Detoxen

Laatste Update: 15 november 2016

Alles over detox deel 3: Voor- en nadelen

Klik hier om deel 2 te lezen:
Alles over detox deel 2: Verschillende dieetplannen

Ontgiften is het verwijderen van toxinen uit het lichaam. Intern kan een detox-programma op meerdere wijzen slechte stoffen uit ons lichaam verwijderen.

De lever, de dikke darm, de nieren, de galblaas, de longen, de huid, de lymfeklieren en het bloed werken al om het lichaam te beschermen tegen giftige stoffen en vrije radicalen. Maar behalve het feit dat detox het lichaam schoon zou houden, welke voordelen heeft detox nog meer volgens de aanhangers?

Voordeel #1: Gewicht verliezen

Gewichtsverlies treedt bij bijna alle detox-kuren op en dit is een van de populairste redenen dat mensen met een detox beginnen. Hoewel er wel gewicht kan worden verloren moeten mensen realistisch blijven aangezien de meeste kilo’s die verloren gaan enkel water gewicht zijn.

Deze kilo’s komen ook zeer gemakkelijk weer terug. Hoewel detox oorspronkelijk niet ontworpen is voor permanent gewichtsverlies kan het vaak wel een goed begin zijn. Dit is omdat een detox dieet tot meer energie kan leiden wat gebruikt kan worden voor sporten, en het motiveert mensen gezonder te eten en leefgewoonten te veranderen.

Een detox waar vasten bij inbegrepen zit blijkt vaak de beste manier om het lichaam voor te bereiden op gewichtsverlies. Hierbij valt onder andere vasten met enkel water, vasten met kruidenthee, vasten met vruchtensap, vasten met fruit, en vasten met rijst.

Voordeel #2: Meer energie

Het feit dat mensen meer energie overhouden is een van de redenen dat mensen vaak een detox dieet nog weer eens proberen. Door het verwijderen van overtollige toxines en verontreinigende stoffen uit het lichaam zijn de organen vrij om zich te concentreren op andere functies dan afvalverwijdering.

Dit betekent dat er minder energie nodig is binnen het lichaam, zodat er meer energie overblijft voor andere dingen. Wanneer het lichaam loopt zoals het moet en er geen energie wordt verspild zal je je minder traag en minder moe voelen. Je hebt het gevoel dat je meer energie en alertheid hebt.

Voordeel #3: Mooiere huid

Een van de voordelen van detox volgens voorstanders is het feit dat de huid er beter uit zal zien na ontgiften en dat zelfs huidproblemen zoals acne hierdoor opgelost kunnen worden. Als het lichaam een teveel aan giftige stoffen heeft die het niet snel en effectief kan verwerken via de nieren en de darmen, dan kunnen deze giftige stoffen door de huid naar buiten worden verwijderd.

Dit veroorzaakt puistjes, mee-eters, cysten, en andere pijnlijke huidaandoeningen. Ontgiften zal het lichaam helpen zich te ontdoen van overtollige toxines, zodat het in de toekomst afval efficiënt kan verwerken.

Voordeel #4: Mentale voordelen

Toxinen en vrije radicalen die zich ophopen in het lichaam kunnen ook invloed hebben op onze hersenfuncties. Voordat je begint met een detox is het mogelijk dat je problemen hebt met slapen, chronische vermoeidheid, en dat je problemen met concentreren. Volgens voorstanders van detox zullen veel van deze problemen geleidelijk verdwijnen. Je zult in staat zijn om beter te slapen en je beter te kunnen concentreren.

Voordeel #5: Het veranderen van de levensstijl

Veel mensen denken hier niet gelijk aan, de meeste mensen denken dat ze een korte detox gaan doen en het daarbij zullen laten. Echter, veel mensen komen erachter dat ze zich zowel fysiek als mentaal beter voelen wanneer ze gezonder eten. Vaak letten mensen iets beter op hun slechte gewoonten zodra ze eenmaal met een detox klaar zijn. Dit lijdt tot een gezondere levensstijl.

Nadelen Detox

Natuurlijk klinkt een detox als een goed idee, maar er zitten ook nadelen aan een detox. Omdat het belangrijk is dat je weet waar je aan begint kijken we ook naar een paar van de nadelen die kleven aan een detox.

