Stress

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over stress deel 6: Conclusie

Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Alles over stress deel 5: Stress management (3/3)

Stress is onvermijdelijk

Stress is gewoonweg onvermijdelijk, sommige mensen doen alsof stress iets is wat in zijn geheel vermeden kan worden maar dat is natuurlijk niet realistisch. Stress is niet iets waar mensen pas de laatste paar jaren last van hebben, zelfs in de oertijd hadden mensen last van stress. Dat is niet te veranderen en daarom zijn er methoden om je aan te leren passen aan stress om je heen.

Niet alles is slecht

Natuurlijk zijn niet alle vormen van stress slecht, sommige vormen van stress zijn zelfs goed voor ons. Sommige mensen kunnen net iets beter presteren als ze onder druk staan. Maar we moeten er altijd voor zorgen dat we het optimale niveau van stress behouden, zodat stress ons motiveert maar niet overweldigd. Wanneer stress ons overweldigt dan zien mensen door de bomen het bos niet meer.

De meeste mensen denken bij stress aan iemand die het niet allemaal meer kan bijbenen, maar stress hoeft niet gelijk te betekenen dat je gespannen, prikkelbaar, boos, en ongelukkig wordt. Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om beter te leren met stress om te gaan. Beter leren met stress omgaan kan mensen helpen zich in het dagelijks leven gezonder te voelen. Daarom is het zo belangrijk dat stress management zoals we het eerder hebben besproken wordt geïmplementeerd, op dat moment kunnen mensen beter omgaan met wat er elke dag van hun gevraagd wordt.

Omgaan met stress is key

Het omgaan met stress is afhankelijk van de persoon zelf. We hebben verschillende methoden besproken hoe veel mensen omgaan met stress, maar wat voor de ene persoon wel werkt werkt misschien niet zo goed voor de andere persoon. Het is dus bij stress management vaak een geval van dingen uitproberen en zien wat werkt. Raak dan ook niet gefrustreerd als de eerste twee methoden niet werken, dat is natuurlijk het tegenovergestelde van stress management.

Stress is een complex concept en voor de meeste mensen zullen ze het zelf moeten ervaren voordat ze echt doorhebben dat wat we hier schrijven ook voor hun relevant is. Stress gaat om de wisselwerking tussen de eisen van buitenaf en hoe een persoon hun vermogen inschat om aan deze eisen te kunnen voldoen. Een persoon ervaart stress wanneer de waargenomen eisen van de omgeving groter zijn dan hun vermeende vermogen om met deze te gaan.

Stress is een risico voor je gezondheid

Er is geen twijfel over mogelijk dat stress een van de moderne risico’s voor onze gezondheid is. Onze lichamen hebben zich goed aangepast, zijn geëvolueerd om om te kunnen gaan met fysieke bedreigingen, maar we zijn niet goed uitgerust om op de lange termijn om te gaan met de psychologische stressoren van het moderne leven. Het is nog maar een paar decennia normaal dat we ons geld voornamelijk achter een bureau verdienen, en telefoons en email die er voor zorgen dat we de hele dag te bereiken zijn zijn pas een paar jaar ‘standaard’ geworden.

Stress kan zich op verschillende manieren uiten, maar het is natuurlijk een beter idee om het, waar mogelijk, voor te blijven. Let er daarom goed op wat voor JOU de symptomen van stress zijn. Anders is het straks niet alleen slecht voor je gemoedsrust en productiviteit, maar ook voor de fysieke gezondheid.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Er waren vanaf het moment dat ik geboren ben continue stressfactoren. Nu ben ik onophoudelijk zeer gespannen en opgejaagd, ondanks veel therapie.

  Het lijkt of de uitkoop vanmijn stressysteem niet meer functioneert. Als ik ontspanningsoefeningen wil doen, dan is dat haast een onmogelijke opgave doordat ik te opgejaagd ben. Ik wandel regelmatig, eet zo gezond mogelijk, maar blijf opgejaagd en gekmakend gespannen.
  (Zelf)hypnose geprobeerd, maar ook dat wil niet lukken.

  Reparatie van "de uitknop" van het stressysteem meer dan gewenst...

 2. Beste Lotte,

  soms al natuurlijke kalmeermiddelen geprobeerd,aromatherapie?
  combinatie's werken meestal het beste.
  Je mag me gerust mailen hoor.

  succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share