Brandend Maagzuur

Laatste Update: 22 november 2016

Brandend Maagzuur special deel 2: Oplossingen voor Brandend Maagzuur

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Brandend Maagzuur special deel 1: Een introductie

In deel 1 van deze special over brandend maagzuur hebben we gekeken naar alle mogelijke oorzaken van brandend maagzuur. Maar nu, in dit tweede deel, schakelen we over naar de oplossingen.

Medicijnen die brandend maagzuur als bijwerking hebben

Om toch nog even terug te komen op de mogelijke oorzaken van brandend maagzuur, zoals besproken in deel 1 van deze special, wil ik nog even de mogelijkheid aanhalen dat brandend maagzuur ook veroorzaakt kan worden als bijwerking van een medicijn wat je gebruikt. Lees alle bijsluiters van je medicijnen eens door, voordat je andere actie onderneemt.

Mocht brandend maagzuur een bekende bijwerking zijn, neem dan contact op met je huisarts voordat je andere medicijnen neemt om de bijwerking te bestrijden. Er bestaat namelijk een kans dat beide elkaar tegen gaan werken met ongewenste effecten. Wat je wel kunt doen is een volledig natuurlijke oplossing zoeken.

Medicijnen tegen brandend maagzuur

Medicijnen tegen brandend maagzuur zijn in te delen 4 categorieën, ieder met hun eigen werking. De te kiezen categorie is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van brandend maagzuur. Sommige medicijnen kun je gewoon bij de apotheek halen, andere kun je bij je huisarts krijgen. Als je geen fan bent van medicijnen, kun je in deel 3 van deze special lezen dat er ook natuurlijke manieren bestaan om brandend maagzuur te bestrijden.

Als je al medicijnen slikt voor iets anders, lees dan goed de bijsluiters om zeker te weten dat beide medicijnen geen ongewenste effecten hebben op elkaar. Bij twijfel altijd even je huisarts raadplegen!

Zoals gezegd, medicijnen tegen brandend maagzuur zijn in 4 categorieën in te delen:

 • Afremmen van de aanmaak van maagzuur:Deze medicijnen, die de aanmaak van maagzuur in je maag afremmen, zijn verkrijgbaar in 2 soorten: H2-blockers en Protonpompremmers.
  • H2-blockers zijn in lage doseringen zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar (ranitidine, famotidine). De hogere doseringen zijn alleen op recept verkrijgbaar. (cimetidine, nizatidine)
  • Protonpompremmers zijn ook vrij verkrijgbaar in lage doseringen (omeprazol, pantoprazol). De hoge doseringen zijn, net als de H2-blockers, alleen op recept verkrijgbaar. (lansoprazol, rabeprazol).


  Beide soorten medicijnen dien om de productie van maagzuur af te remmen. Het is een bekend feit dat de medicijnen het meest optimaal werken bij een patiënt die niet rookt. Beide hebben ze ook een hele bijzondere eigenschap: Als je stopt met de inname van de medicijnen, kan het zijn dat de klacht in ergere vorm terugkomt om dan na enkele weken toch gewoon te verdwijnen.

  • Neutraliseren van maagzuur: Deze medicijnen verlagen de zuurgraad in je maag, zodat de maag de kans krijgt om tot rust te komen en eventueel het slijmvlies kan herstellen. Deze middelen (algeldraat, antagel, magnesiumhydroxide) zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Activeren van de maagspier: Als je last hebt van een ‘luie’ maag, heb je vaak last van een vol en opgeblazen gevoel. Deze categorie medicijnen zorgt ervoor dat de maagspier geactiveerd wordt en het voedsel sneller naar de dunne darm kan bewegen. Zonder recept kun je domperidon halen bij de apotheker. Via de huisarts, dus met recept, kun je metoclopramide krijgen.
  • Aanbrengen van een beschermende slijmlaag: Door het aanbrengen van een beschermende slijmlaag op je slokdarmwand en maagwand, kun je ook medicijnen krijgen. Bijvoorbeeld het middel sucralfaat kun je zonder recept bij de apotheek kopen.

  Tips tegen brandend maagzuur

  Soms heb je geen medicijnen bij de hand, of je hebt gewoon een bloedje hekel aan medicijnen. Dan zijn er nog een aantal tips om brandend maagzuur in de hand te houden, of de kans op brandend maagzuur duidelijk te verminderen.

