Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 21 november 2016

Aloë Vera special deel 2: Voordelen van Aloë Vera voor de gezondheid

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Aloë Vera special deel 1: De legende Aloë Vera

Zoals in deel 1 van deze serie al beschreven staat, bezit Aloë Vera veel heilzame stofjes die een positief effect hebben op de algemene gezondheid. Daarnaast is Aloë Vera ook toepasbaar bij speciale aandoeningen. We zetten de belangrijkste even op een rijtje:

Aloë Vera voor de huid

Er zijn talloze middelen op basis van Aloë Vera op de markt voor uitwendig gebruik. En dat is niet zo verwonderlijk, want in veel wetenschappelijk onderzoek is al bewezen dat Aloë Vera in heel veel opzichten een positief effect heeft op je huid. Wist je dat de Egyptische koningin Cleopatra ook Aloë Vera gebruikte voor de verzorging van haar huid? Volgens de legendes had ze haar beroemde schoonheid onder andere hieraan te danken.

Aloë Vera wordt tegenwoordig gebruikt bij de behandeling van onder andere: brandwonden, ontstekingen, insectenbeten, schaafwonden, eczeem, neurodermitis, huiduitslag en psoriasis.

Als we even in algemene termen spreken over de voordelen van Aloë Vera voor je huid, dan komen we op het volgende lijstje:

 • Aloë Vera stimuleert de celstofwisseling
 • Aloë Vera houdt de huid soepel en glad
 • Aloë Vera werkt beschermend en aansterkend
 • Aloë Vera zorgt voor koeling en kalmering van de huid
 • Aloë Vera heeft een positieve invloed op de algemene vochtcirculatie van de huid. Hiermee wordt vroegtijdige veroudering van de huid tegengegaan.

Aloë Vera voor brandwonden

Ok, een brandwond is ook een huidprobleem, dus had dit in de vorige paragraaf moeten staan. Maar Aloë Vera heeft juist bij de verzorging en herstel van brandwonden zo veel resultaat dat er toch even speciaal aandacht aan gegeven moet worden.

Zowel het sap als de gel van de plant wordt gebruikt om brandwonden te behandelen. Na aanbrengen merk je direct de verkoelende- en pijnverzachtende werking hiervan. De genezing wordt positief beïnvloed door de ontstekingsremmende werking van Aloë Vera, waardoor de huid sneller zal helen.

Aloë Vera voor de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn komt met name bij jongere mensen voor en kan levensbedreigend zijn. Het betreft een chronische ontsteking van de darmen. Verschillende onderzoeken zouden bewijzen dat inwendig gebruik van Aloë Vera het ontstekingsproces kan remmen en de genezing kan bevorderen.

Aloë Vera voor maag- en darmklachten

Voor toepassing bij maag- en darmklachten wordt Aloë Vera gemaakt voor zowel inwendig- als voor uitwendig gebruik. Bij uitwendig gebruik heeft de Aloë Vera een antibacteriële- als een antischimmel werking. Het brengt snel verzachting bij dit soort problemen doordat het goed wordt opgenomen via de slijmvliezen en via de huid.

Voor inwendig gebruik is er een Aloë Vera sap waar het laxerende element Aloin uit gehaald is.

Aloë Vera voor artrose en reuma

Artrose en reuma zijn beide ziektes waarbij ontstekingen plaatsvinden in- en bij de gewrichten. Dit kan erg pijnlijk zijn, en ook de bewegingsvrijheid wordt steeds beperkter naarmate de ziekte vordert. Natuurlijk kan Aloë Vera geen weefsel vervangen wat beschadigd of verdwenen is, maar het kan wel de ontsteking weren waardoor ook de pijn gaat verminderen. Ook wordt, niet onbelangrijk, het verdere afslijten van de gewrichten tegengegaan.

Aloë Vera voor allergie

De ontstaat vaal door een extreme reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof. Aloë Vera staat met name bekend om haar meer dan positieve effect op het immuunsysteem, dankzij de meer dan 200 werkzame stoffen in de gel. Door de positieve werking van Aloë Vera op het immuunsysteem, zal het lichaam minder allergische reactie vertonen.

Aloë Vera voor baby’s en kinderen

Aloë Vera is nooit schadelijk voor de gezondheid, en kan dus ook prima toegepast worden bij baby’s en kinderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het moment dat de eerste tandjes doorkomen. Voor de baby erg vervelend en soms pijnlijk, en voor de ouders een machteloos gevoel. Om voor wat verkoeling te zorgen, kun je een beetje Aloë Vera op het tandvlees smeren.

Ook bij luieruitslag, schaafwonden en eczeem is Aloë Vera erg nuttig. Het zorgt niet alleen voor verkoeling, maar ook nog voor een sneller helingsproces.

Baby blij, en dus ook de ouders blij!

