• hormonen en mannen

Alles over hormonen deel 2: Mannen en hormonen (testosteron)

2016-11-17T09:49:21+01:00oktober 1st, 2012|Hormonen|10 Reacties

Laatste update: door

Alles over hormonen deel 2: Mannen en hormonen (testosteron)

Klik hier om het eerste deel te lezen:

Alles over hormonen deel 1: Introductie

We weten allemaal dat vrouwen minimaal x per maand “last” kan krijgen van haar hormonen. De ene vrouw reageert hier natuurlijk anders op dan normaal, maar het feit blijft dat elke maand de hormonen even “op hol” slaan. Hebben mannen hier ook eigenlijk last van? Hebben wij mannen hier ook maandelijks mee te maken of krijgen alleen vrouwen dit cadeautje.

In dit artikel zal ik je het een en ander vertellen over de hormoonhuishouding van mannen. Want ook wij hebben hier (ook al merken we hier erg weinig van) regelmatig mee te maken. Ook voor mannen is de voor extreem groot belang wanneer we goed in ons vel willen zitten en om een goede en gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Het antwoord op de vraag is dus: Ja, ook mannen hebben er last van!

Mannen produceren verschillende soorten hormonen. In dit artikel zal ik vooral het hormoon testosteron naar voren brengen. Veel mannen weten helaas nog niet wat dit precies is en waarom het zo belangrijk is.

Het mannelijke hormoon: Testosteron

Zowel mannen als vrouwen produceren dit hormoon. Waarom vrouwen dit ook produceren en waarvoor dit goed is, zal in een ander artikel worden uitgelegd. Ons hele leven door zal ons lichaam testosteron aanmaken. Echter wanneer mannen in de puberteit zijn zal het niveau testosteron flink stijgen en wanneer we de 50 jaar passeren zal dit weer flink afnemen.

Wat we direct zullen merken is dat testosteron de groei van lichaamshaar bevorderd en zorgt voor een grotere spiermassa.

Het hormoon testosteron wordt zowel in de teelballen als in de bijnieren geproduceerd wat neerkomt (de standaard) op ongeveer 150 mg/maand. Dit kan natuurlijk onderling erg verschillen. Niet alleen zorgt dit hormoon voor de groei van haar (baardhaar,schaamhaar) en spiermassa, dit hormoon is belangrijk voor veel meer essentiële functies in het lichaam. Hieronder een overzicht van de verschillende functies van testosteron.

Functies van testosteron

  • Zorgt voor de groei van spieren en skeletspieren
  • Het een grote invloed op het libido
  • Dit hormoon heeft invloed op de talgproductie (mogelijk oorzaak van acne)
  • Speelt een grote rol bij het verlies van hoofdhaar bij mannen
  • Dit hormoon zorgt voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken
  • Grote invloed bij de productie en kwaliteit van spermacellen
  • Heeft grote invloed op de lateralisatie van de hersenen


Dit zijn de voornaamste grotere functies van het (vooral mannelijke) hormoon testosteron. Maar wat nu wanneer je niet voldoende van dit hormoon o