Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Alles over E-nummers deel 1: Wat zijn E-nummers
Maar hoe weet je nu of je met goede E-nummers te maken hebt of met de slechte? En welke E-nummers hebben gemelde negatieve effecten? We lopen langs een paar van de slechtste E-nummers heen.
E951 - Aspartaam
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die op grote schaal wordt gebruikt als een ingrediënt in producten zoals snacks, desserts, dieet en lage-suiker voedingsmiddelen, frisdrank, en snoep. Het is bekend dat sommige mensen die phenylketonurie of PKU hebben er slecht op reageren, maar er zijn ook reacties gemeld bij andere mensen. Bijwerkingen zijn naar verluidt hoofdpijn en andere problemen.
E110 - zonnegeel
Dit is een gele kleurstof die wordt toegevoegd aan een breed scala van producten, zoals squash, gelei, marsepein, jam, soep, sauzen en vis in blik. Sommige mensen suggereren dat het vermeden zou moeten worden door iedereen die last heeft van bestaande allergische aandoeningen, zoals astma of urticaria (een huidaandoening), het is ook een van de E-nummers bestudeerd door de onderzoekers van de Southampton University in Engeland. Ze kwamen erachter dat het tot hyperactiviteit bij kinderen leidde. Daarom adviseert de Britse regering nu dat als een kind tekenen van hyperactiviteit of ADHD heeft, ouders dan hun best moeten doen om dit additief te vermijden.
E102 - Tartrazine
Dit is ook een gele kleurstof en kan voor allergische reacties zorgen bij sommige mensen, en kan leiden tot astma-aanvallen. Het wordt gevonden in een scala van producten, zoals soepen, puddingpoeder, mosterd, jam, gelei, marsepein, ijs lolly’s, frisdranken, en squash. Ook is het recentelijk bewezen dat tartrazine problemen met hyperactiviteit bij kinderen kan verhogen. Daarom adviseert de Britse regering nu dat als een kind tekenen van hyperactiviteit of ADHD heeft, ouders dan hun best moeten doen om dit additief te vermijden. Het gebruik is al verboden in Oostenrijk en Noorwegen.
E122 - Karmozijn
Dit is een synthetische rode kleurstof die vaak wordt gevonden in gelei, jam, snoep, gearomatiseerde yoghurt, en pakjes soep. Het kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Het is een van de E-nummers die onderzoekers van Southampton University hebben bestudeerd en het is ook hier gebleken dat het hyperactiviteit bij kinderen kan vergroten. Daarom adviseert de Britse regering nu dat als een kind tekenen van hyperactiviteit of ADHD heeft, ouders dan hun best moeten doen om dit additief te vermijden. Het is al verboden in Amerika, Noorwegen, Japan, en Zweden.
E124 - Ponceau 4R / cochenille rood
Dit is een soort kleurstof die wordt gebruikt in allerlei producten, met inbegrip van geleiproducten, soepen, cakemixen, en salami. Het is een van de E-nummers waarvan bleek, je raad het al, dat het hyperactiviteit bij kinderen kan vergroten. Daarom is het een goed idee om dit additief te vermijden. Dit E-nummer is al verboden in zowel Amerika als Noorwegen.
E129 – Allura rood
Deze oranjerode kleurstof is een synthetische kleurstof die wordt gebruikt in voedingsmiddelen, zoals zoetwaren en frisdranken. Het is gekoppeld aan hyperactief gedrag bij kinderen maar kan ook allergische huidreacties bij volwassenen opleveren, in het bijzonder voor mensen die gevoelig zijn voor aspirine. Het is ook in veel verschillende landen al verboden, waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, en Noorwegen.
E104 - Chinoline geel
Deze gele kleurstof wordt gebruikt in producten zoals Schotse eieren, gerookte schelvis en ijs. Het is al verboden in landen als Japan, Amerika, Australië en Noorwegen, en de kleur is in verband gebracht met gezondheids- en hyperactieve problemen bij kinderen.
