• hormonen uit balans

Alles over hormonen deel 2: Hormonen uit balans

2017-04-07T10:41:42+01:00januari 2nd, 2013|Hormonen|5 Reacties

Laatste update: door

Alles over hormonen deel 2: Hormonen uit balans

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Alles over hormonen deel 1: Wat zijn hormonen

We weten dat hormonen chemische stoffen zijn die signalen sturen tussen de cellen in het lichaam. We weten nu ook dat deze hormonen bij alles een rol spelen, van de bloeddruk tot hoe goed iemand ’s nachts kan slapen. Ze spelen rollen bij uiteenlopende processen als groei, cel reparatie, eetlust, stofwisseling, vruchtbaarheid, voortplanting, en bij de regulering van pijn.

Deze fysiologische boodschappers worden door het hele lichaam geproduceerd en door hun communicatie met onze organen helpen ze een evenwicht op te bouwen om een persoon gelukkig en gezond te houden. De afgifte van hormonen wordt geregeld door middel van feedback van het lichaam, een goede strategie die het mogelijk maakt voor het lichaam om zichzelf in balans te houden.

Een verstoorde balans

Soms wordt de balans van hormonen echter verstoord. Hormonale onevenwichtigheden kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden, maar we zien dit het vaakst bij volwassenen boven middelbare leeftijd. Er zijn natuurlijk voorkomende veranderingen in de chemie van het lichaam als mensen ouder worden, denk bijvoorbeeld aan de menopauze. Deze kunnen de hormoonafgifte van onze klieren beïnvloeden waardoor ze de balans kunnen verstoren.

Diabetes is een ander, vrij normaal, hormonaal onbalans die optreedt wanneer er niet genoeg insuline aanwezig is. Insuline is een hormoon geproduceerd in de alvleesklier die de stofwisseling beïnvloedt. Over- en onder-activiteit van de schildklier komt ook vrij vaak voor en wordt soms zelfs waargenomen bij kinderen. Al deze verstoorde balansen kunnen zich manifesteren in een grote verscheidenheid van fysieke en emotionele symptomen. Een aanhoudende verstoorde hormonale balans kan ernstige en potentieel fatale complicaties hebben, dus zijn diagnose en behandeling van cruciaal belang voor de algemene gezondheid en welzijn.

Symptomen van hormonale disbalans

Omdat hormonen zo veel verschillende aspecten van de fysiologie beïnvloeden zijn de zichtbare symptomen vaak gevarieerd en niet specifiek. Het kan voor de persoon die er last van heeft aanvoelen alsof ze gewoon moe of overstuur zijn na een stressvolle of drukke week. Met een hormonale disbalans kan een persoon last hebben van angst, slapeloosheid, de eetlust verliezen, en last hebben van een slechte concentratie. Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen zijn ook heel gebruikelijk. Hormonaal evenwicht is van cruciaal belang voor ons emotioneel welzijn, dus radicale veranderingen in de manier waarop we over onszelf denken en met anderen omgaan kunnen mogelijk aanduiden dat er een daadwerkelijk probleem is.

Fysieke symptomen

Sommige fysieke symptomen van een mogelijk verstoord hormonaal evenwicht zijn een plotselinge gewichtstoename, acne, haaruitval, nachtelijk zweten, en een verminderd libido. Vrouwen kunnen intense premenstruele symptomen ervaren, last hebben van vaginale droogheid, schimmelinfecties, en opvliegers. Sommige vrouwen hebben ook