Beter Zien

Laatste Update: 21 november 2016

Beter zien zonder bril deel 4: Tips om beter te zien

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Beter zien zonder bril deel 3: Veel komende visuele problemen

Tips voor beter zien

Er zijn verschillende dingen die we vandaag kunnen doen om ervoor te zorgen dat we later misschien beter kunnen zien. Het is wel zo dat deze tips waarschijnlijk langdurige schade (om maar iets te noemen) aan het oog niet op zullen lossen. Echter, er is genoeg dat we wel kunnen doen om ervoor te zorgen dat onze ogen zo lang mogelijk gezond blijven. Uiteindelijk blijft het een erg belangrijk orgaan.

1. Zorg voor meer antioxidanten

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die weinig antioxidanten in hun lichaam hebben meer kans maken om leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) te ontwikkelen dan mensen met een hoger antioxidanten gehalte in hun lichaam. Antioxidanten die bijzonder goed lijken te werken tegen LMD zijn vitamine C (in citrusvruchten, kiwi, en broccoli), vitamine E (in plantaardige oliën, noten, en avocado's) en luteïne en zeaxanthine-voedingsstoffen die in overvloed in donkere bladgroenten zitten, zoals spinazie en boerenkool.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe deze antioxidanten onze ogen beschermen, lijkt het erop dat ze zich opeenstapelen in het netvlies waar ze vrije radicalen kunnen verwijderen. Vrije radicalen zijn stoffen die schade aan cellen aanrichten door ervoor te zorgen dat ze geen zuurstof krijgen. Luteïne en zeaxanthine kunnen ook fungeren als een natuurlijke zonnebril, waardoor macula pigment, dat sommige schadelijke stralen van de zon filtert, nog sterker wordt.

2. Eet (hele) eieren

Eigeel is ook rijk aan luteïne en zeaxanthine, maar velen van ons vermijden eieren omdat we ons zorgen maken over hun cholesterol gehalte. Onderzoek onder leiding van Thomas Wilson, universitair hoofddocent bij het Centrum voor Gezondheid en Ziekte Onderzoek aan de Universiteit van Massachusetts-Lowell, stelt dat we niet zo bezorgd hoeven te zijn over ons cholesterol.

Uit zijn onderzoek bleek dat mensen die regelmatig eieren aten -maar liefst twee per dag, aanzienlijk hogere niveaus van luteïne en zeaxanthine in hun lichaam hadden zonder dat het LDL (het "slechte") cholesterol omhoog ging. Tenzij jouw arts anders adviseert, is het geen slecht idee om regelmatig te genieten van eieren en je ogen zijn er blij mee.

3. Er is niets mis met vis

Een recente analyse van negen studies met meer dan 88.000 deelnemers bleek dat mensen die minstens twee porties vette vis (zoals zalm, sardines, makreel, haring, of forel) per week aten ongeveer een derde minder kans om geavanceerde LMD te ontwikkelen dan degenen die dat niet deden. De omega-3-vetzuren-in, het bijzonder DHA, in vis zijn belangrijke componenten van de zenuwcellen in het netvlies.

4. Overweeg een supplement te nemen

Hoewel het altijd het beste is om voedingsstoffen binnen te krijgen door ons voedsel en gezond en gevarieerd te eten, zijn supplementen waarschijnlijk toch een goed idee. Analyse van grootschalige klinische studies geven aan dat een aantal voedingsstoffen kunnen helpen om het risico op LMD aanzienlijk te verminderen.

De huidige formule die wordt onderzocht in grote onderzoeksprojecten onderzoeken omvat 10 mg luteïne (dit is gelijkwaardig aan ongeveer 3 kopjes spinazie), 2 milligram zeaxanthine en 1 gram  EPA en DHA (ongeveer wat je krijgt in een 3-ons portie van zalm).

5. Houd de bloeddruk en gewicht op pijl

Mensen met een hoge bloeddruk hebben meer kans om LMD te ontwikkelen. De theorie is dat verhoogde bloeddruk schade toebrengt aan de bloedvaten. Dit belemmert de bloedtoevoer naar de ogen, waardoor het moeilijker is om de beschermende voedingsstoffen naar het netvlies te brengen. Hierdoor zouden eventuele schadelijke vrije radicalen niet kunnen worden afgevoerd.Het verliezen van extra kilo's als je overgewicht of obesitas hebt kan ook helpen.

Lichaamsvet is een belangrijke opslagplaats voor vet oplosbare nutriënten en overtollig vetweefsel kunnen sommige beschermende voedingsstoffen op opslaan, hierdoor zijn ze minder beschikbaar voor de macula.

