Artritis Psoriasis

Wat is Artritis Psoriasis?

artritis psoriasis

Op deze website heb je een heleboel informatie kunnen lezen over psoriasis en wat voor vervelende aandoening dit wel niet is. Steeds meer mensen krijgen hier last van en daarom komt het steeds vaker onder de aandacht.

In dit artikel zal ik je het een en ander vertellen over een aparte vorm van deze aandoening namelijk artritis psoriasis. Artritis psoriasis is een chronische ziekte die zich kenmerkt door psoriasis en pijn in de gewrichten (artritis).

Wat is het?
Het is als ware een combinatie van 2 verschillende soorten aandoeningen gecombineerd tot 1. Psoriasis kenmerkt zichzelf door een jeukende en rode huid. Ongeveer 3% van de Nederlanders heeft (een vorm van) psoriasis. Van die 3% procent kunnen de klachten zoals pijnlijke gewrichten zich op lange termijn ontwikkelen.

Van artritis psoriasis wordt dus gesproken wanneer je de beiden aandoeningen tegelijk ervaart. De reden dat hier slechts één enkele term aan verbonden is, is omdat de oorzaak van deze aandoening hetzelfde is. De twee soorten symptomen worden door het zelfde probleem veroorzaakt.

Meestal ontwikkelt artritis psoriasis zich pas bij mensen tussen 40 en 50 jaar oud. Mannen en vrouwen hebben bijna net zo veel kans op artritis psoriasis. De kans dat mannen psoriasis ontwikkelen ligt statistisch gezien iets hoger, maar dit verschil is verwaarloosbaar.

Vaak is het zo dat je eerst last krijgt van psoriasis waarna artritis zich langzaam ontwikkeld. Dit kan enkele jaren duren. Er zijn gevallen bekend waarbij tussen het optreden van psoriasis en de eerste verschijnselen van artritis wel 20 jaar zat.

Het kan voorkomen dat zich eerst artritis ontwikkeld en vervolgens pas psoriasis. Maar omdat artritis meestal pas op latere leeftijd ontwikkelt, is de kans kleiner dat zich tegelijkertijd ook nog psoriasis ontwikkelt, wat leidt tot artritis psoriasis.

Meestal ontwikkeld artritis psoriasis zich op de huid maar het kan zich snel door ontwikkelen en zich zo uitbreiden dat het ook de longen, hart en ogen aantast. Veel van de klachten van artritis psoriasis komen overeen met andere klachten van de verschillende soorten artritis.

Wat veroorzaakt artritis psoriasis?

Wat nu precies artritis psoriasis veroorzaakt is nog steeds niet bekend. Ondanks het feit dat er zo veel mensen last hebben van deze aandoening weten de knappe koppen nog steeds niet wat nu precies erachter zit.

Men denkt dat het een combinatie is van genetische erfelijkheid en bepaalde negatieve omgevingsfactoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van artritis psoriasis. Daarnaast is het zo dat een zwak immuunsysteem ook nog eens een bepalende factor is voor het ontwikkelen artritis psoriasis.

Een ongezonde manier van leven is tegenwoordig snel aangewend. De huidige maatschappij is er niet één waarin gezond leven gemakkelijk gemaakt wordt. Het is wel mogelijk, maar vanwege de continue confrontatie, met ongezonde, gemakkelijkere voedingsmiddelen en activiteiten, is het moeilijk om aan een optimale gezondheid te werken.

Steeds meer voedingsmiddelen die geacht worden gezond te zijn vallen vaak tegen in een voedingstest en voor sport en beweging hebben we ook vaak steeds minder tijd. Het "snelle" leven waarin we nu leven bevordert de kans op een slecht immuunsysteem alleen maar. Het gevolg hiervan is, is dat men steeds vaker bloot te kampen heeft met vervelende aandoening waaronder artritis psoriasis.

Lees meer: Oorzaken psoriasis

Wat zijn de symptomen van artritis psoriasis?