Nadeel #1: Gewichtsverlies is tijdelijk

Veel mensen hopen dat detox dé manier is om af te vallen. Maar zelfs de meeste bedenkers achter een bepaald detox dieet geven al aan dat slechts een detox volgen niet tot langdurig gewichtsverlies zal leiden. Mensen verliezen veel gewicht, maar de meeste kilo’s die mensen verliezen zijn watergewicht.

Op het moment dat mensen weer ‘gewoon’ gaan eten en drinken zullen deze kilo’s er ook weer snel bij op komen. Als iemand snel een paar kilo wil verliezen voordat ze op vakantie gaan is het een optie, maar voor langdurig gewichtsverlies is het niet de juiste manier.

Nadeel #2: Het kan moeilijk zijn vol te houden

Soms is een detox-dieet moeilijk vol te houden, zeker als je andere mensen wel vast voedsel ziet eten. Voor de ene persoon is het iets minder dan de andere, maar een week, misschien zelfs twee weken of nog langer alleen maar vloeistof naar binnen werken is voor de meesten van ons geen pretje. Ook willen mensen nog wel eens snel teveel eten zodra ze van een detox afzijn omdat ze denken dat ze het “verdient” hebben, en dan hebben we het meestal niet over wat broccoli met worteltjes.

Nadeel #3: Energie

Er zijn bepaalde detox diëten waar je bijna geen voedingstoffen binnenkrijgt. Op dat moment krijgt het lichaam te weinig energie en gaat het andere voedingstoffen zoeken. Deze vindt het lichaam vaak in vet en spieren.

Hierdoor kan het voorkomen dat iemand zich na een paar dagen slap en lusteloos zal voelen bij een detox dieet waar geen vast voedsel gegeten wordt. Bij een vloeibaar dieet komt nog eens dat er geen eiwit binnenkomt en dus geen aminozuren. Deze zijn nodig om spieren op te bouwen en te repareren.

Nadeel #4: Verlaagde weerstand

Het lichaam gebruikt elke dag de calorieën die we binnenkrijgen om ons te verdedigen tegen bacteriën en andere problemen van buitenaf. Op het moment dat er niet genoeg calorieën binnekomen zal het lichaam moeten gaan kiezen waar de energie naar toe gaat.

Het immuunsysteem is natuurlijk voor ons lichaam erg belangrijk, maar niet zo belangrijk als de mogelijkheid om op beide benen te kunnen staan of om het hart te laten kloppen. Daarom hebben mensen die niet genoeg calorieën binnenkrijgen vaak een verlaagde weerstand, waardoor ze de kans lopen sneller ziek te worden dan anderen.

Daarbij komt nog eens dat verschillende detox diëten een aantal vervelende bijwerkingen hebben zoals:

[pullquote]Deze detox effecten kunnen zelfs een paar weken duren. [/pullquote]

Nadeel #5: Geen wetenschappelijke onderbouwing

Een aantal dingen die mensen die geloven in  de werking van detox zeggen klinkt geloofwaardig, een aantal anderen klinkt ronduit vreemd. Zo zijn er mensen die geloven dat detox kanker zou bestrijden, en nog meer van dat soort rare uitspraken.

[pullquote]Uiteindelijk hebben veel van de claims van detox voordelen geen wetenschappelijke onderbouwing.[/pullquote]

Detoxen

Sommige mensen gaan ervan uit dat ze bij een detox kuur zich gelijk helemaal kiplekker en gezond zullen voelen. Zoals we echter eerder al besproken hebben is dit niet altijd het geval. Soms hebben mensen last van bijwerkingen die gewoon vervelend zijn, en zijn deze bijwerkingen zelfs schadelijk voor de gezondheid. Vandaar deze tips:

Begin langzaam

Het is vrij simpel, als je een dieet had vol met alcohol, suiker, en vet dan is het voor het lichaam nogal een schok om ineens het roer compleet over te gooien. Voordat je dus met een detox programma begint, moet je eerst eens langzaam beginnen.

Begin daarom niet gelijk met enkel broccoli en sla te eten, maar introduceer deze voedselproducten langzaam in je dieet. Voordat je dus echt ineens de knop omdraait, begin eens langzaam. Op dat moment werk je langzaam maar zeker richting een gezonde levenswijze en dat is altijd beter dan tijdelijke diëten.

Vergeet niet genoeg te rusten

Veel mensen merken al vrij snel dat ze in het begin van een detox dieet minder energie over hebben. Op dat moment kun je het beste gewoon af en toe tussen de middag een half uurtje tot een uurtje gaan liggen (waar mogelijk). Dit geeft niet alleen energie maar kan je ook helpen door de moeilijke hongerperiode heen te komen.