E211 - Natriumbenzoaat
Dit wordt gebruikt als conserveermiddel in producten zoals frisdranken, margarine, slasaus, sojasaus, snoep, en sommige sauzen. Studies hebben aangetoond dat het is gekoppeld aan hyperactiviteit bij kinderen, plus dat het kan leiden tot reacties bij mensen die allergische aandoeningen of astma hebben, vooral wanneer het tegelijkertijd gebruikt wordt met E102, tartrazine.
E621 - Mononatriumglutamaat
Dit product staat ook wel bekend als MSG. E621 is een smaakversterker die vaak wordt gebruikt om voedingsmiddelen iets meer smaak te geven en ervoor te zorgen dat ze beter smaken. Helaas is ervan bekend dat het problemen kan veroorzaken voor sommige mensen - en sommige mensen lijken gevoeliger voor de effecten dan anderen. Onder de bekende bijwerkingen vallen bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, spierpijn, en hartkloppingen.
E151 - Zwart PN / Briljantzwart BN
E151 is een vorm van zwarte kunststof kleurstof die als kleurstof wordt gebruikt in een aantal producten. Er is echter bezorgdheid geuit in andere landen, en het is in verband gebracht met allergische reacties bij sommige mensen. Het is al verboden in Australië, Oostenrijk, Amerika, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, België, en Frankrijk.
E133 - Briljantblauw FCF
E133 is een andere synthetische kleurkleurstof, die een blauwe kleur geeft aan een aantal producten. Het is in verband gebracht met allergische reacties bij sommige mensen. Dit E-nummer is al verboden in Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, en Noorwegen.
E213 - Calciumbenzoaat
E213 is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen en dranken te verlengen. Het is vaak te vinden in producten waar weinig suiker in zit, maar het is in verband gebracht met bijwerkingen bij mensen met allergische aandoeningen.
Het vermijden van E-nummers wanneer je uit eten gaat
Sommige mensen willen graag zoveel mogelijk de inname van E-nummers vermijden, maar wat gebeurt er met deze wens als je uit eten gaat en zelf geen controle hebt over wat er in je eten zit? Als je voedsel koopt voor jezelf of voor de hele familie dan is het misschien zo dat je goed wordt in het zoeken naar informatie over E-nummers en ervoor kunt zorgen dat je die E-nummers kan vermijden waarvan je persoonlijk weet dat je ze niet binnen wilt krijgen. Maar dit kan een beetje lastiger worden als je uit eten bent, want het is moeilijker om te weten welke daadwerkelijke ingrediënten zijn gebruikt en waar E-nummers mogelijkerwijs toch binnenkomen.
Soms heeft een incidentele blootstelling aan E-nummers niet al te veel van een effect, maar als jij of jouw kinderen een gevoeligheid hebben voor een bepaald E-nummer, of als het vermijden van E-nummers gewoon erg belangrijk is, dan kun je ervoor zorgen dat je toch bepaalde informatie kan achterhalen.
Kiezen waar je gaat eten
Zover als dat mogelijk is, dan is het een goed idee om zorgvuldig te kiezen waar je gaat eten. Vooraf iets meer te weten komen over een bepaald restaurant geeft je een beter gevoel als je aan tafel gaat, want je weet namelijk dat de maaltijd die je gaat eten niet helemaal vol zit met E-nummers. Steeds meer restaurants en kleine eetgelegenheden in Nederland hebben een aanwezigheid op het internet, of dit nu om Facebook, Twitter, of een gewone website gaat. Hier kun je vaak snel het menu even nakijken en een idee krijgen van hun principes.
Bijvoorbeeld, wanneer je vermeldingen ziet van “vers gekookt voedsel”, “biologisch eten”, “lokale producten,” of “fair-trade-producten” dan is de kans groot dat deze mensen ook niet zo enthousiast zijn over ingrediënten met E-nummers. Kijk ook of je online misschien beoordelingen kunt vinden die je iets meer informatie geven, deze worden vaak jaarlijks gepubliceerd en kunnen je een goed idee geven van de kwaliteit van het voedsel dat wordt geserveerd.
