Cholesterol Dieet

Laatste Update: 5 april 2017

Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 3: Dieet Cholesterol

Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 3:
Dieet Cholesterol

Klik hier om deel 2 te lezen:

Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 2: Bloeddruk Kruiden

Hoog cholesterol is een belangrijke risicofactor voor zowel hart- en vaatziekten, deze blijven twee van de voornaamste doodsoorzaken in Nederland. Je kunt met het juiste voedingsplan het cholesterolgehalte op een gezond peil houden. De juiste voeding helpt niet alleen bij het voorkomen van een hoog cholesterolgehalte, maar kan het cholesterolgehalte ook verminderen wanneer iemand al een hoog cholesterolgehalte heeft.

Hoeveelheid transvet

Hoewel veel mensen cholesterol uit vlees en dergelijke de schuld geven voor een hoog cholesterolgehalte is dat vaak niet de belangrijkste factor. Vaak is het vet in iemands dieet dat de meeste invloed op het cholesterolgehalte heeft. Verzadigde vetten en transvetten verhogen het cholesterolgehalte aanzienlijk.

Gezonde volwassenen moeten proberen om minder dan 10 procent van de dagelijkse calorieën uit verzadigd vet te krijgen. Degenen die al bestaande hart- en vaatziekten hebben, zullen verzadigd vet tot minder dan 7 procent van de dagelijkse calorieën moeten beperken. Vet vlees, volle (vette) zuivelproducten, en boter zijn belangrijke bronnen van verzadigd vet in de voeding.

Lees hier meer over gezonde vetten: Alles over gezonde vetten

Trans-vet is de meest schadelijke vorm van vet die we kennen. Je moet proberen de trans-vet inname te beperken tot minder dan 1 procent van de dagelijkse calorieën, maar uiteindelijk is het beter om deze vetten volledig uit een dieet te verwijderen. Transvet kun je vinden in bewerkte voedingsmiddelen en margarine. Lees de etiketten goed en vermijd voedingsmiddelen die gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën als ingrediënt hebben, dit wijst op de aanwezigheid van trans-vet. De reden dat deze vetten zo slecht voor ons lichaam zijn is omdat ze normaal in de natuur niet voorkomen.

Het lichaam weet daardoor niet goed wat het ermee moet doen waardoor het soms te lang in ons bloed blijft zitten en waardoor het vaak wordt opgeslagen als buikvet.

Cholesterol voeding

Hoewel het waar is dat je een beetje cholesterol in je lichaam nodig hebt om het lichaam goed te laten functioneren, is het lichaam zelf al in staat om alle cholesterol te maken die het nodig heeft. Daardoor hoeft een dagelijks dieet dus geen cholesterol te bevatten.

Cholesterol aanbevelingen verschillen op basis van de huidige gezondheidstoestand. Wanneer iemand een hoog cholesterolgehalte heeft of al last had van hart- en vaatziekten dan moeten ze hun cholesterol beperken tot minder dan 200 mg per dag. Een gezond persoon moet proberen de dagelijkse cholesterol inname te beperken tot minder dan 300 mg.

Dierlijke producten zoals eieren, vlees, melk, boter, kaas en schelpdieren, bevatten cholesterol. Plantaardig voedsel bevat het niet.

Je moet dus normaal minder dan 300 mg cholesterol per dag binnenkrijgen. Cholesterol is een vetachtige stof die we binnen krijgen bij het eten van rundvlees, kip, en bij zuivelproducten, zoals eieren en melk. Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk te veel cholesterol eet beveel ik het aan om als je vlees eet mager vlees te eten en van de zuivel ook de magere versies te eten.

Het lichaam heeft een behoefte aan een verscheidenheid van eiwitten, koolhydraten, fruit en groenten om een goed dieet te hebben. Let niet alleen op de portiegrootte, maar ook op de voedingswaarde van elke maaltijd en snack. Probeer je bord in ieder geval met de helft te vullen met groente en dan een kwart koolhydraten en een kwart (mager) vlees. In plaats van vlees kun je ook extra groenten nemen voor een gezond vegetarisch gerecht met zo min mogelijk cholesterol.

Vleeswaren

Eet minder dan 250 gram mager vlees per dag. Voorbeelden hiervan zijn vis, kipfilet, mager rundvlees en varkenshaas, gestoomde garnalen, en lamsbout. Bepaalde vleesproducten zoals gehakt en kip, hebben bij veel supermarkten een numeriek percentage op het voedingswaarde-etiket waarop staat hoe ‘mager’ het is (hoeveel vet erin zit).

Koop vlees dat minstens 90 procent mager is, dus met minder dan 10 procent vet. Vermijd verwerkt vlees, inclusief spek, vleeswaren, worst, en dierlijke organen, zoals lever. Daarbij moet je ook letten op toegevoegde suikers. Die zijn ook niet goed als je last hebt van een te hoog cholesterol. Vermijd vleeswaren waar suiker aan is toegevoegd.

Groenten en fruit

Bijna alle groenten en fruit bevatten weinig of geen cholesterol. Dit geldt vers fruit en verse groenten, maar ook voor de gedroogde, ingevroren en ingeblikte versies. Vermijd ingeblikt artikelenwaar suiker of zout aan toegevoegd is, dit kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte. Deze stoffen zorgen namelijk voor hogere ontstekingswaarden waardoor cholesterol langer in de bloedvaten kan blijven "plakken".

Kook groenten met weinig- of geen boter, olie of zout.

Koolhydraten

Voorbeelden van koolhydraten met weinig cholesterol zijn volkoren brood, volkoren pasta en bruine rijst. Koop volkoren versies van bagels, pita broodjes en stokbrood. Vermijd wit brood en producten die wit meel bevatten.

Geniet bijvoorbeeld van gepofte aardappel chips, zolang er geen extra olie werd toegevoegd bij het maken van de chips. Hoewel ze natuurlijk lekker zijn is het eten van zoete broodjes, croissants en gebak af te raden, maar ook andere voedingsmiddelen die gemaakt worden met varkensvet, gehydrogeneerde olie, en verzadigde olie moeten vermeden worden.

Noten

Vaak willen mensen toch nog graag iets tussendoor, in dat geval zijn noten een fantastische keuze. Noten zoals amandelen en walnoten bevatten niacine, waarvan bewezen is dat het cholesterol verlagend werkt. Het vet van deze noten bestaat uit het gezonde meervoudige onverzadigde vetzuren. Sommige noten, walnoten bijvoorbeeld, zijn rijk aan omega-3 vetzuren, net als tonijn en zalm. Diëten met veel omega-3-vetzuren kunnen zowel het totale cholesterol als de triglyceriden verlagen.

Tot slot...

Je dieet is erg belangrijk bij het ontstaan en het verminderen van hoog cholesterol. Je lichaam maakt zelf namelijk al cholesterol aan en heeft daarom eigenlijk geen extra cholesterol uit dierlijke bronnen nodig. Toch eten we graag vlees en drinken we graag een glas melk waardoor je soms net even te veel cholesterol neemt. Probeer het daarom vooral bij fruit, groenten, noten en mager vlees te houden.  Om je cholesterol laag te houden.

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 4: Dieet Hoge Bloeddruk

.

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share