Klik hieronder om deel 1 te lezen
Alles over water special deel 1: Water, lichaam en het zuiveringsproces
Als je de advertenties moet geloven, dan is het water dat je uit flessen koopt altijd beter, gezonder, en helderder dan water uit de kraan. Zoals je waarschijnlijk zelf al wist vertellen marketing mensen echter niet altijd de hele waarheid. Of kraanwater of water uit de fles gezonder is hangt af van waar het water vandaan komt en hoe het behandeld en opgeslagen is
Bacteriën, parasieten en chemische besmettingen zijn allemaal mogelijk bij leidingwater, waardoor het onze gezondheid aan kan tasten. Als het water echter niet goed opgeslagen is of er verontreinigingen in de plastic containers zitten, dan kan water uit flessen onze gezondheid ook aantasten.
Bronnen van flessen water
Artesisch water wordt verzameld via een diepe put tussen lagen van steen, zand en aarde. Bronwater stroomt op natuurlijke wijze naar het oppervlak of wordt door middel van een boorgat naar boven gehaald. Mineraalwater komt van een geologisch beschermde ondergrondse bron. Gezuiverd water is water van een bron die is behandeld om deze vrij van chemicaliën en micro-organismen te maken. Daarnaast komt nog eens dat veel water wat we in de winkelrekken vinden uit een gemeentelijke watertoevoer komt, met andere woorden, het is gewoon leidingwater.
Verontreinigingen
Als je drinkwater uit een put of reservoir komt is het belangrijk om het regelmatig te controleren op bacteriën, parasieten en andere verontreinigingen. Als je gewoon water uit de kraan haalt neem dan contact op met de gemeente met betrekking tot de kwaliteit van het water als je niet zeker bent. Met behulp van filters kun je thuis ervoor zorgen dat leidingwater veilig is, ongeacht de bron.
Lees het etiket op flessen water of vraag de fabrikant hoe het water wordt behandeld. Wanneer je flessen water koopt, zorg ervoor dat deze dan koel worden opgeslagen. Het opslaan van flessen water op of boven kamertemperatuur kan resulteren in plastic verontreinigingen.
Chloor en leidingen
Waterzuiveringsinstallaties desinfecteren vaak met chloor, dat kan een smaakje achterlaten. Maar door een filter te gebruiken is het mogelijk om dit smaakje te verwijderen. Water uit de fles dat niet afkomstig is van een gemeentelijke watertoevoer wordt gedesinfecteerd met behulp van methoden die geen smaak achterlaten, bijvoorbeeld met ultraviolet licht. Smaak en zuiverheid worden ook beïnvloed door de bron van het water, de mineralen en, in het geval van leidingwater, de leidingen waarmee ze in on huis komen.
Uiteindelijk hangt het er maar net vanaf wat jijzelf lekker vindt. Tenzij je in een gemeente woont waar het drinken van kraan of bronwater wordt afgeraden,dan is naar alle waarschijnlijkheid het water uit de kraan net zo gezond als water uit de fles. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je genoeg gezond water drinkt!
Water zelf zuiveren?
Misschien heb je er zelf wel eens aan gedacht om een waterfilter te kopen. Als je water uit de kraan drinkt, heeft het dan zin om je water te zuiveren of doet het verder weinig voor ons?
Aangezien we in Nederland ons water uit maar liefst 200 verschillende bronnen halen is het zo dat niet iedereen dezelfde water hardheid heeft. Hard water is water dat overtollige mineralen of metalen bevat zoals calcium en ijzer. Hoewel hard water over het algemeen veilig te gebruiken is vinden de meeste mensen hard water niet zo aangenaam smaken.
IJzer in ons water
IJzer in ons drinkwater wordt niet als een gevaar voor de gezondheid beschouwd, maar het kan een slechte smaak aan ons water geven. IJzer is meestal geen probleem in gemeentelijke watervoorzieningen, maar voor de mensen die hun water niet lekker vinden kan de installatie van een waterfilter het overtollige ijzer verwijderen.
Waterfilters verbetering de esthetische kwaliteit van het water. Er zijn twee soorten ijzer, oplosbaar en onoplosbaar. Oplosbaar ijzer laat een roodbruin residu achter in glazen en putten. Met onoplosbaar ijzer krijgt het water een roestige rode of gele kleur, dat zorgt ervoor dat het er onaantrekkelijk uitziet. Dit residu heeft meestal een metaalachtige smaak die invloed heeft op de smaak van het water.
Voor de meeste mensen heeft het filteren niets met de directe kwaliteit van het water te maken. Veel mensen vinden het water echter wel lekkerder smaken op het moment dat het gefilterd is. Als je iets niet lekker vindt, dan is de kans groot dat je het niet zoveel drinkt, terwijl water drinken juist zo belangrijk is!
