Cellulitis of cellulite

Cellulitis of cellulite!

cellulitis vs cellulite

Vaak worden de knobbels en putjes rond de dijen van vrouwen cellulitis genoemd. Dat is echter cellulite. Cellulitis is een bacteriële infectie die onder de huid zit. Heel wat anders dan cellulite. Ook ziet cellulitis er anders uit dan cellulite. Cellulitis is ook bobbelig, maar daarbij ook rood en warm. Terwijl cellulite koud aanvoelt. In dit artikel leg ik uit wat cellulitis werkelijk is.

Wat is cellulitis?

Cellulitis is een bacteriële infectie van de huid en de weefsels onder de huid. Cellulitis begint meestal als een klein gebied van kwetsbare huid, zwelling en roodheid die zich verspreidt naar de aangrenzende huid. Als dit rode gebied begint te vergroten heeft de getroffen persoon koorts ,soms met koude rillingen en zweterigheid, en gezwollen lymfeklieren in de buurt op het gebied van geïnfecteerde huid.

Cellulitis is een infectie die ook betrekking heeft op de diepere lagen van de huid namelijk de dermis en het subcutane weefsel oftewel de lederhuid en het onderhuids weefsel. De belangrijkste bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cellulitis zijn Streptococcus en Staphylococcus. MRSA, methicilline-resistente Staphylococcus aureus kunnen ook leiden tot cellulitis. Soms kunnen ook andere bacteriën zoals, Haemophilus influenzae, pneumokokken en Clostridium soorten cellulitis veroorzaken.

Waardoor wordt cellulitis veroorzaakt?

De meest voorkomende bacteriën die ervoor zorgen dat cellulitis ontstaat zijn beta-hemolytische streptokokken (groepen A, B, C, G en F). Een vorm van tamelijk oppervlakkige cellulitis veroorzaakt door streptokokken wordt erysipelas genoemd en wordt gekenmerkt door de verspreiding van het warme, heldere rood afgebakend gebied op de huid met een scherpe, opstaande rand. Erysipelas komt vaak voor bij jonge kinderen. De zogenaamde vleesetende bacteriën zijn in feite ook een stam van Strep. Deze kan de weefsel onder de huid snel vernietigen.

Stafylokok, Staphylococcus aureus, met inbegrip van methicilline-resistente stammen (MRSA), is een andere veelvoorkomende soort van een bacterie die cellulitis veroorzaakt. Er is een groeiende incidentie van community-acquired infecties als gevolg van methicilline-resistente S. aureus (MRSA), een bijzonder gevaarlijke vorm van deze bacterie die resistent is tegen veel antibiotica en is moeilijk te behandelen.

De verminderde bloedcirculatie in de aderen of de vermindering van de circulatie van het lymfevocht verhoogt het risico op de vorming van cellulitis. Deze vermindering kan worden veroorzaakt door obesitas, zwangerschap of operaties.

Cellulitis door ziekte of andere externe factoren

cellulitis huid

Cellulitis kan ook worden veroorzaakt door vele andere soorten bacteriën. Bij kinderen jonger dan 6 jaar kan H-griep ,Haemophilus influenzae, bacteriën veroorzaken die voor cellulitis zorgen. De cellulitis komt dan vooral voor op het gezicht, armen en bovenlichaam. Cellulitis kan ook veroorzaakt worden door een beet of krabben van een hond of kat.

Deze dieren verspreiden namelijk de Pasteurella multocida bacteriën, die een zeer korte incubatietijd van slechts vier tot 24 uur heeft. Bij blootstelling aan zee- of zoetwater kan je in aanraking komen met de bacterien: Aeromonas hydrophilia, Vibrio vulnificus. Ook deze bacterien kunnen cellulitis veroorzaken. Bij een steekwond kan de bacterie van de Pseudomonas aeruginosa in de huid komen. Deze kan ook leiden tot cellulitis.

Waar komt cellulitis het meest voor op het lichaam?

Cellulitis kan overal op het lichaam voorkomen, maar het onderbeen is de meest voorkomende plaats van de infectie. Met name op het gebied van de tibia of scheenbeen en de voet, gevolgd door de arm en vervolgens het hoofd en de nek. In bijzondere omstandigheden, zoals na een operatie of trauma wonden, kan cellulitis zich ontwikkelen in de buik of gebieden rond de borst.

Mensen met morbide obesitas ontwikkelen cellulitis vaak op de huid van de buik. Speciale soorten cellulitis worden soms aangeduid op de plaats van de infectie. Voorbeelden hiervan zijn periorbitale cellulitis, dat rond de ooghuid zit. Daarnaast heb je ook buccale cellulitis, dat op de wang zit en gezichts-cellulitis en perianalecellulitis.

Cellulitis komt ook wel eens voor bij de gebieden waar de huid is opengebroken, zoals de huid in de buurt van zweren of chirurgische wonden. Meestal komt cellulitis voor wanneer de huid gewoon gaaf is. Dan lijkt het meer op een chronische zwelling zoals oedeem op het been.

Een al bestaande huidinfectie, zoals voetschimmel of impetigo kan een voorteken zijn voor het ontstaan van cellulitis. Ook ontstekingen van de huid of huid zoals eczeem, dat schade veroorzaakt in de beschermende laag van de huid, kan leiden tot een groter risico op het ontstaan van cellulitis. De bacterie kan dan namelijk makkelijker binnendringen in de huid.

Mensen die diabetes hebben of omstandigheden die afbreuk doen aan de functie van het immuunsysteem , zoals patiënten van het HIV / AIDS virus of degenen die chemotherapie of medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken gebruiken, zijn bijzonder gevoelig voor het ontwikkelen van cellulitis.

Bij wie komt cellulitis voor?
Hoewel cellulitis kan optreden bij mensen van elke leeftijd. Komt cellulitis het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd en senioren

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van cellulitis?
De tekenen van cellulitis omvatten roodheid, warmte, zwelling en pijn in de betrokken weefsels. Elke huidwond of zweer die deze symptomen vertoont kunnen cellulitis gaan ontwikkelen.

Andere vormen van niet-geïnfecteerde ontsteking kunnen cellulitis nabootsen. Mensen met een slechte doorbloeding in de benen ontwikkelen vaak een schilferige roodheid op de schenen en enkels, dit heet Stasis Dermatitis en wordt vaak verward met de bacteriële infectie van cellulitis. Over Stasis Dermatitis is meer te lezen in de artikelen die over psoriasis gaan.

Is cellulitis besmettelijk?
Cellulitis is niet besmettelijk, omdat het is een infectie is in de diepere lagen van de huid, de lederhuid en onderhuids weefsel. De bovenste huidlaag, de opperlaag, zorgt ervoor dat de infectie niet naar buiten treed en dus is het niet besmettelijk wanneer mensen met iemand die last heeft van cellulitis in aanraking komen.

Snelle en effectieve manier om Cellulite aan te pakken: Het Cellulite Verdwijn Programma!