Beter Zien

Laatste Update: 21 november 2016

Beter zien zonder bril deel 6: Traditionele behandelingen

Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Beter zien zonder bril deel 5: Gezonde gewoontes

De gewone bril

De meeste mensen die dit lezen kennen iemand die een bril draagt. Hoewel veel mensen weet wat een bril doet (“je gaat er beter van zien” zeggen mensen vaak), weten ze niet precies hoe een bril werkt.

Hoe een bril werkt

Voordat je kunt begrijpen hoe een bril werkt moet je eerst te begrijpen waarom mensen een bril nodig hebben. Brillen worden aanbevolen bij mensen die moeite hebben met dichtbij zien, ver weg zien of misschien bij allebei. Bij mensen die problemen hebben met het gezichtsvermogen is het netvlies niet in staat op de juiste plaats te focussen.

Dit is de reden waarom degenen die bijziend zijn in staat zijn om dingen van dichtbij te kunnen zien (waar het netvlies wel correct wordt geprojecteerd), maar niet ver weg (waar het netvlies niet correct wordt geprojecteerd). Brillen werken door de focus te sturen wanneer het netvlies dat niet kan. Daarom bepaalt het type zichtprobleem het type bril dat iemand nodig heeft.

Drie overwegingen
Bij het kiezen van de beste bril voor een persoon evalueert een oogarts drie factoren: de kromming, de dikte, en de brekingsindex, deze worden gebruikt om de persoon de beste kans te geven op scherp zien.

  • Kromming: Kromming hangt af van de ogen van de persoon. Bijvoorbeeld, een persoon die bijziend is heeft behoefte aan een holle lens. Dit type lens buigt naar binnen toe en kan het netvlies corrigeren zodat iemand verder weg kan zien. In tegenstelling heeft een persoon die verziend is behoefte aan een bolle lens, deze buigt naar buiten om beelden die dicht bij zijn in kaart te brengen.
  • Dikte (mm): Dikte is de volgende overweging bij hoe een bril kan helpen. Brillen kunnen rond zijn (cilindervormig), waardoor de bril hetzelfde rondheid heeft over het hele oppervlak - vergelijkbaar met de vorm van een voetbal. Dit type lens wordt gebruikt voor mensen die verziend of bijziend zijn. De andere optie is een cilindrische bril, deze zijn meer in de vorm van een ei of rugbybal. Dit type lens wordt gebruikt om astigmatisme te verminderen, astigmatisme zorgt ervoor dat mensen niet erg duidelijk kunnen zien.
  • Brekingsindex: Dankzij de moderne productiemethoden hoeven degenen die behoefte hebben aan een hogere brekingsindex niet meer die dikke, cola fles-achtige brilglazen te dragen. De brekingsindex is de laatste overweging die moet worden vastgesteld voordat een bril op maat kan worden gemaakt. Mensen die minder goed kunnen zien (zoals degenen die niet genoeg kunnen zien om zonder bril te rijden of zelfs functioneren), hebben een bril nodig met een hogere brekingsindex. Hoewel dit typisch zou betekenen dat de bril dikker zou moeten zijn om de refractie te vergroten,  kan tegenwoordig glas of plastic worden gecomprimeerd om licht te buigen met een dunnere lens. Voor mensen die iets beter kunnen zien is een lagere brekingsindex nodig.

Multifocale contactlenzen

Een iets nieuwere variant op de gewone contactlens. Wel zo gemakkelijk voor mensen als ze niet graag zijn constant te moeten wisselen:

Wat zijn multifocale contactlenzen?
Met multifocale of progressieve contactlenzen is het mogelijk zowel dichtbij als ver weg duidelijk te kunnen zien. Dat betekent dat een leesbril, die vaak lastig is voor veel mensen,niet meer nodig zal zijn. Met deze lenzen kan iemand net zo gemakkelijk de overkant van de kamer zien maar ook gewoon naar de computer kijken of comfortabel een boek lezen.

Welke soorten van correctie zijn mogelijk met progressieve contactlenzen?

Multifocale contactlenzen worden gebruikt om presbyopie, een leeftijd-gerelateerde aandoening waar veel mensen last van hebben, te corrigeren. Wanneer we ongeveer 40 of 50 jaar oud worden wordt de ooglens minder flexibel waardoor het moeilijker wordt om te concentreren op voorwerpen de dicht in de buurt zijn. Mensen merken vaak dat ze problemen hebben bij het lezen van een boek, het gebruik van een mobiele telefoon, of bij het werken op een computer

Hoe werken multifocale lenzen?
Multifocale lenzen zijn ontworpen om zelfde voordelen te bieden voor veraf kijken en dichtbij. Deze combineert dus beide sterktes in een lens.

Klik hieronder om deel 7 lezen:
Beter zien zonder bril deel 7: Ooglaseren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share