Hormonen

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over hormonen deel 2: Mannen en hormonen (testosteron)

Klik hier om het eerste deel te lezen:

Alles over hormonen deel 1: Introductie

We weten allemaal dat vrouwen minimaal x per maand “last” kan krijgen van haar hormonen. De ene vrouw reageert hier natuurlijk anders op dan normaal, maar het feit blijft dat elke maand de hormonen even “op hol” slaan. Hebben mannen hier ook eigenlijk last van? Hebben wij mannen hier ook maandelijks mee te maken of krijgen alleen vrouwen dit cadeautje.

In dit artikel zal ik je het een en ander vertellen over de hormoonhuishouding van mannen. Want ook wij hebben hier (ook al merken we hier erg weinig van) regelmatig mee te maken. Ook voor mannen is de voor extreem groot belang wanneer we goed in ons vel willen zitten en om een goede en gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Het antwoord op de vraag is dus: Ja, ook mannen hebben er last van!

Mannen produceren verschillende soorten hormonen. In dit artikel zal ik vooral het hormoon testosteron naar voren brengen. Veel mannen weten helaas nog niet wat dit precies is en waarom het zo belangrijk is.

Het mannelijke hormoon: Testosteron

Zowel mannen als vrouwen produceren dit hormoon. Waarom vrouwen dit ook produceren en waarvoor dit goed is, zal in een ander artikel worden uitgelegd. Ons hele leven door zal ons lichaam testosteron aanmaken. Echter wanneer mannen in de puberteit zijn zal het niveau testosteron flink stijgen en wanneer we de 50 jaar passeren zal dit weer flink afnemen.

Wat we direct zullen merken is dat testosteron de groei van lichaamshaar bevorderd en zorgt voor een grotere spiermassa.

Het hormoon testosteron wordt zowel in de teelballen als in de bijnieren geproduceerd wat neerkomt (de standaard) op ongeveer 150 mg/maand. Dit kan natuurlijk onderling erg verschillen. Niet alleen zorgt dit hormoon voor de groei van haar (baardhaar,schaamhaar) en spiermassa, dit hormoon is belangrijk voor veel meer essentiële functies in het lichaam. Hieronder een overzicht van de verschillende functies van testosteron.

Functies van testosteron

  • Zorgt voor de groei van spieren en skeletspieren
  • Het een grote invloed op het libido
  • Dit hormoon heeft invloed op de talgproductie (mogelijk oorzaak van acne)
  • Speelt een grote rol bij het verlies van hoofdhaar bij mannen
  • Dit hormoon zorgt voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken
  • Grote invloed bij de productie en kwaliteit van spermacellen
  • Heeft grote invloed op de lateralisatie van de hersenen


Dit zijn de voornaamste grotere functies van het (vooral mannelijke) hormoon testosteron. Maar wat nu wanneer je niet voldoende van dit hormoon op een natuurlijke manier produceert of aanmaak? Wat voor problemen kan dit met zich mee brengen? Wat nu wanneer je er teveel van aanmaakt?

Hieronder de antwoorden

Tekort aan testosteron:

  • Verminderde spiermassa
  • Overtollige vetmassa
  • Minder energie
  • Laag libido
  • Depressief
  • Mindere productie van spermacellen
  • Weinig baardgroei
  • Minderen vruchtbaarheid (lage kwaliteit zaadcellen)
  • Impotentie problemen
  • Eetlust wordt vermindert


Er zijn verschillende manieren wat je hiertegen kunt doen. Er is geen enkele man die last wilt krijgen van de bovenstaande klachten. Er zijn tegenwoordig 2 manieren om de testosteronspiegel weer op te krikken.

Er zijn testosteron supplementen op de markt (gel, pillen en pleisters) die je kunnen helpen om de hormoon spiegel weer naar een goed niveau te brengen.

Niet alleen mensen die dit echt nodig hebben, maar ook bodybuilders nemen veel supplementen met testosteron om zodoende de spiermassa versnelt te ontwikkelen.

Overschot aan testosteron:

  • Overdreven spiermassa
  • Teveel kan zorgen voor agressiviteit
  • Te groot verlangen naar sex
  • Vettig haar


Normaal gesproken zal je lichaam het overschot van testosteron ervoor zorgen dat dit je lichaam zal verlaten. Wanneer er teveel wordt genomen kan het voorkomen dat je lichaam het overtollige testosteron niet aankan. De hierboven beschreven symptomen kunnen dan het gevolg zijn!

Klik hieronder om deel 3 te lezen:

Alles over hormonen deel 3: Vrouwelijke hormonen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Maakt hormoonbehandeling (testosteron) mannen onvruchtbaar? Als je van jezelf te weinig testo hebt en aangevuld krijgt, mag je technisch gezien wel op een 'normaal' level uitkomen, maar wat doet het met je verdere huishouding?

    1. Ik heb net een extra artikel gepubliceerd over de hormoonhuishouding (https://www.optimalegezondheid.com/hormonen-en-jong-blijven/). Een lagere testosteron kan een nadelig effect hebben op de productie van zaadcellen. Hierdoor kan de bevruchting moeilijker gaan. Het lijkt mij verstandig om bij een aanvulling jezelf goed te laten monitoren, aangezien er serieuze bijwerkingen kunnen zijn op lange termijn.

      Het volgende artikel gaar hier dieper op in:
      http://www.nbcnews.com/id/47522198/#.UoNmNPlLOC8

      Succes!

    2. Als je van jezelf te weinig testosteron hebt, moet je laten onderzoeken wat de oorzaak daarvan is!! Een eerste onderzoek zal zijn dat van de verhouding tussen testosteron, FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) en LH (LuteÏniserend Hormoon). LH regelt de verhouding tussen testo en FSH. Als blijkt dat je veel FSH en weinig testo hebt (en daarbij een aantal lichamelijke verschijnselen hebt, zoals vermoeidheid, slecht concentreren, etc) dan is het mogelijk dat je een extra X-chromosoom bezit: dus in plaats van XY heb je XXY. Dit komt gemiddeld voor bij 1:500 mannen.
      Dit extra X-chromosoom zorgt er (trouwens niet in alle gevallen) voor dat een man onvruchtbaar is / is geworden. Medicinale testosteron zorgt er vaak ook voor dat mannen onvruchtbaar / weinig vruchtbaar worden.
      Voor meer informatie over mannen met XXY, zie de site van mannen met het Syndroom van Klinefelter.

  2. Mijn zoontje van 9 klaagt al maanden over spierpijn overal en heeft steeds last van een soort opvliegers. Heeft het dan benauwd en zet de ventilator aan. Kan dat ook op testosteron problemen wijzen?

    1. Dit zou heel goed mogelijk zijn, Ingrid. Maar je zoontje is 9 jaar, dus de hormoonhuishouding is zich nog aan het vormen. Waarschijnlijk zullen deze klachten na verloop van tijd weer over gaan.
      Maar als je het niet vertrouwd, dan zou ik even een afspraak maken met je huisarts voor een complete diagnose.
      Veel succes!

  3. Mijn partner heeft te hoge mannelijke hormonen.hij gebruikt geen stimulerende middelen,heet dat effekt op zijn vruchtbaarheid?

    1. In principe niet, Graciëlla. Maar helaas zijn er nog heel veel andere factoren die hierin meespelen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share