Stress

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over stress deel 4: Stress management (2/3)

Klik hieronder om deel 3 te lezen:

Alles over stress deel 3: Stress management (1/3)

2.Verander de situatie

Als je een stressvolle situatie niet kunt vermijden, dan kun je in elk geval de situatie proberen te veranderen. Kijk naar eventuele opties waardoor de situatie in de toekomst anders zal zijn. Dit betekend voor veel mensen dat ze de manier van communiceren in hun dagelijks leven moeten veranderen.

  • Uit je gevoelens – Veel mensen zijn het ergens niet mee eens maar willen er niets van zeggen omdat ze bang zijn dat iemand anders het misschien vervelend vind. Als je ergens mee zit of als iemand iets doet waaraan jij je stoort dan met je dat proberen te communiceren – op een open en respectvolle manier natuurlijk. Als je niets zegt dan blijf jij je storen tot het moment dat het allemaal teveel wordt, maar de situatie zelf zal niet veranderen. De enige persoon die hier uiteindelijk last van heeft ben jijzelf.
  • Water bij de wijn – Als jij van iemand verwacht dat ze zich een beetje aan jou aanpassen, dan is het normaal dat jij hetzelfde doet voor hen. Op het moment dat beide partijen zich een beetje flexibel opstellen dan is de kans groot dat het probleem opgelost kan worden.
  • Iets assertiever zijn – Je hoeft niet de tweede viool te spelen in jouw eigen leven. Accepteer problemen en ga ze niet altijd uit de weg. Doe ook je best om problemen te anticiperen en voor te zijn. Als je bijvoorbeeld voor vijf uur nog iets moet invullen en jouw praatgrage college net binnenkomt, wees dan eerlijk en zeg dat je maar vijf minuutjes hebt om te kletsen.
  • Ga beter met jouw tijd om – Slecht met tijd omgaan kan bij veel mensen leiden tot een hoop stress. Als je merkt dat er niet genoeg werkuren in de dag zitten en constant achter loopt dan is het moeilijk om kalm en gefocust te blijven. Als je ervoor zorgt dat je vooruit denkt dan is het gemakkelijker alles netjes ingedeeld te hebben.


Voor veel mensen zijn deze veranderingen niet echt gemakkelijk. Iemand die nooit de mond opendoet zal niet ineens iedereen confronteren met eventuele problemen. Maar zelfs door kleine veranderingen zal je al snel merken dat stress steeds minder vanzelfsprekend wordt.

3. Pas je aan op de stressbron

Soms is het niet mogelijk om jouw stressbron te veranderen of te vermijden, op dat moment zal jij jezelf iets aan moeten passen om minder last van stress te hebben. Je kunt je aanpassen aan stressvolle situaties en zo weer het gevoel hebben dat jij de controle weer terug hebt. Dit doe je door jouw verwachtingen en houding te veranderen.

  • Bekijk problemen op een andere manier – Probeer stressvolle situaties op een positievere manier te benaderen. In plaats van dat je kwaad bent dat je in de file staat, neem dat moment om even tot rust te komen, naar jouw lievelingsmuziek te luisteren, of gewoon even niets doen.
  • Kijk naar het geheel – Bekijk het overzicht van de stressvolle situatie. Sta even stil en denk even na hoe belangrijk deze situatie op de lange termijn is. Waar jij jou nu druk over maakt, maakt het over een maand nog uit? En over een jaar? Is het echt de moeite waard om boos over te worden? Als het antwoord op die vragen ‘nee’ stop dan je tijd en energie in andere zaken die wel belangrijk zijn.
  • Pas jouw eisen aan – Perfectionisme is een belangrijke bron van vermijdbare stress. Stop vandaag nog met de instelling dat enkel perfectie goed genoeg is en de rest allemaal een persoonlijke mislukking zou zijn. Stel redelijke eisen voor jezelf en anderen en leer om te gaan met ‘goed genoeg’ in plaats van ‘perfect’.
  • Richt je op het positieve – Wanneer je merkt dat stress je steeds weer de baas is, neem dan een moment om alle dingen die je waardeert in jouw leven op een rijtje te zetten. Inclusief jouw eigen positieve kwaliteiten en eigenschappen. Deze eenvoudige strategie helpt om een positieve kijk op het leven te hebben.


Sommige mensen zijn gewoon eigenwijs en hebben het idee dat zij zich niet aan hoeven passen op iemand anders. Natuurlijk hoeft dat niet en het is ook soms helemaal niet gemakkelijk, maar het feit is natuurlijk wel dat op die manier zowel de persoon als de mensen om hen heen last zullen houden van stress. Stel jezelf af en toe de vraag “is dit het waard?”. Als het dat niet is, laat het dan gewoon los.

4. Accepteer dingen die je niet kunt veranderen

Sommige bronnen van stress zijn gewoon onvermijdelijk. Je kunt bepaalde gevallen van stress zoals het overlijden van een dierbare, een ernstige ziekte, of een nationale recessie niet voorkomen of wijzigen, ze gebeuren nou eenmaal. In dergelijke gevallen is de beste manier om met stress om te gaan dingen te accepteren zoals ze zijn. Het accepteren van een lastige of pijnlijke situatie kan moeilijk zijn, maar op de lange termijn is het makkelijker om het te accepteren dan tegen een situatie te vechten die je niet kunt veranderen.

Probeer het oncontroleerbare niet te controleren – Er zijn veel dingen in het leven waar we geen controle over hebben, vooral het gedrag van andere mensen. In plaats van in de stress te schieten van wat andere mensen doen, richt je op de dingen waar je wel controle over hebt, bijvoorbeeld de manier waarop je reageert.

Klik hieronder voor deel 5:
Alles over stress deel 5: stress management (3/3)

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share