Slapen

Laatste Update: 18 november 2016

Alles over slapen deel 3: Supplementen en Fabels

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Alles over slapen deel 2: Slaapproblemen

Slaapsupplementen

Alleen maar omdat iets over de toonbank wordt verkocht of als een voedingssupplement aangeduid is wil niet zeggen dat het veilig is voor iedereen. Hoewel veel mensen supplementen proberen als een manier om hun slaap te verbeteren is het welk belangrijk te weten dat er genoeg andere manieren zijn waardoor we beter kunnen slapen. Bijvoorbeeld minder stress in ons dagelijks leven of meer bewegen. Het behulp van supplementen is voor veel mensen natuurlijk niet schadelijk. Dit zijn een paar van de bekendste supplementen.

Melatonine
Het hormoon melatonine is met succes toegepast door mensen die last hebben van een jetlag of moeite met slapen als gevolg van ploegendienst. Minder die het gebruiken zeggen dat melatonine minder effectief werkt als algemeen slaapmiddel. Specialisten gaan er van uit dat het werkt door het lichaam te helpen de interne klok goed in te stellen. Het kan echter leiden tot een aantal ongewenste bijwerkingen. Mensen die gebruik hebben gemaakt van melatonine hebben geklaagd over slaperigheid overdag, hoofdpijn en duizeligheid. Het kan interageren met een aantal medicijnen en het is niet aan te raden als iemand zwanger is, borstvoeding geeft, of voor mensen onder de leeftijd van 20. Melatonine supplementen zijn te vinden in reformwinkels en apotheken.

Valeriaan
Valeriaan is een kruid dat soms wordt aangeprezen voor zijn slaapverwekkende kwaliteiten. Valeriaan supplementen kunnen de hoeveelheid tijd die het duurt om in slaap te vallen verminderen en helpt je ook beter te slapen. Het is echter niet duidelijk wat de werkzame stof in valeriaan is. Natuurlijk is een plant supplement over het algemeen veilig, maar het kan bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, hart stoornissen, prikkelbaarheid, of gemoedsaandoeningen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten extra voorzichtig zijn met het nemen van valeriaan, en het kan een wisselwerking met andere medicijnen en alcohol hebben. De sterkte van valeriaan supplementen kan variëren, de beste dosis is niet zeker.

Kamille
Kamille is een kruid dat al lang aangeprezen is als een slaapmiddel. Kamille thee is effectief en heeft licht kalmerende eigenschappen. Kamille heeft bewezen een goede slaap steun te zijn voor nieuwe ouders, niet om de ouders te helpen slapen, maar omdat het effectief kan zijn bij baby's en mensen met koliek. Dat geeft ouders een kans om iets te doen aan hun eigen slaapachterstand. Het kruid kan problemen veroorzaken voor mensen die allergisch zijn voor planten en pollen.

Slaap mythes en waarheden

Als het om slapen gaat hebben mensen vaak een mening. Soms krijg je advies dat je kunt gebruiken, maar andere keren krijg je een verhaaltje te horen dat mensen ooit eens ‘ergens’ gehoord hebben maar wel voor waarheid aannemen. We weten niet alles over slapen, maar we weten bijvoorbeeld wel dat de volgende mythes helemaal verkeerd zijn:

Mythe 1: Je hebt minder slaap nodig als je ouder wordt.
Feit: Feit is dat een volwassene dezelfde hoeveelheid slaap moet hebben gedurende zijn of haar hele leven. Wat verandert is niet de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, maar hoe goed je in staat bent om te slapen. Het wordt voor mensen moeilijker om dezelfde hoeveelheid slaap te krijgen. Slaap wordt meer gefragmenteerd, mensen slapen lichter en ontwaken dus vaker. Ze hebben echter niet minder slaap nodig

Mythe 2: Je kunt jezelf trainen om minder slaap nodig te hebben
Feit: Er is geen manier om slaap te manipuleren. Het is zelfs zo dat het slaaptekort zich alleen maar opbouwt en negatieve invloed heeft op onze prestaties. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer slaaptekort mensen hebben, hoe slechter ze presteren op cognitieve en reactie tests. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het beeld dat mensen hebben oven hun eigen slaperigheid plateaus niet duidelijk is. Dit betekend dat sommige mensen niet eens beseffen hoe slaperig ze werkelijk zijn. Dit heeft uiteraard ernstige gevolgen wanneer mensen denken dat ze volledig kunnen functioneren, bijvoorbeeld wanneer zij autorijden of werken.

Mythe 3: Overdag in slaap vallen betekent dat je lui bent
Feit: Overdag in slaap vallen is geen persoonlijkheidsdefect maar betekent dat je een slaaptekort hebt. Het betekent dat je ’s nachts niet genoeg slaap krijgt. Overdag in slaap vallen maakt het duidelijk dat je niet aan je slaap behoeften voldoet. Als dit regelmatig gebeurd dan is het belangrijk om te overwegen wat je kunt doen om genoeg te kunnen slapen.

Mythe 4: Als het kan is meer slaap altijd gezonder
Feit: Dat zouden we willen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die meer dan acht uur per nacht sliepen jonger stierven dan mensen die tussen de zes en acht uur per nacht sliepen. Langslapers kunnen last hebben van problemen, zoals slaapapneu, depressie, of diabetes, waardoor ze meer tijd doorbrengen in bed.

Mythe 5: Het is goed om slaap "in te halen" - slaap in het weekend langer
Feit: Het is verleidelijk om in het weekend uit te slapen, maar het is belangrijk om een regelmatig slaap schema aan te houden, dus zeven dagen per week. Een vaste tijd dat je naar bed gaat en wakker wordt zal ervoor zorgen dat je elke dag weer gemakkelijker in slaap komt.

Mythe 6: Als je wakker wordt in het midden van de nacht, dan kun je het beste stil liggen en proberen weer in slaap te vallen. Opstaan zal je alleen meer wakker maken
Feit: Als je niet in slaap kunt vallen binnen 15-20 minuten, kom dan je bed uit. Ga naar een andere kamer en doe iets waarvan je rustig wordt, zoals het luisteren naar muziek, of lezen. Als je daar maar blijft liggen en de nadruk legt op weer in slaap vallen dan wordt het alleen maar vervelender – met als gevolg dat je nooit in slaap zult vallen.

Mythe 7: Snurken komt vaak voor en onschadelijk
Feit: Snurken komt vaak voor – en het is onschadelijk voor de meeste mensen. Snurken zou echter ook een symptoom kunnen zijn van een slaapstoornis genaamd slaapapneu – (dit is een mogelijk levensbedreigende slaapstoornis). Als je hard snurkt en er lange pauzes in het snurken zijn dan is het een goed idee on een arts te raadplegen. Slaapapneu kan worden behandeld.

Mythe 8: Een goed glas wijn helpt je kalmeren en je zult sneller slapen
Feit: Hoewel het drinken van alcohol je moe kan maken en je sneller zal slapen, is het echter niet aan te raden. De slaap die je namelijk krijgt is geen goede slaap, het is moeilijker in een REM patroon te raken met veel alcohol op.

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Alles over slapen deel 4: 10 tips om beter te slapen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share