Oververmoeidheid

Laatste Update: 2 maart 2017

Alles over vermoeidheid deel 4 en 5: Supplementen voor meer energie + conclusie

Klik hieronder om deel 3 te lezen:

Alles over vermoeidheid deel 3: Gezondheidsklachten

Veel mensen denken als ze moe worden al snel aan een extra kopje koffie of een energiedrankje. Supplementen voor meer energie zijn echter veel beter.

Plantaardige kruiden die medicinaal en energie bevorderende eigenschappen hebben worden al eeuwen door inheemse volkeren geaccepteerd. Eeuwenoude culturen uit China, India en Afrika gebruikten kruiden zowel als voedsel als medicijn. Vandaag de dag zijn mensen de waarde van kruidensupplementen om energie en verhoging van de vitaliteit opnieuw aan het ontdekken. De volgende natuurlijke supplementen geven veel extra energie.

1. Aziatische Ginseng

Aziatische ginseng, ook wel Panax ginseng genoemd,wordt al eeuwen in veel Aziatische landen gebruikt om energie en vermoeidheid tegen te gaan. Aziatische ginseng wordt vaak gebruikt om efficiency, fysieke kracht en atletische uithoudingsvermogen te verhogen. Aziatische ginseng kan zowel als thee, capsule- of tabletvorm worden genomen.

De reden dat Aziatische ginseng werkt komt door de actieve bestanddelen. De belangrijkste bestanddelen zijn de ginsenosides, hiervan worden de fysieke en intellectuele prestaties verhoogd, het gaat de effecten van stress tegen, en het verhoogt de energie. Er zitten maar liefst 13 verschillende ginsenosides in Aziatische ginseng. Daarnaast zitten er polysachariden (deze verbeteren het immuunsysteem) en panaxanen in (deze helpen het bloedsuiker verlagen).

2. Guaraná

Guaraná is een plant afkomstig uit het Amazonegebied en wordt vaak gebruikt in veel Zuid-Amerikaanse landen, vooral in Brazilië. De vrucht van een Guaraná plant is een effectieve energie-booster, want het bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne per gram dan koffiebonen.

De reden dat Guaraná beter werkt dan bijvoorbeeld koffie is omdat Guaraná geleidelijk door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor krijgen mensen geen last van schommelingen in hun energiepeil. Mensen worden er niet ineens ‘hyper’ van, maar merken wel dat ze meer energie hebben, vaak wel tot acht uur langer dat met een kopje koffie.

3. Rhodiola

Rhodiola wortel wordt in traditionele kruidengeneeskunde gebruikt om vermoeidheid, depressie, bloedarmoede, en infecties te bestrijden. Het werkt als adaptogeen, een adaptogeen zorgt ervoor dat zowel geest en lichaam zich beter kunnen aanpassen aan veeleisende situaties. Vandaar dat Rhodiola wortel goed past bij veel mensen die (te) veel van zichzelf vragen, elke dag weer.

4. Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B-3 of niacine is lid van de B-complex familie en is nodig bij het omzetten van voedsel dat je eet in energie. Vitamine B-3 is ook nodig voor een goede werking van het endocriene en neurologische systeem. Vitamine B-3 deficiëntie is zeldzaam, maar zelfs een licht tekort wordt gekenmerkt door symptomen als depressie en vermoeidheid, Het is mogelijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine B-3, zoals bieten, vis en pinda's, maar het is ook een optie om niacine als supplement te nemen.

5. Vitamine C

Vitamine C helpt het lichaam bij het produceren van energie. Het lichaam gebruikt vitamine C om te zorgen dat weefsel in alle delen van het lichaam kan herstellen en groeien. Vitamine C is nodig voor een gezonde ontwikkeling. Vitamine C is ook een krachtige antioxidant die schade voorkomt aan het lichaam door vrije radicalen, vrije radicalen komen vrij wanneer het lichaam voedsel in energie omzet. Antioxidanten kunnen ervoor zorgen ons lichaam efficiënter energie creëert. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75 tot 90 milligram per dag. Dit moet je iedere dag binnenkrijgen aangezien Vitamine C niet door het lichaam kan worden opgenomen. Bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, aardappelen, paprika's, aardbeien en tomaten.

Conclusie

Het is natuurlijk mogelijk dat mensen echt een medisch probleem hebben waardoor oververmoeidheid een constant probleem is. Echter, voor de meeste mensen is oververmoeidheid een probleem dat kan worden opgelost door gezonde gewoontes aan te nemen.

Er zijn drie verschillende redenen dat mensen last krijgen van oververmoeidheid, medisch, levenswijze, en psychologisch. Medische problemen zijn vaak niet gemakkelijk op te lossen en mensen kunnen er vaak weinig aan doen om deze problemen te vermijden. Echter, de meeste levenswijze en psychologische redenen kunnen we vrij gemakkelijk voorkomen.

Het is WEL te doen – levenswijze

Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om genoeg te slapen, misschien vinden de meeste mensen het lekker om een glaasje extra wijn of bier te drinken, en zonder koffie kunnen veel mensen het moeilijk redden. Het feit blijft echter dat voor veel mensen oververmoeidheid niet vanzelfsprekend is. Gewoon de levenswijze aanpassen en uiteindelijk komt het vanzelf weer goed. Natuurlijk weet bijna iedereen dat die fastfood hap niet zo goed voor het lichaam is als een vers stukje vis of een salade. Het is gewoon belangrijk om gezond te eten, genoeg te slapen en genoeg te bewegen.

Het is WEL te doen – psychologisch

Natuurlijk kunnen mensen er weinig aan doen als ze depressief worden, maar voor de meeste mensen is oververmoeidheid door stress zeker te vermijden. Dit betekend beter plannen en af en toe gewoon iets los laten. Natuurlijk is dat niet altijd gemakkelijk en soms zelfs niet eens mogelijk, maar het feit is dat de meeste mensen veel meer kunnen dan ze op dit moment doen. Neem af en toe de tijd voor jezelf.

Het is WEL te doen – medisch

Het klinkt vreemd, en voor veel mensen is een medisch probleem vaak niet hun schuld, maar de meeste medische problemen van oververmoeidheid kunnen aangepakt worden. Daarom is het belangrijk om niet te lang te blijven lopen met bepaalde problemen, zorg ervoor dat problemen worden aangepakt in plaats van dat je er mee blijft lopen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share