• voeding en hormonen

Alles over hormonen deel 5: Voeding en Hormonen

2016-11-24T10:32:36+01:00januari 5th, 2013|Hormonen|8 Reacties

Laatste update: door

Alles over hormonen deel 5: Voeding en Hormonen

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Alles over hormonen deel 4: Wat zijn problemen met testosteron?

Hoewel veel mensen bang zijn voor hormonen IN ons eten kan WAT we eten ook een duidelijk verschil maken in hoe ons lichaam hormonen maakt. Een gezonde en evenwichtige voeding kan onze hormoonspiegels en gerelateerde symptomen ook verbeteren. Het volgende eten kan een positief effect hebben op onze hormonen.

1. Volle granen

Volle granen bevatten alle voedzame bestanddelen die anders verloren gaan. Hierdoor krijg je meer voedingsstoffen en vezels binnen die langzamer worden verwerkt dan bij geraffineerde granen. Ze hebben ook een lage glycemische waarde, dit betekent dat ze een milde invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel. Volgens een rapport gepubliceerd in New York Academy of Sciences in 2006, wordt de vervanging van hoog glycemische voedingsmiddelen, zoals verrijkte granen, met laag glycemische voedingsmiddelen, zoals volkoren granen, aanbevolen voor de verbetering van hormonale onevenwichtigheden die in verband worden gebracht met borstkanker.

Volle granen kunnen ook helpen de hoeveelheid insuline te verbeteren, dit is vooral belangrijk als je last hebt van insulineresistentie of diabetes. Het helpt ook om onbedwingbare trek en stemmingswisselingen geassocieerd met hormonale onevenwichtigheden te verminderen. Voorbeelden van voedzaam volkoren voedingsmiddelen zijn 100 procent volkoren brood en koude ontbijtgranen, staal gesneden havermout, bruine rijst, wilde rijst, quinoa, en geparelde gerst.

2. Lijnzaad

Lijnzaad biedt een veelvoud aan vezels en omega-3 vetzuren. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, hebben de plantaardige stoffen die in lijnzaad zitten oestrogeen-achtige eigenschappen die kunnen bijdragen tot het verminderen van hormo