Beter Zien

Laatste Update: 21 november 2016

Beter zien zonder bril deel 5: Gezonde gewoontes

Klik hieronder om deel 4 te lezen:
Beter zien zonder bril deel 4: Tips om beter te zien

Het is steeds normaler geworden voor mensen om met iedereen verbonden te zijn. Waar we ook gaan, we hebben altijd een apparaat bij ons waarmee we verbonden zijn met andere mensen. Of het nu om een smartphone gaat, een tablet, of een laptop zodat we s’ avonds nog even e-mails kunnen beantwoorden, het is altijd wel iets. We zijn nu voortdurend verbonden met de wereld om ons heen, meer dan ooit tevoren.

We zijn zowel professioneel als persoonlijk afhankelijk geworden van deze digitale apparaten. En als we kijken hoeveel smartphones en tablets er verkocht worden dan gaat de hoeveelheid tijd die we doorbrengen met deze gadgets alleen maar toenemen. Hoewel het natuurlijk super is dat je gelijk met iemand aan de andere kant van de wereld kan praten, is het echter niet even goed voor onze ogen. Mensen staan vaak niet stil bij de gevolgen die deze digitale apparaten zouden kunnen hebben op hun ogen.

Dit gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van onze ogen, maar ook ten koste van onze productiviteit. Het is natuurlijk niet realistisch of logisch om te zeggen dat je dan maar geen computer of smartphone moet gebruiken. Vandaar dat deze vijf tips kunnen zorgen voor een goede omgeving bij gebruik van digitale apparatuur.

1. Pas de omgeving aan

Mensen staan er vaak niet bij stil, maar de omgeving waarin je zit is vrij belangrijk voor onze ogen. Met een paar kleine veranderingen is het gemakkelijk om ervoor te zorgen dat de ogen minder last zullen hebben van stress. Gebruik waar mogelijk een grote monitor of schermvergroter om vermoeide ogen rust te geven. Zorg ervoor dat de stoel waarin je zit dicht bij de computer zit en dat je zit in een stoel met voldoende onderrug ondersteuning. Zet de stoel zo neer dat je altijd comfortabel kunt zitten.

Elke persoon heeft een voorkeur voor zijn of haar eigen stoel, dus neem de tijd om er zelf achter te komen wat voor jou het beste werkt. Zorg ervoor dat je comfortabel zit voordat je begint een computer te gebruiken. Een goede houding kan de hoeveelheid stress op de ogen verminderen omdat je niet constant bezig bent een goed kijkhoek te vinden.

2. Denk na over de verlichting

Als je weet dat je veel gaat lezen, stel je monitor dan zo in dat het een reflecterende verlichting geeft. Dit geeft minder contrast tussen de monitor en wat je leest, en dus is het gemakkelijker lezen. Maar bij verlichting moet je niet alleen denken aan de computer verlichting. De juiste verlichting is gezond voor onze ogen.

Zorg ervoor dat je niet teveel scherp licht hebt dat recht in de ogen schijnt. Te veel licht werkt belastend en irriterend voor de ogen. Zorg er dan ook voor dat een eventuele lamp op het bureau gericht staat en niet op jou. Probeer licht aan de zijkant te houden in plaats van voor of achter je.

Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk reflecties van de ramen of de plafondlamp op het scherm zijn. Er zijn bepaalde schermen die je voor de monitor kan doen om ervoor te zorgen dat je minder last heb van reflectie.

3. Stel de hoek van de monitor in

Stel je eigen scherm zo in dat je een beetje naar beneden kijkt en er ongeveer 60 tot 70 cm vanaf zit. Zorg er ook voor dat het scherm groot genoeg is en dat de helderheid en contrast goed staan ingesteld. Dan hoeven je ogen zich niet constant in te spannen om tekst goed te kunnen lezen. Gebruik instellingen die voor jou comfortabel zijn.

4. Maak de tekst op het scherm groter

Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om de tekst en afbeeldingen op een monitor groter te maken. Bij bijna elk apparaat wat we vandaag de dag gebruiken kun je de grote van de tekst aanpassen. Mensen die al minder zien, of mensen die gewoon niet willen staren, kunnen de tekst groter maken. Dit maakt lezen veel gemakkelijker.

5. Knipperen en neem regelmatig een pauze

Veel van de apparaten die we gebruiken worden ingesteld zodat ze non-stop kunnen werken. Het probleem is echter dat wij geen machines zijn. Het is belangrijk om pauzes te nemen om onszelf op te laden en dat geld ook voor onze ogen. Gebruik de "20-20-20 regel." Het is gemakkelijk te onthouden: om de 20 minuten neem je een 20-seconden pauze en kijkje naar iets dat ongeveer op 20 meter afstand staat. En vergeet niet te knipperen!Wanneer we met onze ogen knipperen worden onze ogen in natuurlijk therapeutisch vloeistof gewassen.

Klik hieronder om deel 6 te lezen:
Beter zien zonder bril deel 6: Traditionele behandelingen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share