Stress

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over stress deel 2: Gezondheidsproblemen

Klik hieronder om deel 1 te lezen:

Alles over stress deel 1: introductie

Het probleem is dat veel mensen weten dat stress niet goed is voor hun gezondheid, maar niet precies weten wat ‘niet goed voor de gezondheid’ betekent. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat stress een duidelijke invloed heeft op het lichaam en dat mensen met veel stress vaker last hebben van gezondheidsklachten.

Het lichaam en stress

Wanneer lichaam en geest constant onder vuur liggen door overmatige stress, dan is het mogelijk dat de persoon geconfronteerd wordt met ernstige gezondheidsproblemen. Het natuurlijke alarmsysteem wat we al eerder besproken hadden werkt bij overmatige stress namelijk constant, en daardoor wordt er wel erg veel gevraagd van het lichaam.

Als mensen vermeende dreigingen tegenkomen – wanneer bijvoorbeeld een grote hond tegen iemand blaft tijdens een ochtendwandeling bijvoorbeeld dan zet de hypothalamus (een klein gebied aan de basis van de hersenen) een alarm systeem aan in het lichaam. Door een combinatie van zenuw- en hormonale signalen komt er een sterke stijging van hormonen vrij, waaronder adrenaline en cortisol.

Adrenaline verhoogt de hartslag, verhoogt de bloeddruk en stimuleert de energievoorziening. Cortisol, het hoofdzakelijke stress hormoon verhoogt suikers (glucose) in het bloed, verbetert het gebruik van glucose van de hersenen en verhoogt de beschikbaarheid van stoffen die weefsels binnen het lichaam repareren. Cortisol stopt ook functies die niet-essentieel of nadelig zouden zijn bij een vechten- of- vluchten situatie.

Het verandert de reacties van het immuunsysteem en onderdrukt de spijsvertering, het voortplantingsstelsel en groeiprocessen. Dit complexe natuurlijke alarmsysteem communiceert ook met de regio's van de hersenen die de controle hebben over algemene stemming, motivatie en angst.

Wanneer de natuurlijke respons niet klopt

De natuurlijke stress-respons is meestal zelfregulerend. Het vermindert hormoonspiegels en zorgt ervoor dat het lichaam weer terugkeert naar de normale stand zodra een waargenomen bedreiging voorbij is. Wanneer de adrenaline en cortisol niveaus weer dalen, dan keren de hartslag en bloeddruk terug naar de beginwaarden en hervatten andere systemen hun normale activiteiten.

Maar als stressfactoren binnen iemands leven altijd aanwezig zijn, zodat iemand zich constant gespannen of nerveus voelt, dan blijft die oorspronkelijke vecht-of-vluchten reactie ingeschakeld. Hoe minder controle iemand heeft over mogelijke stress opwekkende gebeurtenissen en hoe meer onzekerheid deze creëren, hoe groter de kans wordt dat het lichaam constant gestrest blijft. Zelfs de normale eisen van het leven kunnen bijdragen aan de manier waarop het lichaam op stress reageert.

Als het stress-respons-systeem op de lange termijn geactiveerd blijft, en door de daaropvolgende overmatige blootstelling aan cortisol en andere stresshormonen, is het mogelijk dat dit veel van de normale functies binnen het lichaam verstoort. Als gevolg heeft iemand dan een verhoogd risico op tal van gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld:

Dat zijn slechts een paar redenen dat het belangrijk is dat mensen leren goed om te gaan met stress in hun leven. Stress symptomen kunnen de gezondheid beïnvloeden, ook al realiseert de persoon het zich op dat moment misschien nog niet. Mensen denken vaak dat ze wat grieperig zijn en daarom last hebben van een zeurende hoofdpijn, slapeloosheid of verminderde productiviteit op het werk. Maar in veel gevallen is stress eigenlijk de boosdoener.

Dit zijn een aantal van de waarschuwingssignalen en symptomen van stress. Hoe meer tekenen en symptomen iemand in zichzelf opmerkt, hoe groter de kans is dat ze uiteindelijk veel last zullen krijgen van teveel stress.