  • Vermijd bukken: Als je voorover bukt, vanuit je rug, dan help je de zwaartekracht een handje die je maagzuur in je slokdarm kan laten lopen. Als je dus iets van de vloer moet pakken, zak dan door je knieën en hou je rug recht. Dit is niet alleen goed tegen brandend maagzuur, maar in het algemeen ook beter voor rug.
  • Niet direct gaan liggen na een maaltijd: Als je net zwaar getafeld hebt, ben je snel geneigd om ‘even te gaan liggen’. Je maag gaat tijdens en na een maaltijd extra maagzuur produceren om het eten zo snel mogelijk weg te werken. Als je dan gaat liggen is de kans groter dat er maagzuur in je slokdarm terecht komt. Wacht daarom 2 à 3 uur voordat je een siësta gaat houden.
  • Vermijd koolzuurhoudende- en zeer zure dranken: Als je brandend maagzuur wilt verminderen, is het verstandig om koolzuurhoudende dranken, zoals cola, te laten staan. Deze veroorzaken oprispingen waardoor maagzuur in je slokdarm terecht komt. Ook zure fruitsappen verstoren je maag.
  • Vermijd stress: Stress is de meest gehoorde oorzaak van brandend maagzuur. Hoewel het erg onwaarschijnlijk is dat stress de originele oorzaak is van brandend maagzuur, wordt het probleem hierdoor wel fors verergerd. Stress verzwakt je immuunsysteem waardoor bacteriën vrij spel hebben en je spieren gaan verslappen. Dus ook de spier van je veiligheidsklep tussen de slokdarm en de maag. Overigens is stress sowieso erg slecht voor je algemene gezondheid, maar dat is een ander verhaal.
  • Hou je gewicht in de gaten: Overgewicht is een veelvoorkomende oorzaak voor brandend maagzuur. Het vet en vocht van het lichaam drukt tegen de maag aan, waardoor er meer kans is om voedsel en maagzuur naar boven wordt gedrukt en, via het veiligheidsklepje, in de slokdarm terecht kan komen. Een gezond gewicht is dus van groot belang, maar niet alleen voor brandend maagzuur!
  • Voorkom obstipatie: Net zoals bij overgewicht, zorgt een verstopping voor extra druk op de maag. Als je regelmatig last hebt van verstoppingen, kun je je dieet aanpassen en meer vezelrijk voedsel eten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, peulvruchten, fruit, groente en aardappelen. Daarnaast is het van belang om veel te drinken: minimaal 2 liter per dag. Het vezelrijk eten en veel drinken moet wel gecombineerd worden, omdat een vezelrijk dieet met te weinig drinken juist averechts werkt.
  • Hoofdeinde van je bed hoger zetten: Als je op bed ligt, kan voedsel en maagzuur makkelijker terugstromen naar de slokdarm. Als je gedurende de nacht veel last hebt van brandend maagzuur, kun je het hoofdeinde van je bed hoger zetten zodat het verschil tussen voeteneinde en hoofdeinde ongeveer 10 à 15 cm is.
  • Vermijd chocolade, pepermunt, nicotine en alcohol: Zoals al eerder vermeld, zorgen onder andere chocolade en pepermunt mogelijk voor brandend maagzuur. Ook nicotine en alcohol zijn mogelijk boosdoeners hierin. Al deze producten verslappen de sluitspier van de veiligheidsklep waardoor maagzuur sneller in de slokdarm kan komen.
  • Eet gevarieerd en gezond: Er bestaat geen speciaal dieet als je last hebt van brandend maagzuur. In principe kun je alles eten, met dien verstande dat het een slechter is dan het andere. Zie hiervoor ook de andere punten. De basis van alles is dat je een gezond en gevarieerd dieet hanteert. Brandend maagzuur kan alleen worden verholpen als je de maag geen extra ‘stress’ geeft. Dit kan alleen door regelmatig, gezond en gevarieerd te eten. Is ook beter voor de algemene gezondheid!
  • Vermijd grote-, vette- en sterk gekruide maaltijden: Probeer in ieder geval te copieuze maaltijden te vermijden. Als je maag helemaal vol zit is er geen ruimte meer voor maagzuur, terwijl dit toch aangemaakt wordt om de verwerking van het eten zo snel mogelijk ter hand te nemen. Een overvolle maag gaat dan oprispingen geven waardoor maagzuur in je slokdarm kan komen. Ook verkeerde vetten en sterke kruiden geven de maag veel stress.