Eten wat je niet kunt missen

Boerenkool om beter te zien

Veel mensen maken niet direct de connectie tussen de gezondheid van hun ogen en wat ze eten. Toch kan het dagelijks dieet duidelijk invloed hebben op hoe goed mensen kunnen zien. Dit zijn een paar producten die absoluut niet zouden mogen ontbreken:

1. Boerenkool
Gekookte boerenkool, spinazie, raapstelen (samen met broccoli en eieren) zitten volgepropt met luteïne en zeaxanthine - twee krachtige antioxidanten die kunnen helpen bij de bescherming tegen schade aan het netvlies en het ontstaan van staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

2. Sinaasappelen
Vitamine C rijke vruchten en groenten - zoals sinaasappels, perziken, aardbeien, tomaten en rode paprika – helpen bij de ondersteuning van bloedvaten in het oog en kunnen daarom het risico op staar helpen verminderen.

3. Pinda's
Pinda's zijn een goede bron van vitamine E, een voedingsstof waarvan bekend is dat het onze ogen kan beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vitamine E kan de voortgang van staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie tegengaan. Amandelen, zonnebloempitten, en hazelnoten zijn andere goede bronnen van vitamine E

4. Bruine en rode bonen
Jouw ogen zijn gek van een kop rode bonen rechtstreeks uit blik. Waarom? Omdat ze een goede bron van zink zijn, een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van het oog. Het helpt je vitamine A uit de lever naar het netvlies te brengen en stimuleert de oog-beschermende melanine productie. Daarbij komt ook nog eens dat de juiste hoeveelheden zink kan helpen met nachtzicht en voorkomen van staar. Oesters zijn een goede bron, samen met rundvlees, vis, gevogelte, en pompoenpitten.

5. Zalm
Zalm heeft twee soorten omega-3 vetzuren - docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) - die beide van belang kunnen zijn bij het voorkomen of vertragen van oogziekten. Een gebrek aan omega-3 vetzuren kan ook bijdragen aan droge ogen. Andere omega-3 bronnen zijn onder andere tonijn, sardines, walnoten, en lijnzaad.

6. Volle granen
Een recente studie suggereert dat een lage glycemische-index (GI) dieet het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) kan verminderen met bijna 8%. Zoek je een manier om de glycemische-index van een maaltijd snel te verminderen?Gebruik vezelrijke volkoren granen in plaats van geraffineerde koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan quinoa, bruine rijst, hele haver, en volkoren brood en pasta in plaats van producten gemaakt van geraffineerde granen of geraffineerde, verrijkte bloem.

7. Abrikozen
Kun je alles ’s nachts maar moeilijk zien? Misschien is het dan een goed idee om een paar abrikozen te proberen. Abrikozen zijn rijk aan betacaroteen, een carotenoïde die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. En onderzoek toont aan betacaroteen kan helpen met nachtzicht – en kan mogelijk zelfs een rol spelen in het voorkomen van staar.Wortelen, zoete aardappelen, meloen, en de winter squash zijn andere grote bronnen van betacaroteen.

Gebruik een combinatie
Nieuw onderzoek stelt dat een combinatie van alle bovenstaande aspecten het beste zou kunnen werken. Dus het eten wat we hiervoor noemden in de context van een dieet met een laag glycemische-index. Uit onderzoek blijkt dat dit misschien wel de meest diepgaande invloed zou kunnen hebben bij het vertragen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Dus doe je ogen een plezier: Richt je niet op een enkele voedingsstof. Zorg er in plaats daarvan dat je een grote verscheidenheid aan groenten en fruit eet, kies voor gezonde vetten en vezelrijke koolhydraten, en probeer de inname van rood vlees, suikers, en geraffineerd meel te verminderen.

Oefeningen om beter te zien

Oog oefeningen

In de afgelopen 10 - 15 jaar is er een duidelijke toename van het aantal mensen die een bril of contactlenzen dragen.Dit kan worden toegeschreven aan het drastisch toegenomen gebruik van computers zowel thuis als op het werk en omdat mensen nu meer televisie kijken dan ooit tevoren. Goed nieuws voor opticiens over de hele wereld –maar slecht nieuws voor ons. Maar dat betekend niet dat we er niets aan kunnen doen.

We meeste mensen snappen goed dat het lichaam regelmatig getraind moet worden om flexibel en sterk te blijven, maar toch denken mensen bij trainen niet vaak aan onze ogen. Net als alle andere spieren in ons lichaam moeten de spieren regelmatig getraind worden om ze gezond te houden. Het probleem is echter dat de meeste mensen het vanzelfsprekend vinden dat onze ogen uiteindelijk op zullen geven en dat we een bril of contactlenzen zullen moeten dragen.

