Slapen

Laatste Update: 21 november 2016

Alles over slapen deel 5: Leer ontspannen en conclusie

Ik hieronder om deel 4 te lezen:
Alles over slapen deel 4: 10 tips om beter te slapen

Denk eens na hoe gemakkelijk het is voor een baby of klein kind om in slaap te vallen. We zijn geboren met het instinct om te ontspannen en slapen wanneer ons lichaam of onze geest pauze nodig heeft. Als we ouder worden begint zich dit een beetje aan te passen. We moeten alert blijven als we naar school gaan, om te gaan werken, of zorgen voor ons gezin.

Veel mensen zijn jaren bezig goed proberen te presteren ondanks dat ze vermoeid zijn. Hoewel niemand zal beweren dat het onderdrukken van vermoeidheid geen noodzakelijke vaardigheid is, kan dit wel ons vermogen beïnvloeden om daadwerkelijk "los te laten" en te ontspannen als we de tijd hiervoor vinden.

Ontspannen is een unieke activiteit voor iedereen. Voor de ene persoon is een dutje doen of gewoon niets doen het perfecte idee van ontspanning, maar van helemaal niets doen wordt de volgende persoon helemaal gek. Anderen kunnen zich ontspannen door deel te nemen aan sport of fysieke uitdagingen, maar weer andere mensen zouden bij deze activiteiten juist helemaal in de stress schieten.

Wat jouw idee van ontspanning ook is,de volgende tips kunnen helpen weer gewoon te leren ontspannen zodat je lichaam tot rust komt.

  • Geef jezelf toestemming om niets te doen. Stop met het nadenken over werk of persoonlijke problemen, taken die nog ‘moeten’. Als het jou helpt, maak een lijstje van wat je nog doen moet. Op die manier hoef jij je niet druk te maken dat je iets zult vergeten of verwaarlozen en kun je het op dat moment loslaten.
  • Bepaal of je geïnteresseerd bent in een gestructureerd ontspanningsprogramma, zoals cursussen in meditatie, yoga, of vechtsporten. Sommigen vinden dit soort training nuttig, anderen krijgen er alleen meer stress van.
  • Probeer een aantal korte, eenvoudige oefeningen zoals meditatie voor het verminderen van stress en het verbeteren van onze algemene gezondheid.
  • Zorg ervoor dat je genoeg andere gezonde gewoonten hebt. Zorg ervoor dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt en goed eet. Hoe gezonder je lichaam is, des te beter het kan functioneren op alle gebieden, inclusief ontspannen. Wanneer je dicht bij een "burn-out" staat is het moeilijk om nog de tijd te nemen om rustig aan te doen.
  • Indien nodig, dwing jezelf om een emotionele "time-out" te nemen voor ontspanning. Sluit even alle negatieve gedachten buiten. Veel mensen moeten hier regelmatig op trainen voordat ze het eenmaal doorhebben.
  • Accepteer hulp. Praat met andere mensen over de stress die je voelt. Vaak blijven mensen met het probleem lopen totdat ze het zelf niet meer onder controle hebben. Er gewoon over praten kan er al voor zorgen dat mensen zich beter voelen.
  • Ontspanning hoeft niet slaap te betekenen. Vooral als jij last heeft van stress-geïnduceerde slapeloosheid, dan houd overdag een dutje doen je s’ avonds langer wakker. In plaats daarvan kun je beter iets doen wat je leuk vind.


Conclusie

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Slaap is een essentieel en onvrijwillig proces, zonder dit proces kunnen we niet effectief functioneren. Het is net zo belangrijk voor ons lichaam als eten, drinken, en ademhalen, en is van vitaal belang voor het behoud van een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Slapen helpt bij de reparatie en herstel van onze hersenen, niet alleen ons lichaam. Tijdens het slapen kunnen we informatie verwerken, herinneringen opslaan, en een aantal onderhouds-processen ondergaan die ons helpen om overdag goed te functioneren. Slaap is essentieel.

We moeten er allemaal ervoor zorgen dat we de juiste hoeveelheid slaap krijgen, en natuurlijk ook de goede kwaliteit slaap. Er is geen vaste hoeveelheid slaap die geschikt is voor iedereen, sommige mensen hebben meer slaap nodig dan anderen.

Ons vermogen om te slapen wordt gecontroleerd door hoe slaperig we ons voelen en ons slaappatroon. Ons slaappatroon heeft betrekking op de regelmaat en de timing van onze slaapgewoonten. Slaap is een complexer proces dan veel mensen beseffen, veel ervan is nog steeds een mysterie voor wetenschappers.

Uiteindelijk is goed slapen niet alleen belangrijk en gezond voor ons, maar ook nog eens erg gemakkelijk. We moeten er alleen wel tijd voor maken. Als we dat eenmaal doen komen we er vanzelf achter dat ons lichaam beter functioneert op het moment dat we genoeg en beter slapen.

Slaap ze!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share