Brandend Maagzuur

Laatste Update: 22 november 2016

Brandend Maagzuur special deel 3: Natuurlijke oplossingen voor brandend maagzuur

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Brandend Maagzuur special deel 2: Oplossingen voor Brandend Maagzuur

In het vorige deel van deze special hebben we gezien dat er heel veel oplossingen zijn voor brandend maagzuur. In dit deel gaan we hier nog even mee verder. Met name de oplossingen vanuit de ‘natuurlijke’ hoek worden in dit deel belicht.

Natuurlijke oplossingen

Het komt steeds meer in zwang: volledig natuurlijke oplossingen voor allerlei ongemakken en kwalen. En dat is niet zonder reden, want er wordt geen ‘chemische’ aanslag op je lichaam gepleegd.

Het is een bekend feit dat de meeste medicijnen ook nog eens indrukwekkende lijsten met bijwerkingen hebben, waarvoor je andere medicijnen nodig hebt om dit weer te onderdrukken. Natuurlijke middelen hebben over het algemeen geen bijwerkingen, en ze zijn gewoon vrij verkrijgbaar.

Digestieve enzymen zijn enzymen die de spijsvertering bevorderen. Je hebt geen last meer van een opgeblazen gevoel. Het is dus een natuurlijke oplossing voor het bevorderen van de spijsvertering. We hadden al gelezen in de vorige delen van deze special dat een te trage spijsvertering één van de mogelijke oorzaken is van brandend maagzuur. Digestieve Enzymen kun je gewoon in de speciaalzaken krijgen, bijvoorbeeld bij ‘De Tuinen’ (bij de tuinen verkrijgbaar), en je kunt het zolang gebruiken als nodig is. Wel is het natuurlijk verstandig om een afspraak te maken met je huisarts als de klachten na een week nog steeds niet over zijn.

Homeopathie is een holistische geneeswijze waarbij het uitgangspunt is dat lichaam en geest in balans moeten zijn, om optimaal te kunnen functioneren. Als medicijn worden in de homeopathie zeer sterk verdunde stoffen voorgeschreven, die dezelfde symptomen hebben als de te bestrijden ziekte.

Zo zijn er ook geneesmiddelen binnen de homeopathie om brandend maagzuur, en eventuele onderliggende klachten, te bestrijden. A. Vogel heeft bijvoorbeeld verschillende homeopathische producten voor dit probleem, en dat is gewoon verkrijgbaar bij de betere apotheek of speciaalzaak.

Wil je meer advies hierover? Maak dan eens een afspraak met een homeopaat. Deze kan na een lichamelijk onderzoek precies aangeven hoe jij je lichaam en je geest weer in balans kunt krijgen, waardoor heel veel kleine en grotere klachten en kwaaltjes zichzelf gaan genezen. Sceptisch? Gewoon een keer proberen!

Haarlemmer Olie: Nee, we gaan geen Haarlemmer olie drinken. Wees gerust! Ik gebruik deze naam als verzamelnaam voor de zogenaamde ‘heilzame natuurproducten’. Er zijn namelijk heel veel middelen die, bewezen vanuit de geschiedenis, werken als Haarlemmer Olie bij allerlei kwaaltjes en ongemakken. Hierbij moet je denken aan Groene Thee, Appelazijn en de steeds populairder wordende Aloë Vera.

Laten we deze drie eens wat nader bekijken:

 • Appelazijn: Appelazijn is een verrassend en vooral veelzijdig middel voor het oplossen van allerlei kwaaltjes. Onder andere is het een middel tegen acne, zorgt ervoor dat het lichaam minder vet opneemt, helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte en, voor brandend maagzuur het allerbelangrijkste, bevordert de spijsvertering en de stofwisseling. Dit laatste lost één van de meest voorkomende oorzaken op van brandend maagzuur. Ook helpt appelazijn bij het versterken van het immuunsysteem en de spieren. Ook dit zijn belangrijke punten voor het optimaal kunnen functioneren van de veiligheidsklep tussen de slokdarm en de maag. Normaal drink je een glas water met 1 à 2 theelepels appelazijn, maar gezien de zuurgraad van appelazijn is het beter om een paar druppels appelazijn in hetzelfde water te doen.


Als je meer wilt weten over de voordelen en de werking van Appelazijn, lees dan even verder in onze driedelige special over Appelazijn (link)

 • Aloë Vera: Aloë Vera is de gel die gewonnen wordt uit de bladeren van een cactusachtige plant. Aan deze gel worden veel heilzame werkingen toegedicht. In het oude Griekenland werd deze gel al gebruikt. Niet alleen voor het oplossen van allerlei kwaaltjes, maar ook voor cosmetische doeleinden. Volgens de legende gebruikte Cleopatra al Aloë Vera om haar huid te behandelen, waaraan ze haar beroemde schoonheid te danken had. Eén van de vele voordelen van Aloë Vera is de reinigende werking op het lichaam en de stimulering van de spijsvertering. Aloë Vera harmoniseert, normaliseert en ontgift het spijsverteringskanaal. Daarnaast levert de Aloë Vera de nodige enzymen (eiwitten) ter ondersteuning van de spijsvertering.