Dit hoeft niet het geval te zijn als we regelmatig onze ogen trainen. Er is nog nooit iemand geweest die uiteindelijk beter is gaan zien omdat ze een bril of contactlenzen droegen, het wordt eigenlijk alleen maar erger voor de meeste mensen. Dit klinkt misschien erg controversieel omdat mensen er vanuit gaan dat er niets aan gedaan kan worden.Opticiens hebben vaak redelijk wat aanzien, maar het feit blijft dat veel mensen veel minder snel een bril of contactlenzen nodig zouden hebben als ze regelmatig hun ogen zouden trainen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen en veel mensen hebben een bril of contactlenzen nodig als gevolg van aangeboren problemen of een soort trauma. Toch is het wel zo dat veel mensen die een bril dragen deze niet nodig hadden. Het is mogelijk om thuis via de computer te werken en toch geen bril nodig te hebben over een paar jaar.

Met de ogen knipperen

Met de ogen knipperen wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is een eenvoudige manier om je ogen fris te houden en ervoor te zorgen dat je langer de focus kunt behouden. Computergebruikers en mensen die televisie kijken hebben de neiging om minder met hun ogen te knipperen, vooral wanneer ze aandachtig op iets zijn gericht. Probeer het nu net als een eenvoudige oefening:

Begin de komende twee minuten elke 3 of 4 seconden met je ogen te knipperen. Als je dit twee minuten hebt gedaan denk dan even hoe je ogen zich voelen. Zijn ze gespannen, ontspannen, misschien moe? Probeer dan eens gedurende twee minuten slechts elke 30 seconden een keer met je ogen te knipperen. Voel je een verschil tussen de twee?

Wanneer je met de ogen knippert, krijgen je ogen een korte periode van duisternis. Dit helpt om je ogen fris te houden en dit helpt ook oude informatie te verwijderen. Als je oude informatie verwijderd is dan is het mogelijk om nieuwe informatie gemakkelijker te verwerken, dit helpt vermoeidheid van de ogen te verminderen.

Batesmethode

Beter leren zien door de Batesmethode

Deze methode wordt ook “palming” of “palmeren” genoemd. Het wordt gedaan om stress rond de ogen te verlichten. Dit werkt bijvoorbeeld ook erg goed als je even stopt met werken achter de computer.

Aanwijzingen voor de Batesmethode

 • Neem een paar keer diep adem voordat je begint.
 • Maak het jezelf gemakkelijk, voorovergebogen op een bureau of met de ellebogen op de knieën. Sluit je ogen.
 • Plaats beide handen over je ogen. Maak van je handpalm een beker die over de ogen heengaan. Dit betekend dat vingers op je voorhoofd rusten en de hiel van je hand kan rusten op je jukbeen. Zorg ervoor dat je vrij kan knipperen en jet niet teveel druk op je ogen uitoefent.

Dat is het al. Deze methode geeft je de mogelijkheid om je geest en je ogen een paar minuten rust te geven. Het klinkt misschien niet als een erg intensieve oefening, maar het kan een groot verschil maken in jouw werkdag als je gewoon af en toe even pauze neemt om deze oefening uit te voeren.

De vorm van een acht maken

Dit is om de oogspieren te trainen en hun flexibiliteit te verhogen. Dit is een heel eenvoudige oefening, maar toch een goede. Stel je een grote acht voor die ongeveer 10 meter voor je staat. Draai nu de 8 op zijn kant. Nu ga je langzaam met je ogen langs het gehele cijfer heen. Ga de eerste paar minuten de ene kant op, en daarna een paar minuten de andere kant op. Het ziet er misschien gek uit en voelt een beetje vreemd, maar het werkt wel.

Dichtbij en veraf gericht kijken

Dit is een van onze de favoriete oefeningen omdat je het bijna overal kan doen. Dit kun je bijvoorbeeld gemakkelijk doen in de trein zonder dat mensen raar naar je zullen kijken.

 • Begin in een comfortabele positie, zitten of staan maakt niets uit. Dit gaat slechts 2-3 minuten per keer duren.
 • Plaats jouw duim ongeveer 10 centimeter voor je en focus op jouw duim.
 • Concentreer je nu op iets anders, ongeveer 10 - 20 meter voor je.
 • Bij elke diepe ademhaling schakel je tussen de focus op de duim en het voorwerp wat ongeveer 10-20 meter voor je staat.

