Beter Zien

Laatste Update: 21 november 2016

Beter zien zonder bril deel 7: Ooglaseren

Klik hieronder om deel 6 te lezen:
Beter zien zonder bril deel 6: Traditionele behandelingen

Ooglaseren is de meest algemeen toegepaste procedure om zichtproblemen door refractieafwijkingen, zoals myopie (bijziendheid), hypermetropie (verziendheid) en astigmatisme (vervormd zicht bij het bekijken van objecten op elke afstand) te corrigeren.  Recentelijk is ooglaseren ook gebruikt om presbyopie (het onvermogen om te focussen op nabije objecten), te corrigeren.

Achtergrond

Al deze aandoeningen worden veroorzaakt door problemen met de manier waarop het oog een beeld op het netvlies zet, het netvlies is de lichtgevoelige laag aan de achterkant van het oog. Een groot deel van het vermogen van het oog om zich scherp te stellen is afhankelijk van de vorm van het hoornvlies, de heldere vooroppervlak van het oog.

Tijdens ooglaseren gebruikt een chirurg een laser om permanente veranderingen aan de vorm van het hoornvlies te maken. De laser die het meest wordt gebruikt is de Excimer laser, deze laserproduceert een bundel ultraviolet licht waardoor weefsel verdampt. Het operatief veranderen van de vorm van het hoornvlies kan milde tot matige refractieve fouten bij de meeste mensen corrigeren.

Vaakst gebruikte procedures

De twee soorten Excimer laserchirurgie die het vaakst worden gebruikt in Nederland zijn PRK (Photo-Refractive Keractectomy), voor het eerst geïntroduceerd in de jaren negentig, en LASIK (Laser Assisted in situ Keratomileusis), voor het eerst geïntroduceerd in het midden van de jaren negentig. Er zijn ook twee recente procedures die LASEK (Laser Epitheliale Keratomileusis) en Epi-LASIK heten.

  • PRK: De chirurg verwijdert de buitenste laag van het hoornvlies (epithelium) met een chirurgisch mes of stomp instrument. De laserstraal, geleid door een computer, wordt vervolgens gebruikt om kleine hoeveelheden weefsel te verdampen onder het oppervlak van het hoornvlies. De procedure verwijdert net genoeg weefsel om het hoornvlies te hervormen op een dergelijke manier dat het zicht wordt corrigeert. Het begin van het genezingsproces is in ongeveer een week voltooid.
  • LASIK: Deze operatie is ingewikkelder. De chirurg snijdt eerst een flap in het hoornvlies met een zeer scherp mes of een laser, tilt het dan op, en gebruikt een computer gestuurde laser om een berekende hoeveelheid weefsel uit de inwendige lagen van het hoornvlies te halen. Daarna wordt de flap terug geplaatst en het oog geneest sneller dan met PRK.
  • Een recente vooruitgang in LASIK chirurgie is het gebruik van Wavefront-technologie, dit maakt een gedetailleerd overzicht van het oog. Dit helpt de chirurg om een nog nauwkeurigere correctie uit te voeren.
  • LASEK: Dit is een variatie van PRK en LASIK. De chirurg snijdt de buitenste laag van het hoornvlies (epithelium) met een scherp instrument en gebruikt alcohol om een enkele laag los te maken en op te tillen. De laserstraal wordt vervolgens op het weefsel onder het epitheel gezet net als bij PRK. Wanneer de laser procedure is voltooid wordt het epitheel teruggeplaatst op zijn plek. LASEK is het meest geschikt voor problemen met het gezichtsvermogen die slechts een kleine correctie nodig hebben. Het genezingsproces duurt ongeveer twee weken.
  • Epi-LASIK: Dit is een gemodificeerde LASEK waarbij de buitenste laag van het hoornvlies verwijderd wordt met een mechanisch apparaat met een bot voorwerp, in plaats van een scherp mes.

Toric Contactlenzen

Bolvormige contactlenzen corrigeren bijziendheid of verziendheid en worden aangegeven met een min of plus wanneer er een recept voor wordt uitgeschreven. Torische lenzen corrigeren astigmatisme, een probleem dat zowel bijziendheid en verziendheid kan vergezellen. Hoewel deze twee lenzen vaak met elkaar worden vergeleken, en hoewel ze bestaan uit dezelfde materialen, is het grote verschil het ontwerp van de lens.

In tegenstelling tot de bolvormige lezen, hebben torische lenzen twee verschillende sterkten in de lens. Door dit kenmerk moet de torische lens in dezelfde positie blijven zitten om de beste gezichtsscherpte te garanderen. Als de lens teveel beweegt dan kan dit het zicht aanzienlijk verminderen. Sommigen van deze lenzen zijn aan de onderkant verzwaard om te voorkomen dat er veel beweging of rotatie in zit.

Nieuwe ontwikkelingen in de technologie van de afgelopen 30 jaar heeft ervoor gezorgd dat wetenschappers en artsen nieuwe torische lenzen hebben kunnen maken met specifieke aanpassingen, zoals kleur, materiaal, en een multifocale optie. Maar tot op vandaag de dag is het grootste dilemma voor wetenschappers de lens stabiliteit bij het maken van nieuwe torische lenzen.

Voor wie zijn torische lenzen een goed idee?

Torische lenzen kunnen gedragen worden door iedereen met een hoornvlies astigmatisme, lensvormig astigmatisme, of een combinatie van beide.Patiënten die eerst bolvormige lenzen hebben geprobeerd, maar toch slecht bleven zien, patiënten met een grote mate van astigmatisme, patiënten met residueel astigmatisme, en patiënten die traditionele, stijve lenzen niet comfortabel vinden zijn allemaal goede kandidaten voor torische lenzen.

Conclusie en aanbevelingen

Het is zo dat sommige mensen met mindere ogen geboren zijn of erfelijke aandoeningen hebben. Voor de meeste mensen is het echter zo dat problemen met de ogen voorkomen kunnen worden. Veel mensen staan stil bij wat ze eten en gaan regelmatig naar de sportschool om het lichaam in goede conditie te houden. Ze vinden het echter geen probleem om een paar uur lang zonder pauze naar een monitor te staren.

Door goed op onze ogen te passen kun je er zeker van zijn dat ze jaren langer mee zullen gaan. En dat is uiteindelijk voor iedereen iets om naar uit te kijken.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik ben 26 en kom ongeveer eens in de 2 jaar bij de opticien voor een nieuwe bril, nog steeds veranderd de sterkte van mijn ogen elke keer als ik kom.

    Is ooglaseren dan mogelijk? Of kan het pas als je ogen helemaal stabiel zijn?

    1. Beste Dave,

      Bedankt voor je reactie.
      Je ogen kunnen over de jaren altijd slechter of zelfs beter worden. Ik raad u aan om er met je opticien over te praten het is namelijk wel mogelijk.

      Groet,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share