Meer water drinken

Water drinken helpt bij een detox dieet op twee verschillende manieren. Genoeg water drinken zorgt ervoor dat de maag vol blijft, op dat moment zal je minder last hebben van honger. Omdat detox diëten de inname van voedingsmiddelen beperken is uitdroging een veel voorkomend symptoom van een detox dieet.

Detox diëten raden soms zelfs het gebruik van laxeermiddelen aan om de afvoer van gifstoffen uit het lichaam te stimuleren. Deze kunnen echter leiden tot diarree dat ook bijdraagt aan vochtverlies en uitdroging. Symptomen van uitdroging zijn een droge mond, een gevoel van dorst, of urine die donker of amberkleurig is.

[pullquote]Zorg ervoor dat je genoeg water binnenkrijgt.[/pullquote]

Niet tot het gaatje

Als je ziek wordt tijdens een detox dieet is het een goed idee om een arts te raadplegen om verdere gezondheidsrisico's te voorkomen.  Problemen kunnen variëren van een verkoudheid of griep tot een gastro-intestinale ziekte inclusief braken en / of diarree. Ook het gelijk stoppen van een detox en onmiddellijk terug keren naar de normale eetgewoonten is geen goed idee, dit kan leiden tot verdere misselijkheid en buikpijn.

Natuurlijk betekend niet altijd veilig

Veel mensen denken dat als ze een detox dieet volgen met ‘natuurlijke kruiden en producten’ dat ze alles kunnen slikken wat ze maar willen om het dieet nog iets sneller te laten verlopen. Er zijn genoeg natuurlijke producten op de markt die niet veilig voor iedereen zijn. Leer daarom eerst iets meer over een bepaald product voordat je het gaat slikken.

Begin niet met detox met een ernstig gezondheidsprobleem

Sommige mensen moeten ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk druk op hun lichaam uitvoeren. Mensen met een hartkwaal, nier-of leverproblemen, diabetes, of een te hoge bloeddruk kunnen een detox het beste links laten liggen omdat hun lichaam het misschien niet aan kan.

Conclusie detoxen

De meeste mensen verwachten een definitief antwoord, zal ik nou wel of niet met een detox dieet beginnen? Het feit is dat veel van de ‘feiten’ die door detox diëtisten worden genoemd niet bepaald geloofwaardig zijn. Zoals al eerder besproken zijn er bepaalde uitspraken die wel logisch klinken, en er zijn echter ook uitspraken die absoluut onlogisch klinken.

[pullquote]Maar waar is een detox nou goed voor?[/pullquote]

Detox en gewicht verliezen

Simpel, als je gewicht wilt verliezen dan is detox niet de ideale manier, het gewicht zal er in het begin vanaf vliegen maar wanneer je weer gewoon gaat eten komt het ook gewoon weer terug.

Daarbij komt ook nog eens het feit dat het soms het tegenovergestelde effect kan hebben, op het moment dat je niets eet en alleen drinkt kom je er snel genoeg achter dat je energie niveau drastisch achteruit gaat.

Op het moment dat je weinig energie hebt is de kans dat je nog even naar de sportschool gaat om wat cardiovasculaire oefeningen te doen vrij klein.

Een andere weg

Waar detox wel zeker goed voor kan zijn is dat het mensen gezonder laat eten. Het is vrij simpel, we weten allemaal dat gestoomde broccoli met bruine rijst niet zo lekker is als pizza (in elk geval voor de meeste mensen), maar weten ook dat het veel beter is voor ons lichaam.

Het lichaam als een machine

Je moet je lichaam zien als een machine. Op het moment dat je oude brandstof van onzuivere kwaliteit in de motor gooit dan werkt een machine wel, maar niet optimaal.

Je komt er snel genoeg achter dat er veel vaker problemen optreden. Op het moment dat je schone, hoge kwaliteit brandstof in de motor gooit, dan merk je het tegenovergestelde. Hetzelfde is waar voor het menselijk lichaam, en ons eten moet je zien als de brandstof.

Zodra mensen gaan letten op wat ze eten tijdens een detox en ze ook een gezond dieet volgen, merken ze al snel dat ze meer energie hebben en zich beter voelen.

We weten allemaal dat er teveel vervuiling zit in alles waar we dagelijks mee bezig zijn, zelfs onze lucht heeft nu meer vervuiling dan een paar generaties geleden.