Dit versterkt na verloop van tijd de spieren in je ogen en zorgt er zelfs voor de je uiteindelijk beter zal kunnen zien.

Inzoomen

Nog een andere favoriet omdat het zeer eenvoudig en snel te doen is.

 • Begin in een comfortabele positie
 • Strek je arm met je duim omhoog (alsof je aan het liften bent)
 • Breng nu de duim dichter bij je, let de hele tijd alleen op de duim. Doe dit totdat je duim een paar centimeter van je gezicht is.
 • Nu strek jij je arm weer langzaam uit tot je arm volledig gestrekt is, blijf natuurlijk wel goed letten op jouw duim.

Deze oefening versterkt de mogelijkheid om te focussen en versterkt de oogspieren.

Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Beter zien zonder bril deel 5: Gezonde gewoontes

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. De tips voor de ogen zijn voor mij zeer belangrijk,mijn oogspieren hebben dat echt nodig.Ik lees regelmatig in uw boek..Veel nuttiege tips en verklaringen.Alleen de ademhaling via middenrif begrijp ik niet .Het middenrif is toch ook je borst.Ik heb voor de asthma altijd de buikoefeningen moeten doen.Nog iets over het cholestorol.Een diëtiste adviseerde me 2 haringen per week te eten.Het cholestorolgehalte zakte heel snel. Maar ik kon het niet volhouden,de haringen kwamen me de neus uit.Dus...weer te hoog. Groetend en dankend Janny Hörst

 2. Hallo Robert Jan Hendriks,zit voor het eerst op jou site,vind het allemaal zeer interesant.
  dus ik wil wel op de hoogte blijven.

  vriendelijke groet Vronie

  1. Fijn om te horen, de beste manier om op de hoogte te blijven is door je in te schrijven voor de nieuwsbrief aan de rechterkant. Tevens plaats ik elke dag een aantal nieuwe updates op de blog (optimalegezondheid.com).

   Succes!

 3. Mijn ogen zijn slecht TENMINSTE dat is voor MIJ ZO het is ZO irritant ! Ik heb er spijt van dat ik vroeger meer dan 2uur op de XBOX aan het spelen was maar ik ga deze tips gebruiken mijn vraag is :kunnen je ogen beter worden???

  1. Nee, in principe kunnnen je ogen niet beter worden. Eenmaal beschadigde ogen blijven beschadigt.

 4. Lukas 31/8/2018
  ik ben op deze site beland omdat ik ik bewust ben gaan zoeken of dat het mogelijk is dat de ogen door omstandigheden weer beter kunnen worden.Omwille van een darm-invaginatie gepaard met ontzettende pijnen ben ik in juli 2018 op de operatietafel beland. Ik heb toen een volle week amper iets gegeten,en heb vanaf de operatie aan een baxter gelegen. Ik ben toen 12,50 kg afgevallen. was het omwille van dit "nooddieet" , omwille van de medicijnen of omwille van het wegsnijden van een deel dunne en dikke darm, de dokters hadden er geen verklaring voor, maar ik had plots geen bril meer nodig om tv te zien. Ik denk dat mijn verziendheid ( wil zeggen dat ik dichtbij slecht kan zien !!!) lijkt verslechterd, maar mijn bijziendheid is zodanig verbeterd dat mijn bril hinderlijk is geworden, zonder bril zie ik dus scherper maar het is wel vermoeiender..
  Omwille van deze recente ervaring ging ik dus op zoek naar een antwoord op dit raadsel. Misschien begin ik echt aan z'on dieet en oefeningen want eigenlijk, ook al hebben de dokter er geen verklaring voor, ben ik toch op weg een believer te worden.

 5. Hallo Lukas,

  Dit vind ik zeer interessant, ik heb nl. ook een paar mensen gehoord wiens bijziendheid verbeterde (dwz minder bijziend) door het volgen van vastenkuren.
  Ja ik geloof zeker dat je ogen weer beter kunnen gaan zien, ze zijn nl niet ziek maar alleen verpest door het veelvuldig dragen van brillen cq contactlenzen , die in de meest gevallen ook nog eens veel te sterk zijn.

  Hoeveel is je sterkte verbeterd?

 6. Hallo RJ, zeker 5 sterren! waardevolle adviezen. IK oefen al lang met Bates/Benjamin en eet behoorlijk gezond. Dank je wel, hartelijke groeten, MariAnne

 7. Beste Robert-Jan.
  Dank u wel voor deze goede informatie.
  Gelukkig zonder hiervoor €10.000.- te moeten betalen.
  Deze geweldige informatie kan iedereen zijn ogen en lichaam gezond maken.
  Hartelijk dank,
  Geery

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share