Vragen stellen is niet raar
Gelukkig zijn mensen zich steeds meer bewust van wat ze eten en denken ze vaker aan hun gezondheid en hoe belangrijk voeding is. Daarom is het gelukkig steeds aanvaardbaar geworden om vragen te stellen over het voedsel wat je eet. Daar komt het precies vandaan, en wat voor ingrediënten worden gebruikt? Steeds meer mensen komen erachter dat ze een voedselallergie of voedselintolerantie hebben, hierdoor is het van cruciaal belang om te weten wat ze eten, ander zouden ze wel eens erg ziek kunnen worden. De meeste goede restaurants zijn bezorgd over de ingrediënten die ze gebruiken en hebben steeds meer interesse om mensen natuurlijke producten voor te zetten. De meeste mensen zijn dan ook blij om dit met hun klanten te bespreken (als het natuurlijk niet razend druk is).
Bepaalde E-nummers vermijden
Als er bepaalde E-nummers zijn die je graag wilt vermijden, noem deze dan bij hun wetenschappelijke naam in plaats van het E-nummer. Het is niet vreemd om te vragen of ze willen controleren of deze E-nummers verwerkt zijn in een van de gerechten die je misschien bestellen wilt. Natuurlijk is het belangrijk om netjes te blijven en dan zeg je gewoon dat je dit wilt weten vanwege gezondheidsredenen (je hoeft hier verder niets te zeggen als je dat liever niet wilt). Bepaalde vragen waar je misschien het antwoord op zou willen weten zijn de volgende:
- Waar worden de ingrediënten gehaald?
- Worden de gerechten vers gemaakt of zijn dit kant en klare maaltijden?
- Maken jullie gebruik van lokaal geproduceerde producten?
- Hebben jullie eventueel een lijst met ingrediënten voor een bepaald gerecht?
- Zijn er E-nummers in het eten verwerkt?
Als je merkt dat mensen liever niet vertellen wat er in hun voedsel zit, dan is het misschien een goed idee om deze eetgelegenheid de volgende keer maar gewoon te vermijden.
Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Het vermijden van E-nummers door thuis te koken
Hallo Jack,
Hoe zou het toch komen dat de diverse E nrs in een aantal landen al verboden is en in Nederland er niet 1x bij staat dat iets geboden is.
In Nederland hebben we wel de partij voor de dieren. Misschien een goed idee om een partij voor de mensen op te richten die wel let op dit soort zaken en er zonodig voor vechten om dit te verbieden.
Vr.gr.
Kees de Vos
Er bestaat een heel nuttig boekje: 'Wat zit er in uw eten?, de gids die u alerter maakt op al die E-nummers, van Corinne Gouget, uitgeverij Bouillon. Ik doe nooit boodschappen zonder dat boekje. Laat je niets wijsmaken: koop het (ong. E10,00) en gebruik het!
"je hoeft hier verder niets te zeggen als je dat liever niet wilt" Als Chef-kok zou ik u toch willen verzoeken zo duidelijk mogelijk te zijn. Als we weten waar het probleem ligt kunnen we kijken hoe we eea kunnen aanpassen. Anders komt het er vaak op neer dat we veel weglaten om zeker te zijn dat iemand niets schadelijks binnen krijgt (dit geldt natuurlijk ook voor de bekende zaken als noten, gluten e.d.).
Het beste is natuurlijk als u bij de reservering al aangeeft dat u bepaalde zaken niet mag of wilt eten, dan kunnen we een alternatief voorbereiden (dit gaat waarschijnlijk minder op voor eetcafé's e.d., maar het is altijd een goed idee.
Inderdaad! Gelukkig zijn er steeds meer restaurants die ook daadwerkelijk luisteren naar specifieke wensen van de klanten.