Echter, als je begint met gezond leven en ervoor zorgt dat je bepaalde schadelijke bestandsdelen vermijdt (bijvoorbeeld door alleen nog maar water te drinken in plaats van frisdrank) dan is het voor het lichaam ook gemakkelijker om zichzelf schoon te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Een abrupte detox kuur volgen vraagt veel van het lichaam en heeft verschillende, soms vervelende, bijwerkingen. Als je zeker wilt zijn dat je meer energie hebt en dat je lichaam schoner en gezonder is richt je dan op gezonder en ‘’schoner’’ eten in plaats van een detox kuurtje te volgen.

Daarom is misschien detox wel een redelijke stap voor sommige mensen, maar uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen.

Zorg ervoor dat je vandaag nog begint met een gezondere voedselkeuze en een gezondere levensstijl en je zult versteld staan hoeveel het menselijk lichaam daadwerkelijk zelf aankan zonder extra hulp van buitenaf.

Heb je zelf nog aanvullingen / tips over detoxen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb echt waterdunne ontlasting. Ik plas meer uit de achterkant dan de voorkant. En heb echt ongelooflijk buikpijn. Ik heb pds dus ben wel wat gewend. Dit Is nog net geen colapse. Is hier een rede voor? Ik drink wel meer om mijn vocht op peil te houden

  1. Het feit dat meer water drinkt, zal in normale gevallen geen negatieve invloed hebben op je ontlasting.
   Eet je wel voldoende vezels?

   Voor meer info:
   https://www.optimalegezondheid.com/wat-je-ontlasting-kan-zeggen-je-gezondheid/
   https://www.optimalegezondheid.com/voedingsvezels/

   Mocht je ontlasting zo blijven, dan is het verstandig om snel een afspraak te maken met je huisarts. Als je langere tijd last hebt van diarree, dan kan je lichaam uitdrogen. Op zich is dat te verhelpen, maar hiervoor is altijd een achterliggende oorzaak. Belangrijk om je te laten onderzoeken!

 2. LS.
  Ik gebruik al 14 dagen geen suiker maar val niet af, wilde detox bij de tuinen kopen maar wilde eerst weten of het nadelige gevolgen heeft .Ben nu blij dat ik de nadelen gelezen heb. Maar waar vind ik echt suikervrije voeding zoals muesli, overal zit suiker in .Ik zou graag van die zwembandjes af willen.Heeft U misschien een goede tip? vrg. mevr. de Boo

 3. Beste,
  Mijn zoon is nu circa 2 jaar bezig met een detox. Hij is nu heel erg slank maar zijn voeten zijn enorm opgezwollen en er zijn rode vlekken en wonden aanwezig op beide voeten en enkels. Hij geeft aan dit het resultaat te zijn van ditoxen en dat alle gifstoffen tijdens de detox het lichaam verlaten via de voeten. Dit namelijk volgens hem de reden van de toestand van zijn beide voeten en enkels. Ik maak me enorm zorgen over hem. Ik vind dit niet normaal. Graag advies.

 4. ik ben nu 3 week aan de groene smoothies en alle zaden die je maar kan noemen die gebruik ik en ook de vetten alles wat jesse van der velde voorschrijft maar ik ben nu erg duizelig.ik heb vanaf mijn 15 nooit geen fruit meer gegeten en krijg nu 2 fruit binnen en 400 gr groente en spirulina en maca en alle suplimenten die zijn voor geschreven.Hoe lang blijft die duizeligheid ik at nooit goed dus dit proces van mijn eigen lichaam niet goed onderhouden is al jaren bezig.ik heb in 1 x mijn levenstijle omgegooid en ben gezond beizg gegaan.maar ik wordt er angstig van van die duizeligheid en krijg er wat benauwd van.

  1. Dat is een flinke ommezwaai in je leven. Je lijf moet duidelijk wennen aan al deze veranderingen.
   Ik raad je aan om deze veranderingen toe te passen in overleg met je huisarts. Deze kan je dan monitoren en waar nodig ingrijpen.

 5. Ik neem Resium, tegen galstenen en je kunt ermee detoxen. Het helpt mij tegen de pijn, ik gebruik het nu ruim 3 weken, maar krijg er wel regelmatig huiduitslag van en het jeukt. Trekt na een uurtje wel weer weg, maar wel heel vervelend. Over 2 weken ad galblaas geholpen, dan ga ik wel stoppen met Resium. Verder krijg ik wel wat meer energie van Resium

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share