  Natuurlijke oplossingen

  Er zijn ook volledig natuurlijke oplossingen voor brandend maagzuur. Als je hierover meer wilt weten, lees dan even verder in deel 3 van deze special over brandend maagzuur.

  Klik hieronder om deel 3 te lezen:
  Brandend Maagzuur special deel 3: Natuurlijke oplossingen voor brandend maagzuur

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack ik heb een groot probleem.zou je me advies kunnen geven.Ik heb heel veel last van zuur heel erg .Als ik medicijnen neem dan werkt mijn darm stelsel niet.en ben helemaal opgeblazen.Heb geen vertrouwen meer in een arts.Die geeft alleen maar weer andere medicijnen.en ik kan wel zeggen dat ik er allergisch voor ben maar dat horen ze niet.Ik ben radeloos.groetjes reina

  1. Dag Reina,

   Regelmatig maag- en darmklachten inclusief brandend maagzuur kan duiden op een prikkelbare darm syndroom. Het is erg belangrijk om een goed gebalanceerd voedingspatroon te handhaven en de tips op te volgen in de artikelen over brandend maagzuur. Wellicht is het een oplossing dat u met het 4-weken programma aan de slag gaat. Ik heb u hier een e-mail over gestuurd.

   In de tussentijd neem ook een kijkje op de PDS blog voor meer tips:

   https://www.optimalegezondheid.com/prikkelbare-darm/

   Succes!

   Jack

 2. ik heb al drie jaar last van ontsteking in mijn slockdarm vorige jaar hereft de specialist in mijn slockdarm van binnen gekeken of ik barret heb maar dat was gelukkig niet zo hij zei tegen mij nog een klein randje dat geiriteerd is ik moest veder gaan met mij medicijnen van 20 miligram pariet en als ik me met de tijd beter voel moest ik er mee stoppen maar hij zei ook dat je er voor altijd last van kan hebben en dat het kan chronisch blijven soms neem ik me medicijnen wel soms niet ik heb heel erg pijn ik ben het zat weet niet meer wat ik moet doen

 3. Ik krijg vaak last van brandend maagzuur als ik op straat loop, in normaal tempo. Een volle maag heb ik ook niet en toch krijg ik er al wandelend last van.
  groet Christine

 4. Dag Robert Jan Hendriks, Ik wil je graag een naar gevolg laten weten van niet attent te zijn wanneer je vaak last van brab=ndend maagzuur hebt.
  Ik ben er nu 79, heb een soort ADHD leven geleid , altijd maar bezig en vaak gecombineerd met lekker en veel eten en drinken als het werk veel energie vroeg. Later zo rond mijn 65-ste was ik in den beginne nog altijd een druk baasje, maar kwamen de werkzaamheden meer te liggen op fijner zitwerk afwisselend met nog nastuipen die veel energie vergden en gevolgd werden door lekker en veel eten(kan ik nog steeds!. Daarnaast heb ik tot mijn 65-ste flink gerookt met een tussenpauze van een jaar of zeven om dan weer te stoppen toen ik begon te merken dat ik te veel pafte en liefst zware shag. het bezorgde mij een COPD monitoring en nu ben ik al weer een jaar of drie zonder, maar bovenstaande combinaties maakten dat ik vaak last van maagzuur had, in den beginnen bestreden met Rennies en later met Natrium bicarbonaat.
  Op een gegeven moment zo'n jaar geleden (77 jaar) kreeg ik stemverandering. Via KNO werd er getracht met maarzuurremmers verbetering te krijgen , maar dat was een flut oplossing en het motief was dat mijn maagzuur in ligpositie soms als oprisping ook in mijn luchtpijp met mijn stembanden contact kreeg, nou dat lijkt mij een heksentoer, dus dan maar naar een KNOarts oo een Universiteitsziekenhuis, die onderzocht stembanden en slokdarm en ontdekten een ontstekingsbultje net boven mijn maagklep. het was pril, maar er werd toch een bioptie genomen.
  Uitslag via patholoog en Huisarts: Kwaadaardig. Paniek. naar MDL specialist en MDL-chirurg. DE EERSTE adviseerde

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share