Oppassen met zout, cafeïne en uitdrogen
Doctoren en andere medische specialisten hebben al vaak gewaarschuwd tegen de uitdrogende effecten van alcohol, cafeïne, en zout. Veel mensen weten echter niet hoeveel zout en cafeïne het lichaam kunnen uitdrogen. De resultaten zijn interessant te noemen.
Cafeïne en uitdrogen
Vanwege de stimulerende effecten op het zenuwstelsel, dat weer lijdt tot verhoging van onze cognitieve prestaties, is cafeïne is een van de meeste voorkomend ingrediënten in drankjes zoals koffie, frisdrank en energy drankjes. Ondanks het vermogen om ons alert te houden en onze focus te verbeteren is het wel zo dat cafeïne een diuretisch effect kan hebben en de kans op uitdroging vergroot.
Cafeïne heeft dus diuretische eigenschappen, dat betekent dat het de snelheid van het urineren (hoe vaak iemand naar het toilet moet) verhoogt. Diuretica zorgen voor een toename van renale glomerulaire filtratie, waardoor vloeistof sneller door de nieren filterten ook sneller door het lichaam wordt uit verwijderd. Het doet dit door de nieren te vertellen meer natrium af te scheiden. Theoretisch is het zo dat hoe meer een persoon urineert, hoe sneller ze vloeistof uit het lichaam zullen verliezen. Recente studies hebben aangetoond dat cafeïne echter zeker niet zo gevaarlijk is voor uitdrogen als bijvoorbeeld alcohol.
Zout en uitdrogen
Natrium is een elektrolyt die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. De nieren zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de hoeveelheid natrium in het bloed. Echter, in bepaalde gevallen kan het natriumgehalte in het bloed te laag worden. Dit is een aandoening – hyponatriëmie. Dit kan spierkrampen, desoriëntatie, coma en kan zelfs op lange termijn en in extreme gevallen fataal zijn.
Het natriumgehalte wordt vaak verhoogd in tijden van uitdroging omdat er minder water is om de hoeveelheid elektrolyten in het bloed te verdunnen. Hyponatriëmie en uitdroging kunnen echter gelijktijdig optreden als gevolg van diuretica en laxeermiddelen, braken, diarree, en overmatig zweten.
Je lichaam heeft elke dag natrium nodig. Maar hoewel je van zout dorst krijgt zal een te veel aan natrium in jouw dieet het vasthouden van vocht veroorzaken, en zorgt dus niet tot uitdroging. Het kan ook leiden tot een hoge bloeddruk. Wanneer je uitgedroogd raakt dan stijgt de hoeveelheid natrium in weefsels en bloed, dan moeten dus vloeistoffen worden vervangen, en niet zout.
Hoeveel water moeten we écht drinken
Acht glazen per dag: dit is het water drinken mantra dat iedereen waarschijnlijk al veel te vaak heeft gehoord. Als je ziet hoeveel mensen met een flesje water lopen dan lijkt het wel alsof de "drink meer water" boodschap doordringt. Maar klopt het wel? Het zal je misschien verbazen dat er nooit enig wetenschappelijk bewijs is geweest om de “acht glazen water per dag” te ondersteunen.
De eerste water aanbeveling die we ooit hebben gehoord kwam uit Amerika, toen de Food and Nutrition Board van de National Academy of Sciencesde Dietary Guidelinespubliceerde. Maar zoals we al eerder hebben gemerkt met veel andere aanbevelingen, is dat de individuele behoefte nogal anders kan zij. Vandaar dat de individuele behoefte aan water sterk kan variëren. Hoe kun je bepalen hoeveel water je precies nodig hebt?
Hoeveel water heb je echt nodig?
Er is geen twijfel dat voldoende water drinken belangrijk is. Water is een belangrijkevoedingsstof. Maar door te zeggen dat je altijd acht glazen water moet drinken maken we het te gemakkelijk. Er is geen universele vereiste voor wateropname. De hoeveelheid water die je nodig hebt loopt sterk uiteen op basis van leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, gezondheidstoestand, en hoeveel lichaamsbeweging je elke dag krijgt.
Tal van omgevingsfactoren, zoals een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad hebben ook invloed op de hoeveelheid water die het lichaam nodig heeft. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat iemand in Nederland (met een temperatuur van bijvoorbeeld 12 graden) net zoveel water zou verliezen als wanneer je diezelfde persoon in Dubai neerzet (met een temperatuur van 35 graden).