Als je precies wilt weten wat Aloë Vera nog meer kan doen voor je lichaam, en hoe deze gel te gebruiken, lees dan even verder in onze driedelige special over Aloë Vera. (link)

 • Groene Thee is er in heel veel varianten, maar de beste thee met de meest heilzame werking komt toch echt uit China en Japan. Groene Thee staat met name bekend om de anti-oxidanten die de thee bevat. Maar Groene Thee is nog veel meer, onder andere wordt het lichaam ontgift en werkt ook dit drankje positief op je spijsvertering, het immuunsysteem en versterkt je spieren. Dit is dus goed voor de spijsvertering en is dus goed voor de spieren van het middenrif en van de veiligheidsklep tussen de slokdarm en de maag. Groene Thee is overigens heel goed voor de algemene gezondheid, wat ook het basisidee is van vele natuurlijke geneeswijzen: Een gezond lichaam heeft geen of minder last van kwaaltjes.


Als je meer wilt weten over alle voordelen van Groene Thee, en hoe je de perfecte Groene Thee kunt zetten, verwijs ik je naar een onlangs gepubliceerde driedelige special over Groene Thee.(link)

Oma’s wijsheden

Je zult ze vast wel eens gehoord hebben. De huismiddeltjes voor allerhande kwaaltjes die in vroeger tijden veel toegepast werden. Het enige bewijs dat ze werken is het woord van oma. Wetenschappelijk gezien niet erg sterk. Bij een zoektocht op internet naar sterke en minder sterke oplossingen, kom je de meest gekke dingen tegen waar je hele grote vraagtekens bij kunt zetten. Maar of ze nu werken zijn of niet, sommige zijn beslist het vermelden waard:

 • Drink een glas water met één eetlepel gezuiverd krijt. Dit wordt ook gebruikt bij het minder zuur maken van rabarber, dus klinkt logisch.
 • Gewoon 1 of 2 theelepeltjes suiker nemen.
 • Een augurk eten!
 • Vanille vla eten (vooral populair bij zwangere vrouwen…)
 • Kamillethee drinken.
 • Drink een glas rauw aardappelsap of eet rauwe aardappel. Aardappels werken namelijk sterk ontzurend.
 • Op je linkerzijde slapen.
 • Als je toch koolzuurhoudende frisdrank wilt drinken, is cassis de minst slechte oplossing.
 • Amsterdamse uien (met azijn) eten.
 • Neem een schepje pindakaas, en eet dit heel langzaam op
 • Een paar slokjes alcoholvrij witbier van Bavaria
 • Een eetlepel havermout, zo uit het pak. Geen drinken erbij nemen!
 • Paar stukjes verse ananas eten (beslist niet die uit blik!)
 • Liga-koeken eten om het zuur op te nemen.


Ok, bij de een wat meer vraagtekens dan bij de ander. En of ze werken is natuurlijk de grote vraag. Heb jij een tip die écht werkt? Plaats even een reactie en deel het met de andere lezers.

Conclusies en aanbevelingen

We hebben in de drie delen van deze special over brandend maagzuur gezien wat het precies is, wat de oorzaken hiervan kunnen zijn en vooral hoe we dit op kunnen lossen. Voor de oplossingen zijn veel mogelijkheden: Traditionele medische zorg met ‘normale’ medicatie, alternatieve medische zorg, zoals homeopathie, met op natuurproducten gebaseerde medicatie. Daarnaast hebben we een aantal middelen besproken die hun werking bewezen hebben vanuit de geschiedenis.

Alles wat in deze special beschreven staat klinkt misschien heel ernstig en alarmerend, met lange lijsten ‘mogelijke oorzaken’. Niets is minder waar, want als je een gezonde levensstijl hanteert, en gevarieerd en gezond eet, heb je het grootste deel van de lijst al gehad. Bovendien is dit niet alleen goed voor brandend maagzuur, maar tevens voor je algemene gezondheid.

Welke oplossing je moet kiezen voor het brandend maagzuur, kan ik je niet vertellen. Het moet passen bij je levensstijl en levensovertuiging om bijvoorbeeld homeopathie te proberen.

Welke keuze je ook maakt, zolang je die maakt vanuit je eigen gevoel is het altijd de juiste!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Luvos heilaarde (microfijn) werkt ook goed bij brandend maagzuur. Een of twee theelepels in een glas water oplossen en met kleine slokjes innemen. Het bindt cholesterol, vetten en schadelijke stoffen uit voeding. Het ondersteunt de darmreiniging, ontgifting en ont-spanking.

 2. Een soeplepel bicarbonaat in wat water doen maakt het maagsap minder zuur.

  Omdat een onregelmatige darmwerking (spastisch colon) ook aan de grondslag hiervan kan liggen
  wil ik graag de capsules met pepermunt (tempocol) vernoemen,deze kan je verkrijgen in de apotheek.
  pepermunt werkt idd spijsverteringsbevorderent maar het kan de maag zelf nogal irriteren,
  daarom in capsule ,zo komt de pepermunt pas in de darm vrij. 🙂

  als het maagzuur tot in je slokdarm vloeit kan je beter enkele encyclopedieen onder de poten van het hoofdeine van je
  bed leggen,zo kan je dit bij het slapen voorkomen.

  1. Dankjewel voor deze extra bijdrage, Yves.
   Wordt erg op prijs gesteld!

 3. Gaviscon drankje, pepermuntsmaak werkt meteen na het doorslikken. (Ook een aanrader tijdens de zwangerschap!)
  San Francisco bescuits van Verkade of Maria bescuits werken op meteen na het doorslikken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin2
Share1