Cholesterol

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 5: Cholesterol overzicht

Klik hier om deel 4 te lezen:
Alles over hart- en vaatziekten voorkomen deel 4: Dieet Hoge Bloeddruk

Langzaam maar zeker lijkt het erop dat producenten het probleem met een te hoog cholesterolgehalte serieus gaan nemen. We zien het steeds vaker op bepaalde producten in de supermarkt - ‘met toegevoegde plantensterolen’ of ‘slechts 1% verzadigd vet’. Maar gaat het hier om marketing op hebben deze mensen het echt goed voor met onze gezondheid? En wat is hoog cholesterol nou precies en waarom weten zo weinig mensen dat ze er last van hebben? En waarom is het eigenlijk een probleem?

Wat is het?

Cholesterol is een vetachtige stof die door het lichaam zelf wordt gemaakt, en ook door het voedsel dat we eten in het lichaam wordt opgenomen. Het menselijk lichaam heeft cholesterol absoluut nodig want het speelt een essentiële rol bij het goed functioneren van ons lichaam. Cholesterol speelt een belangrijke rol in de spijsvertering, bij de productie van hormonen, en de opbouw van lichaamscellen. Het probleem is echter dat veel mensen teveel cholesterol binnekrijgen uit het dagelijkse dieet, want het overgrote deel van cholesterol wat we nodig hebben maakt het lichaam zelf al.

De meeste mensen weten niet dat ze een probleem hebben

Ongeveer één op de 8 volwassenen in Nederland hebben een verhoogd cholesterol. Door een verhoogd cholesterol hebben mensen meer kans op vaataandoeningen, hartinfarct, pijn op de borst, en hart- en vaatziekten. Vooral hart- en vaatziekten zijn hierbij belangrijk, aangezien deze een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland zijn. Elk jaar weer sterven ongeveer 45.000 mensen door hart- en vaatproblemen in Nederland.

Als er jaarlijks zoveel mensen sterven door een verhoogd cholesterol zou je denken dat de meeste mensen onmiddellijk richting het ziekenhuis zouden gaan op het moment dat ze erachter komen dat hun cholesterolgehalte te hoog is, het probleem is echter dat mensen er vaak niet achter komen dat dit het geval is totdat het te laat is. Hierdoor kunnen de problemen met een verhoogd cholesterol binnen het lichaam zich langzaam opbouwen totdat het echt een probleem wordt.

In plaats van dat de meeste mensen het probleem echter serieus nemen kiezen veel mensen er voor om toch gewoon door te gaan met slechte gewoontes waarvan we weten dat zecholesterol verhogend werken. Mensen bewegen te weinig, eten te veel vet voedsel en willen bijvoorbeeld ook niet stoppen met roken.

De problemen met cholesterol

Een van de voornaamste problemen met cholesterol is dat het de slagaders kan vernauwen als er een te grote hoeveelheid cholesterol in het bloed zit. Dit wordt ook wel aderverkalking genoemd. Wanneer de slagaders vernauwen wordt de kans op een beroerte of een hartinfarct steeds groter. Er zijn verschillende risicofactoren die dit probleem nog erger maken, bijvoorbeeld diabetes en een hoge bloeddruk. Vaak worden de gezondheidsproblemen veel erger op het moment dat iemand meerdere gezondheidsproblemen tegelijk heeft.

Invloed op het cholesterolgehalte

Zoals al eerder gezegd zijn er verschillende redenen dat mensen last kunnen hebben van een te hoog cholesterolgehalte. De volgende verschillende zaken kunnen een duidelijke invloed hebben:

  • Erfelijke factoren – Daardoor is het belangrijk dat als er familieproblemen zijn met een te hoog cholesterolgehalte, mensen extra opletten op wat ze eten en zorgen dat ze genoeg bewegen.
  • Leeftijd – Hou ouder mensen worden, hoe meer het cholesterolgehalte zal stijgen.
  • Roken – Mensen die roken hebben meer kans op een verhoog cholesterolgehalte.
  • Overgewicht – Mensen die kampen met overgewicht en die te weinig bewegen hebben vaak een hoger cholesterolgehalte dan mensen die een gezond lichaamsgewicht hebben.
  • Een ongezonde voeding – De meest voorkomende oorzaak, het probleem begint wanneer er te weinig onverzadigd vet en teveel verzadigd vet binnenkomt. De meeste cholesterol uit onze voeding komt door verzadigde vetten. Bijvoorbeeld vette vleeswaren, kaas, roomboter, volle melk. Maar ook cake, koekjes, chips, en vele andere producten.

Het risico op hart- en vaatziekten

Hoe meer van de bovenstaande risicofactoren een persoon heeft, hoe groter de kans is dat er later problemen ontstaan met van hart- en vaatziekten. De kans op verergering of herhaling van problemen wordt ook steeds groter. Een verhoogd cholesterol is een belangrijke risicofactor. Op het moment dat iemand al een keer een herseninfarct of hartinfarct heeft gehad (of last heeft van andere vaataandoeningen) dan is de kans groot dat aderverkalking al een feit is. Op dat moment hebben mensen een nog grotere kans op verergering van de vaatklachten of een nieuw infarct.

De problemen voor zijn

Natuurlijk zijn bepaalde risicofactoren niet te beïnvloeden. We kunnen er bijvoorbeeld niet voor kiezen om erfelijke factoren wel of niet te hebben en ouder worden is ook iets wat we niet stop kunnen zetten. Het is echter wel zo dat cholesterolverlaging vaak gelijk al een verschil kan maken. Aangezien mensen met al bestaande hart- en vaatziekten meer kans maken op nog meer problemen, is het een goed idee om deze problemen voor te zijn door gezonder te gaan leven.

Hoewel er wel cholesterolverlagende medicijnen zijn, blijft het zo dat als mensen al eens problemen hebben gehad met aderverkalking als geval van een te hoog cholesterolgehalte, de kans op verdere problemen maar liefst vier-en-een-half keer zo groot zijn als bij mensen die deze problemen nog niet hebben gehad. Daarom is het belangrijk dat mensen een andere weg inslaan voordat het probleem erg wordt, aangezien er op dat moment minder aan gedaan kan worden dan voor die tijd.

Klik hier om deel 6 te lezen:
Alles over hart- en vaatziekten deel 6: Hoge bloeddruk overzicht

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share