Daarnaast vergeten mensen ook regelmatig dat er ook water zit in het voedsel dat we eten. En niet alleen in groenten en fruit. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, zalm, eieren, en aardappelen bestaan voor ongeveer 75% uit water. Als het dagelijks dieet vol zit met waterrijke vruchten, groenten, en dierlijke producten, dan heeft iemand waarschijnlijk iets minder water nodig. Als je bijvoorbeeld soep of bouillon eet moet dat ook worden meegeteld bij de dagelijkse vochtinname.
Afhankelijk van lichamelijke toestand
Veel gezonde mensen krijgen genoeg water binnen in het voedsel en vloeistoffen die we binnenkrijgen. Onze nieren werken normaal goed genoeg om onze behoefte aan water te regelen zodat we genoeg water vasthouden en gebruiken als we het nodig hebben. Voor veel mensen is het genoeg om hun dorst te laten bepalen of ze wel of niet genoeg water binnenkrijgen. Echter, voor mensen die medicijnen nemen of die al gezondheidsproblemen hebben is dit vaak niet het geval.
Bepaalde medicijnen - zoals die voor hart- en vaatziekten, maagzweren of depressie - kunnen ons dorst-mechanisme veranderen. Dat kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes insipidus, ook doen. Ook ouderen hebben soms een slecht gereguleerd dorst-mechanisme.
Een andere groep mensen die misschien meer vloeistoffen nodig hebben zijn mensen die problemen hebben met nierstenen of chronische infecties aan de urinewegen. Voor deze mensen is het van tijd tot tijd zelfs nodig om teveel water binnen te krijgen aangezien het overtollige water hun nierstenen of bacteriën uit hun blaas kunnen spoelen. Maar bij dialysepatiënten voor nierziekte is het weer erg belangrijk dat zij hun vochtinname sterk beperken.
De feiten
Atleten of mensen die buiten werken tijdens het heetste deel van een zomerse dag hebben simpelweg meer vocht nodig dan algemeen aanbevolen.Maar voor de meesten van ons is een vrij makkelijke manier om te meten hoe goed gehydrateerd we zijn gewoon te kijken naar onze urine. Deze moet vrij helder zijn. Op het moment dat het erg donker geel of zelfs een bronzen kleur heeft is dat een duidelijk teken dat we meer water moeten gaan drinken.
Conclusie
Het is best vreemd dat sommige mensen het belang van elke dag voldoende water binnenkrijgen wel weten, maar er toch weinig op uit doen. Ons lichaam heeft water nodig, zonder water is het onmogelijk voor ons lichaam om te functioneren. Hoewel steeds meer mensen doorhebben dat water belangrijk is voor ze is het wel prettig om te zien dat wanneer iemand genoeg water drinkt, ze hiermee niet vaak stoppen. De positieve voordelen van genoeg water drinken zijn namelijk zo duidelijk, en het is zo gemakkelijk om te doen, dat veel mensen hier niet meer zonder willen leven. Als je nog niet overtuigd bent, probeer dan twee weken meer water te drinken en je zult zien hoeveel beter jij je zult voelen.
Hallo,
ik ben op zoek naar infomatie aangaande het ijzer gehalte in mijn water.
Ongeveer een jaar geleden heb ik een put laten slaan waar ik woon in portugal. Na zo ontzettend veel regen loop de put over, en is de pijp bruin ipv blauw. Ik zie niet in uw bovenstaand berichtje dat dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Ik heb het tot dusver gedronken en geen last ondervonden. Toch wilde ik dubbel checken. Alvast bedankt,
ewout
Goed om te lezen dat ijzer in drinkwater geen gevaar de gezondheid kan betekenen. Ik vind de smaak van kraanwater in Nederland gewoon prima. Overal waar ik kom eigenlijk. Doet de gemeente in principe aan ontijzering, want ik heb eigenlijk nooit ervaren dat water een raar smaakje heeft?
Wij drinken geen leidingwater meer.
Hebben het water getest en het heeft een veel te hoge microsiemenswaarde en via flocculatie zien we ook de pesticiden, medicijnresten, bacterien, nitraten etc etc.
Sinds april 2018 een filter aageschaft ; met 30 jaar garantie en geen plastic delen in de installatie !
Zelfs een mobiele installatie gekocht aangezien we in de winter overwinteren in Spanje. Daar eenvoudig filter op de kraan aansluiten en zuiver cel beschikbaar drinkwater. En geen gesleep met plastic flessen uit de supermarkt !!
Goed gedaan, Rob.
Zijn er meer mensen met een filter in huis? Wat zijn jullie ervaringen?
Interessant om te lezen Rob.
Welk merk en type filter heeft u?
Ik ben mij zelf aan het oriënteren namelijk.
Met vriendelijke groet,
Matthijs