Aloë Vera voor aambeien

Wist je dat één op de drie Nederlanders last van Aambeien heeft? Niet voor iedereen is het pijnlijk, en de meesten zullen het vaak niet eens merken. Maar als het doorzet, kan dat erg pijnlijk zijn. Voor de mensen die het niet weten: Aambeien zijn gezwollen bloedaderen rondom de anus. Aloë Vera schijnt hier erg geschikt voor te zijn om dit te behandelen. Bij inwendig gebruik worden de darmen gereinigd. Dit, in combinatie met de ontstekingsremmende kracht van Aloë Vera, zorgt ervoor dat de kans op infecties en zweren minimaal zal zijn.

Aloë Vera voor acne

Er is niets zo vervelend als acne. Met name in de pubertijd, waarin jongeren sowieso al onzeker zijn, is dit een groot probleem. Aloë Vera zou de eigenschap hebben om 5 dagen na het opbrengen van de gel de puistjes te doen  verdwijnen. Gezien de lijst met voordelen van Aloë Vera is dit ook wel logisch: Ontstekingsremmend en bevorderend voor het helingsproces en het herstel van de huid.

Aloë Vera voor Kanker

Wat zou het geweldig wijn om een wondermiddel te hebben tegen kanker. Sommige wetenschappers beweren dat Aloë Vera de groei van een tumor laat stoppen door de ontstekingsremmende werking, andere artsen zeggen dat het onzin is. Ook de mening van patiënten is erg verschillend: Sommige hebben er baat bij, anderen zeggen van niet. Het feit blijft dat Aloë Vera inderdaad ontstekingsremmend werkt en het immuunsysteem een stevige boost kan geven. Deze twee eigenschappen zijn wel belangrijk in de strijd tegen kanker.

Aloë Vera voor Diabetes

Aloë Vera schijnt ook haar heilzame werking te hebben voor Diabetes patiënten. Uit een aantal onderzoeken in de VS is gebleken dat diabetespatiënten die minimaal 3 maanden aaneengesloten Aloë Vera innamen, een duidelijke verlaging constateren van de bloedsuikerspiegel. Ook zou de Aloë Vera voor een lager cholesterol gehalte zorgen.

Aloë Vera voor tandvleesproblemen

Wederom dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van Aloë Vera, is een behandeling bij ontstoken tandvlees ook een optie. Doe wat Aloë Vera poeder op je tandenborstel en poets je tanden zoals je anders ook doet. Ook het drinken van de gel kan hierbij helpen: Neem een slok gel, laat het goed in je mond rondwalsen alvorens het door te slikken.

Aloë Vera voor beter zuurstoftransport

Als je regelmatig Aloë Vera sap drinkt, werkt dit zeer positief op je bloed en je bloedvatenstelsel. Verstopping worden opgelost en dunner wordende bloedvaten krijgen hun oude proporties terug waardoor ieder deel van je lichaam optimaal zuurstof krijgt aangevoerd. Dit zou direct resulteren in een langer uithoudingsvermogen en minder snel verzuren van de spieren.

Zoals uit deze lijst blijkt is Aloë Vera toepasbaar voor een heel breed scala aan kwaaltjes, aandoeningen en ziektes. Eigenlijk kun je concluderen dat je het altijd kunt proberen, baat het niet dan schaadt het niet. Maar het feit blijft altijd overeind staan dan met name de ontstekingsremmende werking en de boost die Aloë Vera aan het immuunsysteem kan geven, erg belangrijk zijn voor de algemene gezondheid.

Hoe kun je Aloë Vera gebruiken?

Aloë Vera wordt verkocht in heel veel verschijningsvormen: gels, geconcentreerde vloeistof, poedervorm en dranken, om er maar even een paar te noemen. Daarnaast zijn er talloze producten verkrijgbaar waar Aloë Vera, al of niet in hoge dosis, in verwerkt zit.

Om je algemene gezondheid een forse boost te geven, kun je het beste het drinken van Aloë Vera Sap onderdeel maken van je dagelijkse eet-routine. Deze sappen, direct gemaakt uit het binnenste van de bladeren, bevorderen gewichtsverlies en dragen bij aan een gezonde spijsvertering waardoor alle giffen uit je lichaam worden verwijderd. Drink dus dagelijks een mix van fruitsap, water en Aloë Vera sap.

Een andere manier om Aloë Vera te gebruiken, zijn via voedingssupplementen. Deze supplementen combineren de kracht van Aloë Vera met andere broodnodige stoffen zoals bijvoorbeeld vitamine C. Dit is met name zeer effectief bij maag- en darmproblemen en constipatie.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Aloë Vera special deel 3: Veel gestelde vragen over Aloë Vera

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Dit kan heel goed komen door aloe vera, de werking kan verschillen per persoon. Ik zou zeggen neem het een keer niet en kijk of er ook sprake is van misselijkheid. Wellicht komt dit doordat aloe vera ook als een detox kan werken!

