• verschillende soorten zuivel

Alles over Zuivel deel 3: Verschillende soorten zuivel

2016-11-25T12:23:38+01:00januari 30th, 2013|Voedingsadvies|5 Reacties

Laatste update: door

Alles over Zuivel deel 3: Verschillende soorten zuivel

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Alles over Zuivel deel 2: De voedingswaarde van zuivel

In de eerste twee delen van deze special hebben we kennis kunnen maken met het productieproces van melk, als basis voor alle zuivelproducten. Ook zijn er in de tekst voor- en nadelen opgenomen van de verschillende zuivelproducten, evenals de herkomst.

In dit laatste deel gaan we een alledaagse zaken behandelen, waar je waarschijnlijk nooit bij stilstaat, maar wat wel interessant is voor je keuzes als je boodschappen gaat doen.

“..to Bio or not to Bio..”

Bio is een hot item in deze tijd. Alles moet biologisch geteeld en geproduceerd zijn. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor de producten. Een biologische boer die biologische koeien heeft en dus biologische melk levert. Dat het iets duurder is en beter voor het milieu, weten we allemaal. Maar is het ook gezonder?

Uit een recent Brits onderzoek is gebleken dat biologische melk inderdaad gezonder is dan gewone melk. De biologische melk bevat namelijk meer heilzame vetzuren, en minder schadelijke verzadigde vetten.

Ook was al eerder aangetoond dat dit verschil met name in de zomer merkbaar is, omdat de koeien dan meer buiten zijn en gewoon grazen. Biologische melk uit de supermarkt, dus van de grote merken, hebben geen ‘last’ van dit seizoenverschijnsel, en leveren het hele jaar door een stabiele kwaliteit die gezonder is dan gewone melk. Ook zou de smaak ‘voller’ zijn.

Er zijn ook enkele onderzoeken die dit helemaal tegenspreken, dus wat moeten we nu geloven?  Er is nog veel meer onderzoek nodig om dit wel of niet aan te kunnen tonen. Tot die tijd is biologische melk vooral goed voor het milieu!

TIP: Doe zelf eens een smaaktest met gewone melk en biologische melk!

Vol/halfvol/mager

De aanduiding vol, halfvol en mager heeft bepaalde regels. Dit zegt iets over het vetpercentage van de melk.

Bij het productieproces van de melk wordt