Oververmoeidheid

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over vermoeidheid deel 3: Gezondheidsaandoeningen

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Alles over vermoeidheid deel 2: Invloed van moe op vermoeidheid

Veel mensen leiden een hectisch leven en doen er niet alles aan om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Hierdoor voelen veel mensen zich vaak moe. Het is echter ook zo dat er gezondheidsaandoeningen zijn die oververmoeidheid als symptoom hebben. Het is normaal dat iemand zich een keer futloos voelt, maar mocht dit vaker en langdurig voorkomen, dan is het mogelijk dat er toch daadwerkelijke problemen zijn.

Doordat oververmoeidheid een vrij algemene omschrijving is, is het voor zowel de patiënt als de mensen om hem of haar heen moeilijk duidelijkheid te krijgen. Daarom is het altijd handig iets meer te weten welke gezondheidsaandoeningen eventuele oververmoeidheidsproblemen zouden kunnen geven:

Glutenintolerantie

Bij een glutenintolerantie is het voor die persoon niet mogelijk om gluten te verteren. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in gerst, haver, rogge, en tarwe. Normaliter worden deze gluten in de darm afgebroken, maar bij een glutenintolerantie gebeurt dat niet. Dit resulteert in gisting waardoor de darmwand beschadigd en geïrriteerd raakt.

Lees meer: Voedselintolerantie

Er zijn verschillende redenen dat mensen met een glutenintolerantie vaak last hebben van oververmoeidheid:

 • Minder diep slapen – Mensen die last hebben van een allergie slapen vaak minder diep dan mensen die hier geen last van hebben. De reden is om dat histamine door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een immuunrespons. Histamine houdt het lichaam ‘wakker en waakzaam’ en hierdoor is het voor mensen vaak moeilijk om minder diep te slapen. Hierdoor is slaap iets minder effectief.
 • Infecties – Het is mogelijk dat het lichaam ‘moe’ wordt door infecties. Aangezien de darmwand niet alles tegenhoudt zullen er slechte microben binnensluipen, daar treed het lichaamseigen afweersysteem tegen op maar dat kost ook weer extra energie. Het lichaam is extra druk bezig om gezond te blijven. Hierdoor wordt er extra energie gebruikt.
 • Malabsorptie – Door de beschadiging van de darmwand is het moeilijk om binnenkomende essentiële voedingsstoffen op te nemen. Dit betekent dat veel voedingsstoffen vaak wel binnenkomen, maar daarna ongebruikt het lichaam weer verlaten. Hierdoor heeft iemand chronisch minder energie.

Het probleem met glutenintolerantie is dat het door veel doctoren niet altijd serieus wordt genomen, mensen hebben flinke buikpijnklachten maar vaak gaan doctoren ervan uit dat er iets anders aan de hand is. Vaak wordt glutenintolerantie ook als een depressie of stressklacht aangewezen. Soms duurt het lang voordat iemand serieus wordt genomen. Iemand met glutenintolerantie zal een dieet moeten volgen waar geen gluten in voor komen.

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent pijn in de spieren en bindweefsel. Bij fibromyalgie gaat spierstijfheid en algemene spierpijn samen met darmklachten, slaapstoornissen, vermoeidheid, en nog veel andere problemen. Fibromyalgie komt vaak bij vrouwen voor, vooral bij vrouwen tussen de 20 tot 60 jaar.

Vanwege de chronisch pijnlijke spieren en normale bevindingen bij normaal bloedonderzoek komt het vaak voor dat fibromyalgie door veel mensen niet serieus wordt genomen. Werkgevers, specialisten, huisartsen, en vrienden en familie willen nog wel eens twijfelen bij een fibromyalgie patiënt.

Gelukkig leren we steeds meer over fibromyalgie en zijn wetenschappers erachter gekomen dat het om niet goed functioneren van neurotransmitters gaat. Dat zijn chemische stoffen die door de hersenen worden gemaakt. Deze ‘vertellen’ het lichaam wat de hersenen willen doen. Fibromyalgie patiënten hebben een abnormale productie van neurotransmitters, dit beïnvloedt de functioneringswijze van het immuunsysteem, de pijnbeheersing, en het slaappatroon.

Veel mensen met fibromyalgie hebben last van vermoeidheid, lusteloosheid, en veel spierpijn. De vermoeidheid neemt voor veel patiënten met fibromyalgie vaak buiten proportionele vormen aan. Mensen voelen zich zo moe dat gewoon slapen niet meer helpt, ook al slapen mensen met fibromyalgie acht tot tien uur per dag, ze worden s ’morgens nog steeds moe wakker. Vooral omdat slapen weinig helpt zullen mensen zich de hele dag door zeer zwak voelen. De belangrijkste symptomen zijn:

 • Bijzonder gevoelige drukpunten op spieren bij de schouderbladen en aan de schedelbasis
 • Spierpijn bij de heupen, aan de bovenbenen, aan het hoofd, en boven in de rug

Dit gaat vaak gepaard met slaapstoornissen, angstgevoelens, depressies, vermoeidheid, en hoofdpijn. Als mensen onder stress staan worden deze symptomen erger.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Myalgische encefalomyelitis, ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom betekent voor mensen voortdurende vermoeidheid die minstens zes maanden of langer duurt. Veel mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom denken in het begin vaak dat ze slecht geslapen hebben of misschien niet helemaal topfit zijn, maar het is een complexe ziekte die hevige vermoeidheid met zich meebrengt die een lange tijd duurt. Voor veel patiënten is dit ondermijnend en het kan maanden, soms zelfs jaren duren voordat mensen de juiste diagnose stellen.

