwetsbaar in deze periode, en het is daarom erg belangrijk om niet alleen te zijn.
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ontwenningsverschijnselen van depressieve gevoelens en slapeloosheid nog enkele weken aan kunnen houden.
Er kunnen zich ook ontwenningsverschijnselen manifesteren die heftiger zijn, en tevens bedreigend voor je gezondheid. Mocht je één van de volgende punten herkennen, neem dan contact op met de dienstdoende huisarts of met de eerste-hulp-dienst van het ziekenhuis.
Ernstige ontwenningsverschijnselen
- Predelirium. Hierbij is sprake van de voorgaande symptomen, maar dan in extreem heftige vorm. Met name de waanbeelden, waarbij je geen onderscheid meer kunt maken tussen werkelijkheid en waanbeeld.
- Epileptische Insulten. Bewustzijnsverlies en algemene verkramping van het lichaam als gevolg van de alcoholonthouding. Deze kunnen optreden tijdens de eerste 10 tot 36 uren na de alcoholonthouding.
- Alcoholhallucinose. Ook hierbij treden zeer sterke hallucinaties op. Meestal alleen geluid, maar soms ook met beeld. Je hoort anderen over jou spreken en je voelt je bedreigd en/of achtervolgd.
- Delirium Tremens: Als de voorgaande vormen van ontwenningsverschijnselen in extreem versterkte vorm naar voren komen, kan er sprake zijn van Delirium Tremens. Dit geld met name voor de hallucinaties, die als een echte film aan je voorbij trekt. Verder een verlaagd bewustzijn, desoriëntatie in plaats en tijd, en periodes van overactiviteit. Koorts, hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen zijn nog bijkomende verschijnselen. Mocht je het vermoeden hebben van een Delirium Tremens, aarzel dan niet om direct een arts in te schakelen. Dit kan levensbedreigend zijn!
Het belang van vrienden en familie
Ondanks het feit dat je denkt dat er niemand om je geeft, zal je er verbaasd van zijn hoeveel mensen voor je in de bres willen springen als je wilt stoppen. De mensen uit je omgeving geven echt om je, maar niet in combinatie alcohol! Zij zullen de eersten zijn die je hiermee gaan helpen!
Juist tijdens die eerste 10 dagen is de steun van familie en vrienden van ontzettend groot belang om dit tot een succes te maken. Blijf niet alleen in die periode, omdat je door de ontwenningsverschijnselen soms voor de gek gehouden kunt worden. Hierdoor val je snel weer terug in je oude gewoonte.
Ook na deze periode is een professioneel therapeut of coach van groot belang. Je moet iemand achter de hand hebben om contact mee op te kunnen nemen in moeilijke periodes. Want je zult een moment treffen dat het ‘even’ erg moeilijk wordt waardoor je dreigt terug te vallen.
Ondersteunende medicatie
Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar die je kunnen ondersteunen tijdens dit proces. Grofweg kunnen we dit opdelen in drie soorten medicaties:
- Medicatie die de zin in alcohol vermindert:
Deze medicijnen verminderen de lust om te drinken, maar nemen het niet volledig weg. Het effect van de medicatie is pas optimaal na ongeveer 3 weken, dus een directe hulp is het nog niet. Wel kan dit een grote hulp zijn voor mensen die al sterk geminderd hebben, of recent gestopt zijn, en de kans op een terugval zo klein mogelijk willen maken.
Mogelijke bijwerkingen: lichte vorm van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en diarree.
- Medicatie die ontwenningsverschijnselen tegengaat:
Dit is een medicatie die de eerder beschreven ontwenningsverschijnselen opvangt, met name de kans voor een Epileptisch Insult of een Delirium Tremens. Het gebruik van dit soort medicijnen is beperkt tot een aantal weken, omdat er een verslavingsgevaar achter dit medicijn schuilt. De combinatie van alcohol met dit medicijn is gevaarlijk omdat de verdovende werking tot drie maal zo sterk kan worden. Een overdosis hiervan, in combinatie met alcohol, kan de dood tot gevolg hebben.
Mogelijke bijwerkingen: vermoeidheid, sufheid, slaperigheid en aandacht stoornissen.
- Medicatie dat je ziek maakt als je (weer) gaat drinken:
Dit middel heeft één heel groot voordeel: Je hoeft maar 1 keer per dag te beslissen of je die dag wilt drinken of niet. Dit is het moment dat je de medicijnen inneemt. Ga je daarna toch drinken, gaat je lichaam erg heftig reageren. Door deze reactie wordt dit middel dan ook niet voorgeschreven bij mensen die last hebben van een hartkwaal of gevoelig zijn voor epileptische aanvallen.