 1. Dag Jack,

  Heb op dit ogenblik last van lage bloeddruk en te weinig suiker, heb gord en lactose intolerantie
  En neem alle dagen nexiam in. Ik zou graag van die pillen af geraken.
  Zou het kwaad kunnen aloe vera te drinken ? Met nexiam mag je geen schimmelwerende middelen innemen.
  Heb zo halvelings al eens geprobeerd en mijn eerste slok gaf een ongelofelijk ontspannend gevoel op de slokdarm, maar ik durf niet goed verder uitproberen.

  Uw site bevat ongelofelijk veel informatie,....heel interessant.

  Mvg
  Anja

  1. Hallo,

   Ik snap heel erg goed dat je van de pillen af wilt komen.
   Het is dan ook van belang dat je erg goed op je voedingspatroon let, en goed naar je lichaam blijft luisteren.
   Schrijf eens op wat je elke dag eet en drinkt, sport, (rookt of drinkt, als u dat doet) Hoeveel stress je hebt.
   Misschien dat je een patroon kunt vinden waardoor het verergert word.

   Je kunt best aloe vera uitproberen zeker omdat je er zo'n goede resultaten bij had, houd er wel rekening mee dat je het niet tevoel inneemt.
   En mocht je klachten ondervinden meteen stoppen en bij seriese klachten altijd de huisarts raadplegen.

   succes!

 2. Hai, heb al een tydje last van ontstoken tandvlees wat zou ik hiervoor event.kunnen gebruiken?

  1. Hallo Selma,

   Ontstoken tandvlees kan een gevolg zijn van een slechte mondhygiëne, maar kan ook een duidelijke, achterliggende oorzaak hebben. Het is zaak om snel een afspraak te maken met de tandarts om hier verder naar te laten kijken. Ik kan hier weinig over zeggen, omdat ik niet genoeg informatie heb over jouw specifieke geval.

   Laat me even weten hoe het verder afloopt,
   Jack

  2. Hallo Selma, Probeer eens de Bright Aloe Vera toothgel (tandpasta zonder fluoride van Forever, is niet in de winkel verkrijgbaar, voor bestelling en meer info. kun je me mailen,Grt . Rein

 3. Hoi Jack,

  gebruik sind 1,5 week aloe vera sap maar ben enkele keren misselijk geweest en veel last van opstotende maag is dit normaal en kan dit kwaad om dit te drinken in combinatie met omeprazole voor de maag

  1. Hoi Gerd,

   In principe kan dit geen kwaad, maar ik wil je wel aanraden om met een hele kleine dosering Aloë Vera te beginnen. Op deze manier kan je lichaam er aan wennen. Na een week kun je de dosering beetje bij beetje verhogen.

   Groet,
   Jack

 4. Hallo, even een vraagje, hoe kun je het beste aloeVerasap innemen en hoeveel en hoe vaak per dag? Voornamelijk voor de darmen!

 5. Goedemiddag,

  Ik ben momenteel bezig met de Lean Box van Aloe Vera, maar wordt steeds misselijker. Ben nu op dag 2!
  Kan ik er mee doorgaan of moet ik andere alternatieven gaan bedenken?

  Hartelijke groet,

  1. Hallo,

   Het is heel goed mogelijk dat je lichaam nu in een proces van ontgifting zit. Je lichaam kan hierop reageren door de misselijkheid. Probeer nu wel even door te gaan, maar als dit na een paar dagen nog steeds het geval is, raad ik je aan om te stoppen, of in ieder geval de dosis te verlagen.

   Succes,
   Jack

 6. Ben aloë vera gaan gebruiken met perzik smaak tegen verstopping. Ik gebruikte altijd laxeermiddel maar heb dat nu laten staan. Ik gebruikte 4 dagen de aloe vera en kreeg toen een griep gevoel en verhoging. Terwijl ik niet verkouden was of keelpijn had. Dit is nu 5 dagen zo. Moet ik nu stoppen of doorgaan? Als ik niks pak ben ik bang dat ik helemaal niet meer naar de w.c. kan. Wat moet ik doen?

  1. hallo ,mijn vrinden is een tijdje geleden bevallen en ze heeft heel erg zwangerschap striae gekregen.de vraag of ze Aloe Vera als gel kan gebruiken en als dat kan hou moet ze het gebruiken.
   met vriendelijke groet Sara

 7. hallo ik heb jaren geleden voor de maag aloa vera genomen waar ik goede rezultaten mee had nu voorig jaar moete in de maag laaten kijken en ik had zweertjes aan maag en reflux neem nu een maagbeshermer nexiam maar heb veel last van de zuren die terug in de slokdarm koomen mijn vraag zou ik terug aloa vera mogen neemen met die medicatie

 8. Hallo
  Ik gebruik nou al 3 maanden cranberry alvera drank 1 keer per dag 45ml
  Maar krijg nou last van maagzuur weet niet of dat hier door komt, maar wat moet ik daar tegen doen, en hoe komt dat
  Mvg jose

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share