Het probleem met chronisch vermoeidheidssyndroom is dat symptomen vreselijk variabel zijn en het feit dat er geen enkele test bestaat waardoor een diagnose kan worden uitgesloten of bevestigd. Hierdoor lopen veel mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom er langer mee door dan strikt noodzakelijk. Hoewel chronisch vermoeidheidssyndroom het vaakst bij vrouwen voorkomt (tussen de 25 en 45 jaar) kan het ook volwassenen en kinderen van iedere etnische groep en iedere leeftijd treffen.

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van chronisch vermoeidheidssyndroom, maar specialisten denken dat er verschillende factoren bij zijn betrokken. Sommige mensen krijgen ze last van chronisch vermoeidheidssyndroom na een psychisch trauma of na herstel van een virusinfectie. Bij andere mensen is er geen duidelijke aanduiding waarom chronisch vermoeidheidssyndroom is begonnen. De belangrijkste symptomen zijn:

 • Zelfs na lichte inspanning zich niet goed voelen en lang moe zijn
 • Hoofdpijn
 • Niet-verkwikkende slaap
 • Spier- en gewrichtspijn zonder roodheid of zwelling
 • Gevoelige lymfeklieren
 • Pijnlijke keel
 • Vermindering van de concentratie of het kortetermijngeheugen
 • Langdurige ernstige vermoeidheid
 • Nergens meer energie voor hebben

Diabetes

Bij diabetes is de hoeveelheid bloedglucose verhoogd, het is een chronische stofwisselingsstoornis. Voor veel mensen gaat diabetes samen met oververmoeidheid. Wanneer een diabetes patiënt vermoeid is betekend dit vaak dat de bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is. We zien dit vaak terug bij mensen die diabetes hebben maar hier nog niet voor onder behandeling staan. Het is ook mogelijk dat iemands bloedsuiker stijgt op het moment dat ze insuline gebruiken of medicijnen nemen. Met een veel te lage bloedsuiker kan sufheid of vermoeidheid optreden.

Wanneer iemand met diabetes vermoeid is komt dit omdat de lichaamscellen niet genoeg energie krijgen. Natuurlijk is er bloedsuiker (er is zelfs teveel bloedsuiker) maar hier heeft het lichaam niets aan, dit kan het niet gebruiken als energie. Er komt dus via het eten genoeg energie binnen, maar hier heeft het lichaam niets aan. Wanneer het lichaam niet goed reageert op insuline of als er te weinig insuline in het lichaam is kan dit voorkomen. Wanneer het lichaam niet goed reageert op insuline wordt dit ook wel insulineresistentie genoemd – het betekend dat die persoon ongevoelig is voor insuline

Depressies

Iemand die af en toe dingen somber inziet wordt in de volksmond al vrij snel depressief genoemd. Iedereen heeft wel eens een dag dat niets lekker gaat, maar dat betekent nog niet dat iemand depressief is. Bij een depressie heeft iemand continue een negatieve stemming. De vraag bij depressies is altijd of het komt doordat mensen steeds terugkerende problemen hebben, problemen hebben met hun zelfbeeld, of gaat het om een psychologisch trauma? Misschien komt het omdat de persoon de energie niet heeft om de volgende stap zelf te zetten.

Vooral het laatste voorbeeld is voor veel mensen met een depressiehet grootste struikelblok. De eerste stap voor veel mensen is het versterken van de basisenergie, dat kan met vitamines, supplementen, en door fysiek bezig zijn. Vaak hebben mensen met een depressie last van diepe fysieke vermoeidheid waardoor mensen uiteindelijk lichamelijke functies stopzetten. Daarom is het vaak belangrijk om precies te weten wat de achterliggende reden bij depressie is, om het zo te kunnen oplossen.

Slapeloosheid

Iedereen heeft wel eens een nacht dat ze minder goed slapen. Veel mensen hebben last van vermoeidheid of voelen zich overdag misschien wat suf, maar voor de meeste mensen blijft het daar ook bij. Echter, bij sommige mensen is een slechte nachtrust een steeds terugkerend probleem. Een steeds terugkerend probleem dat natuurlijk wel doorbroken moet worden. Het is namelijk mogelijk om zowel fysiek als psychisch beschadigt te raken met een chronische vorm van vermoeidheid en slapeloosheid.

Lees meer: 5 tekenen van een slaapprobleem

Het is dan ook voor veel mensen een goed idee om de volgende tips voor betere slaap eens goed door te lezen:

 • Regelmaat – Het is belangrijk dat het lichaam weet wanneer het slapen gaat, geen middagdutjes en pas naar bed gaan als je inderdaad slapen wilt. Als je niet kunt slapen sta dan op en doe even iets anders (lezen bijvoorbeeld)
 • Geen suiker en/of cafeïne etc. – Later op de avond geen zware maaltijden, alcohol, nicotine, cola, thee, koffie, deze kunnen allemaal de nachtrust verstoren
 • Tijd voor jezelf – Het is belangrijk dat iemand een uurtje heeft om te ontspannen voordat ze naar bed gaan. Kijk bijvoorbeeld niet naar iets spannends en stop met lichamelijk werk. Een avondwandeling, rustige muziek, of een warme douche kan helpen.

Er zijn genoeg redenen dat mensen oververmoeid worden, vaak zijn het dingen die ze zelf in de hand hebben. Echter, zoals deze gezondheidsaandoeningen aangeven, rust het probleem soms niet bij een levenswijze maar zijn er daadwerkelijke medische problemen die aangepakt moeten worden. Op dat moment is het goed dat je weet wat voor problemen oververmoeidheid kunnen veroorzaken.

Klik hieronder voor deel 4 en 5:
Alles over vermoeidheid deel 4 en 5: Supplementen voor meer energie + conclusie

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin
Share9