Mogelijke bijwerkingen: lichte misselijkheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten en verminderde zin om te vrijen.
Al deze medicijnen zijn alleen maar op voorschrift van de arts te verkrijgen. Ga niks op eigen houtje op het internet kopen! Een verkeerd middel op een verkeerd moment kan zeer levensbedreigend zijn!
Hoe nu verder?
Maak, nadat je jezelf als doel hebt gesteld om te stoppen, een afspraak met je huisarts of met een gespecialiseerde kliniek. Zoek professionele hulp die je kunnen begeleiden bij dit proces. Maar niet alleen heb je professionals nodig, maar juist ook je vrienden en familie. Bespreek je plannen ook met hen en laat je helpen!
Een verslaving heb je niet zomaar, maar komt in het geniep en overmeestert je geleidelijk aan. Vaak heb je het zelf niet in de gaten, en luister je niet naar je omgeving. Later zal je zeggen dat ze allemaal gelijk hadden, maar dat je het gewoon niet kon en wilde inzien!
Alcohol sloopt je lichaam en beetje bij beetje vergiftig je je eigen lichaam tot het moment dat je lichaam het niet meer aankan. En dan stopt het…is dat wat je wilt?
En voor de directe vrienden en familie van een alcoholverslaafde: Jij ziet het wel, maar de verslaafde kan en wil het niet meer zien. Als je niks doet, gaat het steeds slechter en slechter, met alle gevolgen van dien… is dat wat je wilt?
Onderneem nu actie!
dank u
geen dank, Tom. Blij dat ik je heb kunnen helpen!
Ik was veel liever helemaal alleen als ik afkickte, sterker nog, het was zeer storend als er iemand bij was, ik kan prikkelbaar worden van iemand om me heen namelijk, ik ging dan gauwer toch maar een fles wijn halen, een ander wil perse iemand erbij hebben?, dat is toch dramatiserend lijkt me, zo erg is het allemaal niet, ff volhouden gewoon, hoe kun je zo een algemeen advies en waarschuwingen geven?, behalve die bijna onbedwingbare drang naar alcohol, heb ik al deze verschijnselen van zweten hartkloppingen enz niet gehad, ik zat er wel (vergeefs) op te wachten door dit soort artikelen, Zal sommige mensen een negatief placebo effect gaan geven, angst is een slechte raadgever....
ik dronk een fles wijn en een halve liter bier per dag, ik raad iedereen aan ermee te stoppen, je voelt je veel beter als je niet drinkt ( en rookt, eveneens mee gestopt)en het scheelt je een aardig bedrag ook, iets van 150 € PM
Iedereen reageert weer anders tijdens het afkicken, Paul.
Jij hebt geluk gehad dat je geen ontwenningsverschijnselen hebt ervaren.
En het is geen gangpraterij, maar een waarschuwing voor de fases waar je doorheen moet. Ik heb het verschillende keren van heel dichtbij meegemaakt, en ik kan je zeggen dat het realiteit is....
ik wil graag reageren. Ik heb al sinds mijn jonge jeugd last van sombere stemmingen en depressieve gevoelens. sinds een jaar of 10 drink ik elke dag 2 a 3 glazen wijn en in het weekend kunnen dit er ook wel eens 5 per dag zijn. ( als we op stap gaan) Ik ben nu onder behandeling bij een psychotherapeut en zei geeft aan dat ik echt een probleem heb. ( dit weet ik natuurlijk eigenlijk zelf ook wel, maar ik praatte het drinkgedrag vaak goed met: "ach, zo erg is het nog niet!. Ik werk, heb kinderen en functioneer verder redelijk. De therapeut geeft aan dat door mijn drinkgedrag zij niet kan weten hoeveel invloed het drinken op mijn stemming heeft, en ze dus mij niet "puur" kan behandelen. Ik begrijp haar heel goed. Hoeveel effect heeft het drinken van de hoeveelheid die ik dronk op een psyche? en op een lichaam?
ps ik ben inmiddels gestopt om te kijken wat dit met mij doet. EN omdat het natuurlijk veel beter is om niet te drinken.. want ik weet ook wel dat het wel erg veel en vaak en met de verkeerde reden was.
Charlotte
Ik drink elke dag 10 halve liters en rook daarbij een paar pakjes.
Nu heb ik dus helemaal geen moeite om te stoppen met roken of drinken.
Regelmatig nieuw project op het werk en dan 2 weken radicaal stoppen.
M.i is dan ook dat het allemaal wel meevalt en meer bangmakerij is.
Als het zo slecht zou zijn was het wel verboden.