Cognitieve symptomen

 • Geheugenproblemen
 • Niet mogelijk om zich goed te concentreren
 • Slechte beslissingen maken
 • Slechts de negatieve dingen zien
 • Benauwde gedachten
 • Het constant zich zorgen maken om iets


Emotionele symptomen

 • Een slecht humeur
 • Prikkelbaarheid of een ‘kort lontje’
 • Opwinding, niet mogelijk om te ontspannen
 • Het constante gevoel dat je overweldigd wordt
 • Gevoel van eenzaamheid en isolement
 • Depressie of algemene ongelukkigheid


Gedragssymptomen

 • Meer of minder eten dan normaal
 • Te veel of te weinig slapen
 • Afsluiten van anderen
 • Verantwoordelijkheden negeren of voor zich uitzetten.
 • Alcohol, sigaretten of drugs gebruiken om te ontspannen
 • Nerveuze gewoontes (bijvoorbeeld nagelbijten, etc.)


Stress en duidelijke problemen

 • Veranderingen in het eetpatroon – Veranderingen in iemands eetpatroon is een van de meest voorkomende tekenen van iemand die last heeft van veel stress. Als je merkt dat je veel meer eet dan normaal of misschien juist veel minder, dan kan het zijn dat het eetpatroon beïnvloed wordt door een hoog stress gehalte.
 • Veranderingen in het slaappatroon – Lig je de hele nacht in bed te woelen, ondanks het feit dat je uitgeput bent? Misschien kom je er achter dat je meer slaap nodig hebt dan ooit, maar je weet niet precies waarom? Veranderingen in het slaappatroon zijn een ander, duidelijk teken dat iemand teveel stress heeft.
 • Rugpijn – Vaak kunnen we kenmerken en symptomen van teveel stress in het lichaam terugvinden. Wanneer iemand langdurig teveel stress ervaart, dan kan dit het lichaam op een aantal schadelijke manieren beïnvloeden. Een van de vaakst voorkomende lichamelijke stress symptomen is pijn in de rug. Als de rug pijn doet na veel sporten tijdens het weekend of na het werken in de tuin, dan is het mogelijk dat het gewoon spierpijn is, maar als je merkt dat jeeen pijn in de rug hebt en daarvoor geen goede verklaring hebt, dan is het mogelijk dat stress het ongemak veroorzaakt.
 • Hoge bloeddruk – zoals al eerder besproken kan stress het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten verhogen. De reden hierachter is het feit dat stress de bloeddruk in het lichaam verhoogt. De stress hormonen die je lichaam vrijgeeft tijdens stress verhogen de bloeddruk.

Connectie tussen stress en het immuunsysteem

Een kortstondige onderdrukking van het immuunsysteem is op zich niet gevaarlijk. Echter, chronische onderdrukking van het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam extra kwetsbaar is als het om infecties en ziektes gaat.

De belangrijkste immuun cellen binnen het lichaam zijn de witte bloedcellen. Er zijn twee typen witte bloedcellen - lymfocyten en fagocyten. Wanneer iemand veel last heeft van stress, dan is het immuunsysteem niet meer in staat om zich goed tegen antigenen (moleculen die in staat zijn een reactie van het afweersysteem op te wekken) te verdedigen. Dat is de reden dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor infecties.

Het stresshormoon corticosteroïden kan de effectiviteit van het immuunsysteem onderdrukken (door bijvoorbeeld het aantal lymfocyten te verminderen). Stress kan ook een indirect effect hebben op het immuunsysteem wanneer een persoon ongezond gedrag gebruikt om hun stress te verminderen, denk hierbij bijvoorbeeld aan drinken en roken.

Het mag duidelijk zijn dat stress misschien voor veel mensen niet gelijk als de duidelijke oorzaak van fysieke of mentale problemen naar boven komt, maar toch erg schadelijke gevolgen kan hebben. Vandaar dat het belangrijk is om waar mogelijk stress te ontwijken, en als dat niet kan in elk geval proberen goed met stress om te gaan. Maar hoe doe je dat?

Klik hieronder om deel 3 te lezen:

Alles over stress deel 3: stress management (1/3)

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1