Net als elke aandoening brengt ook artritis psoriasis een aantal herkenbare symptomen met zich mee. Deze symptomen worden door artsen gezocht wanneer zij proberen een diagnose te stellen.

Ik zal nog een keer de individuele symptomen opsommen.

Psoriasis begint vaak met een rode vlek op de huid welke steeds branderiger zal aanvoelen. Op den duur zal deze vlek steeds groter woorden en gaan jeuken.

Je huid zal enorm droog aanvoelen en als gevolg van krabben en wrijven kan het zijn dat je zal gaan bloeden en ontstaat er een kans op infecties. Vaak is het zo dat mensen met psoriasis vlekken krijgen op de handen, handpalmen en benen. Niet alleen die plekken op het lichaam zijn vatbaar voor deze aandoening, maar het zijn de plaatsen waar psoriasis het vaakst voorkomt. Ook je hoofdhuid, gezicht borst en rug kunnen verschijnselen van psoriasis ontwikkelen.

Artritis is een reumatisch aandoening en wordt gekenmerkt door ontstekingen van de gewrichten. Er zijn een aantal symptomen waarbij het vrij snel duidelijk wordt dat het om artritis gaat. Pijnlijke gewrichten, stijfheid, pijn in de gewrichten en gewrichtsvervorming.

Eigenlijk is het heel simpel. Als je last hebt van artritis psoriasis zal je beide symptomen gaan ontwikkelen. Het is niet zo dat je van de een op andere dag artritis psoriasis hebt. Eerst zal je een van de aandoeningen herkennen en na een tijdje kan zich de andere erbij ontwikkelen.

Naast de "gebruikelijke" symptomen kan zich ook nog een acne ontwikkelen. Verder is het goed mogelijk dat je nagels ook aangetast zullen worden en hierdoor gelig worden en licht vervormen.

Lees meer: Symptomen Psoriasis

Artritis Psoriasis Behandeling

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt ondernemen om je artritis psoriasis te verlichten. Je hebt kunnen lezen dat de oorzaak van artritis psoriasis kan liggen bij je huidige levensstijl. Speciale bewegingsoefeningen zijn vaak het eerst wat je van de dokter mee zult krijgen, naast medicijnen die de jeuk verlichten.

Jammer genoeg hebben deze "zware" medicijnen vaak veel vervelende bijwerkingen.

Goede voeding is een van de belangrijkste factoren die direct van invloed kan zijn op artritis psoriasis.
Slechte voeding kan leiden tot een slecht immuunsysteem en hierdoor kan de jeuk en de pijn van artritis psoriasis alleen maar verergeren. Daarom is het ook van groot belang dat wanneer je last krijgt van artritis psoriasis, je je gaat verdiepen in wat nu precies goede voeding is tegen artritis psoriasis.

Speciale stralingstherapieën zijn ook mogelijk, maar op de lange termijn kan dit ook weer slecht voor je zijn, omdat deze sterkte stralingen erg kankerverwekkend zijn. Medicijnen en speciale kuren kunnen je daadwerkelijk goed helpen, maar op lange termijn is dit niet optimaal.

Lees meer: Psoriasis behandelingen

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat artritis psoriasis een erg vervelende aandoening is. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen mogelijk die het allemaal wat dragelijker maken. Voeding is een erg belangrijke factor die wonderen kan verrichten als je last hebt van artritis psoriasis.

Veel mensen die ik al heb geholpen met psoriasis hebben goede resultaten behaald en zijn erg tevreden hun nieuwe levensstijl.

Ik heb deze mensen geleerd wat ze zelf kunnen doen om psoriasis aan te pakken op de natuurlijke manier. Vaak is het voor de meeste mensen met artritis psoriasis lastig om hun huidige levensstijl aan te passen. Maar op het moment dat je dit daadwerkelijk doet, zal je merken dat de klachten van artritis psoriasis wel degelijk verkleind kunnen worden.

Lees meer: Psoriasis blog

Last van artritis psoriasis. Probeer het Psoriasis Weg Programma!